Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Η χαρά του παιδιού

Ήταν 25 Νοεμβρίου του 2010 που ξεκίνησε η παρούσα σελίδα! Πόσο μου πήρε να την τελειώσω: Δώδεκα χρόνια  και 24 μέρες,  Ούτε δώδεκα χρόνια κι ένα μήνα δηλαδή!  

Iλιάδα:  Μάθετε  για την Ιλιάδα παίζοντας. (Βασικά, δεν θα μάθετε ούτε θα παίξετε, γιατί το παιχνίδι ήταν σε μορφή flash player,  η οποία δεν υποστηρίζεται πια)

"To... GPS  του ρωμαϊκού κόσμου": Διαδραστικός χάρτης όλων των πόλεων και των λιμανιών της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Επιλέγουμε αφετηρία και προορισμό και συνυυπολογίζοντας τα μέσα και τις υποδομές κάθε εποχής υπολογίζεται ο χρόνος που θα διαρκέσει το ταξίδι. από το ένα μέρος στο άλλο ανάλογα με την διαδρομή, το μέσο, την εποχή κ.α. 

"Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης": Βρες και δες χιλιάδες έργα τέχνης ελεύθερα. 

If the Moon were only one pixel:  Προσομοίωση του ηλιακού συστήματος  σε κλίμακα κατά την οποία το φεγγάρι είναι ένα πίξελ. Σκρολάροντας, ταξιδέψτε στο ηλιακό σύστημα και νοιώστε την απεραντοσύνη του διαστήματος. Μολονότι η προσομοίωση δίνει τέτοια δυνατότητα, μην μεταφερθείτε στο επόμενο κάθε φορά σημείο ενδιαφέροντος με το πάτημα του σχετικού κουμπιού. Τουλάχιστον μία φορά, κάντε το ταξίδι στις "πραγματικές" του διαστάσεις.  Η προσομοίωση  μπορεί να είναι και στα ελληνικά. 

Your sky:  Είναι ένα διαδραστικό, διαδικτυακό πλανητάριο το οποίο επιτρέπει  στον χρήστη να δει πώς είναι ο νυχτερινός ουρανός μια δεδομένη χρονική στιγμή, με βάση το γεωγραφικό πλάτος και μήκος του τόπου στον οποίο κατοικεί. Αν δεν ξέρετε  το δικό σας, δοκιμάστε εκείνα της κοντινότερης πόλης. Για την Ελλάδα  άλλωστε υπάρχουν οι συντεταγμένες της Αθήνας μόνο. Επίσης, μπορείτε να δείτε ποια άστρα φαίνονται στον ορίζοντα και να χρησιμοποιήσετε το ψηφιακό τηλεσκόπιο που διατίθεται. 

Μέσα σε μια  μαύρη τρύπα: Οπτικοποίηση της ΝΑΣΑ  που δείχνει τι περιμένουμε να δούμε όποτε και αν καταφέρουμε να έχουμε, τελικά, μια πραγματική εικόνα υψηλής ανάλυσης μιας μαύρης τρύπας. 

Η αστρονομική φωτογραφία της ημέρας: Η ΝΑΣΑ μας δείχνει μια φοβερή φωτογραφία κάθε μέρα. Παρέχεται η δυνατότητα να δείτε και τις προηγούμενες φωτογραφίες μέχρι την  01/01/2015. Παρέχεται επίσης σύνδεσμος  από τον οποίο μπορείτε να κατεβάσετε τις υπόλοιπες φωτογραφίες που ανέβηκαν από το 1995. 

Ηαppy Hubble birthday .Θέλετε να δώσετε μια αστρονομική εσάνς στα γενέθλιά σας. Ακολουθήστε το σύνδεσμο και βρείτε μια διαστημική φωτογραφία που τράβηξε το τηλεσκόπιο Hubble την μέρα (αλλά όχι τη χρονολογία) που γεννηθήκατε.  Στα δικά μου τα γενέθλιά έχει αυτό 

Πυγαία... μουσική:  Στην κυριολεξία! O Ιερώνυμος Μπος ζωγράφισε το εμβληματικό τρίπτυχο "Ο κήπος των γήινων απολαύσεων". Στους γλουτούς  μιας φιγούρας που παριστάνεται  να βασανίζεται στην κόλαση,  απεικονίζεται ένα πεντάγραμμα με ένα μουσικό θέμα γραμμένο επάνω. Ένας μερακλής το έπαιξε και το ανέβασε στο Διαδίκτυο. Δεν είναι κακό...

Τι σημαίνει το όνομα κάθε χώρα; Αυτό ακριβώς. Κυριολεκτικά,  αλλά στα αγγλικά 

Flightradar24: Μπορείτε να δείτε σε πραγματικό χρόνο  και τρισδιάστατα οποιαδήποτε πτήση σε όλον τον κόσμο.  Και για οποίον κατοικεί κάτω από τον διάδρομο προσγείωσης ή απογείωσης αεροδρομίου η σπάνια ευκαιρία να τα βλέπετε διπλά, πραγματικά και διαδικτυακά.

Η ιστορία της Βίας: Δείτε τις μεγαλύτερες και φονικότερες μάχες της ανθρώπινης Ιστορίας.  Εδώ  λεπτομέρειες. .

 I used to believe:  Όταν ήμουνα μικρή, λέει μια γυναίκα, νόμιζα ότι  ο πατέρας μου ήταν μάγος που ελέγχει  τη βροχή. Όποτε ήθελε έλεγε ""Σταμάτα βροχή" και σταματούσε. Και μετά έλεγε "Ξεκίνα" και άρχιζε να βρέχει ξανά. Όταν μεγάλωσα λίγο, κατάλαβα ότι δεν το έκανε επειδή ήταν μάγος. αλλά επειδή ήξερε πότε θα περνούσαμε κάτω από γέφυρες. Τέτοιες διασκεδαστικές ιστορίες μπορείτε να διαβάσετε αν ακολουθήσετε τον παραπάνω σύνδεσμο. 

Ο χάρτης της μουσικής: Δείτε μουσικές από όλο τον κόσμο με ένα κλικ.

Ο κόσμος σαν στίχος τραγουδιού: Χάρτης που μετονομάζει τον κόσμο με βάση στίχους τραγουδιών . 
Εμείς δεν είμαστε από την Ελλάδα, ας πούμε, είμαστε από την Tales of the brave Ulysses. 


Η Βύθιση του Τιτανικού: Αναπαράσταση της βύθισης του Τιτανικού σε πραγματικό χρόνο:

Ποια είναι η ταινία: Θέλετε μια ταινία στην οποία δεν θυμάστε ποιος έπαιζε, ή θυμάσαι μόνο αμυδρά την υπόθεση, ή δεν θυμάστε καθόλου την υπόθεση αλλά μόνο το είδος. Εδώ θα τη βρείτε. 

Fotoscetcher: Ιστότοπος στον οποίο μπορείτε   να κατεβάσετε πρόγραμμα με το οποίο μπορείτε να να μετατρέψετε δωρεάν  φωτογραφίες σε σκίτσα ή ως ζωγραφιές διαφόρων τεχνοτροπιών . 

Πάμε στον Άρη:: Φωτογραφίες από τον Άρη που δημοσιεύει η ΝΑΣΑ. 

Γράψε όπως έγραφαν σε άλλες εποχές: Από τη σελίδα του Μουσείου της Θήβας. Ακόμα και αν σε λένε Αβέρκιο, μπορείς να δεις πως γραφόταν το όνομα σου σε διάφορες περιόδους, να το τυπώσεις ή να  το κοινοποιήσεις. 

Πώς ντύνονταν σε άλλες εποχές: Από τη σελίδα του  Μουσείου της Θήβας. Διάλεξε μια γυναικεία ή μια αντρική φιγούρα και ντύστην με βάση τι θα φορούσε σε 8 διαφορετικές περιόδους Ιστορίας, από το 1250 π.Χ ως το 1821. Μπορείς να επιλέξεις το σωστό; 

Η τελευταία ημέρα της Πομπηίας: Προσομοίωση/αναπαράσταση της μέρας κατά την οποία καταστράφηκε η Πομπηία

Η Αίτνα σε πραγματικό χρόνο: Η Αίτνα είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του κόσμου,  όντας διαρκώς ενεργό. Μπορεί στο παραπάνω Live streaming  να την παρακολουθείτε σε πραγματικό χρόνο. 

Ηφαίστεια σε πραγματικό χρόνο: Ό,τι και το προηγούμενο, αλλά με περισσότερα ηφαίστεια. 

Σεισμοί σε πραγματικό χρόνο:  Ο,τι και τα προηγούμενα, αλλά με σεισμούς. 

Pluto time: Η ώρα Πλούτωνα είναι εκείνη η στιγμή κάθε μέρας λίγο μετά την αυγή ή λίγο πριν τη νύχτα κατά την οποία το φως στη Γη είναι παρόμοιο με το φως κατά την διάρκεια του μεσημεριού στον Πλούτωνα.  Ακολουθώντας τον προηγούμενο σύνδεσμο η ΝΑΣΑ σας δίνει τη δυνατότητα να δείτε πότε με βάση την εποχή, το γεωγραφικό πλάτος και  το γεωγραφικό μήκος της περιοχής σας, συμβαίνει αυτό, ώστε να βγείτε έξω και να το δείτε. 

Λυκόφως στη Ρόδο, καταμεσήμερο στον Πλούτωνα 

Exoplanet Travel Boreau:  Ακολουθώντας τον  προηγούμενο σύνδεσμο, βρίσκετε στο εικονικό  Γραφείο Ταξιδιών της ΝΑΣΑ με προορισμό τόπους έξω από το ηλιακό σύστημα. Εγώ πήγα στον Kepler -186f  και πέρασα περίφημα. 

Ο καιρός στον Άρη.  Η ΝΑΣΑ  βγάζει  κάθε μέρα δελτίου καιρικών συνθηκών στον Άρη. Τι πιο χρήσιμο!

Μια βόλτα στην αρχαία Αθήνα: Το τρέιλερ του παιχνιδιού Assasin Creed Odyssey σας δίνει την δυνατότητα να δείτε πώς θα ήταν αν πηγαίνατε στην Αθήνα της κλασικής εποχής.

Ο Χάρτης του ουρανού: Ακόμα ένας χάρτης του ουρανού. Βρες τους αστερισμούς. εντόπισε νεφελώματα, γαλαξίες και αστέρια και πολλά άλλα. 

Μετονομασίες οικισμών της Ελλάδας :  Μπορεί η... Μηλιά να μην έγινε  Μηλέα, γίνανε  όμως τα Σγούρνιτσα Αγία Σοφία, τα Κοψολαιμέικα Καταφύγιο, η Λιμπόχοβα Ζαχαριάς,, το Πραστίο Προάστιο, το Βαρούσι Σταυροπήγιο, τα Λιασίνοβα Προσήλιο και τα Κολιμπετσέικα... δεν ξέρω. Κάτσε μια στιγμή να δω την παραπάνω σελίδα στην οποία αναφέρονται όλες οι μετονομασίες των οικισμών της Ελλάδας.  

Οι τόποι του Νίκου Καββαδία: Ιδιαίτερα κατατοπιστικός google map  που περιλαμβάνει όλα τα μέρη που αναφέρονται στο έργο του Νίκου Καββαδία. Εμείς τον χρησιμοποιήσαμε εδώ

Sex Harassment Map: Χάρτης στον οποίον καταγράφονται περιστατικά έμφυλης και σεξουαλικής βίας στην Ελλάδα. Μόνο από το 2014 και μετά! Για να έχουμε μια μικρή εικόνα γιατί μιλάμε. Εμείς το δημοσιεύσαμε εδώ. Αυτό καθ΄ αυτό προφανώς και μόνο διασκεδαστικό δεν είναι από μόνο του, αλλά το να το χρησιμοποιήσεις για να αποστομώσεις έναν σεξιστή προσφέρει, όσο να 'ναι, μια μικρή ικανοποίηση. 

Sporcle: Φτιάξτε και παίξτε κουίζ κάθε είδους, εγώ προτείνω τα γεωγραφικά. 

Seterra Geography: Κι άλλα γεωγραφικά κουίζ. Πολλά. Αυτά που είναι στα ελληνικά εδώ

Η διασημότητα της γειτονιάς σου: Ένας γεωγράφος έκατσε  και με βάση δεδομένα από τη  Morgane Laouenan et al έφτιαξε τον παραπάνω παγκόσμιο διαδραστικό χάρτη  που αναφέρει τον πιο διάσημο άνθρωπο κάθε περιοχής Ξεκινήστε από τη χώρα σας και φτάστε μέχρι την γειτονιά σας.... Και σας εύχομαι στην επόμενη εντίσιον του να είστε εσείς μέσα. 

Έπειτα από το μεγάλο μπουμ: Δείτε πώς θα μοιάζει η γειτονιά σας αν την χτυπήσει  πυρηνική βόμβα, πόσοι γείτονές σας θα εξαερωθούν, και πόσοι θα πεθάνουν από  τη θερμότητα, το ωστικό κύμα ή την ραδιενέργεια. Και για να έχετε και συνολική εικόνα μπορείτε να διαλέξετε και την βόμβα που θα σας πλήξει.  

Διαδραστικός χάρτης του σύμπαντος: Διαδραστικός χάρτης που απεικονίζει την πραγματική θέση και τα πραγματικά χρώματα 200.000 γαλαξιών. Μπορείτε να περιηγηθείτε  στο χάρτη στο διαδίκτυο ή να τον κατεβάσετε δωρεάν.

Εκπαιδευτικό υλικό: Εκπαιδευτικό υλικό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες  και βιωματικά παιχνίδια ευαισθητοποίησης.  

Digital Maps of the ancient world: Ιστότοπος  που παρέχει διαδραστικούς χάρτες διαφόρων περιοχών της αρχαιότητας και πολλά περισσότερα. Ακολουθήστε και τη σελίδα του στο Facebook.

Ο χάρτης του Άλκη Αλκαίου: Διαδραστικός χάρτης που αναφέρει όλες τις περιοχές που αναφέρονται στους στίχους του Άλκη Αλκαίου. Δείτε κι αυτό. 

Ancient Earth:  Διαδραστικός χάρτης που δείχνει, μεταξύ άλλων πώς ήταν η γειτονιά σας οποιαδήποτε στιγμή τα τελευταία 750 εκατομμύρια χρόνια. Επίσης, δείτε πώς διασπάστηκε η Παγγαία, η πρώτη υπερήπειρος που έχει κατορθωθεί να ανασυντεθεί ώστε η ξηρά να πάρει το σχήμα που ξέρουμε σήμερα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα βελάκια στο πληκτρολόγιο σας για να πάτε από εποχή σε εοοχή ή από γεγονός σε γεγονός.  (Δείτε κι αυτά.  Δείτε κι εδώ παραπάνω πληροφορίες καθώς και το πού ήταν η Αθήνα τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια). 

Το Ψηφιακό Μουσείο Αρχείου Κουνάδη (σόρι, δεν υπάρχει περίπτωση να το πω Εικονικό)  αξίζει να το περιηγηθεί κανείς καθότι είναι ένας θησαυρός γνώσης για το ρεμπέτικο τραγούδι και όχι μόνο. Εκτός από γνώσεις, το Μουσείο περιέχει και δυο πολύ ωραία παιχνίδια. Στο ένα υποτίθεται ότι βοηθάς το Αρχείο Κουνάδη  να ταξινομήσει τους δίσκου του, ακούγοντας κάποια τραγούδι κα απαντώντας σε ερωτήσεις για το ρεμπέτικο τραγούδι. Το άλλο αφορά το πειραιώτικο ρεμπέτικο. Υποτίθεται ότι βρίσκεις μια μισοσβησμένη καρτ ποστάλ και αναζητάτε διάφορα αντικείμενα για να την αποκρυπτογραφήσετε. 

 Εδώ η καλή σελίδα "Ελληνικός Κινηματογράφος"έχει μια ιδιαίτερη σελίδα στην οποία είναι συγκεντρωμένα πάρα πολλά κουίζ με θέμα τον ελληνικό κινηματογράφο. 

Φύγετε τώρα! Παίξτε και κάνα παιχνίδι εκτός υπολογιστή. 
Κουτσουμάνα, ας πούμε.... (Τουτέστιν, κουτσό στα Τσεριώτικα)