Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Επαγγελματικά χρέη - Από τη Β΄ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Ρόδου

    Καλά τα λέει ο Πολύβιος  για το χρέος του ιστορικού στο προοίμιο της Ιστορίας του που έχει ανθολογηθεί στο βιβλίο της Αρχαίας Ελληνικής  Γλώσσας Β΄ Γυμνασίου.  Χρέος του ιστορικού είναι η αλήθεια και η αντικειμενικότητα, Γιατί αλλιώς ο ιστορικός αυτοακυρώνεται και γίνεται άγγελος εξάγγελος  που ήρθε από μακριά
   Μετά το πέρας του μαθήματος κι αφού μιλήσαμε το χρέος που συνεπάγεται η άσκηση κάθε επαγγέλματος, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, όπως έκαναν και κάποιοι παλιότεροι συμμαθητές τους εδώ, διάλεξαν ένα επάγγελμα και έγραψαν για το χρέος αυτού που το ασκεί ή το περιέγραψαν.  


Το χρέος του δασκάλου- καθηγητή

Σταματία B3

Ένας δάσκαλος ή ένας καθηγητής δεν ασκούν απλά ένα επάγγελμα, αλλά ένα λειτούργημα.  Πιο συγκεκριμένα, έχουν το χρέος να μεταδώσουν στους μαθητές τους όχι μόνο γνώσεις  αλλά και αρχές, αξίες, ιδανικά. Να κάνουν τους μαθητές τους φιλομαθείς και παράλληλα να λειτουργούν ως πρότυπα με τη στάση ζωής τους και τον χαρακτήρα τους. Να μην επιβάλλουν τη γνώμη τους, αλλά να χρησιμοποιούν τον διάλογο και να προσεγγίζουν τα παιδιά με αγάπη και κατανόηση.  Συχνά, οι δάσκαλοι εμπνέουν τα παιδιά και τα καθοδηγούν. Αντίθετα, ένας αυταρχικός  δάσκαλος που επιβάλλει τη γνώμη του, τα αποθαρρύνει και τα πληγώνει. Κατά τη γνώμη μου, ένας δάσκαλος πρέπει να διδάσκει τα παιδιά ότι τα λάθη είναι ανθρώπινα  και ότι κανένας δεν είναι αλάνθαστος. Επομένως, το χρέος του δασκάλου είναι καθαρά… ανθρωπιστική υπόθεση.

Μαρίνα Β3

Το επάγγελμα του καθηγητή είναι από τα πολύ συνηθισμένα. Οι καθηγητές είναι πολύ σημαντικοί, αφού είναι εκείνοι που συναναστρέφονται καθημερινά με τους νέους  ανθρώπους και τους μεταδίδουν γνώσεις.  Παιδιά, έφηβοι και νέοι ενήλικες βασίζονται για την απόκτηση των γνώσεων αλλά και γενικότερα για την κατάκτηση ανθρωπιστικής  παιδείας στους καθηγητές. Για αυτόν τον λόγο, δεν θα έπρεπε να γίνεται ο καθένας, ο οποιοσδήποτε, καθηγητής. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι μαθητές να νοιώθουν δυσαρεστημένοι από τους καθηγητές τους ή να αισθάνονται πιεσμένοι. Για να είσαι καθηγητής δεν αρκεί να έχεις γνώσεις και να τις μεταδίδεις.  Ένας σωστός καθηγητής πρέπει να αγαπάει την δουλειά του και να τον γεμίζει αυτή. Πρέπει να νοιώθει πως στο μάθημα δεν είναι μόνο αυτός αλλά και άλλοι άνθρωποι που βασίζονται σε αυτόν.  Πρέπει να προσπαθεί να κάνει το μάθημά του με τον καλύτερο τρόπο και να βοηθήσει τους μαθητές  να νοιώθουν όλοι ίσοι, να είναι χαλαροί και να είναι ευχάριστη η ατμόσφαιρα, κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Αλλιώς το μάθημα θα πάρει λάθος στροφή και δεν θα είναι ικανοποιητικό για όλους.

Βασίλης Β3

Η υποχρέωση του δασκάλου είναι σημαντική. Ο δάσκαλος είναι και παιδαγωγός. Καλλιεργεί ψυχικά και πνευματικά το παιδί.  Του μαθαίνει τρόπους συμπεριφοράς, αρχές και αξίες. Και στάσεις ζωής.  Γενικά, ο δάσκαλος συμβάλλει στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού.

Ελισάβετ Β2

Έχει μεγάλη σημασία το να είναι ένας δάσκαλος ανοιχτόμυαλος, να του αρέσει αυτό που κάνει και να ηθικός, καθώς παίζει μεγάλο ρόλο για το πώς θα διαμορφώσει ο κάθε μαθητής την άποψή του για το σχολείο.  Ένας δάσκαλος οφείλει να μην έχει αγαπημένους ή μη αγαπημένους μαθητές. Είναι πολύ συχνό σήμερα αυτό το φαινόμενο. Ανεξαρτήτως αν είσαι καλός στο μάθημα ή όχι,  ένας καθηγητής που δε σε πάει σου βάζει χαμηλότερο βαθμό από ό,τι αξίζεις.  Χρέος του δασκάλου είναι να σε εμπνέει, να σε κάνει να αγαπήσεις το μάθημά του-  ή και το σχολείο.  Χρέος του δασκάλου, ακόμα, είναι να  περνάει αξίες όπως ελευθερία έκφρασης, ισότητα, σεβασμό, ειρήνη… Τέλος, ένας δάσκαλος πρέπει να χτίσει τη σχέση δάσκαλου-μαθητή. Να μπορεί να ανοιχτεί ο  μαθητής στον δάσκαλο. Να μάθει να σέβεται αλλά και να τον σέβονται. Έτσι θα κάνει τους μαθητές να τον εκτιμήσουν και να τον αγαπήσουν.

Λευτέρης Φ. Β2

Πολλές είναι οι υποχρεώσεις που πρέπει να έχει ένας που ασκεί το επάγγελμα του εκπαιδευτικού.  Πρέπει να κάνει ορθή  μετάδοση γνώσεων και να έχει εξαιρετική επικοινωνία με τα παιδιά και τους εφήβους.  Οφείλει να κατανοεί τις ανάγκες που έχουν οι μαθητές του και να τους προσφέρει την συμπαράστασή του στα προβλήματα που τους απασχολούν, ειδικά εκείνους που έχουν κάποια μαθησιακή ιδιαιτερότητα όπως δυσλεξία ή άλλες μαθησιακές δυσκολίες. Και βέβαια, να ενδιαφέρεται για τα προβλήματα που προκύπτουν στις σχέσεις των μαθητών με σκοπό την επίλυσή τους.

Ολίβια Β2

Το επάγγελμα που διάλεξα για να μιλήσω είναι εκείνο του εκπαιδευτικού. Πιστεύω πως το χρέος του/της καθηγητή/τριας  είναι να προσπαθούν όσο πιο πολύ γίνεται ώστε να κατανοούν οι μαθητές όσο μπορούν περισσότερο το μάθημα που παραδίδεται. Οφείλει να βοηθάει τους μαθητές του όταν έχουν κάποιες δυσκολίες και να μην τους φέρνει σε δύσκολη θέση με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Επίσης, οφείλει όταν βλέπεις πώς ένας/μια μαθητής/τρια δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει μια κατάσταση, να μην το προσπερνάει και να προσπαθεί να βοηθήσει στο πρόβλημα που υπάρχει.   Διάλεξα να μιλήσω γιατί όχι μόνο εγώ αλλά πολλά άλλα παιδιά, μικρότερης ή μεγαλύτερης ηλικίας, βιώνουν τέτοιου είδους περιστατικά στο σχολείο και ποτέ δεν μιλάνε γιατί ξέρουν ότι άμα μιλήσουν ο/η καθηγητής/τρια θα το πάρει με λάθος τρόπο και θα το ερμηνεύσει με τρόπο που ίσως να μη μας αρέσει.  Και υπάρχουν και κάποιες φορές που ένας καθηγητής έρχεται στο σχολείο μόνο για τα λεφτά  και αντί να προσπαθήσει έστω και λίγο να βοηθήσει τους μαθητές, κάθεται απλώς και μας βάζει ασκήσεις που ντε και καλά υποτίθεται ότι εμείς έχουμε κατανοήσει. Αν ήμουν εγώ στη θέση του/της καθηγητή/τριας θα σήμαινε ότι το επάγγελμα αυτό θα το είχα επιλέξει. Και για να το έχω επιλέξει  λογικά θα μου άρεσε. Και θα ήθελα να κάνω τα παιδιά χαρούμενα και να προσπαθήσω να τα βοηθήσω. Γιατί με λίγα λόγια, θα αγαπούσα το επάγγελμα που  έχω επιλέξει.  Ξέρω ότι είναι δύσκολο να έχεις τόσο πολλούς μαθητές, να έχεις στρες, πίεση κ.τ.λ., αλλά από τη στιγμή που κάποιος/α το επέλεξε, θα πρέπει να κάνει την δουλειά του σωστά.



Σουλεϊμάν Β1

Το επάγγελμα του δασκάλου είναι σήμερα πολύ κουραστικό και δύσκολο.  Ο δάσκαλος κάθε μέρα πρέπει να ξυπνάει  νωρίς και να είναι διαβασμένος. Πρέπει να πηγαίνει στο σχολείο  και όταν είναι στην τάξη μερικές φορές πρέπει να φωνάζει για να κάνουν τα παιδιά ησυχία ώστε να μπορεί να κάνει μάθημα.  Στο μάθημα μέσα υπάρχουν κάποια παιδιά που δεν προσέχουν και έτσι χρειάζεται να το σταματάει για να κάνει παρατηρήσεις ή καμιά φορά να τα βγάλει και έξω.  Όταν φεύγει από το σχολείο είναι κουρασμένος, έχει πονοκέφαλος και κουβαλάει όλα τα βιβλία.  Στο σπίτι πρέπει να ξεκουράζεται αλλά δεν μπορεί γιατί μετά διορθώνει γραπτά και ετοιμάζει την επόμενη μέρα.

Τζένη Β1

 Το να είσαι δάσκαλος είναι ένα πολύ  απαιτητικό επάγγελμα τη σημερινή μέρα. Ένα από τα σημαντικότερα χρέη του δασκάλου είναι να γνωρίζει ότι συμβάλλει στην διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών, για παράδειγμα, τους διδάσκει πώς να συμπεριφέρονται στην κοινωνία. Επίσης, πρέπει να μεταλαμπαδεύει την γνώση στους μαθητές του και να εντοπίζει τυχόν ταλέντα  ή αδυναμίες τους.

Το χρέος του βρεφονηπιοκόμου

Δέσποινα Β2

Το επάγγελμα που θέλω να ακολουθήσω μεγαλώνοντας είναι εκείνο του βρεφονηπιοκόμου. Τα καθήκοντα αυτού του επαγγέλματος είναι η φροντίδα της ψυχικής και σωματικής φροντίδας των βρεφών και των νηπίων.  Επιπλέον, έχει το χρέος να φροντίζει για την διατροφή, την καθαριότητα, το βάδισμα και την ομιλία των παιδιών. Επίσης, οφείλει να μπορεί να παράσχει τις πρώτες βοήθειες σε επείγουσες καταστάσεις. Συνεπώς, το επάγγελμα αυτό έχει μεγάλη σπουδαιότητα, καθώς έχει να κάνει με την ακεραιότητα των παιδιών.

Το χρέος του μηχανικού αυτοκινήτων

Γιάννης Τ.  Β2

Το χρέος του μηχανικού είναι μεγάλο. Πρέπει να ελέγξει την μηχανή, να εντοπίσει τη βλάβη και να επισκευάσει το αυτοκίνητο.  Πέρα από αυτά θα πρέπει να είναι ευγενικός με τους πελάτες και να δίνει, βέβαια, απόδειξη στο πελάτη για τα χρήματα που του έδωσε. Εννοείται ότι πρέπει να  ξέρει να χειρίζεται τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για την διόρθωση μιας βλάβης.

Το χρέος του ψυχολόγου

Νικολέτα Β2

Το αγαπημένο μου επάγγελμα είναι εκείνο του ψυχολόγου και το διαλέγω γιατί μου αρέσει. Ένας ψυχολόγος οφείλει να βοηθάει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν αυτό που έχουνε  και τους παρωθεί στο να επιλέξουν να κάνουν κάτι διαφορετικό ώστε να ξεχάσουν αυτό που τους  απασχολεί.

Ελένη Δ. Β2

Για να είσαι καλός στη δουλειά σου πρέπει να τηρείς τους νόμους που σχετίζονται με αυτό. Το ίδιο ισχύει και για τον ψυχολόγο/  Πρέπει να βοηθάς τον άνθρωπο που έρχεται για βοήθεια και να κάνεις το σωστό. Όχι να απαντάς   μόνο και μόνο για να του απαντήσεις. Και να του λες τα πράγματα για το καλό του όπως είναι. Κι όχι να συμφωνείς με όλα. Εκτός κι αν έχει δίκιο… 

Το χρέος του καλλιτέχνη

Δήμητρα Η.  Β1

Όλα τα επαγγέλματα έχουν τις δικές τους ευθύνες και όλες μπορεί να είναι πολύ σημαντικές. Το επάγγελμα του καλλιτέχνη, ας πούμε, δεν έχει λιγότερες ευθύνες από εκείνο του γιατρού. Γιατί ο γιατρός γιατρεύει τις σωματικές μας πληγές, ενώ οι καλλιτέχνες τις ψυχικές.  Με ένα τραγούδι, ένα ποίημα, με έναν πίνακα ζωγραφικής, με μια μελωδία, με ένα θεατρικό σκετς μας μιλάει μέσα στην καρδιά μας. Και βοηθάει και τον ίδιο. Για παράδειγμα, ένας ηθοποιός ή ένας τραγουδιστής  που δεν είναι καλά και που είναι στενοχωρημένος, με το που βγαίνει στη σκηνή τα ξεχνάει όλα και ψυχαγωγεί το κοινό. Μέσα από το έργο τους, οι καλλιτέχνες αποκτούνε ευθύνη, γιατί το έργο τους μιλάει για το σωστό και για το λάθος, τον ρατσισμό, την πολιτική και τις αξίες της ζωής;.

 Το χρέος του ζωγράφου

Αιμίλιος Ρ. Β2

Ένας ζωγράφος για να είναι καλός πρέπει να έχει καλό και σταθερό χέρι και φαντασία. Κυρίως φαντασία, γιατί αλλιώς δεν θα βγει τίποτα.

 Το χρέος του ηθοποιού

Χάρης Β3

Το επάγγελμα που επέλεξα και θέλω να ακολουθήσω όταν μεγαλώσω, είναι το επάγγελμα του ηθοποιού.  Αν και δεν γνωρίζω πολλά για την δουλειά του ηθοποιού,  μιας και δεν έχω σπουδάσει,  ξέρω τα βασικά πρέπει. Γνωρίζω ότι, όπως  και σε κάθε δουλειά, ο ηθοποιός έχει ένα χρέος που πρέπει να υπακούσει για να κάνει την δουλειά του καλύτερη, το οποίο είναι παρόμοιο με το χρέος του ιστορικού.  Ένας ηθοποιός για να μπει στο πετσί του ρόλου  ή και γενικότερα, για να παίζει  κάποιον ρόλο,  αναγκάζεται πολλές φορές να πηγαίνει ενάντια στα πιστεύω του και στην ηθική του, ανάλογα με τον ρόλο. Πρέπει δηλαδή να παριστάνει κάποιον άλλον, ασχέτως εάν αυτός ο άλλος είναι το ακριβώς αντίθετο του ηθοποιού ο οποίος τον παριστάνει.  Μπορεί για παράδειγμα να χρειαστεί να παίξει το ρόλο ενός ρατσιστή ή κάποιον που έχει διαφορετική θρησκεία από τον ίδιο. Οφείλει όμως να το κάνει, διότι αυτό είναι το χρέος της δουλειάς τους και όλοι οι ηθοποιοί το ξέρουν. 

 

Το χρέος του πυροσβέστη.

Δημήτρης Χ. Β3  

Το χρέος του πυροσβέστη είναι μεγάλο.  Πρέπει να είναι θαρραλέος και να μη φοβάται τον κίνδυνο. Πρέπει να είναι σε επιφυλακή κάθε ώρα και στιγμή και να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει και τις πιο μεγάλες  και καταστροφικές φωτιές.  Επίσης, πρέπει να βοηθάει τους ανήμπορούς και τους εγκλωβισμένους ακόμα και αν κάποιος από αυτούς είναι ο μεγαλύτερος εχθρός τους.  Υπακούοντας στο χρέος του, ο πυροσβέστης τιμάει τον εαυτό του, τιμάται από τους πολίτες, τιμάται και από την χώρα. 

 

Το χρέος του δικαστή

Μαργαρίτα Β3

Ένα από τα πολλά επαγγέλματα που έχω σκεφτεί πως θα μπορούσα να εξασκήσω είναι εκείνο του δικαστή.  Ένας δικαστής απονέμει δικαιοσύνη, δηλαδή  τιμωρεί  εγκληματίες όπως τους αρμόζει και αθωώνει εκείνους που κατηγορήθηκαν άδικα. Βέβαια, όπως και όλα τα επαγγέλματα, έχει ένα χρέος και σε αυτήν την περίπτωση μεγάλο.  Προκειμένου να είναι κάποιος  σωστός δικαστής, πρέπει να είναι αδιάβλητος, δηλαδή να μην επηρεάζεται  από εξωτερικούς παράγοντες. Αν υποθέσουμε πως ένας δικαστής χρηματίζεται  και αθωώνει τον ένοχο κατηγορούμενο, τότε ο τίτλος του δικαστή χάνει το νόημα του, διότι χάνεται η δικαιοσύνη. Ένα από  τα χρέη του δικαστή, λοιπόν, είναι να μην υποκύπτει στους πειρασμούς. Ένας δικαστής έχει μεγάλη ευθύνη για αυτούς που δικάζει, αφού αυτός αποφασίζει για την υπόλοιπη ζωή τους.  Ένας αθώος που θα έχει μπει φυλακή, θα έχει στερηθεί την ελευθερία του γι8α κάποια χρόνια της ζωής του και θα έχει στιγματιστεί για το υπόλοιπο του βίου του, αφού βγει από αυτήν. Άρα, ο δικαστής οφείλει να παίρνει προσεκτικά τις αποφάσεις του, επειδή έχουν αντίκτυπο.  Για να μπορέσει να τα εκπληρώσει  όλα αυτά ένας δικαστής, είναι υποχρεωμένος να υποστεί απώλειες  και στερήσεις στην προσωπική του ζωή. Για παράδειγμα,  πρέπει να μην συνάπτει  στενές σχέσεις με τους άλλους  για να παραμένει δίκαιος και ανεπηρέαστος στις κρίσεις του.  Για να μη συμβεί αυτό, συνήθως μετατίθεται κάθε δυο χρόνια σε άλλες περιοχές.  Άλλωστε, η Θέμιδα, η θεά της Δικαιοσύνης, απεικονίζεται  τυφλή. 

Ανώνυμ@  Β3

Όλα τα επαγγέλματα σήμερα πρέπει να υπακούν σε ορισμένους κανόνες ηθικής. Ο ιστορικός, ας πούμε, πρέπει να παραβλέπει τις φιλίες και τις έχθρες του και να είναι αμερόληπτος και αντικειμενικός. Κάπως έτσι,  ένας δικαστής πρέπει και εκείνος να ακολουθεί διάφορους κανόνες. Οφείλει να είναι αντικειμενικός, να μένει ανεπηρέαστος, να απονέμει την δικαιοσύνη σωστά και να υπακούει στους κανόνες και τους νόμους. Έχει μεγάλη σημασία η θέση του και  είναι μεγάλο το βάρος που σηκώνει στυς ώμους του.

 

Το χρέος του γιατρού

Μυρσίνη Β3

Γενικά όλα τα επαγγέλματα έχουν βασικούς κανόνες που πρέπει όλοι να τους ακολουθούν. Για παράδειγμα, στον ιατρικό κλάδο, όλοι οι γιατροί ανεξαιρέτως πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες γιατί πολλές φορές πάνω τους στηρίζεται η ζωή ενός ή δύο  ανθρώπων. Οι βασικοί κανόνες είναι, όπως είπε και ο Ιπποκράτης, οι γιατροί να  χρησιμοποιούν  τη θεραπεία για να βοηθήσουν τους ασθενείς, κατά τη δύναμη και την κρίση τους, αλλά ποτέ για να βλάψουν ή να αδικήσουν. Ούτε πρέπει να δίνουν θανατηφόρο φάρμακο σε κάποιον που θα τους το ζητήσει, ούτε θα του κάνουν μια τέτοια υπόδειξη. Δηλαδή οι γιατροί πάντα και πάνω απ' όλα να έχουν την υγεία και τη ζωή του ασθενούς τους.  Σε
πολλές περιπτώσεις δεν βλέπουμε να ισχύει κάτι τέτοιο και αυτό είναι οδυνηρό, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με λόγια, είναι απάνθρωπο . Δεν γίνεται τη σήμερον ημέρα να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά. Πρέπει να το σταματήσουμε όλο αυτό. Πρέπει να εξαφανιστούν οι γιατροί που ζητούν φακελάκια και δεν κοιτούν το συμφέρον του ασθενούς. Για αυτό όλοι οι ασθενείς πρέπει να είναι ενήμεροι για το πώς πρέπει ο γιατρός τους να τούς φέρεται, αλλά πιο σημαντικό είναι  οι γιατροί, όταν φύγουν  από το Πανεπιστήμιο και είναι υποχρέωση τους να ορκιστούν στον όρκο του Ιπποκράτη, να το εννοούν.

 

Αθηνά Β3

Το επάγγελμα μου είναι γιατρός. Ως γιατρός οφείλω σεβασμό στους ασθενείς μου, Πρέπει να τους φροντίζω, να τους συμβουλεύω αλλά και να είμαι δίπλα τους σε ό,τι κι αν τους συμβαίνει.  Πρέπει να είμαι υπομονετικός  και να ακούω τι έχει να μου πει ο ασθενής μου , ώστε να τον συμβουλεύω και να τον καθησυχάζω ότι όλα θα πάνε καλά. «Τα φάρμακα σου μην ξεχάσεις το βράδυ!» θα τους λέω και εκείνοι θα μου γνέφουν «ναι!» μ’ ένα χαμόγελο στα χείλη. Έτσι πρέπει. Ένας γιατρός οφείλει να αφήνει τον ασθενή του πλήρως ικανοποιημένο μετά την επίσκεψη ούτως ώστε να μπορεί να αποκτήσει τελικά εμπιστοσύνη στο γιατρό. Έτσι θα είναι πιο άνετα ο ένας με τον άλλο και θα νοιώθουν μια οικειότητα, μια ζεστασιά. Οφείλει να τον παρηγορεί στα κακά νέα.  Να είναι τρία σε ένα: Γιατρός- φίλος –σύμβουλος.  Για αυτό το λόγο, οι γιατροί είναι σούπερ ήρωες.  Είναι πάντα πρόθυμοι να σταθούν δίπλα σου, να σου κρατήσουν το χέρι και να σε βοηθήσουν να σταθείς πάλι στα πόδια σου.  Από μικρή αυτό θέλω να γίνει το μελλοντικό νου επάγγελμα. Κι ελπίζω να καταφέρω να γίνω αυτό που θέλω. 

Ελένη Κ. Β3

Το επάγγελμα του γιατρού έχει σημαντικά ηθικά χρέη στα οποία πρέπει να υπακούει. Τα ηθικά αυτά χρέη αναφέρονται στον «όρκο του Ιπποκράτη», στον οποίο ορκίζεται κάθε γιατρός, όταν τελειώνει το Πανεπιστήμιο.  Χαρακτηριστικά, ένας γιατρός πρέπει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις του πάντα για να θεραπεύσει και ποτέ για να προξενήσει ζημιά, ακόμα και αν αυτό είναι η θέληση του ασθενούς.  Πρέπει να συμβουλεύει  σωστά τους ασθενείς και να τους βοηθάει, ακόμα και αν έχει προσωπικά ζητήματά μαζί τους. Επίσης, ένας γιατρός πρέπει να σέβεται το ιατρικό απόρρητο κάθε ασθενή και να το τηρεί σε κάθε περίπτωση. 

Νίκος Β. Β2

Το να είσαι γιατρός είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο επάγγελμα. Όπως όλα τα επαγγέλματα, έχει και αυτό τις υποχρεώσεις του. Ένας γιατρός θα πρέπει να φροντίζει με τον καλύτερο τρόπο τους ασθενείς του. Επίσης, θα πρέπει να βοηθάει και άτομα εκτός δουλειάς, αν, για παράδειγμα, βρεθεί σε ένα τροχαίο θα πρέπει να σταματήσει και να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο.

Γιώργος Σ. Β2

Το χρέος του γιατρού είναι να λέει πάντα την αλήθεια στον ασθενή του και να μην του κρύβει τίποτα.  Ένα ακόμα χρέος του γιατρού είναι να θεραπεύει τους ασθενείς, όποτε αυτό είναι εφικτό,  και να τους προστατεύει από τις αρρώστιες.

Νίκος Μ. Β2

Ο γιατρός είναι επάγγελμα και συγχρόνως λειτούργημα και είναι εκείνο που μου αρέσει πολύ. Είναι πολύ δύσκολο και απαιτητικό, γιατί από αυτόν εξαρτάται το μέλλον των ανθρώπων. Ο γιατρός κάνει διάγνωση και θεραπεία στις διάφορες ασθένειες, ενώ παράλληλα ασχολείται με την έρευνα και για αυτό πρέπει να πάρει μια ειδικότητα όπως π.χ. του χειρούργου, του παθολόγου, του ψυχιάτρου του νευρολόγου κ.α.. Το χρέος του είναι να σώζει την ανθρώπινη ζωή, με ψυχραιμία, με υπομονή, με ήθος, με αγάπη, χωρίς να έχει ωράριο.  Επειδή οι άνθρωποι ανά πάσα στιγμή  μπορεί να εμφανίσουν κάποια ασθένεια. Ο καλός γιατρός, ακόμα, οφείλει πάντα να εκπαιδεύεται και να μελετά την ιατρική.  Τέλος, ένας καλός γιατρός οφείλει να τηρεί τον όρκο  που έδωσε στον Ιπποκράτη, τον  πατέρα της ιατρικής.

 Μιχαήλ Άγγελος Β2

Το επάγγελμα του γιατρού απαιτεί  ιδιαίτερη γνώση και αρκετή εμπειρία. Οι γιατροί οφείλουν να βοηθούν και να συμβουλεύουν τους ασθενείς τους με στόχο να έχει ο καθένας την καλύτερη υγεία. Τέλος οι γιατροί  οφείλουν να τηρούν το ιατρικό απόρρητο  και να κρατάνε μυστική την πάθηση των ασθενών τους.

Γιώργος Καλ. Β1

Ο γιατρός χρειάζεται να έχει ευαισθησία και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Να αντιμετωπίζει με κατανόηση και σεβασμό τον ασθενή που συνήθως βρίσκεται σε σχέση ψυχολογικής εξάρτησης μαζί του. Πρέπει επίσης να διαθέτει ψυχραιμία, επιμονή και αποφασιστικότητα, ψυχική και σωματική αντοχή. Σε ορισμένες ειδικότητες είναι απαραίτητες κάποιες επιπλέον δεξιότητες. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του χειρούργου, η λεπτότητα των επεμβάσεων προϋποθέτει μια αντίστοιχη λεπτότητα και δεξιοτεχνία στις κινήσεις των χεριών και των δακτύλων και παράλληλα πολύ καλή όραση.

Αποστόλης Μ.  Β1

Αν θέλεις να είσαι καλός γιατρός πρέπει να είσαι συνεπής και σε κάποιες υποχρεώσεις. Τέτοιες είναι να γιατρεύεις όλους τους ανθρώπους, είτε είναι εχθροί σου είτε είναι φίλοι σου γιατί έχεις κατανοήσει ότι η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή.  Αν κάνεις διακρίσεις ανάμεσα σε εχθρούς και φίλους, τότε ακυρώνεσαι και δεν είσαι πια γιατρός. 

Τάνια Β1

Ο γιατρός έχει χρέος προς τους ασθενείς του. Οφείλει να είναι ειλικρινής με αυτούς και να τους πληροφορεί πλήρως σχετικά με την κατάσταση τους. Επίσης, πρέπει να φροντίζει να κάνει καλά την δουλειά του, παρά την δυσκολία της. Ακόμα απαιτείται να μην κλέβει λεφτά από τους ασθενής του και να μην χρησιμοποιεί την δύναμη του με τρόπους ανήθικους.

Ζαχαρίας Β1

Το χρέος του παιδίατρου

Δήμητρα Γ. Β2

Η παιδιατρική είναι ένα επάγγελμα πολύ δύσκολο. Σε κάθε ιατρείο πρέπει να υπάρχει σωστή εξυπηρέτηση προς τον ασθενή αλλά και υπομονή απέναντι στο άτομο που εξετάζεται εκείνη τη στιγμή. Ο παιδίατρος θα πρέπει να έχει ζήλο προς την δουλειά τους και προς τους ασθενείς του.  Βέβαια, είναι υποχρεωμένος να κάνει σωστή διάγνωση για το άτομο στο οποίο εξετάζει και να μην κάνει ιατρικά λάθη. Ο στόχος του παιδίατρου είναι να βοηθάει την οικογένεια του παιδιού  έτσι ώστε να το μεγαλώσει σωστά, και ψυχικά και σωματικά.  Έτσι οφείλει να παρέχει πλήρη ενημέρωση στον γονέα.  Δεν πρέπει να βρίσκει δικαιολογίες ούτε να λέει διάφορα ψέμματα  στο γονέα.

Το χρέος του  νοσοκόμου

Αλκμήνη Β2

Ένας νοσοκόμος πρέπει να είναι υπεύθυνο άτομο ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί να είναι εκεί για ό,τι τυχόν μπορεί να χρειαστεί ένας ασθενής και να μπορεί να βοηθήσει και τους συνάδελφους του αν παραστεί ανάγκη.  Θα πρέπει να είναι προσεκτικός και να μην είναι αγχωμένος διότι μπορεί να κάνει κάποιο λάθος και κάποιος ασθενής να πάθει κάτι σοβαρό ή ακόμα και να πεθάνει.  Πρέπει να έχει καλές σχέσεις με τους συναδέλφους του, γιατί πρέπει να είναι ήρεμος πάντα.   

Το χρέος του μοριακού βιολόγου

Νεφέλη Β3

 Μοριακή Βιολογία είναι ο κλάδος της Βιολογίας που μελετά τη δομή, τη σύνθεση, την τροποποίηση, την αποικοδόμηση, τη λειτουργία και τις αλληλεπιδράσεις των βιολογικά σημαντικών μακρομορίων και τους μοριακούς μηχανισμούς της λειτουργίας των κυττάρων και των οργανισμών. Οι μοριακοί βιολόγοι-ερευνητές χρησιμοποιούν συγκεκριμένες τεχνικές της Μοριακής Βιολογίας για να διεξάγουν έργο, αλλά χρησιμοποιούν και άλλες τεχνικές οι οποίες προέρχονται από τους κλάδους της Βιοχημείας και της Γενετικής. Οι έρευνες της Μοριακής Βιολογίας, είναι σημαίνουσας σημασίας για πολλούς τομείς της επιστήμης, και εν τέλει της πραγματικής ζωής. Η χρήση των μεθόδων της Μοριακής Βιολογίας στην Ιατρική, δημιούργησε γενικά νέα δεδομένα για την έρευνα και την θεραπευτική αλλά και ένα νέο κλάδο, αυτόν της Μοριακής Ιατρικής.   Τα καθήκοντά τους είναι ποικίλα. Οι μοριακοί βιολόγοι μπορούν να εργαστούν σε διαφορετικούς τομείς. Για παράδειγμα, σχετίζονται με τη χρήση αποτελεσμάτων έρευνας για παραγωγή σε τομείς όπως η Γενετική Μηχανική, η Χημεία πρωτεϊνών ή η Φαρμακολογία (ανακάλυψη φαρμάκων). Στη χημική και τη φαρμακευτική βιομηχανία, διευκολύνουν την εισαγωγή νέων προϊόντων από την έρευνα στην παραγωγή, την εμπορία προϊόντων και τη συμβουλευτική χρηστών. Στην επιστημονική έρευνα, οι μοριακοί βιολόγοι μελετούν τις χημικές και φυσικές ιδιότητες των οργανικών ενώσεων, καθώς και τις χημικές διεργασίες (στον τομέα του κυτταρικού μεταβολισμού) σε ζωντανούς οργανισμούς και δημοσιεύουν τα αποτελέσματα της έρευνας. 

Το χρέος του πιλότου

Θαρρενός Β3

Ένας καλός πιλότος, εκτός από την καλή φυσική κατάσταση, πρέπει να μπορεί να χειριστεί σωστά κάθε κατάσταση. Πρέπει να έχει γρήγορα αντανακλαστικά και είναι πολύ σημαντικό να σκέφτεται και να δρα υπό πίεση. Ο πιλότος είναι εκείνος που έχει την ευθύνη για την ασφάλεια όλων των επιβατών οι οποίοι ταξιδεύουν, οπότε χρειάζεται να είναι σίγουρος για κάθε κίνηση του και να γνωρίζει την ευθύνη που αναλαμβάνει, καθώς διευθύνει το αεροπλάνο. Πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε καιρική συνθήκη ώστε να ξέρει ποια θα είναι η καλύτερη στάση του.  Για παράδειγμα: αν έχει άπνοια μπορεί να είναι πιο χαλαρός (έτοιμος όμως πάντα για κάθε ενδεχόμενο) και όταν έχει αέρα σύννεφα ή βροχή να είναι πολύ πιο προσεκτικό, ειδικά όταν περνά μέσα από σύννεφα.

 Το χρέος του προγραμματιστή

Αναστάσης Β3

Αν θέλεις να γίνεις προγραμματιστής, πρέπει να έχεις πολλή υπομονή και να αφιερώσεις πολύν από τον ελεύθερο χρόνο σου  μόνο  για να φτάσεις στη λύση και να διορθώσεις ένα λάθος. Επίσης, πολλά προγράμματα θέλουν πάρα πολλές αναβαθμίσεις πολύ συχνά και απαιτείται να περάσουν πολλά χρόνια για να τελειοποιηθούν.

Το χρέος του αρχιτέκτονα

Τσαμπίκος Β3

Το επάγγελμα του αρχιτέκτονα είναι ένα πάρα πολύ ωραίο επάγγελμα. Πρέπει όμως να είσαι πολύ καλός στα Μαθηματικά  και την Φυσική.  Σχεδιάζεις τα κτίρια που θα χτίσουν κάποιο εργάτες και οφείλεις να μην γκρεμιστούν.

Το χρέος του δημοσιογράφου

Φαίη Β3

Το επάγγελμα του δημοσιογράφου έχει κάποιους κανόνες οι οποίοι  πρέπει να τηρούνται ώστε να πληροφορείται και να ενημερώνεται σωστά το κοινό. Διαφορετικά οι πολίτες μένουν ανενημέρωτοι και οδηγούνται στην παραπληροφόρηση.  Αρχικά, ένας δημοσιογράφος έχει την υποχρέωση να ενημερώνει σωστά τους πολίτες, να λέει την αλήθεια, να μην αποκρύπτει γεγονότα και πριν δημοσιεύσει μια είδηση  πρέπει να εξετάζει, αν ισχύει.  Επίσης, ο δημοσιογράφος πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα  και να μην παραβιάζει την ιδιωτική ζωή επωνύμων ή ανωνύμων πολιτών.  Τέλος, ο δημοσιογράφος δεν πρέπει να γίνεται κριτής ή δικαστής, επηρεάζοντας την κρίση των πολιτών.           

 

Γιάννης Λ. Β3

Το κύριο χρέος στο οποίο πρέπει να υπακούει ένας δημοσιογράφος είναι να ενημερώνει τον κόσμο. Ένας δημοσιογράφος πρέπει να λέει την αλήθεια και να είναι αντικειμενικός. Επίσης, ο ρόλος του δημοσιογράφου είναι να  βάζει σε τάξη τις πληροφορίες και τα γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο. Ακόμα, ένας  δημοσιογράφος πρέπει να χρησιμοποιεί την κατάλληλη γλώσσα και να κάνει συγκεκριμένες ερωτήσεις για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών. Οι δημοσιογράφοι οφείλουν να μην αποκρύπτουν την αλήθεια  ή να πληροφορούν τον αναγνώστη με βάση της προσωπική τους άποψη. Επειδή η πληροφόρηση των πολιτών είναι κάτι πολύ σημαντικό, δεν πρέπει να γίνεται με λανθασμένο τρόπο, διαδίδοντας ψευδείς πληροφορίες.  Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει η παρουσίαση των γεγονότων. Πρέπει να είναι δομημένες με τέτοιον τρόπο που να βοηθούν την κατανόηση τους από τους πολίτες και να τους βάζουν σε σκέψεις.  Επομένως, αν κάποιος είναι δημοσιογράφος και δεν λέει την αλήθεια, προσπαθώντας να κρύψει την πραγματικότητα, ή δεν παρουσιάζει σωστά ένα γεγονός, τότε ασκεί το επάγγελμα αυτό με λάθος τρόπο.

 

Το χρέος του αστυνομικού

Σείριος Β3

Ο αστυνομικός δεν πρέπει μόνο να γράφει κλήσεις. Πρέπει να υπερασπίζονται τον νόμο και τους πολίτες. Να προσέχουνε να μην γίνονται εγκλήματα και να πιάνουνε τους κλέφτες και τους δολοφόνους.

 Ελένη Π. Β3

Ο αστυνομικός υπηρετεί στα Σώματα Ασφαλείας.  Ασχολείται με την τήρηση της τάξης, την αστυνόμευση δρόμων και περιοχών και με την πρόληψη και την καταστολή του  εγκλήματος.  Έργο του αστυνομικού είναι η διαφύλαξη της έννομης τάξης και η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Ο αστυνομικός, όταν υπηρετεί στην Άμεση Δράση παρουσιάζεται στην υπηρεσία του φορώντας ειδική στολή με διακριτικά, παίρνει εντολές από τον αξιωματικό υπηρεσίας για τα καθήκοντα του. Και αν αστυνομεύει εκτός γραφείου επιβιβάζεται σε περιπολικό ή παραλαμβάνει την μοτοσικλέτα και πηγαίνει στην περιοχή ευθύνης του. Κατά τη διάρκεια της περιπολίας του,  επιτηρεί διάφορους χώρους ή φροντίζει για την ασφάλεια πολιτικών προσώπων ή ξένων διπλωματών. Στην περίπτωση που αντιληφθεί  κάτι ύποπτο, εκτιμά τον κίνδυνο και επεμβαίνει, αν έχει την δυνατότητα να ελέγξει την κατάσταση, αφού ενημερώσει το κέντρο αναφορά του ή ζητήσει άμεσα ενισχύσεις. Ο αστυνομικός που περιπολεί αν δεχτεί οποιοδήποτε σήμα από συναδέλφους του για βοήθεια, σε περίπτωση κλοπών, ληστειών, βίαιων συγκρούσεων ή επεισοδίων στα γήπεδα ή σε άλλους δημόσιους χώρους, συγκρούσεων αυτοκινήτων, μεταφοράς τραυματισμένων στο νοσοκομείο, πηγαίνει αμέσως στο σημείο του περιστατικού και επεμβαίνει ανάλογα με την περίπτωση. Όσοι αστυνομικοί παραμένουν για υπηρεσία στα αστυνομικά τμήματα, δέχονται τα αιτήματα των πολιτών και τους εξυπηρετούν για υποθέσεις τους σε σχέση με αρμοδιότητες αστυνομικών ή δημοσίων αρχών, πιστοποιούν την γνησιότητα της ταυτότητας ή της υπογραφής των πολιτών ή των εγγράφων που φέρνουν για επικύρωση, παίρνουν καταθέσεις  από τους πολίτες   που επισκέπτονται το τμήμα για  αντιδικίες τους με άλλους,  έρχονται σε επαφή με τον εισαγγελέα ή τους αρμόδιους για την αντιμετώπιση  έκτακτων περιστατικών ή κοινωνικών αναγκών, συμπληρώνουν το βιβλίο υπηρεσίας και το βιβλίο συμβάντων του Τμήματος και τέλος, ευθύνονται με την ασφάλεια όσων βρίσκονται στο κρατητήριο του τμήματος. Τέλος, όσοι υπηρετούν στην Τροχαία,  ρυθμίζουν την ομαλή και ασφαλή  κίνηση των οχημάτων στους δρόμους, ελέγχουν τους παραβάτες του Κ.Ο.Κ. και εκδίδουν κλήσεις για όσους τον παραβιάζουν. Ακόμα, διευκολύνουν οδηγούς  και πεζούς για την ασφαλή μετακίνησή τους στους δρόμους ή την γρήγορη μεταφορά ασθενών, Γενικά προσφέρουν κάθε είδους οδική βοήθεια.  Το επάγγελμα του αστυνομικού είναι ιδιαίτερα δύσκολο και συνεπάγεται ευθύνη και άγχος.  Οι συνθήκες εργασίας ποικίλουν  ανάλογα με την υπηρεσία στην οποία εργάζεται ο αστυνομικός. Γενικά, θεωρούνται δύσκολες και συχνά επικίνδυνες, ιδίως όταν πρόκειται για την εγκληματικότητα. Οι αστυνομικοί εργάζονται σε βάρδιες, νύχτα και μέρα, όλες τις μέρες της βδομάδα, ακόμα και σε μέρες αργίας ή εορτών. Η υπερωριακή απασχόληση είναι υποχρεωτική όπως και οι έκτακτες μετακινήσεις για τις ανάγκες της Υπηρεσίας, σύμφωνα με τις εντολές των ανωτέρων.

