Ταξιδιάρα ψυχή δεν είμαι ιδιαίτερα, η "Ταξιδιάρα ψυχή" όμως είναι άλλο πράγμα. Και τιμής ένεκεν θα ξεκινήσω την τραγουδιστική βόλτα μου στη Γη με τις τρεις πόλεις που αναφέρονται στο τραγούδι...
Λίγα τα λογάκια, γιατί προφανώς δεν είναι τίποτα άγνωστοι προορισμοί. Ίσα ίσα που για αυτό διαλέγει ο Αγγελάκας αυτές τις πόλεις, γιατί είναι τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά κέντρα της σύγχρονης κουλτούρας, κυρίως της νεανικής.
Το Λονδίνο λοιπόν είναι αρχαία πόλη χρισμένη στις όχθες του Τάμεση. Ανάγεται στα χρόνια της Ρωμαιοκρατίας στην Βρετανία και ο πρώτος σημαντικός οικισμός χτίστηκε το 43 μ.Χ. . Το όνομα της πόλης είναι αβέβαιης ετυμολογίας, πιθανότατα προέρχεται, λέει, από μια προκελτική λέξη που σημαίνει "ποτάμι πολύ πλατύ για διάβαση". Οι σύγχρονες εκδοχές της ονομασίας πάντως προέρχονται το "Londinium", την εκλατινισμένη εκδοχή της λέξης- άκου και το παλιό τραγουδάκι από τους Radiohead Παλιά στην Ελλάδα το λέγανε λαϊκά και "Λόντρα". Μπλα μπλά μπλά κάποτε ήταν τον κέντρο του κόσμου επί Αγγλικής Αυτοκρατορίας, μπλα μπλα παραμένει σημαντική πόλη, και ζήτω η Αρσεναλ... Αυτά.
Το Άμστερνταμ ιδρύθηκε το 13ο αιώνα και η πόλη χρωστάει την ύπαρξή της και το όνομά της στο φράγμα ("dam") στον ποταμό Άμστελ που φτιάχτηκε το 1275. Είχε κι αυτή τα πάνω και τα κάτω της ακολουθώντας την ακμή και την παρακμή της ολλανδικής αποικιοκρατίας, και σήμερα είναι επισήμως αλλά όχι διοικητικώς, η πρωτεύoυσα της ελευθεριάζουσας Ολλανδίας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την πολιτιστική φυσιογνωμία της πόλης. Παλιότερα στην Ελλάδα ήταν γνωστή ως Αμστελόδαμον, μια μνήμη που σε μας τους παλιούς πανελληνιομάχους δεν μας είναι καθόλου ευχάριστη, εφόσον τα περί της διαμονής του Κοραή στο Αμστελόδαμον ήταν ένα από τα πράγματα που έπρεπε να αποστηθίσουμε μεταξύ άλλων στη "μπλε ιστορία" (είχαμε και "κόκκινη"). Οπότε ας αναφέρουμε μόνο τον αγαπημένο σε όλους του ποδοσφαιρόφιλους Αίαντα του Αμστελόδαμου, ευρύτερα γνωστόν ως Αγιαξ και τη σειρά παιχταράδων που διαχρονικά παράγει με προεξάρχοντα τον Γιάννη τον Κρόιφ.
Το Βερολίνο είναι χτισμένο στις όχθες του ποταμού Σπέερ. Ιδρύθηκε το 1237. Η ετυμολογική προέλευση του ονόματός του είναι αβέβαιη. Πιθανότατα προέρχεται από μια σλαβική λέξη που σημαίνει "βάλτος". Ωστόσο παρετυμολογείται από τους Βερολινέζους ως παραγόμενο από τη γερμανική λέξη για την αρκούδα, η οποία, η αρκούδα και όχι η λέξη, είναι και το έμβλημα της πόλης. Το Βερολίνο είναι πρωτεύουσα κατα συρροήν. Διαφόρων κρατικών μορφωμάτων. Ο χωρισμός της στα δύο μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και το περιώνυμο Τείχος της την ανήγαγαν σε κέντρο και σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου. Αυτό επηρέασε και την ποδοσφαιρική επιρροή της πόλης στη Γερμανία. Κάθε φορά που η Χέρτα, η μεγάλη ομάδα της πόλης, είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, το Βερολίνο έχει την τιμή να είναι η μοναδική πρωτεύουσα ευρωπαϊκού κράτους που δεν έχει ομάδα στην πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Κατά τα λοιπά, στο Βερολίνο έμενε ο Κέηβ όταν έγραψε τις δισκάρες των Μπαντ Σιντς που μου αρέσουν.
Τέλος.
Α ,ναι: Μπάι Μπάι Νάτσις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου