Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Τα υπόλοιπα σχεδιαγράμματα (Ιστορία Β΄ Γυμνασίου)

    Μέχρι τώρα κάθε βδομάδα ή δεύτερη βδομάδα  το ιστολόγιο ήταν συνεπές στη δημοσίευση των σχεδιαγραμμάτων της Ιστορίας Β΄ Γυμνασίου.
Τα υπόλοιπα όμως χάνονται στο βάθος του 2010-11,  καθώς τα είχα δημοσιεύσει τότε, την προηγούμενη φορά που έκανα Ιστορία ....
Γ να μην τα ψάχνουμε λοιπόν, κάνω αυτή την ανάρτηση, που περιέχει συνδέσμους για τις επόμενες ενότητες σε αντίστροφη σειρά. 

"Κολόμβε, ανάθεμα την περιέργεια σου". Οι ανακαλύψεις.

Η επικεφαλίδα της ανάρτησης αποτελεί "στρογγυλεμένο" σύνθημα αντιαμερικανικών διαδηλώσεων. Την τιμή να κατηγορείται ο Κολόμβος τόσους αιώνες μετά για κάτι που δεν είχε ιδέα ότι ανακάλυψε (Δεν έμαθε ποτέ ότι ανακάλυψε μια νέα ήπειρο. Μέχρι το τέλος της ζωής του πίστευε ότι  έφτασε στην ανατολική ακτή της Ινδίας. Για αυτό και η νέα ήπειρος πήρε το όνομα ενός αξιωματικού του, του Αμέρικο ΒεσπούκιQ Αμερική) την απέκτησε την εποχή αυτή, το 1492 πιο συγκεκριμένα. (Βέβαια στην πραγματικότητα ο Έρικ ο Βίκινγκ είχε ήδη φτάσει στην νέα ήπειρο από τον 10ο αιώνα. Αλλά, βλέπεις, αυτοί οι Βίκινγκς δεν ήταν ποτέ καλοί στις δημόσιες σχέσεις. )

Περίληψη των σχετικών με την ύστερη μεσαιωνική Ευρώπη.

Την εποχή εκείνη έγινε μια μίνι γεωργική επανάσταση (μεταλλικά υνιά, περιλαίμια, αποξηράνσεις και εκχερσώσεις) με σημαντικότερη καινοτομία  αυτή της «Τριζωνικής καλλιέργειας» (χωρισμός της καλλιεργούμενης έκτασης σε τρία τμήματα και εναλλάξ ανά τμήμα, ένα έτος σιτάρι, ένα έτος βρώμη, ένα έτος αγρανάπαυση).

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

"Άσε το κακό να μπεί" - Μέρος 2ο: "Τότε που φεύγανε μπουλούκια οι σταυροφόροι"

 Ή, αλλιώς, πως μια ευγενική, αλτρουιστική -με κάποιον τρόπο- στη βάση της  και καλών - είτε σωστών είτε λανθασμένων- προθέσεων  εκπίπτει σε μια μια σειρά συγκρούσεων με σκοπό την λεηλασία, την απόκτηση εξουσίας και τον γρήγορο πλουτισμό.

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Απ' τα ψηλά στα χαμηλά. Το Βυζάντιο μετά τον Βασίλειο τον Β΄

Ο Βασίλειος ο Β' άφησε το Βυζάντιο με γέμάτα ταμεία,  αξιόμαχο ( θεματικό) στρατό, τους φτωχούς χορτασμένους σχετικά και τους "δυνατούς"  στην γωνία. 

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010





Άλλες σχετικές ενότητες από την Β' Λυκείου εδώ, ομοίως σε αντίστροφη σειρά.

Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Ο πολιτισμός της Αναγέννησης (15ος-16ος αιώνας)

    Η τέχνη της Αναγέννησης είναι τόσο κομβική για τα νεότερα χρόνια που δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στις αρχές του 20ου αιώνα  ο Ντυσάν χρησιμοποίησε ένα καλλιτεχνικό δημιούργημα της εποχής εκείνης, τη "Μονα Λίζα" του Λεονάρντο Ντα Βίντσι,  για να καταγγείλει τη διανοητική αγκύλωση και το αισθητικό τέλμα στο οποίο είχε περιέλθει η τέχνη στην εποχή του...

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Μην με στέλνεις, μάνα, στην Αμερική#not- Οι ανακαλύψεις

To "#not" γιατί ο Κολόμβος θα έλεγε "Στείλε με, Φερδινάνδε, στην Αμερική"  (δηλαδή στην Ινδία, διότι εκεί νόμιζε ο εξερευνητής ότι θα πήγαινε... ). Άμα το καλοσκεφτείς ωστόσο και το τραγουδάκι στο οποίο παραπέμπει ο τίτλος μου

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Αναγέννηση και ανθρωπισμός (Β΄Λυκείου)


Το αστειάκι με τους Λεονάρδους το έχω ήδη κάνει στην ανάρτηση στην οποία παραπέμπω πιο κάτω, οπότε, δεν έχω κάτι έξυπνο να πω. Γουέιτ! Ας πω κάτι πομπώδες...

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Από τον Μεσαίωνα στους Νέους Χρόνους

Από τον 12ο αιώνα ήδη είχε αρχίσει να αχνοφαίνεται το τέλος τους Μεσαίωνα και να δρομολογούνται οι εξελίξεις εκείνες που τον 15o αιώνα σηματοδοτούν την ύπαρξή μιας νέας ιστορικά εποχής.

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Η δυτική Ευρώπη στη διάρκεια του ύστερου Μεσαίωνα.

 Στα χρόνια του ύστερου Μεσαίωνα οι  κοινωνικές. πολιτικές και οικονομικές σχέσεις που είχαν επικρατήσει αρχίζουν σιγά σιγά να εξελίσσονται  προσαρμοζόμενες στις  νέες συνθήκες που σιγά σιγά δημιουργούνται.

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Από την πρώτη άλωση μέχρι την δεύτερη..

Τα... έξυπνα για την κατάσταση του Βυζαντίου ή του χώρου στον οποίο ήταν το Βυζάντιο από την άλωση των Σταυροφόρων μέχρι την τελική άλωση, εκείνη των Τούρκων, τα έχω αναφέρει παλιότερα σε άλλες αναρτήσεις

Οι σταυροφορίες

   Την παροιμία "πάει με το Σταυρό στο χέρι" την ξέρετε; Οι Σταυροφόροι πηγαίνανε με το σπαθί στο χέρι... Μόνο που ήταν σπαθί. Ακονισμένο. Και έκοβε οποιονδήποτε. Χριστιανό, εβραίο ή μουσουλμάνο... 

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Οι Δούκες και οι Κομνηνοί και η αρχή της ντεκαντάνς του Βυζαντίου.

Δεν θα μπορούσα να γράψω κάτι διαφορετικό  για την εποχή των Κομνηνών, από όσα έχω γράψει πολλά χρόνια πριν  στις αναρτήσεις  στις οποίες θα παραπέμψω  αμέσως μετά.

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Οικονομία και κοινωνία στη Δυτική Ευρώπη. Το σύστημα της φεουδαρχίας

Για να αποδώσει το κοινωνικό σύστημα που επικρατούσε στο Γούεστερος ο Τζόρτζ Μάρτιν και οι σεναριογράφοι της σειρά "Game of thrones",  βασίστηκαν στην φεουδαρχική οργάνωση με βάση την οποία ήταν δομημένη η κοινωνία της Δυτικής Ευρώπης  από τον Μεσαίωνα και μετά (κυρίως μεταξύ του 8ου και του  13ου αιώνα).




 

Δεν υπάρχουν σχόλια: