Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Στην Άνδρομέδα και στη Γη: V774104 (για γνωστούς και φίλους "Θανάσης")

Ας ασχοληθούμε λοιπόν με ένα ρεκορούχο ουράνιο σώμα, το V774104, κι επειδή δεν έχει κανονικό όνομα θα το βαφτίσω εγώ τώρα εντελώς αυθαίρετα Θανάση, γιατί έτσι μου 'ρθε, ώστε να μην κάθομαι να γράφω αυτήν την ακολουθία αριθμών  λες και συντάσσω τηλεφωνικό κατάλογο. [Ο ... Θανάσης δεν υπάρχει, δες εδώ κι εδώ.]
 Ο Θανάσης λοιπόν, είναι  πιθανότατα  ένα σεντνοειδές  ουράνιο σώμα (δεν έχω δει τον όρο
Να ο Θανάσης
μεταφρασμένο έτσι στα ελληνικά, το μεταφράζω κατ΄αναλογία με το πλουτωνοειδής ή το χαουμεειδής, εφόσον το επίθημα -ειδής στην Αστρονομία χρησιμοποιείται για να δηλώσει ομοιότητα ως προς τα βασικά τους χαρακτηριστικά κάποιων ουράνιων σωμάτων με κάποιο άλλο, συνήθως το σπουδαιότερο ή το πρώτο ανακαλυφθέν μιας ομάδας). Τα σεντνοειδή είναι μεταποσειδώνια ουράνια σώματα που βρίσκονται σε τροχιά κάπου μεταξύ των δυο πιο απομακρυσμένων περιοχών του ηλιακού συστήματος, του Διασκορπισμένου Δίσκου και του Νέφους του Όορτ και χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερη εκκεντρότητα των τροχιών τους, η οποία θεωρείται ότι επηρεάζεται  από κάποιο μεγαλύτερο ουράνιο σώμα, χωρίς όμως να επηρεάζονται από την έλξη κάποιου από τα υπάρχοντα (είναι πολύ μακριά από τον Ποσειδώνα για να επηρεαστούν από αυτόν), πράγμα που ανατροφοδοτεί την εικασία των αστρονόμων περί κάποιου γιγάντιου πλανήτη που ακόμα δεν έχει ανακαλυφθεί.
   Το ιδιαίτερο με τον Θανάση  είναι ότι από το Νοέμβρη του 2015 που ανακαλύφθηκε μέχρι και σήμερα (τον Μάιο του 2018 που γράφονται αυτές οι γραμμές)  κατέχει το ρεκόρ του πιο απομακρυσμένου ουρανίου σώματος του ηλιακού  μας συστήματος, ευρισκόμενος περίπου 103 ΑΜ (= 103 φορές η απόσταση Γης και Ήλιου, ο Πλούτωνας για να υπάρχει μια εικόνα σύγκρισης, απέχει γύρω στις 34 ).
    Και κρατάει το ρεκόρ με δυο προϋποθέσεις: Η μία είναι να μην ανακαλυφθεί κάποιο άλλο σώμα μακρύτερα από αυτόν, όπως θεωρείται πως είναι πιθανό να γίνει ανά πάσα στιγμή. Η  άλλη είναι ότι μιλάμε για το σήμερα. Η Σέντνα,  ας πούμε, ο πιθανός πλανήτης νάνος που είναι η νονά των σωμάτων αυτού του είδους, τυχαίνει να βρίσκεται σήμερα πιο κοντά από τον Θανάση στον Ήλιο  , ωστόσο στο περιήλιο της θα βρεθεί περίπου σε απόσταση 1000 ΑΜ, περίπου στα όρια του Νέφους του Όορτ. Αυτό θα συμβεί σε μερικές χιλιάδες χρόνια από τώρα, καλά να 'μαστε να της κάνω τότε μια ανάρτηση.
   Κατά τα λοιπά για την τροχιά του Θανάση δεν έχει δημοσιευτεί τίποτα ακόμα, οπότε δεν είναι γνωστά το αφήλιο και το περιήλιο του, η διάμετρος του υπολογίζεται περίπου στο μισό ή και λιγότερο εκείνης του Πλούτωνα, δηλαδή περίπου 1000 χιλιόμετρα και εικάζεται πως είναι φτιαγμένος από πάγο.
   Παράλληλα είναι και το πιο απομακρυσμένο σώμα που έχει παρατηρηθεί ποτέ από τα ευρισκόμενα στο ηλιακό μας σύστημα..
Και έτερον ουδέν.
  Θυμηθείτε δε, αν σας ρωτήσουν "Ποιος Θανάσης" μην απαντήσετε "Ο V774104".  Αυθαίρετα τον ονόμασα. Εγώ κι εσείς  μόνο τον ξέρουμε έτσι! Να, αυτός, ας πούμε, δεν τον ξέρει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: