Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Όταν το ποδόσφαιρο σταμάτησε τον πόλεμο (Αναδημοσίευση). Μια ιστορία από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

Αναδημοσιεύω σήμερα από δω  την αφήγηση μιας αληθινής ιστορίας από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, αντί ευχών, διότι το τέρας - όποιο είναι αυτό σε κάθε εποχή- αντιμετωπίζεται με πράξεις και όχι με ρουχαλάκια στα δέντρα. Το μόνο που πρόσθεσα είνα το βίντεο της ταινίας στην οποία αναφέρεται το άρθρο του Νίκου Μποζiονέλου από το gazzeta.gr.

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

70 χρονια από τη σφαγή στα Καλάβρυτα: " † 13-12-43" (Γιώργος Ιωάννου)

    Μιας και συμπληρώνονται σήμερα 70 χρόνια από την σφαγή των ναζιστικών γερμανικών στρατευμάτων στα Καλάβρυτα κι ενώ οι "απόγονοι" (και σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς εισαγωγικά) των ταγματασφαλιτών συνεργατών τους αποπειρώνται στις μέρες μας να βιάσουν την ιστορική μνήμη και να ενδυθούν ρόλο "μεσσία", συνεπικουρούμενοι μάλιστα - τι ειρωνεία!- από την ελάχιστα χριστιανική ρητορική  του επισκόπου της μαρτυρικής πόλης, το ιστολόγιο θα ασχοληθεί σήμερα με το διήγημα του Γιώργου Ιωάννου   με τίτλο " 13-12-43", το οποίο κατά την γνώμη μου αποτελεί έναν από τους ειλικρινέστερους φόρους τιμής στην θυσία όχι μόνο των κατοίκων των Καλαβρύτων, αλλά κι εκείνων του Διστόμου, του Δοξάτου, της Μεγαλόπολης, της Κοκκινιάς κι όλων των άλλων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Κι ο θάνατος δεν θα 'χει πια εξουσία: "Δ' Θριαμβικό ", Μαρία Λαϊνά

Πολύ... "θανατικό" έπεσε τελευταία στο ιστολόγιο και είπα όχι απλά να ελαφρύνω την κατάσταση αλλά και να της δώσω και θριαμβευτικές διαστάσεις... Και τι άλλο από το μέγιστο αντίδοτο του θανάτο, τον έρωτα, θα ταίριαζε?

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Καμικάζι, τι ζητάς; Δυο ποιήματα ("Ο Μοτοσικλετιστής"- Μ. Κέντρου- Αγαθοπούλου και "Οδόσημο Κινδύνου" - Β. Λεοντάρης), μερικά τραγούδια και λίγα λόγια περί μνήμης και αθανασίας


    Εδώ θα ταίριαζε περισσότερο αυτό που είπα σε προηγούμενη ανάρτηση, ότι η 3η μεταπολεμική γενιά ποιητών, η  «γενιά της αμφισβήτησης», ήταν τόσο τσαμπουκαλεμένη που στράφηκε εναντίον και της ίδιας της αμφισβήτησης,  όταν τουλάχιστον  εξέπιπτε σε μόδα και μέσο εντυπωσιασμού.  Τυπικά βέβαια, οι δυο ποιητές με τους οποίους θα ασχοληθούμε σήμερα ανήκουν περισσότερο στην δεύτερη μεταπολεμική γενιά, εξ ου και η δυσθυμία κι η μελαγχολία…

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Τσάι Γιασεμιού - Μαριανίνα Κριεζή

   Από μικρός ο γράφων είχε μια ιδιαίτερη σχέση με την μουσική (έχει φάει κόλλημα, ούτως ειπείν)και μεγαλώνοντας – ω του θαύματος! – κατάφερε κάποια στιγμή, μαζί με τους Sex Pistols, τον Cohen  και τους Placebo  (παραδειγματικά και ουχί περιοριστικά), να βρει χώρο και για τον Μάρκο, τα ριζίτικα και τον Θανάση Παπακωνσταντίνου (ομοίως ως παραπάνω).  

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Discotheque (όχι η "παλιά"· του Αντώνη Φωστιέρη)

   Οι ποιητές της 3ης μεταπολεμικής γενιάς, της "γενιάς της αμφισβήτησης", είναι τόσο αμφισβητίες που αμφισβητούν ακόμα και την αμφισβήτηση.

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Ο γιος της χήρας


  Η τρίτη ομάδα της Α1 Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, δηλαδή η Άννα, η Μόνικα, η Ειρήνη, η Χριστίνα και η Μιχαέλα, ασχολήθηκαν με το ακριτικό τραγούδι "Ο γιος της χήρας" και η σημερινή ανάρτηση βασίζεται στο υλικό που άντλησαν (δείτε άλλες δυο αναρτήσεις στις οποίες αναφέρεται ξώφαλτσα το συγκεκριμένο τραγούδι εδώ κι εδώ, για το δημοτικό τραγούδι δείτε εδώ, για τα ακριτικά τραγούδια δείτε εδώ).

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Η αρπαγή της γυναίκας του Διγενή

    Συνεχίζοντας λοιπόν,  τις αναρτήσεις τις σχετικές με τα "Φύλα στη Λογοτεχνία ", οι οποίες βασίζονται σε πληροφορίες που άντλησαν μαθητές και μαθήτριες της Α1 Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, δημοσιεύεται σήμερα ο σχολιασμός του Αλέξανδρου, του Νίκου, του Ευθύμη, του Παναγιώτη και του Άκη στο ακριτικό τραγούδι "Η αρπαγή της γυναίκας του Διγενή".

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Η Λυγερή στον Άδη


Η σημερινή ανάρτηση (και οι άλλες δυο που θα ακολουθήσουν, μια για καθεμιά από τις άλλες ομάδες) βασιζεται στις παρατηρήσεις πάνω στο μοιρολόι "Η Λυγερή στον Άδη" του Νικήτα, του Αντώνη, του Σάββα, του Πέτρου και της Μικέλας, μαθητών του Α1 τμήματος Λυκείου του Μουσικού Σχολείο Ρόδου. (Για τα μοιρολόγια και την σχέση τους με τα νανουρίσματα δείτε εδώ, για τα δημοτικά τραγούδια δείτε εδώ,  για το μοιρολόι "Καλότυχα είναι τα βουνά", δείτε εδώ).

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Αφήγηση (Γιώργος Σεφέρης) + Πώς έγινε ένας κακός άνθρωπος (Ελένη Βακαλό) = Κερατσίνι, 18 Σεπτεμβρίου 2013

Είναι μεγάλο ατύχημα το γεγονός ότι η πανελληνιολαγνεία πλήττει ιδιαίτερα τη Λογοτεχνία της Γ΄Λυκείου, καθώς  συνηθίζεται να θυσιάζεται, λιγότερο ή περισσότερο από τους φιλόλογους και σχεδόν εξ ολοκλήρου απο τους μαθητές, στο βωμό της Έκφρασης- Έκθεσης και των υπόλοιπων πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων.  Κι αυτό γιατί πρόκειται για κείμενα σύγχρονα που απηχούν σε ένα  μεγαλύτερο βαθμό και σε ένα πρώτο επίπεδο τις ανησυχίες και τα βιώματα του μέσου 18χρονου μαθητή. Η σειρά αναρτήσεων που ξεκινάει σήμερα έχει σκοπό, στα μέτρα των δυνατοτήτων του ιστολογίου, να "απαλύνει" αυτήν κατάσταση...

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Η "Φλόγα" στην καρδιά μας

Συχνά-πυκνά το ιστολόγιο αυτό έχει φιλοξενήσει εργασίες της, γραπτά, διηγήματα, βίντεο ή ζωγραφιές της. Η δραστήρια φύση της, η επίμονη προσπάθεια και η δημιουργικότητά της τα προηγούμενα τρία χρόνια -όσα ήταν μαθήτρια του Γυμνασίου Παραδεισίου και μαθήτρια δική μου- έκαναν την παρουσία της έντονη μέσα στην τάξη και τη συμβολή της συστατικό στοιχείο κάθε γιορτής ή πρωτοβουλίας του σχολείου.

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Γιορτή καλοκαιριού!

Ετοιμαζόμαστε μεν για το καλοκαίρι αλλά αυτό δε σημαίνει πως έχουμε εγκαταλείψει από τώρα τα πόστα μας. Το τέλος των εξετάσεων για το Γυμνάσιο Παραδεισίου σημαίνει ένα πράγμα: αφήνουμε κατά μέρος βιβλία, σημειώσεις, τετράδια και πιάνουμε τους χορούς, τα τραγούδια, τα βίντεο και τα θεατρικά! Και διοργανώνουμε μια μεγάλη εκδήλωση για να γιορτάσουμε τη λήξη της σχολικής χρονιάς!

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Βγαίνοντας από τη Β' Γυμνασίου

Είναι περίεργος μήνας ο Ιούνιος στα σχολεία. Η είσοδος του καλοκαιριού, οι πρώτες ζέστες και οι πρώτες βουτιές, η ανυπομονησία για τις διακοπές, η χαλάρωση και η ξεκούραση από τα μαθήματα και τις υποχρεώσεις μιας ολόκληρης χρονιάς. Και μαζί, το τέλος του σχολείου, το άγχος των εξετάσεων, η αίσθηση ότι μεγαλώνεις και αφήνεις πίσω σου άλλη μια τάξη, ο αποχαιρετισμός. Θυμάμαι μικρή να σκέφτομαι ότι η περίοδος των εξετάσεων είναι ο πιο ταιριαστός τρόπος να τελειώνει μια σχολική χρονιά: εκνευρίζεσαι τόσο από τη διαδικασία που δε σου μένει χώρος να σκεφτείς το τέλος της τάξης με νοσταλγία, με σφιγμένη καρδιά γι' αυτό που φεύγει. 
Μ' έπιασε πάλι το μελοδραματικό μου. Είναι που πρέπει να κάνω την αποχαιρετιστήρια ανάρτηση στη φετινή Β' Γυμνασίου, στα παιδιά με τα οποία μέσα από την Ιλιάδα και τη Λογοτεχνία συνοδοιπορήσαμε ένα κομμάτι του δρόμου. Από τα δύσκολα και τα ωραία κομμάτια... Κι εδώ, χωρίζουν τα μονοπάτια μας - και το πού πάει καθένας, θα το μάθετε σ' αυτήν την ανάρτηση!

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

"Ο πετροκάραβος" Ήταν ένα μικρό καράβι που ύστερα επέτρωσε... Οι "παραδόσεις" των μαθητών της Β΄Γυμνασίου Μεθάνων

Εξίσου με την λογική, η φαντασία αποτέλεσε διαχρονικά μέγιστο εργαλείο στην προσπάθεια των ανθρώπων του λαού, κυρίως, να κατανοήσουν, να ερμηνεύσουν και να εκλογικεύσουν μια φύση παράξενη και εχθρική πολλές φορές, στην προσπάθεια τους να την οικειοποιήσουν... Μια ματιά στον έναστρο ουρανό τις νύχτες, ας πούμε, θα ήταν αρκετή, αν αναλογιστεί κανείς τις ιστορίες και τους μύθους χάριν των οποίων πήραν το όνομα τους.

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

"Ιλιάδα", Της Αλίνα Π. (Β΄Γυμνασίου Μεθάνων)

 Όχι, δεν κάνετε λάθος.!Ο Όμηρος την έγραψε την Ιλιάδα - κατά την παράδοση τουλάχιστον, μιας και οι φιλόλογοι ακόμα μαλλιοτραβιούνται για το λεγόμενο "ομηρικό ζήτημα'. Απλώς η πολυτάλαντη Αλίνα της Β΄ Γυμνασίου Μεθάνων εικονογραφούσε κατά τη διάρκεια της χρονιάς στιγμιότυπα από το ομηρικό έργο - κάποια από τα οποία έχετε ήδη δει εδώ-  και σήμερα θα παρουσιαστούν σ' αυτήν την ανάρτηση.

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Η ζωή στη Ρόδο τότε και τώρα. Παρουσίαση του Α2 Γυμνασίου Παραδεισίου.

Για σήμερα, σας έχω μια μικρή έκπληξη: ένα ταξίδι στη Ρόδο! Ταξίδι και χωρικό και χρονικό! Ξεναγοί μας θα είναι τα παιδιά του Α2 Γυμνασίου Παραδεισίου που συνεργάστηκαν για να σας παρουσιάσουν το νησί μας και τον τρόπο ζωής μας τώρα αλλά και σε παλαιότερα χρόνια. 

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Η Α' Γυμνασίου Παραδεισίου πάει ραδιόφωνο!

Ή μάλλον πήγε ήδη καθώς χτες ήταν η πρώτη της ραδιοφωνική εκπομπή στο Ραδιόφωνο Λυχνάρι! Ως κλείσιμο της δράσης που οργανώσαμε στο σχολείο μας σε συνεργασία με τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων και το κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Δίοδος, τα παιδιά είχαν τη δική τους ώρα να παρουσιάσουν τα αγαπημένα τους τραγούδια και να μιλήσουν για ό,τι τους απασχολεί στο ακροατήριο του σταθμού.

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Αχ, βρε Κυκλωπάκι μου.... ΟΙ ζωγραφιές των μαθητών της Α' Γυμνασίου Μεθάνων

Αμφιβάλλω αν συμμεριζόταν ο Οδυσσέας για τον Κύκλωπα το παραμικρό από την τρυφερότητα που εκπέμπουν  τα λόγια του Μανόλη Ρασούλη  στο παλιό τραγουδάκι του Ανδρέα Μικρούτσικου.

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Ακολουθώντας τον μίτο: ερμηνεία της Ιστορίας του Λαβυρίνθου του Τίτου Πατρίκιου και μια μαθητική εργασία!

Η μυθολογία δημιουργήθηκε για να εξηγεί την πραγματικότητα, τουλάχιστον σε μια περίοδο ή συνθήκη όπου η λογική εξήγηση δεν είναι προφανής. Είναι, λοιπόν, κατά κάποιον τρόπο επιστροφή στην πρώτη εκείνη απόπειρα αποδόμησης και κατανόησης του κόσμου αυτό το ποίημα του Τίτου Πατρίκιου. Η ιστορία του λαβυρίνθου χρησιμοποιεί σύμβολα της μυθολογίας για να περιγράψει την κατάσταση της κοινωνίας μας -μάλλον γιατί πάλι η λογική δεν βρίσκει εύκολα ούτε εύλογα (!) εφαρμογή στην εποχή που ζούμε. Τα παιδιά της Β' Γυμνασίου Παραδεισίου αποκαλύπτουν τους σύγχρονους λαβυρίνθους που μας εγκλωβίζουν και ξετυλίγουν τον μίτο για να φθάσουμε...

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Ασπιδοποιΐα

Νομίζω πως είναι παράδοση πια μεταξύ των φιλολόγων που διδάσκουν έπος στο Γυμνάσιο να αναθέτουν δύο συγκεκριμένες εργασίες στους μαθητές τους: στην μεν Α' Γυμνασίου την κατασκευή της σχεδίας του Οδυσσέα, στη δε Β' την απεικόνιση της ασπίδας του Αχιλλέα. Κι επειδή εγώ φέτος Ιλιάδα κάνω, τήρησα το έθιμο και... ιδού τα αποτελέσματα: το Β1 Γυμνασίου Παραδεισίου (και όχι μόνο) παίρνει για λίγο τη θέση του Ηφαίστου και φτιάχνει την ασπίδα του μεγαλύτερου ήρωα των Αχαιών!

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Έϊ, έϊ, έϊ! Έχουμε πάρτι- σόρρυ,κρίση- εδώ... Η οικονομική κρίση πάει Πανελλήνιες


Μολονότι θεωρώ απίθανο να τεθεί θέμα σχετικό με την οικονομική κρίση, θεώρησα σκόπιμο να κάνω αυτήν την ανάρτηση, καθότι μπορεί να δώσει μια αύρα επικαιρότητας στην οποιουδήποτε θέματος έκθεσή σας. Ταιριάζει με όλα σαν την Κόκα Κόλα.  Είναι δηλαδή φάρμακο για "πάσαν νόσον και μαλακίαν"... (Δεν βρίζω, η Αγία Γραφή το λέει. Ματθαίος, Δ' 23, Θ' 35 και Ι' 1)

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Πήρα το γράμμα σου χθες βράδυ... Η ερωτική αλληλογραφία Έκτορα και Ανδρομάχης

Νέα ανταπόκριση από το ιλιαδικό μέτωπο! Μετά τις συνεντεύξεις από τους ήρωες, καταφέραμε να αλιεύσουμε τη μυστική αλληλογραφία Έκτορα και Ανδρομάχης! Οι δαιμόνιοι ρεπόρτερ του Γυμνασίου Μεθάνων και του Γυμνασίου Παραδεισίου σας παρουσιάζουν σε αποκλειστικότητα τις επιστολές που αντάλλαξαν οι δυο αγαπημένοι σύζυγοι μετά τον αποχωρισμό τους στις Σκαιές Πύλες. 

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Από την "Σονάτα του σεληνόφωτος" (Γιάννης Ρίτσος)στη "Μπαλάντα στο χαμένο σεληνόφως"

"Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα,
 μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
 Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ.
 Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου."
Τόσο ωραίοι στίχοι κι εκπέσανε σε εξεταστική ύλη... Λες και βαθμολογείται η ευαισθησία!

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Πόλεμος και Ειρήνη

Στο μάθημα της Γλώσσας ασχοληθήκαμε με τη θεματική "Πόλεμος και Ειρήνη". Η πάντα δραστήρια και δημιουργική Γ' Γυμνασίου Παραδεισίου έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα και καρπός της δουλειάς μέσα αλλά και πέρα από την τάξη, είναι οι εργασίες που θα δείτε στην παρούσα ανάρτηση.

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Φυσική Ποίηση

Μπήκαμε πια στον Απρίλιο και η Άνοιξη έχει για τα καλά θρονιαστεί έξω από τα παράθυρά μας. Γι' αυτό και το Α2 Γυμνασίου Παραδεισίου καλωσορίζει την άνοιξη με ποιήματα για τη φύση!

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

"Επί Ασπαλάθων" - Γιώργος Σεφέρης. Μια επετειακή ανάρτηση

  Πάλι με την άνοιξη, όπως και τότε,ο γηραιός ποιητής επιλέγει την απομόνωση ανήμερα της επετείου της απελευθερωτικής επανάστασης, αντί των μασκαράτων και τον καραγκιοζιλικιών εν είδει εορτασμού από την Χούντα.  Στα κίτρινα ανθάκια των ασπαλάθων διακρίνει την βέβαιη τιμωρία των Τυράννων...

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

"Θούριος" (Ρήγας Φεραίος) - Όποιος ελεύθερα συλλογάται συλλογάται καλά.

  Πληροφορείσαι από τον Τύπο ότι η αστυνομία εξάρθρωσε σπείρα τρομοκρατών και ανακάλυψε την γιάφκα της, εντός της οποίας ανευρέθηκαν πλήθος προκηρύξεων με σκοπό την εξέγερση και την διασάλευση της τάξης... Μη βιαστείς, αναγνώστη, να πάρεις αβασάνιστα το μέρος της αστυνομίας.

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

"Του έρωτα και του θανάτου". Μαρία Μουτσάκη - Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Με ένα δημοτικό τραγούδι ξεκίνησα τη σειρά αναρτήσεων για την πορεία της ποίησης από το παραδοσιακό στο μοντέρνο και θα μου επιτρέψετε - για να κλείσει ο κύκλος  - να την ολοκληρώσω με τους "δημοτικογενείς "στίχους  ενός τραγουδιού...

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

'Ηταν ένα μικρό καράβι που ήταν α-α-αταξίδευτο: " Μποτίλια στο πέλαγο" (Μυθιστόρημα, ΙΒ΄) - Γιώργος Σεφέρης

  Ο στίχος από το γνωστό παιδικό τραγουδάκι στον τίτλο της ανάρτησης, πέραν της αναφοράς σε συγκεκριμένο απόσπασμα του ποιήματος του Σεφέρη, λειτουργεί λιγάκι συμβολικά, καθώς υποδηλώνει τις διαθέσεις μου. Προτίθεμαι, δηλαδή, να κάνω  παρατηρήσεις, σχόλια, επισημάνσεις, νύξεις, ονειροφαντασίες για το ποίημα του Σεφέρη "Μποτίλια στο πέλαγο", δεν πρόκειται όμως να τα χρησιμοποιήσω όλα αυτά για να προβώ σε οποιουδήποτε είδους απόπειρα  "αποκρυπτογράφησης" ή ερμηνείας του. (Οι ερωτήσεις της τράπεζας θεμάτων εδώ. )

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Το Α2 Γυμνασίου Παραδεισίου... ζωγράφισε!

Οι γνωστές παροιμίες του τύπου "Μάρτης-γδάρτης" έτσι κι αλλιώς δεν έχουν μεγάλη πέραση στη Ρόδο. Αλλά και στην απίθανη αυτή περίπτωση που ο Μάρτης μάς κάνει τις ζαβολιές του και καθυστερεί να ανοίξει την πόρτα στην άνοιξη, μην ανησυχείτε! Τα παιδιά του Α2 είναι εδώ για να φροντίσουν ώστε η άνοιξη και το καλοκαίρι να μη φύγουν ποτέ από την καρδιά και... το σχολείο μας: η διακόσμηση της τάξης με τις ζωγραφιές που ετοίμασαν για τα ποιήματα του Ρίτσου και του Ελύτη θα μας θυμίζει πάντα τον καλό μας τον καιρό!

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Ζωγραφίζοντας τις "γάτες των φορτηγών".

Να μην ξαναλέμε για την αγάπη που τρέφουμε στο ιστολόγιό μας για τον Νίκο Καββαδία και την ταξιδιάρικη ποίησή του. Ταξιδιάρικη όχι για τη δουλειά που έκανε ούτε για το ιδιότυπο ναυτικό λεξιλόγιό του ούτε καν γιατί μιλάει για τη ζωή στα καράβια, για παράξενους μακρινούς τόπους, για εξωτικά μέρη ή αλλόκοτα έθιμα ξένων φυλών. Με την ποίησή του κάνεις ένα ταξίδι που δεν αφορά γεωγραφικές αποστάσεις στον χάρτη. Και δεν χρειάζεσαι διαβήτη για να χαράξεις πορεία. Και σίγουρα δεν έχεις καμιά πυξίδα να σε οδηγήσει στον δρόμο τον ασφαλή. Πας όπου σε πάει το ποίημα. Πιο πέρα από το ύστατο σύνορο της γης. Είναι περίεργα καμιά φορά τα ταξίδια μέσα μας...

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Το τραγούδι της ημέρας. Σκιές.

Όχι που δε θα 'χαμε αριστεύσαντα (ή μάλλον αριστεύσασα) από το Γ1 στη Λογοτεχνία! Η Νικολέτα Κ. έγραψε είκοσι στο διαγώνισμα τριμήνου και σήμερα επιλέγει τιμητικά το τραγούδι της ημέρας.

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Το τραγούδι της ημέρας. I knew you were trouble.


Να σου και τα 20σάρια στις δοκιμασίες του δευτέρου τριμήνου! Για το άριστα που πέτυχε στο διαγώνισμα της Λογοτεχνίας διαλέγει το σημερινό τραγούδι της ημέρας η Δέσποινα Π. από το Γ2 του Γυμνασίου Παραδεισίου.

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Γιώργος Σεφέρης (1900-1971)

 Το παρόν ιστολόγιο αποτελεί προέκταση της τάξης, πράγμα που σημαίνει ότι ένα θέμα θίγεται όταν ασχοληθούμε μ' αυτό,  οι συντάκτες του ιστολογίου, στην τάξη μας. Γι' αυτό το λόγο και δεν έχει γίνει καμιά αναφορά στον αγαπημένο Γιώργο Σεφέρη, καθότι διδάσκουμε κυρίως σε Γυμνάσιο και -οκ, ας το παραδεχθούμε - είναι λίγο ριγμένος ο ποιητής από τους ανθολόγους των λογοτεχνικών εγχειριδίων του Γυμνασίου. Να, λοιπόν, που στα πλαίσια της ενασχόλησης μας με την θεματική ενότητα "Παράδοση και μοντερνισμός στην ελληνική ποίηση" ήρθε η ώρα να αρθεί αυτή η αδικία...  Ας ξεκινήσουμε μ' αυτήν την ανάρτηση και λίγα στοιχεία για τον ποιητή...

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Θάλασσα του πρωιού - Κωνσταντίνος Καβάφης

  Διακαής μου πόθος υπήρξε να ασχοληθώ με το ποίημα του Καβάφη "Θάλασσα του πρωιού", το οποίο θεωρώ ως το χαμόγελο της Μόνας Λίζας στην  υπαινικτική εκ προοιμίου καβαφική ποίηση.

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουνε (Νο2)

Μετά τα απίστευτα ποιήματα του Γ1, σειρά έχουν σήμερα τα έξοχα έργα του Γ2 Γυμνασίου Παραδεισίου. Τα παιδιά έγραψαν ποιήματα που αναφέρονται σε μια έντονη ανάμνησή τους με την ελπίδα/βεβαιότητα πως η ανάγνωσή τους θα μείνει και σε σας σαν μια έντονη γλυκιά ανάμνηση...

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουνε (Νο1)

 Έχω αδυναμία στην ποίηση του Καβάφη... Από τότε που την πρωτοσυνάντησα, μ' άρεσε η συγκρατημένη της μελαγχολία, η υφέρπουσα ειρωνεία κι αυτή η αξιοπρέπεια και το ιδιαίτερο ήθος που αποπνέει. Γι' αυτό και όταν διαβάζουμε Καβάφη στην τάξη, περιμένω να δω πώς θα μιλήσουν τα ποιήματά του γενικά στα νέα παιδιά αλλά και σε κάθε παιδί ξεχωριστά. Φέτος, η ενασχόλησή μας με τις "Φωνές" στη Γ' Γυμνασίου εστιάστηκε στη συζήτηση γύρω από το θέμα της ανάμνησης και μας κινητοποίησε να γράψουμε για τις δικές μας αναμνήσεις.

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Αναδυομένη - Άγγελος Σικελιανός

Η "Αναδυομένη" (1915) του Άγγελου Σικελιανού δεν ήταν στην αρχική μου επιλογή ποιημάτων για τους μαθητές της Α' Λυκείου. Προσανατολιζόμουν είτε στην "Ιερά Οδό" είτε στο "Στου Οσίου Λουκά το μοναστήρι". Τελικά, το ομολογώ,  επέλεξα  την "Αναδυομένη " λίγο επειδή τα προαναφερθέντα ποιήματα είναι αρκετά μεγάλα ώστε να συνεξεταστούν χωρίς δυσκολίες στα πλαίσιο του συγκεκριμένου αναλυτικού προγράμματος και υπό τις παρούσες συνθήκες, και παραπάνω από λίγο  επειδή ταιριάζει περισσότερο με το υπόθεμα ("Άνθρωπος και φύση") που έχω διαλέξει. Στην πορεία ανακάλυψα ότι  αποτελεί ουσιαστικά ένα είδος επιτομής της ελληνικής ποίησης, τουλάχιστον από μια ορισμένη οπτική γωνία. (Και πολύ πιο μετά ότι το τσίμπησε κι η τράπεζα θεμάτων)

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

[Είμαστε κάτι ...] - Κώστας Καρυωτάκης

O Ροΐδης το είχε προφητέψει ήδη από τα μέσα του  19ου αιώνα γράφοντας στην απολαυστική εισαγωγή του στην "Πάπισσα Ιωάννα" του για ποιητές (βασικά  για τους κατ' επίφασιν ρομαντικούς, καθαρευουσιάνους ποιητές της "Παλαιάς Αθηναϊκής Σχολής") που κατορθώνουν να γράφουν ποιήματα χωρίς ποίησή,  όπως κάποιοι μάγειρες κατορθώνουν να φτιάχνουν σκορδαλιά χωρίς σκόρδα, Κι έρχεται το 1927  ο Καρυωτάκης να υπογράψει την ληξιαρχική πράξη θανάτου της παραδοσιακής ποίηση γράφοντας ένα σονέτο που ακολουθεί πιστά τους κανόνες της. Οξύμωρο; Ο προαναφερθείς Ροΐδης υπερασπιζόταν την δημοτική γράφοντας στην καθαρεύουσα. " Δεν την διδάχτηκα πότε τη δημοτική", έλεγε... Λογικόν.

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Το τραγούδι της ημέρας

Το σημερινό τραγούδι επιλέγει η Ελένη Τ. από το Α2 Γυμνασίου Παραδεισίου καθώς αρίστευσε στο διαγώνισμα τριμήνου των Κειμένων. Επειδή το γραπτό της ήταν ένα... μικρό διαμαντάκι, διάλεξε για μας το...

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Ακροβατώντας στις Θερμοπύλες...

Ολοκληρώνοντας την προσέγγιση του ποιήματος Θερμοπύλες του Κωνσταντίνου Καβάφη στη Β' Γυμνασίου, αποφασίσαμε, ως παράλληλο κείμενο, να ακούσουμε και να αναλύσουμε ένα τραγούδι...

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Ρομαντική σχολή των Μεθάνων (της Α' Λυκείου συγκεκριμένα)

Την Κρητική σχολή την ξέρετε φαντάζομαι! Το ίδιο και την 'Επτανησιακή Σχολή", την "Νέα Αθηναϊκή Σχολή" ή την "Παλιά Αθηναϊκή Σχολή. Καιρός να εμπλουτιστεί η νεοελληνική λογοτεχνία με μια ακόμα λογοτεχνική σχολή, την  "Μεθανίτικη Σχολή" η οποία ακολουθεί την τεχνοτροπία του ρομαντισμού. Γι' αυτήν την ανάρτηση τουλάχιστον! Μετά βλέπουμε..

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Αγάπη είναι...

Όχι, δεν περιμένουμε του Αγίου Βαλεντίνου να γιορτάσουμε την αγάπη... Αλλά αν είναι να γιορτάσουμε τον Άγιο Βαλεντίνο, ας μην είναι πάλι με λούτρινα αρκουδάκια, πλαστικές καρδούλες, τυλιγμένα σε χαριτωμένα σελοφάν ζαχαρωτά ούτε με κόκκινα τριαντάφυλλα... 
Ας είναι με την καρδιά μας, σκέτη και ολόκληρη, χωρίς περιτύλιγμα και φτηνά φτιασίδια. Ας είναι με την ψυχή μας, χωρίς περιορισμούς και καχυποψίες. Ας είναι με το εγώ μας πλήρες αλλά χωρίς εγωισμούς. Κι αν είναι να γιορτάσουμε την αγάπη, να τη γιορτάσουμε στην πράξη, αγαπώντας.
Προσπαθήσαμε και μέσα στην τάξη να καταλάβουμε τι είναι η αγάπη. Διαβάστε τα πρώτα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η Β' Γυμνασίου Παραδεισίου εδώ και εδώ. Και δείτε σ' αυτήν την ανάρτηση αποτυπωμένο πάνω σε πολύχρωμα χαρτιά ένα ξεχείλισμα συναισθήματος...