Σπύρος Β3

Ο αστυνομικός είναι ένα από τα δυσκολότερα επαγγέλματα του 20ου και του 21ου αιώνα.  Καλείται να υπακούει στους νόμους και να καταδιώκει αυτούς που δεν υπακούουν στον νόμο. Αυτοί μπορεί να είναι είτε απλοί διαρρήκτες είτε ληστές, εκβιαστές ή δολοφόνοι.  Βέβαια, πολλές φορές δεν είναι μόνο αυτή η δουλειά τους.  Στην Τροχαία, παραδείγματος χάρι, μπορεί να εργάζονται ως τροχονόμοι.  Με την μπλε στολή και το περίεργο καπέλο  προσπαθούν να διατηρήσουν την ηρεμία στους δρόμους.  Πολλές φορές όμως, η δουλειά αυτή μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Για αυτό οι αστυνομικοί έχουν πάντα μαζί τους ένα πιστόλι  που μπορεί να χρησιμοποιήσουν σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. Επίσης, μια άλλη δυσκολία του επαγγέλματος είναι ότι κάποιες φορές μπορεί να έρθουν σε επαφή με τους αναρχικούς  που μπορεί να χρησιμοποιήσουν  επικίνδυνα εργαλεία και υγρά εναντίον τους.  Συνοψίζοντας, λοιπόν, το χρέος και η δουλειά των αστυνομικών είναι να διατηρούν τις πόλεις  υπό έλεγχο κα ιο ηρεμία. 

Αλέξανδρος Β2

Το χρέος του αστυνομικού είναι να υπηρετεί τους πολίτες και να τους προστατεύει από τους εγκληματίες.  Ένας αστυνομικός παίρνει διαταγές από τους ανωτέρους του, πρέπει να είναι σοβαρός και να υπηρετεί τον νόμο. Για να γίνει κάποιος αστυνομικός πρέπει να περάσει από ειδική εκπαίδευση και να έχει αντοχή, ωριμότητα, σοβαρότητα και σεβασμό προς του πολίτες και όλη την κοινωνία. Βοηθάει το κοινωνικό σύνολο με όποιον τρόπο μπορεί  και ίσως χρησιμοποιεί βία σε ορισμένες περιπτώσεις για να ηρεμήσουν οι ταραξίες.

Ελευθερία  Β1

Το επάγγελμα του αστυνομικού είναι πολύ σημαντικό σε ένα κράτος. Ο αστυνομικός πρέπει να εξιχνιάζει εγκλήματα και να εντοπίζει τους ενόχους που τα διέπραξαν.  Πρέπει να συλλαμβάνει ανθρώπους που είναι κλέφτες, ληστές, βιαστές, δολοφόνοι, κακοποιοί γενικότερα.  Όταν γίνεται ένας βιασμός, η αστυνομία πρέπει γρήγορα να  κινηθεί, όταν γίνει η καταγγελία και να πιάσει το θύτη αλλά να μην πιέσει το θύμα. Όταν το θύμα θα αισθάνεται άνετα, τότε θα μιλήσει στην αστυνομία και τότε θα συνεχιστούν οι έρευνες.  Οι βιαστές πρέπει να υφίστανται κάποια ποινή για τις πράξεις τους. Οι δολοφόνοι συνήθως είναι δύσκολο να βρεθούν αμέσως και έτσι τις περισσότερες φορές αυτό είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Η αστυνομία χρειάζεται στοιχεία που μιλούν από μόνα τους και μάρτυρες αν υπάρχουν. Όταν βρεθεί ο δολοφόνος πρέπει αμέσως να κινηθεί η  νομική διαδικασία να γίνει το δικαστήριο και να του επιβληθεί η ποινή. Σε άλλες περιπτώσεις οι αστυνομικοί  πρέπει να πιάνουν άτομα που καταπατούν το νόμο. Για παράδειγμα, σταθμεύουν πάνω στις διαβάσεις, στις θέσεις στάθμευσης των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες ή με μωρά, ή στις ράμπες που χρειάζονται τα άτομα με ειδικές ανάγκες για να ανέβουν στο πεζοδρόμιο.  Επίσης, πρέπει να φροντίζουν για όλες τις καταγγελίες  και τις μηνύσεις που γίνονται είτε για καταπάτηση ξένης περιουσίας είτε για ξυλοδαρμό είτε για οτιδήποτε. Είναι απαραίτητο να σπεύδουν στην αντιμετώπιση των αδικημάτων, γιατί υπάρχει ένα όριο ετών, μετά από τα οποία παραγράφονται τα εγκλήματα.  Συνολικά, τέλος, το χρέος του αστυνομικού είναι να φροντίζει να τιμωρούνται  οι κακοποιοί και να βοηθούνται τα θύματα.

Έκτορας Β1

Ο ρόλος του αστυνομικού είναι να προστατεύει τον λαό από τους κακοποιούς, ώστε να νοιώθουν ασφάλεια και οικεία στο περιβάλλον τους. Και βέβαια οφείλουν να μην χρησιμοποιούν τη δύναμή που απορρέει από το αξίωμά τους για να περνούν αυτό που θέλουν και να τρομάζουν τον κόσμο.

Το χρέος του ντετέκτιβ

Σέβα Β2

Θα πρέπει να βγάζεις τα λεφτά για τα οποία πληρώνεσαι. Άρα θα πρέπει να είσαι μεθοδικός και παρατηρητικός και, για να είσαι πραγματικά καλός,  να είσαι αστέρι στην ψυχολογική ανάλυση.  Και πρέπει να  μπορείς να αντέξεις αυτά που θα δεις και θα πάθεις στην εργασία αυτή.

 Το χρέος του στρατιωτικού

Μανώλης Β2

Το επάγγελμα για το οποίο θα  μιλήσω είναι εκείνο του στρατιωτικού. Πρόκειται για ένα πολύ απαιτητικό επάγγελμα που έχει πολλές υποχρεώσεις. Πιο συγκεκριμένα, ένας στρατιωτικός εκτελεί υπηρεσίες που σχετίζονται με την ασφάλεια ενός κράτους, στις ένοπλες δυνάμεις της πατρίδος του.  Το κάνει αντιμετωπίζοντας με λεπτότητα ζητήματα εξωτερικής ή εσωτερικής πολιτικής.  Ο στρατός φροντίζει την άμυνα της πατρίδας από ξηρά, από θάλασσα και από αέρα.

