Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

"Ερωτόκριτος: Διάλογος Πεζόστρατου ρήγα Ηράκλη", μέρος 2ο: Δυο διαφορετικές παραδοσιακές οικογένειες

   Είναι η δεύτερη φορά που ασχολείται το ιστολόγιο με τον "Διάλογο Πεζόστρατου και ρήγα Ηράκλη" από τον "Ερωτόκριτο" του Βιτσέτζου Κορνάρου. Αυτή τη φορά στα πλαίσια της ενότητας "Τα φύλα στη λογοτεχνία" και  αξιοποιώντας τις σχετικές σημειώσεις των μαθητών/τριών του Δ2 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου Αναστασίας, Βάσως, Κωνσταντίνας, Καλλιόπης και Δημήτρη.

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Της νύφης που κακοπάθησε - Δημοτικό τραγούδι

Με την παραλογή "Της Νύφης που κακοπάθησε" ασχολήθηκαν οι μαθήτριες του Δ1 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου Πετρούλα, Ελεάννα Κων.  Μαίρη και Μαριλένα και πάνω στις σημειώσεις τους βασίζεται η σημερινή ανάρτηση. 

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Μονόλογος ευαισθήτου- Εμμανουήλ Ροΐδης

Η σημερινή ανάρτηση βασίζεται σε πληροφορίες που άντλησαν οι μαθητές και μαθήτριες του Δ2 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου Βαγγέλης Π., Δήμητρα, Μανώλης, Ελένη και Ηλίας για το σατιρικό χρονογράφημα του Εμμανουήλ Ροΐδη "Μονόλογος ευαισθήτου".

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

"Η πολιτική θεολογία στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη". Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο "Η τέχνη του θεολογείν"

Ο πολύ καλός φίλος, εξαίρετος συνάδελφος και έγκριτος θεολόγος Νίκος Τσιρέβελος εκάμφθη επιτέλους και ανοίξε πανιά στην κυβερνόθάλασσα. Σήμερα, από το νεότευκτο ιστολόγιο του "Η τέχνη του θεολογείν" αναδημοσιεύται στο afterschoolbar η πολύ ενδιαφέρουσα φιλολογικά ανάρτησή του για τον αγαπημένο Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

"Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε ...": Η επιστροφή του φύλακα. (Η Α' Σκηνή του Β' Επεισοδίου της "Αντιγόνης")

    Η αναφορά στον αμοραλιστή,  τέως μεγαλοπαράγοντα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι άσχετη αυτή καθαυτή με την "Αντιγόνη".  Αλλά το νόημα της φράσης (το δεύτερο σκέλος της οποίας παρέλειψα για  λόγους ευγενείας, καλής ανατροφής  κι ένεκα της εκπαιδευτικής φύσης του ιστολογίου) ταιριάζει γάντι στο ήθος του φύλακα  (εκείνου που έλεγε ότι άμα τον ξαναδούμε να σφυρίξουμε κλέφτικα... Πάμε να σφυρίξουμε όλοι μαζί, καλά μου παιδιά, κι εσείς πού έχετε και μουσική παιδεία βάλτε και καμιά αρμονία μέσα), καθώς επανακάμπτει θριαμβευτικά στη σκηνή με την αιχμάλωτη Αντιγόνη.

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Της Δέσπως - Δημοτικό τραγούδι

   Η σημερινή ανάρτηση είναι βασισμένη και σε  πληροφορίες που άντλησαν οι μαθήτριες του Δ1 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου Θοδώρα, Τσαμπίκα, Ελεάννα Κατ., Κατερίνα και Ζωζώ για το ιστορικό δημοτικό τραγούδι "Της Δέσπως".

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Η δίκη της Φραγκογιαννούς- Της ανταποκρίτριάς μας Δήμητρας Π. από το Δ2 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου

     Ξέρετε όλοι ήδη από πέρσι ότι σε μια εναλλακτική πραγματικότητα η Φραγκογιαννού, η κεντρική ηρωίδα της νουβέλας "Η φόνισσα" δεν πνίγηκε μεταξύ θείας και ανθρώπινης  δικαιοσύνης, όπως ήθελε ο συγγραφέας της,   ο Παπαδιαμάντης. Συνελήφθη και δικάστηκε κανονικά. Πλήρες ρεπορτάζ της δίκης μας παρέχει αυτοβούλως η Δήμητρα Π. , η ακάματη ρεπόρτερ από το Δ2 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου... 

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Γράμματα από το μέλλον, μέρος 2ο: Στην Ελένη Αλταμούρα.

   Xάσμα στο χρονικό συνεχές δημιούργησε μια σκουληκότρυπα που επέτρεψε στους μαθητές του Δ1 και του Δ2 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου να έρθουν σε επαφή με την Ελισάβετ Μουτζαν και την Ελένη Αλταμούρα γράφοντας τους ένα γράμμα.

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Γράμματα από το μέλλον, Μέρος 1ο: Στην Ελισάβετ Μουτζάν

   Φαίνεται ότι καθώς το ιστολόγιο "πλέει" στην κυβερνοθάλασσα  του Παγκόσμιου Ιστού αλληλεπιδρά με κάποιον ιδιαίτερο ενεργειακό πόρο με αποτέλεσμα την εμφάνιση συχνά πολλών περίεργων και θαυμαστών γεγονότων...  Κι αυτός είναι  πιθανότατα ο λόγος- ή ίσως και ότι ...τρελός παπάς με βάφτισε, αλλά επειδή τον ξέρω τον άνθρωπο και τα έχει 400, μάλλον δεν θα 'ναι αυτό - που δημιουργήθηκε ένα χάσμα στο χωροχρονικό συνεχές και η "σκουληκότρυπα" που προκλήθηκε άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στο σήμερα και στον 19ο αιώνα.

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Ιδού ο άνθρωπος- Το Α΄Στάσιμο της "Αντιγόνης"

   Π." Κ. και Ε." (τουτέστιν Προ "Κωνσταντίνου και Ελένης") η δεύτερη πιο γνωστή φράση της "Αντιγόνης"  (μετά το "Έρως ανίκατε μάχαν") ήταν η αρχική φράση από το Α΄Στάσιμο: "Πολλά τα δεινά κουδεν ανθρώπου δεινότερο πέλει" (Σόρρυ που δεν το γράφω πολυτονικά, πού να αλλάζω το πληκτρολόγιο τώρα!!!).

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Εγώ θα ξεκινήσω για το γύρο του κόσμου -"Τα ψάθινα καπέλα" (Μαργαρίτα Λυμπεράκη)

   Το βιβλίο της Μαργαρίτας Λυμπεράκη "Τα ψάθινα καπέλα"  μπορεί να προσφέρει πλούσιο υλικό για τις σύγχρονες κοινωνικές/οικογενειακές  σχέσεις και την θέση της γυναίκας, κι αυτό μολονότι είναι γραμμένο στο 1945.

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

What if: O Τεύκρος μάθαινε την αλήθεια για την Ελένη.

  Στην σημερινή ανάρτηση εγκαινιάζεται στο Afterschoolbar  η σειρά What if ( αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνεχιστεί κιόλας...) Τα εγκαίνια ανέλαβαν οι μαθητές του Γ1 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου και ο Τεύκρος. Αχ, ο καημένος ο Τεύκρος...

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Η γυναίκα στη λογοτεχνία, τη ζωγραφική και την εργασία κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.( Οι παρουσιάσεις των μαθητών/τριων του Δ1 και του Δ2 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου)

    Στα πλαίσια της επιμόρφωσης Β΄επιπέδου στις ΤΠΕ η gia_des  δημιούργησε και υλοποίησε  πέρσι ένα σενάριο διδασκαλίας με τίτλο "Ελισάβετ ή Ελένη" και θέμα δυο πρωτοπόρες γυναίκες, την πρώτη Ελληνίδα συγγραφέα Ελισάβετ Μουτζάν και την πρώτη Ελληνίδα ζωγράφο Ελένη Αλταμούρα.  Το σενάριο αυτό υλοποιήθηκε και από μένα φέτος προσαρμοσμένο στις ανάγκες της θεματικής ενότητας  "Τα φύλα στη λογοτεχνία" με τα παιδιά του Δ1 και του Δ2 του Μουσικού σχολείου Ρόδου.

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

"Εγώ ελπίζω να τη βολέψω". Ο Μπαλούρδος, σόρρυ, ο φύλακας στο Α΄Επεισόδιο της "Αντιγόνης".

  Δεν θα ξεκινήσω την ανάρτηση με τη φράση "Πριν ο αλέκτωρ λαλήσαι τρις η απόλυτη εξουσία του Κρέοντα και το κύρος του διατάγματός του  έμελλε να υπονομευτεί". Κι αυτό όχι γιατί  ήδη είχε ξημερώσει  και τα κοκκόρια είχαν λαλήσει, αλλά γιατί η περί ου ο λόγος υπονόμευση  έγινε ακόμα συντομότερα .

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Η πλατεία ήταν γεμάτη- Τέσσερα επίκαιρα σχέδια του Βάλια Σεμερτζίδη

  Το ιστολόγιο δημοσιεύει σήμερα τέσσερα σχέδια από το 1946 του ζωγράφου και χαράκτη Βάλια  Σεμερτζίδη, ο οποίος  πέρασε τα τελευταία 20- και πολύ δημιουργικά- χρόνια της ζωής του στη Ρόδο. Ο Σεμερτζίδης υπήρξε αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και από αυτήν είναι επηρεασμένα τα τέσσερα αυτά έργα. Ωστοσο δεν είναι άτοπο, πιστεύω, να δημοσιευτούν την παραπονή της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Γιατί και συνάδει η συγκεκριμένη επέτειος με το αγωνιστικό του φρόνημα αλλά και επίκαιρα παραμένουν τα έργα του. Ευχαριστούμε πολύ την έγγονη του Μαρια,  καλή συνάδελφο και φίλη, για την τιμή να μας τα  παραχωρήσει.

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Τσακώνικη διάλεκτος:μια εργασία μαθητών του Δ2 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου

Στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας Α΄Λυκείου, οι μαθητές του Δ2 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου  Αναστασία, Βαγγέλης Π. και Κωνσταντίνα ασχολήθηκαν με την τσακώνικη διάλεκτο. Ακολουθεί η εργασία τους σε μορφή power point.

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

"Το κράτος είμαι εγώ". Ο Κρεόντας στην Α΄σκηνή του Α' Επεισοδίου της "Αντιγόνης"

  Στο Α' επεισόδιο, την ώρα που παράλληλα η Αντιγόνη  θα αποπειραθεί να θάψει τον νεκρό Πολυνείκη, γνωρίζουμε επιτέλους τον Κρέοντα για τον οποίο έχουμε ακούσει τόσα πολλά.

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Το τραγούδι της ημέρας: "Δι' ευχών". Διαλέγει η Χριστίνα

Απο δω και στο εξής στο ιστολόγιο θα μπορεί να γράφει και η καλή μας φίλη και συνάδελφος στο Μουσικό Σχολείο Ρόδου Χριστίνα Πολίτη. Για να την καλοσωρίσουμε τη βάλαμε να διαλέξει το τραγούδι της ημέρας. Καλώς ήρθες, Χριστίνα.

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Η πάροδος της "Αντιγόνης" (εξαιρετικά εν παρόδω)

  Κι ενώ οι θεατές αγωνιούν για την καταστροφή που επικείται και διαγράφηκε καθαρά στο πρόλογο της τραγωδίας, μπαίνει στην ορχήστρα ο Χορός μες την τρελή χαρά. Οποία τραγική (στην κυριολεξία) ειρωνεία!

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Με αφορμή το ποίημα "Έτσι μου στάθηκε ο Ταΰγετος" (Ν. Βρεττάκος) μέρος 2ο: Καταφύγιο Τσερίων Μεσσηνίας, a (n)everland

Αυτή η ανάρτηση  συνεχίζει το  ταξίδι στο χώρο της προσωπικής μου μνήμης με αφορμή το ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου "Έτσι μου στάθηκε ο Ταύγετος",  το οποίο δεν μπορώ (ή δεν θέλω) να δω αποστασιοποιημένα, αναδημοσιεύοντας  το δεύτερο σχετικό κείμενό μου  που  προέρχεται από το μη εκπαιδευτικό μας ιστολόγιο "Ταπεινή Τέχνη".

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Με αφορμή το ποιήμα "Έτσι μου στάθηκε ο Ταΰγετος" (Ν. Βρεττάκος), μέρος 1ο: Το τέλος της επιστροφής: Από το Προσήλιο στα Κοψολεμέικα (Καταφύγιο) Τσερίων

 Στις εξετάσεις του Σεπτέμβρη -  γιατί μια και έκανα ανάρτηση το κείμενο του Ιούνη,  ας κάνω κανα δύο και γι' αυτό  - η μπίλια της τράπεζας θεμάτων όσον αφορά την Λογοτεχνία Α΄Λυκείου έκατσε στην... γειτονιά μου. Πρόκειται για το ποίημα του Λάκωνα Νικηφόρου Βρεττάκου "Έτσι μου στάθηκε ο Ταΰγετος" από την ποιητική συλλογή  του 1949 " Ο Ταΰγετος κι  η σιωπή" (το κριτήριο εδώ, στη σελίδα 380).

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

San Michele (aveva un gallo) - Θανάσης Παπακωνσταντίνου

    Το τραγούδι του Θανάση Παπακωνσταντίνου "San Michele" δεν χρειάστηκε καν να ηχογραφηθεί για να το λατρέψουμε οι ... μυημένοι. Ήδη από τις συναυλίες το ξεχωρίσαμε οι ...θανασικοί και το είχαμε αγαπήσει.

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Πεζοπορική διάσχιση του Ταϋγέτου - Της Ολυμπίας Βενιζελέα

   Τεσσερά χρόνια -και απηλλαγμένη από την ιντερνετική περσόνα της "Λουίζας"-  η Ολυμπία Βενιζελέα, δεινή πεζοπόρος, μεταξύ αλλων, και ...αδερφή μας, επιστρέφει στο afterschoolbar γράφοντας το οδοιπορικό  ακόμα μιας πεζοπορίας του Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας. (Την ώρα ακριβώς που κι εγώ σχεδίαζα δυο αναρτήσεις για το Ταΰγετο  με βάση κι αφορμή  το ποιήμα του Βρεττάκου στο οποίο αναφέρεται... Κοίτα κάτι συμπτώσεις... )

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Ο Χρόνος που μετράει: "Ιδού ο Νυμφίος έρχεται" (Παύλος Νιρβάνας)

  Το κείμενο που μας έκανε στις περσινές εξετάσεις δωράκι η κλήρωση της τράπεζας θεμάτων ήταν ένα απόσπασμα από το διήγημα του Παύλου Νιρβάνα "Ιδού ο Νυμφίος έρχεται". Κι είπα να του κάνω μια αναρτησούλα, να βρίσκεται. Κι επειδή δεν έχει νόημα να ασχοληθώ μόνο με το απόσπασμα,  αυτή θα αφορά όλο το διήγημα το οποίο προέρχεται από τη συλλογή του "Νησιώτικα  Διηγήματα".

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Ιχθυοτροφείο στα Μέθανα (Επανάληψη στους τροπους και τα μέσα πειθούς) - Ένα μίνι διδακτικό σενάριο με χρήση ΤΠΕ για την Έκφραση - Έκθεση Γ' Λυκείου.


To μίνι σενάριο διδασκαλίας που ακολουθεί (προσχέδιο θα ήταν πιο ακριβής χαρακτηρισμός) το έφτιαξα εν είδει άσκησης σε μια από τις τρίωρες συναντήσεις στα πλαίσια των σεμιναρίων Β' επιπέδου που παρακολουθώ.

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Η "Ελένη" του Ευριπίδη


   Μολονότι το ιστολόγιο διαθέτει ήδη μια εισαγωγή στην "Ελένη" του Ευριπίδη και μάλιστα με τη μορφή Παρουσίασης, είπα να προσθέσω ακόμα μια, πιο παραδοσιακή. Κυρίως για να χρησιμοποιηθεί ως κόμβος επανακατεύθυνσης προς την νέα σελίδα του ιστολογίου  (Η Ελένη στο "μπαρ"), σκοπός της οποίας είναι να βάλει σε μια τάξη το χάος των αναρτήσεων για την Ελένη

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Επανάληψη της "Ελένης" με τη χρήση ΤΠΕ ( μίνι διδακτικό σενάριο): "Ποια Ελένη ή Μέσα σε ψέμματα που γίνανε θεσμοί"

   Τα παρακάτω είναι τα φύλλα εργασίας από το μίνι σενάριο που εφάρμοσα στα πλαίσια της Πιστοποίησης Β' Επιπέδου, τον Μάη του 2014. Για όποιον ενδιαφέρεται. Και άμποτε να φτάσει ξανά  στα χέρια μου κάποτε, βελτιωμένο...

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Η "Ελένη" του Ευριπίδη, η πλατωνική αλληγορία του σπηλαίου και μια εσάνς από το "Matrix"

   Για την  δικαιολόγηση του χαρακτηρισμού του Ευριπίδη ως "απο σκηνής φιλοσόφου" αρκεί μια μικρή συνανάγνωση της "Ελένης" με την αλληγορία του σπηλαίου που περιέχεται στην "Πολιτεία" του Πλάτωνα.  Μια τέτοια θα επιχειρήσει  η σημερινή σύντομη- όπως πιθανότατα θα συμβαίνει από δω και πέρα λόγω, αναμενόμενης ακόμα, πατρότητας- ανάρτηση.

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

"Μυστικός Δείπνος" (Του Θοδωρή Καλουδιώτη )

   Παλαιόθεν το ιστολόγιο έχει την τάση να αργεί τους Ιουλιοαυγούστους, υπό την πρόφαση ότι παραθερίζει εξ αφορμής της σχολικών διακοπών, στην πραγματικότητα όμως γιατί οι συντάκτες του αρεσκόμαστε να μετράμε τα κυματάκια και να απολαμβάνουμε την ομορφιά του να μην κάνεις τίποτα...  Ωστόσο, αυτή η... πανάρχαια (χοχο) παράδοση πρόκειται να σπάσει σήμερα, γεγονός το οποίο, μάλιστα, δεν προξενεί στον γράφοντα την παραμικρή στενοχώρια μιας και πρόκειται για τον Θοδωρή,  στον οποίο αναφέρεται  η πρώτη ever Αυγουστιάτικη ανάρτηση του ιστολογίου, η οποία κάλλιστα, μεταξύ μας, θα μπορούσαν να είναι Μαγιάτικη, Απριλιάτικη, Γεναριάτική και ούτω καθεξής, εφόσον, ως Έλληνες (με την καλή έννοια), μας πήρε λίγο χρόνο να συνεννοηθούμε-...

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Η Γ' Γυμνασίου Παραδεισίου ΑΞΙΑ ΕΣΤΙ!

Και να που έφτασε η ώρα για την αποχαιρετιστήρια ανάρτηση για τη φετινή Γ' τάξη... Μια τάξη με την οποία επί τρία χρόνια μοιραστήκαμε το μάθημα της Λογοτεχνίας (και όχι μόνο).

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Μια άλλη εκδοχή της Ιλιάδας από τη Β' Γυμνασίου Παραδεισίου

Πώς θα ήταν η εξέλιξη της Ιλιάδας αλλά και ολόκληρου του Τρωικού πόλεμου αν η αποχαιρετιστήρια συνάντηση Έκτορα και Ανδρομάχης είχε διαφορετική έκβαση; Τι θα άλλαζε στη μοίρα των ιλιαδικών ηρώων και πώς θα έμεναν στην ιστορία/μυθολογία; Σε όλα τούτα τα καυτά ερωτήματα δίνουν τη δική τους απάντηση παιδιά της Β' τάξης του Γυμνασίου Παραδεισίου.

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Τελειώσαμε την "Ελένη" και φέτος... Οι εργασίες των μαθητών του Γ2 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου

Η σημερινή ανάρτηση περιέχει τις εργασίες που έκαναν οι μαθητές του Γ2 μετά το πέρας της διδασκαλίας της "Ελένης". Καθένας από αυτούς διάλεξε τον τρόπο έκφρασης που τον ικανοποιούσε περισσότερο, έτσι η ανάρτηση είναι γεμάτη από όλα τα καλά: Μουσική, ζωγραφική, ποίηση κ.τ.λ.

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

'Οταν η μουσική σωπάσει: Ένα μουσικό "μανιφέστο" των μαθητών του Γ2 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου.


    Η παρακάτω εργασία των μαθητών του Γ2 του Μουσικού σχολείου γράφτηκε στα πλαίσια του κειμένου της 6ης ενότητας της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας με τίτλο "Η μουσική εξημερώνει τον άνθρωπο", το οποίο αναφέρεται στην ιδαιτερη σημασία που έδιναν οι Αρκάδες στην μουσική. Δεν υπήρχε πρόθεση να γίνει μετά ανάρτηση.

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Τα παιδία παίζει -Το τέλος της "Ελένης" σε κόμικ (ΠΡΟΣΟΧΗ! Παραπλανητικός τίτλος. Υπόσχεται πολλά που δεν εκπληρώνονται στην ανάρτηση)

Μπορεί να γηράσκω αεί διδασκόμενος, πλην γηράσκοντας παραμένω ακόμα παιδί και για το λόγου το αληθές σας παραπέμπω, όσους με ξέρετε προσωπικά, στα κορδόνια των παπουτσιών μου που είναι συνήθως λυτά...

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Σύγχρονοι ποιητές, μέρος 3ο: Γιάννης Αγγελάκας ("Αμνησία", "Άγγελος", Μαύρη νύχτα"). Από τους μαθητές του Δ1 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου Ειρήνη, Σάββα, Νίκο, Αλέξανδρο.

    Μετά την Κατερίνα Γώγου και τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, κλείνει σήμερα  με τον Γιάννη Αγγελάκα η αναφορά των μαθητών του Δ1 του Μουσκού Σχολείου Ρόδου σε πιο σύγχρονους ποιητές. Ο Αλέξανδρος, η Ειρήνη, ο Νίκος και ο Σάββας διάλεξα τρια ποιήματα/στίχους του Γιάννη Αγγελάκα και μας τα παρουσιάζουν. Πρόκειται για την "Αμνησία", τον "Άγγελο" και την "Μαύρη νύχτα. "

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Ἔκτακτη ἐπετειακὴ 601η ἀνάρτηση! Τὸ τραγοῦδι τῆς ἡμέρας.

Αδυνατῶ νὰ τὸ πιστέψω! Ἀπὸ ὑλικὸ γιὰ μαθήματα μέχρι ἐργασίες μαθητῶν-τριῶν μας καὶ ἄρθρα ἐπικαιρότητας, ἀπὸ γρίφους, παιχνίδια καὶ τραγούδια μέχρι θεματικὲς σελίδες φιλολογικοῦ (καὶ ὄχι μόνο) περιεχομένου,  τὸ Afterschool bar συμπληρώνει 50 μῆνες καὶ 600 ἀναρτήσεις στὸν "διαδικτυακὸ ἀέρα". Καὶ σήμερα τὸ γιορτάζουμε με ἕνα ἐπικὸ τραγοῦδι τῆς ἡμέρας!

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Σύγχρονοι ποιητές, μέρος 2ο: Ντίνος Χριστιανόπουλος ("Θάλασσα", "Έρωτας", "Τέλος"). Από τους μαθητές του Δ1 Χριστίνα, Άννα, Πέτρο, Άκη, Ευθύμη


  Συνεχίζοντας,στα πλαίσια της ενότητας "Ποίηση, από την  παράδοση στο  μοντερνισμό", την ποιητική περιπλάνηση  μαθητών και οι μαθητριών του Δ1 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου  ας δούμε - μετά την Κατερίνα Γώγου-  την εργασία μιας άλλης ομάδας πάνω στον Ντίνο Χριστιανόπουλο, έναν από τους σημαντικότερους νεότερους ποιητές. Η Χριστίνα, η Άννα, ο Πέτρος, ο Ευθύμης και ο Άκης διάλεξαν τρία ποιήματα του Χριστιανόπουλου ("Η θάλασσα", "Έρωτας", "Τέλος") και τα παρουσιάζουν.

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Σύγχρονοι ποιητές, μέρος 1ο: Κατερίνα Γώγου (Εμένα οι φίλοι μου, Καμιά φορά, Θα ' ρθει καιρός). Από τον Νικήτα, την Μιχαέλα, τον Αντώνη, την Μικέλα και την Μόνικα, μαθητές του Δ1 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου

  Στα πλαίσια της ενότητας "Ποίηση, από την  παράδοση στο  μοντερνισμό" οι μαθήτές και οι μαθήτριες του Δ1 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, στο περιθώριο της κύριας εργασίας που πρέπει να παραδώσουν, ασχολήθηκαν ανά ομάδες με πιο σύγχρονους ποιητές,΄αναλύοντας τρία ποιήματά τους, όποια ήθελαν.  Σήμερα κάνουμε την αρχή με την Κατερίνα Γώγου και τα ποιήματα της "[Εμένα οι φίλοι μου είναι μαύρα πουλιά...]",   "[Καμιά φορά...]" και "[Θα ' ρθει καιρός]". Συγγραφείς της εργασίας είναι η ομάδα που αποτελείται από την Μικέλα, την Μιχαέλα, τον Αντώνη, την Μόνικα και τον Νικήτα.

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Η αναγνώριση στην "Οδύσσεια"

     Η ανάρτηση αυτή αναφέρεται στις αναγνωρίσεις της Οδύσσειας  και είναι απόσπασμα  (όπως και η αντίστοιχη για τις αναγνωρίσεις της "Ελένης" του Ευριπίδη) από μια ευρύτερη ανάρτηση για την αναγνώριση ως λογοτεχνικό μοτίβο,  την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.  Αυτονομείται, κατά κάποιον τρόπο, για χρηστικούς λόγους.  Επειδή η πλήρης ανάρτηση έχει πολλά δεδομένα και αργεί να φορτώσει, πράγμα που μου δυσκολεύει το μάθημα στην τάξη.

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Η αναγνώριση στην "Ελένη" του Ευριπίδη

     Η ανάρτηση αυτή αναφέρεται στις αναγνωρίσεις της "Ελένης" του Ευριπίδη και είναι απόσπασμα (όπως και η αντίστοιχη που αφορά τις αναγνωρίσεις της Οδύσσειας) από μια ευρύτερη ανάρτηση, η οποία αναφέρεται γενικά στην αναγνώριση ως λογοτεχνικό μοτίβο και μπορείτε να την  διαβάσετε εδώ. Αυτονομείται, κατά κάποιον τρόπο, για χρηστικούς λόγους. Επείδη η πλήρης ανάρτηση έχει πολλά δεδομένα και αργεί να φορτώσει, πράγμα που μου δυσκολεύει το μάθημα στην τάξη.

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Σαρλ Μπωντλαίρ: "Άλμπατρος" (και λίγα λόγια για το ποίημα του Τριστάν Κορμπιέρ "Μικρός που πέθανε στ΄αστεία" και την Εθνική Βραζιλίας του 1982)

    Βασισμένο σε μια παρομοίωση ομηρικής έκτασης και μεγαλοπρέπειας, ρομαντικής ευαισθησίας και  συμβολιστικής οξυδέρκειαςς, είναι το ποίημα με το οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα. Πρόκειται για το εμβληματικό ποίημα του Σαρλ Μπωντλαίρ με τίτλο "Άλμπατρος". Ένα ποίημα που βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ ρομαντισμού και συμβολισμού. Το ποίημα εκκινεί από την  η ανάγκη του ανθρώπου για μοναξιά και ενδοσκόπηση, κλασικό θέμα του ρομαντισμού, αλλά χωρίς μελοδραματικές εξάρσεις,  και υλοποιείται μέσω της χρήσης ενός συμβόλου. 

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Δωδεκάνησα: Από τον Ιταλοτουρκικό Πόλεμο (1911-12) ως την Ενσωμάτωση στην Ελλάδα (7 Μαρτίου 1948)

  Σ'  άυτήν την run and gun αναφορά στα γεγονότα της σύγχρονής Ιστορίας  στην οποία επιδίδεται εσχάτως το ιστολόγιο, θα παραβιάσω  ίσως λίγο την χρονική ακολουθία, αλλά, μέρα που 'ναι σήμερα, θα ασχοληθούμε με την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην ιστορία των νησιών από το 1911 ως την Ενσωμάτωση, το 1948.

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Εθνική Αντίσταση (1941-1944): Από το "Δεν έχεις Όλυμπε θεούς, μηδέ λεβέντες Όσσα" στο "Βροντάει ο Όλυμπος, αστράφτει η Γκιώνα"

   Στο ποίημα του "Γύριζε" του 1908 ο ποιητής Κωστής Παλαμάς γράφει μεταξύ άλλων τους στίχους "Δεν έχεις Όλυμπε θεούς, μηδέ λεβέντες Γκιώνα, ραγιάδες έχεις μάνα γη, σκυφτούς για το χαράτσι", για να καυτηριάσει την κατάσταση στην οποία βρικόταν η χωρα, και  συνεχίζει - εξίσου προφητικά-  συμπληρώνοντας:  ''των Ευρωπαίων περίγελως και των αρχαίων παλιάτσοι".

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Χίλια κι ένα πρόσωπα: Η γυναίκα όπως παρουσιάζεται στο ελληνικό τραγούδι

  Εκτός από τις διάφορες εκδοχές (ως προς την ενδυμασία ή την κόμμωση τουλάχιστον ) της εμφάνισης της γυναίκας κατά την διάρκεια των αιώνων, τις οποίες και θα παρακολουθήσετε στο βίντεο με τον οποίο ξεκινάει η ανάρτηση, ποικίλοι είναι και οι ρόλοι τους οποίους διαδραμάτισε.

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Καμιά εικοσιπενταριά τραγούδια της ημέρας. Διαλέγουν η Ελένη και ο Μενέλαος (μέσω των μαθητών του Γ2 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου)

Ο Μενέλαος αναγνώρισε τελικά την Ελένη (για όσους ανησυχούσατε το λέω) και το ζευγάρι μετά από χρόνια βρέθηκε πάλι,  εκφράζοντας τραγουδιστά  την χαρά στο "αμοιβαίον",την β΄ σκηνή από  Β΄επεισόδιο της Ελένης. Αναρωτηθήκαμε με τα παιδιά, αν ο ένας αφιέρωνε στον άλλον ένα τραγούδι ποιο μπορεί να ήταν... Αυτή η ανάρτηση περιέχει τις επιλογές των παιδιών (Και καλό κουράγιο μέχρι να φορτώσει όλη τη σελίδα... )

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Του χαρτοπόλεμου η βία: "Αποκριά" - Μίλτος Σαχτούρης

    Επέλεξα τελικά στην ανάρτηση για το  ποίημα του Μανόλη Αναγνωστάκη" Θεσσαλονίκη,Μέρες του 1969 μ.Χ. ",  να μην παραθέσω παράλληλο κείμενο και μου έμεινε αμανάτι ό,τι είχα γράψει για το ποίημα "Αποκριά" του Μίλτου Σαχτούρη. 

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Β' Παγκόσμιος Πόλεμος (1939-1945)

Διάβαζα πρόσφατα ότι οι απόγονοι του Χίτλερ- μικρανήψια και μικραγγόνια του, εφόσον ο ίδιος δεν έκανε παιδιά- έχουν κάνει μια άτυπη συμφωνία κυρίων.  Να μην κάνουν παιδιά ώστε να εξαλειφθεί το γονίδιο που αιματοκύλισε τον κόσμο.

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

"Κατηγορώ τους ανθρώπους": Η απολογία της κατηγορουμένης Χαδούλας Φράγκου ( γνωστη σας επίσης ως "Φραγκογιαννού" και "Φόνισσα") και άλλες "Murder ballads"

   Ως γνωστόν, στη νουβέλα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με τίτλο  "Η φόνισσα" η κεντρική ηρωίδα πνίγεται, στην προσπάθεια της να αποδράσει, "μεταξύ ανθρώπινης και θείας δικαιοσύνης", όπως αναφέρει ο αφηγητής. Σε ένα παράλληλο σύμπαν (μ' έχει καταστρέψει το "Fringe") όμως τα πράγματα δεν έγιναν καθόλου έτσι.

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Για όσα δε θα χαθούν (Νο2)

Τα κείμενα ονομάζονται "κείμενα" γιατί κείτονται. Μπορεί τα γραπτά να μένουν αλλά μένουν νεκρά, ξαπλωμένα μελάνια πάνω σε λευκές σελίδες. Μέχρι να τους φυσήξει ζωή ο Αναγνώστης. Θα φυλλομετρήσει τις σελίδες, θα προφέρει τις λέξεις και θα δώσει νόημα στα τυπογραφικά σημάδια. Θα κάνει το άρθρο, άρθρο, το παραμύθι, παραμύθι και το ποίημα, ποίημα. Θα κάνει ό,τι είχε ξεχαστεί, να ξανα-υπάρξει.
Γι' αυτό και η εργασία των παιδιών στο μάθημα της Λογοτεχνίας ήταν να γράψουν για ό,τι έχει χαθεί. Ακριβώς για να μην χαθεί.

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

"Θεσσαλονίκη, Μέρες του 1969 μ.Χ." (Μανόλη Αναγνωστάκη) = Ρόδος, Μέρες του 2014 μ.Χ.


   Το ποίημα του Μανόλη Αναγνωστάκη "Θεσσαλονίκη, Μέρες του 1969, μ.Χ." αναφέρεται στην κοινωνική κατάσταση της Ελλάδας όχι μόνο - και θα επιμείνω σ' αυτό- των χρόνων της Δικτατορίας αλλά, προφητικά, και της σημερινής Ελλάδας, των χρόνων της κρίσης...

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Για όσα δεν θα χαθούν (Νο1)

Είμαστε σε ρομαντική διάθεση. Έχοντας συναντήσει την ποίηση της Πολυδούρη, είναι, νομίζω, αναπόφευκτο. Και βέβαια, μπήκαμε και μεις στον πειρασμό να γράψουμε για το αναπόφευκτο αυτό...

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι (1912-13) μέρα με τη μέρα

   Η σημερινή ανάρτηση γίνεται με αφορμή δυο βίντεο με ιστορικούς χάρτες που βρήκα στο Διαδίκτυο και παρουσιάζουν καθημερινά την εξέλιξη των Βαλκανικών Πολέμων.

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

"Οφειλή" - Τίτος Πατρίκιος

  Τον Παναγιώτη τον γνώρισα στις αρχές της δεκαετίας του '80, όταν έφτιαχνε- ήταν οικοδόμος- το σπίτι μιας γειτόνισσας που επέστρεψε στο χωριό μετά την συνταξιοδότησή της.'Ελειπε χρόνια στην Αμερική και ήταν και από ένα διπλανό χωριό. Την ιστορία του την έμαθα αργότερα.

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Γεφύρια δεν έχει μόνο η Άρτα!

Μπορεί το γεφύρι της Άρτας να είναι ξακουστό και η παραλογή που εξιστορεί το χτίσιμό του να είναι χιλιοτραγουδισμένη και χιλιοδιασκευασμένη. Όμως, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ' Γυμνασίου Παραδεισίου σας αποκαλύπτουν σε αυτήν την ανάρτηση τους θρύλους για το χτίσιμο δυο ακόμα σημαντικών γεφυριών, αυτά του Ευφράτη και του Δούναβη.