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

"Πατρίδα" - Λορέντζος Μαβίλης

  Ο Μαβίλης είναι μια ιδιότυπη ως προς την ταξινόμηση περίπτωση ποιητή. Η επτανησιακή του καταγωγή τον κάνει να  πατάει με το ένα πόδι στην "Επτανησιακή Σχολή" και στη σολωμική παράδοση, όντας μετασολωμικός ποιητής. Το άλλο βρίσκεται στην σύγχρονη του "Νέα Αθηναϊκή Σχολή". Έγραψε λοιπόν, δυο ποιήματα με τον τίτλο "Πατρίδα". Το ένα είναι αδερφάκι του ποιήματος  του Πολέμη - αν και καλύτερο- εμφανίζοντας κάποιες από τις παιδικές ασθένειες της εν λόγω σχολής.  Το άλλο αξιοποιεί την σολωμική παράδοση κατορθώνοντας να αισθητοποίησει την ιδέα. Και μ' αυτό θα ασχοληθούμε.

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Μια πίκρα - Κωστής Παλαμάς

  Κάθε Σεπτέμβρη λέω "νισάφι πια, με το μπλογκ ό,τι έγραψα, έγραψα!"  Η gia-des δε λέει τίποτα,  σηκώνει το φρύδι και χαμογελάει συγκαταβατικά, με νόημα . Και μετά, το Φλεβάρη, βρίσκομαι  πάλι να γράφω και με τα δυο χέρια, για να τα προλάβω όλα όσα σκέφτηκα... Αλλά ας αφήσουμε τον δικό μου  τον καημό κι ας πιάσουμε τους "Καημούς της λιμνοθάλασσας" και μια "Μια πίκρα" του Παλαμά...

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Δ. Σολωμού:"Ο Πειρασμός" (Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, Γ΄ Σχεδίασμα. Απόσπασμα 6)


  Ξεκινώντας ως απληροφόρητος αναγνώστης να διαβάσεις ένα ποίημα με τίτλο «Ο Πειρασμός»,  οι λογικές σου αναμονές είναι ότι θα διαβάσεις για κάποιο  θεολογικό θέμα που σχετίζεται με τον  Αδάμ ή τον Άγιο Αντώνιο ή για κάποια ωραία και ερωτική γυναίκα που σκορπά στο διάβα της πόθο, θαυμασμό, κι ανομολόγητες επιθυμίες, σαν την Ελένη- καληώρα- στην «Τειχοσκοπία». Και τελικά διαβάζεις ένα ποίημα με θέμα τη φύση… Τι πήγε λάθος?

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Αγαπησιάρικα ποιήματα από το Β1 Γυμνασίου Παραδεισίου

Με μια... αγαπησιάρικη τάξη, όπως η Β' Γυμνασίου Παραδεισίου, δεν θα μπορούσαμε παρά να εξ-αντλήσουμε την θεματική ενότητα της Αγάπης στο μάθημα των Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Η αγάπη βέβαια ούτε διαβάζεται ούτε αναλύεται ή σχολιάζεται. Γι' αυτό πέρα από τα ποιήματα και τα πεζά που μας απασχόλησαν εντός της τάξης, ακούσαμε τραγούδια, παίξαμε, ζωγραφίσαμε και φυσικά γράψαμε για την αγάπη σε όλες τις μορφές: ερωτική, φιλική, μητρική/πατρική, την αγάπη προς τον συνάνθρωπο, προς τα ζώα, προς τη φύση, προς τον εαυτό μας. Την ανιδιοτελή και άνευ όρων, τη δοτική και γεμάτη συναισθήματα, την ήρεμη ή τη θυελλώδη, τη βαθιά, τη μοναδική.

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

"Τι είναι η πατρίδα μας;" - Γιάννης Πολέμης

  Μην σε ξενίζει, φίλε αναγνώστη, που λέω  τον Πολέμη  Γιάννη. Ίσως είναι που άμα λέω τον Ρίτσο έτσι, όλοι Γιάννηδες είναι. Ίσως είναι που έχω συνδυάσει μόνο τον Μελισσανίδη με το Ιωάννης ή ίσως ήρθε το φάντασμα του Ψυχάρη στον ύπνο μου, μ' άρχισε τις κατακεφαλιές κι έπαθα καμιά διάσειση... Αλλά μπορεί και να είναι για να κρύψω την αμηχανία μου που ανέλπιστα ασχολούμαι με το συγκεκριμένο ποίημα.

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

(Ξανα) 'Ηρθεν η ώρα κι ο καιρός - Ερωτόκριτος, Ε, 767-818. Του Βιτσέντζου Κορνάρου

  Για πολλοστή φορά το ιστολόγιο ασχολείται με τον αγαπημένο μας "Ερωτόκριτο" του Βιτσέντζου Κορνάρου, το εμβληματικό έργο της Κρητικής Λογοτεχνίας.  Και για δεύτερη φορά σχολιάζει  το ανθολογούμενο στα "Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Α' Λυκείου " απόσπασμα με "τίτλο" [Ήρθεν η ώρα κι ο καιρός]...

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Συνεντεύξεις με τα πρόσωπα της Ιλιάδας.

Πολλά πρόσωπα στην Ιλιάδα! Και πολλά γεγονότα! Ήδη από την πρώτη ραψωδία γίνεται χαμός από θεούς και θνητούς, από τσακωμούς και παρακαλετά, από εκνευρισμούς, κλάματα και μεσολαβήσεις! Οι μαθητές του Β1 Γυμνασίου Παραδεισίου αναλαμβάνουν να ξεκαθαρίσουν λίγο το τοπίο, παίρνοντας συνέντευξη από τους ιλιαδικούς ήρωες...

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Κωστής Παλαμάς (1858 -1943)

    Ο Παλαμάς είναι ο Τζίμι Χέντριξ της ελληνικής λογοτεχνίας. Σήμερα μπορεί να  αρέσει ή να μην αρέσει και ίσως κάποια από αυτά που έκανε να μπορεί να τα αντιγράψει ακόμα κι ένας μέτριος κιθαρίστας. Αυτό το σήμερα ωστόσο θα ήταν διαφορετικό, αν δεν υπήρχε... Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον Παλαμά! (και για να λέει κάτι τέτοιο κάποιος που δεν του πολυαρέσει, μάλλον καλός θα ήταν...)

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Παράδοση και μοντερνισμός στην ελληνική ποίηση

   Ο  αρχικός σκοπός αυτής της ανάρτησης ήταν να συγκεντρώσω κάπου  όλους μαζί τους συνδέσμους προς αναρτήσεις του ιστολογίου οι οποίες σχετίζονται με λογοτεχνικά ρεύματα, Έλληνες ποιητές, λογοτεχνικές σχολές και άλλα χρειαζούμενα για την ενότητα "Ποίηση: Παράδοση και μοντερνισμός" της Λογοτεχνίας της Α' Λυκείου, επειδή στις εν λόγω αναρτήσεις  δεν υπήρχε χώρος, ώστε να προσθέσω την σχετική ετικέτα, και η παρόμοιας θεματολογίας σελίδα του ιστολογίου έχει ευρύτερο περιεχόμενο  ... Στην πορεία σκέφτηκα να γράψω κι ένα κειμενάκι (Ναι, καλά! Την Άρτα και τα Γιάννενα έγραψα πάλι... ) για να μην είναι "ορφανοί"...

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Ελισάβετ Μουτζάν: Αυτοβιογραφίες

Δεν είναι λάθος ο πληθυντικός στον τίτλο... Μία ήταν η Ελισάβετ Μουτζάν κι, απ' όσο ξέρουμε, μια ζωή έζησε κι αυτήν κατέγραψε στην αυτοβιογραφία της. Τι θα γινόταν, όμως, αν υπήρχαν πολλές άλλες Ελισάβετ Μουτζάν στον κόσμο αυτό; Που έζησαν σε διαφορετικό χρόνο ή τόπο από την πραγματική αλλά είχαν την ίδια ανάγκη να γράψουν για τη ζωή τους; Οι μαθητές του Γ2 Γυμνασίου Παραδεισίου φαντάστηκαν πώς θα μπορούσε να είναι η αυτοβιογραφία της Μουτζάν αν η Μουτζάν δεν ήταν αυτή που ήταν!
Μπερδευτήκατε; Διαβάστε τα κείμενα των παιδιών και όλες οι απορίες σας θα λυθούν!

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Νεοκλασικισμός

Εν όψει της ενασχόλησης με την ποίηση για τη Λογοτεχνία της Α΄Λυκείου, παρατήρησα ότι το ιστολόγιο δεν έχει αναφερθεί καθόλου στον νεοκλασικισμό. Στη λογοτεχνία τουλάχιστον, εφόσον θεωρώ ότι την τέχνη γενικότερα την καλύπτει η εργασία της Κατερίνας, παλιάς μου μαθήτριας στο Γυμνάσιο Αφάντου, την οποία (την εργασία, όχι την Κατερίνα) μπορείτε να βρείτε εδώ...

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Το "τέλος" του Ερωτόκριτου...

Όχι αυτό που έγραψε ο Βιτσέντζος Κορνάρος αλλά αυτό που έδωσε το Γ1 Γυμνασίου Παραδεισίου. Επειδή όλα τα παραμύθια τελειώνουν με τον γάμο των δύο ερωτευμένων ηρώων, τα παιδιά φαντάστηκαν τι θα μπορούσε να ακολουθεί μετά τον γάμο του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, μετά από αυτό το "Ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα"...

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Ο Μικρός Πρίγκιπας και η αλεπού. Και μια ανάρτηση!

Για να ξεκινήσει αγαπησιάρικα η καινούρια χρονιά, η πρώτη ανάρτηση του 2013 αφορά ένα από τα πιο αγαπημένα παραμύθια μικρών (και κυρίως) μεγάλων, μια ιστορία που σε ταξιδεύει σε άλλους πλανήτες αλλά σε ταξιδεύει και μέσα σου.