Κωνσταντίνος Β2

Το χρέος του στρατιωτικού είναι να αγαπάει την πατρίδα του, να υπερασπίζεται την πατρίδα του και να θυσιάζεται για την πατρίδα του.  Αυτό είναι το μοναδικό και αξεπέραστο χρέος του: να υπερασπίζεται την πατρίδα του.

Το χρέος του ελεύθερου σκοπευτή

Αποστόλης Ν.

  Θα μιλήσω για το επάγγελμα του ελεύθερου σκοπευτή. Αυτό το επάγγελμα είναι πολύ επικίνδυνο, διότι ασχολείται με όπλα. Χαρακτηριστικό του ελεύθερου σκοπευτή είναι ότι μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον εχθρό χωρίς να γίνει αντιληπτή η παρουσία του με χρήση καμουφλάζ, Χρησιμοποιεί μια σφαίρα ανά στόχο από μεγάλη απόσταση και χωρίς να τον δουν. Ο ρόλος ενός ελευθέρου σκοπευτή στο πεδίο της μάχης είναι η εξόντωση του στόχου σε μακρινή απόσταση. Τέτοιοι στόχοι είναι  συνήθως σημαντικά πρόσωπα του εχθρού.  Συνήθως, αυτό  συμβαίνει μόνο με  ένα φυσίγγιο και η μακρινή απόσταση  που πρέπει να  καλύψει η σφαίρα είναι 1.000 μέτρα ή και παραπάνω. Στα καθήκοντα του ελευθέρου σκοπευτή είναι και η συλλογή πάσης φύσεως πληροφοριών, για τον ίδιο και για αναφορά στους ανωτέρους του. Πρέπει να βρίσκει σωστή  «θέση απόκρυψης του ελευθέρου σκοπευτή»  να βρεθεί δηλαδή σε μία καλυμμένη και κρυφή θέση από την οποία ένας ελεύθερος σκοπευτής παρακολουθεί. Η θέση βολής διαφέρει σημαντικά ανάλογα μετο είδος του ελεύθερου σκοπευτή.  Επίσης, το χρέος αυτού του επαγγέλματος είναι να υπηρέτει την πατρίδα εν καιρώ πολέμου. 

Το χρέος του συγγραφέα

Αναστασία Β3

Συγγραφέας, κατά τον Ζαν Πολ Σαρτρ, δεν είναι αυτός που δεν εκφράζει  μέσα από το πρίσμα της προσωπικότητάς του τα προβλήματα της κοινωνίας.  Κατά τα λεγόμενά του,  ένας συγγραφέας που δεν υπηρετεί την κοινωνία είναι ένας κακός συγγραφέας.   Υποστηρίζει  ότι δεν αποφασίζει  μόνο το ταλέντο αλλά και η σχέση του με την κοινωνία που  ο καλλιτέχνης πρέπει να την νοιώθει  πολύ προσωπικά, μέσα στον εσωτερικό του κόσμο.  Επίσης, λέει, πως  για να είναι αποτελεσματική η δράση, ο συγγραφέας  χρειάζεται να βρει εκεί9νο που ο ίδιος  έλεγε «καθολικό κοινό»: μια κοινότητα αναγνωστών που θα  αγκαλιάζει ολόκληρη την κοινωνία, την οποία αυτός θα πρέπει να υπηρετεί με το έργο του. Ο συγγραφέας πρέπει να διευκολύνει την πιο πλατειά δυνατή συμπαράταξη  αναγνωστών οι οποίοι  δεν είχαν ακόμη  βρει τον τρόπο να ανυψωθούν και να τους προσφέρει την δυνατότητα να κάνουν ένα βήμα προς τα εμπρός. Σε αυτό το χρέος τον βοηθούν οι συγγραφείς του παρελθόντος. Στην ουσία ο συγγραφέας  ονειρεύεται έναν απαιτητικό αναγνώστη, νοσταλγεί έναν αναγνώστη που να έχει το διπλό γνώρισμα, το αρσενικό και το θηλυκό, δηλαδή που δεν θα δέχεται μόνο αλλά και θα αντιδρά ενεργητικά. Ο συγγραφέας φιλοδοξεί να εκφράσει εκείνα τα προβλήματα κι εκείνα τα πράγματα που και ο οποιοσδήποτε άλλος θα μπορούσε  να είναι σε θέση να γράψει. Αν φυσικά είχε ταλέντο.

Το χρέος του πλοιοκτήτη

Αφροδίτη Β2

Εφοπλιστής ή αλλιώς πλοιοκτήτης λέγεται εκείνος που ασχολείται με την ναυτιλία και έχει καράβια.  Το χρέος του εφοπλιστή είναι να εξοπλίζει ένα πλοίο για την παράδοση-μεταφορά ενός φορτίου με συγκεκριμένα ναύλα.  Σε περίπτωση που δεν αναλαμβάνει το χρέος αυτό ο ίδιος ο πλοιοκτήτης έχει το δικαίωμα να  προσλάβει καπετάνιο και πλήρωμα.

Το χρέος του ποδοσφαιριστή

Γιώργος Ρ. Β2

Πρέπει να προπονείται  καλά και να δίνει τον καλύτερο του εαυτό σε κάθε αγώνα για να νικήσει η ομάδα του και να τον θαυμάζει ο κόσμος.

Το χρέος του ταχυδρόμου

Παναγιώτης Β1 

Υπάρχουν πολλά επαγγέλματα. Στο καθένα για να είσαι καλός πρέπει ακόμα κι όταν έχεις να κάνεις με εχθρό να είσαι καλός  στη δουλειά σου.  Ο ταχυδρόμος είναι ένα πάρα πολύ ωραίο επάγγελμα.  Οι άνθρωποι περιμένουν με αγωνία τα γράμματα και ο σωστός ταχυδρόμος θα τα πάει πολύ γρήγορα  ακόμα και στον εχθρό του.  Ακόμα και κακό να του έχουν κάνει, αυτός πρέπει να είναι πάντα σωστός ώστε να μπορεί να λέει ότι είναι καλός ταχυδρόμος.

Το χρέος του χτίστη

Πανορμίτης Β1

Ο χτίστης αναλαμβάνει το χτίσιμο των τοίχων, αφού αφαιρεθούν τα καλούπια από το σκελετό της οικοδομής.  Χρησιμοποιεί λάσπη από τσιμέντο, τούβλα, τσιμεντόλιθους ή κατεργασμένες πέτρες  αλλά και απελέκητες.  Επίσης χρησιμοποιεί πολλά άλλα οικοδομικά υλικά, σύγχρονα ή παραδοσιακά.  Τοποθετεί τα υλικά με διάφορους τρόπους που υπαγορεύονται από τις δομικές ανάγκες μιας οικοδομής. Σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες και τα σχέδια του μηχανικού, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να πέσει το σπίτι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: