Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Βιβλιοπαρουσίαση: "Τα ψάθινα καπέλα" της Μαργαρίτας Λυμπεράκη (Από τις μαθήτριες του Δ1 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου Χριστίνα, Άννα, Μόνικα, Μιχαέλα, Ειρήνη)

Οι μαθήτριες του Δ΄1  (Α΄Λυκείου) του Μουσικού Σχολείου Ρόδου   Άννα, Χριστίνα, Μόνικα, Ειρήνη, Μιχαέλα παρουσιάζουν το βιβλίο της Μαργαρίτας Λυμπεράκη "Τα  Ψάθινα Καπέλα".
    Το βιβλίο της Μαργαρίτα Λυμπεράκη "Τα Ψάθινα Καπέλα" καπέλα έχει αυτοβιογραφικό χαρακτήρα
και παραπέμπει σε σελίδες ημερολογίου. Εκδόθηκε το 1946, όταν η συγγραφέας ήταν 27χρονών. Η αφηγήτρια συμμετέχει στη δράση και η αφήγηση
γίνεται σε α' πρόσωπο στη μεγαλύτερη έκταση του μυθιστορήματος, άλλοτε σε χρόνο ενεστώτα και άλλοτε σε αόριστο, μπλέκοντας έτσι το παρόν και το παρελθόν. Η γλώσσα είναι απλή δημοτική και το ύφος απέριττο.
    Η ιστορία διαδραματίζεται λίγα χρόνια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σε μια περιοχή λίγο έξω από την Αθήνα, κοντά στην Κηφισιά. Το μυθιστόρημα αποτελείται από  τρία κεφάλαια τα οποία αντιστοιχούν σε τρία καλοκαίρια ("πρώτο καλοκαίρι", "δεύτερο καλοκαίρι", "τρίτο καλοκαίρι") στα οποία περιγράφονται οι καλοκαιρινές διακοπές τριών αδερφών, της Μαρίας, της Ινφάντας και της Κατερίνας, η οποία είναι η αφηγήτρια. Ο τίτλος του μυθιστορήματος προέρχεται από τα ψάθινα καπέλα που φόρεσαν οι τρεις ηρωίδες στην αρχή του πρώτου καλοκαιριού.
   Το κύριο θέμα του μυθιστορήματος είναι οι έρωτες των τριών κοριτσιών και, γενικότερα, η καθημερινή τους ζωή. Ο κάθε χαρακτήρας δρα και συμπεριφέρεται με διαφορετικό τρόπο, αν και ζει στο ίδιο κοιωνικό περιβάλλον. Παράλληλα με τους έρωτες των τριών βασικών παρουσιάζονται όχι μόνο όλη τους η οικογένεια αλλά και διάφορα φιλικά πρόσωπο, και σκιαγραφούνται οι μεταξύ τους σχέσεις. Μέσα από τις διάφορες εμπειρίες που βιώνουν οι ηρωίδες, κατά την διάρκεια αυτών των τριών καλοκαιριών, οδηγούνται στην ωρίμανσή τους.
   Η μεγαλύτερη αδερφή, η Μαρία, είναι πολύ συναισθηματική. Κύριος στόχος της είναι η αναζήτηση του έρωτα. Όταν τον βρίσκει ,αλλάζει τελείως η συμπεριφορά της, παραμένει πιστή στον άνδρα της και γίνεται πρότυπο σεμνότητας, καθώς θεωρεί ότι ολοκληρώθηκε μέσα από το γάμο της και την μητρότητα.
Η μεσαία αδερφή, η Ιντιφάντα, έχει ατίθασο χαρακτήρα, εναντιώνεται στις απόψεις της μεγάλης αδερφής και αποφέυγει να αγαπήσει από φόβο να μην πληγωθεί... Αλλά τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα περιμένει.
   Η μικρότερη κόρη, η Κατερίνα, διαδραματίζει το βασικότερο ρόλο καθώς είναι η αφηγήτρια. Είναι ονειροπόλα και  είναι αντιδραστικός χαρακτήρας που δεν υπακούει στις  εντολές της οικογενειά της και προσπαθεί να ανεξαρτητοποιηθεί με κάθε τρόπο και δεν αφήνει ούτε τον έρωτα να απειλήσει την ανεξαρτησία της.
   Στα "Ψάθινα Καπέλα" οι οικογενειακές σχέσεις μεταξύ των μελών είναι στενές. Υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη, παρά τις διαφορές τους.  Ο πατέρας και η μητέρα είναι χωρισμένοι κι ο πατέρας, που σκέφτεται να ξαναπαντρευτεί, δεν ζει μαζί τους, ούτε έχει τόσες επαφές με τις κόρες του όσο η μητέρα τους. Στο σπίτι, εκτός από τα τρία κορίτισα και την μητέρα, ζουν ο παππούς, η αδερφή της μητέρας και και η οικιακή βοηθός. Η μητέρα έχει μια κρυφή ελπίδα ότι θα τα ξαναβρεί με τον πατέρα, τον οποίο χώρισε όχι γιατί δεν τον αγάπάει αλλά εξαιτίας της επιπολαιότητας με την οποία αντιμετωπίζει τη ζωή. Καθώς μεγαλώνει τα κορίτσια χωρίς τον πατέρα τους, είναι στενά συνδεδεμένη μαζί τους, αλλά, παρόλα αυτά, δεν μπορεί να τις καταλάβει απόλυτα. Ο παππούς, που παρουσιάζεται να βρίσκεται στα τελευταία χρόνια της ζωής του, δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στο περιβάλλον του, απορροφημένος από το επερχόμενο του θανάτου του. Η οικιακή βοηθός, η Ροδούλα, είναι στενά συνδεδεμένη μαζί τους, μιλάει με τα κορίτσια, τους διηγείται ιστορίες και τα συμβουλεύει. Η αδερφή της μητέρας, η θεία Τερέζα, είναι ζωγράφος, παρουσιάζεται μονήρης και ανέραστη και  έχει ιδιαίτερη αδυναμία στην μεσαία αδερφή, την Ινφάντα, την οποία προτρέπει να να ακολουθήσει τα βήματά της, να απαρνηθεί τον έρωτα και να αφοσιωθεί στην τέχνη.
Βιογραφικό Σημείωμα της Μαργαρίτας Λυμπεράκη
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1919 και σπούδασε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1945 έζησε για μεγάλα διαστήματα στο Παρίσι. Έγραψε πεζά και θεατρικά έργα στα ελληνικά και στα γαλλικά. Το μυθιστορημά της "Τα Ψάθινα Καπέλα" (1946) διασκευάστηκε για την τηλεόραση.
 Άλλα έργα της:  "Τα δέντρα" (1945), "Η γυναίκα του Κανδαύλη" (1955), "Ο άλλος Αλέξανδρος" (1970), "Το μυστήριο" (1976) κ.α.. Πέθανε στην Αθήνα το 2001 στην Αθήνα. Κόρη της ήταν η πεζογράφος Μαργαρίτα Καραπάνου.                                 "




Υ.Γ.
Στα ανθολόγια Λογοτεχνίας στο Γυμνάσιο και το Λύκειο περιλαμβάνονται τα αποσπάσματα: 
"Κυριακές στη θάλασσα" (Β΄ Γυμνασίου)
"Η καταιγίδα" (Γ' Λυκείου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: