Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2025

"Μια γενιά που της έκοψαν το χαμόγελο". Το λογοκριμένο κείμενο της Νεοελληνικής Γλώσσας Γ΄ Γυμνασίου (Λατρεμένο το απαγορευμένο αφού...)

Λογικά ο Πέτρος Κωστόπουλος έχει αναλάβει πόστο στο Υπουργείο Παιδείας, δεν εξηγείται αλλιώς... 
 Κι όπως εκείνος μας ξεβλάχεψε, έτσι και το καλό μας υπουργείο, αφού πρώτα μας προφύλαξε από το να γίνουμε ο.... Ταρζάν,  φρόντισε να προφυλάξει τις αγνές μας ψυχές από το να στενοχωρηθούμε ερχόμενοι σε επαφή με το  μαρτύριο που υφίσταται ο παλαιστινιακός λαός τα τελευταία, πολλά, χρόνια. Γιατί γι΄ αυτό το έκανε!  Σκέφτεστε εσείς κανέναν άλλο λόγο; Έτσι αφαίρεσε,  όπως πληροφορήθηκα από το διαδίκτυο, καλοκαιριάτικα ένα κείμενο το οποίο αναφέρεται στις επιπτώσεις του πολέμου στα παιδιά. Ατυχώς βέβαια, στα παιδιά από την Παλαιστίνη. 
  Παλαιόθεν, βέβαια, οι περισσότερες κι οι περισσότεροι που κάνουμε Γλώσσα κι Έκθεση κάνουμε δικά μας κείμενα με δικές μας ασκήσεις και δεν ασχολούμαστε με τα παλιακά και ακατάλληλα βιβλία του υπουργείου, αλλά τέλος πάντως,  είπα να δημοσιεύσω εδώ το απαγορευμένο κείμενο να υπάρχει σε περίπτωση που κάποιος είναι υπέρμαχος του δόγματος "Λατρεμένο το απαγορευμένο" ή έστω για αρχειακούς λόγους ...  

ΕικόναKείμενο 6 Μια γενιά που της έκλεψαν το χαμόγελο…

[…] Ένας διακεκριμένος γιατρός από τη Γάζα μας είχε πει σε διεθνές συνέδριο που οργάνωσε η Παλαιστινιακή Αρχή: «Ίσως το πιο τραγικό αποτέλεσμα της κατοχής για τα παιδιά της Παλαιστίνης να μην είναι ούτε ο υποσιτισμός ούτε οι τραυματισμοί ούτε οι χαμένες ώρες στο σχολείο ούτε οι χαμένες ευκαιρίες στη ζωή. Αλλά το γεγονός ότι, κάτω από τα μάτια μας, μεγαλώνει μια γενιά που της έκλεψαν το χαμόγελο. […]

Σ' όλο τον κόσμο, τα παιδιά παίζουν «κλέφτες και αστυνόμους». Δε θα σας προκαλέσει έκπληξη, αν σας πω ότι στην Παλαιστίνη παίζουν «Εβραίους και Άραβες». Εκείνο που ίσως σας φανεί απίστευτο είναι ότι τα πιο πολλά από τα δικά μας παιδιά προτιμούσαν να παίζουν τους... Εβραίους! Κι αυτό γιατί, στα μάτια τους, οι Εβραίοι είναι οι δυνατοί και οι Άραβες οι αδύναμοι, αυτοί που πάντα χάνουν. Κανένα παιδί δε θέλει να 'χει θετικό ήρωα εκείνον που πάντα χάνει. Αλλά μετά τη δεύτερη Ιντιφάντα*, η εικόνα άλλαξε. Tώρα, όλοι θέλουν να παίζουν τους Άραβες και μόνο οι πιο αδύναμοι της παρέας την πληρώνουν και αναγκάζονται να παίζουν τους Εβραίους. Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό ή κακό.

Μερικές φορές τρομάζω όταν βλέπω πόσο δημοφιλής είναι σ' αυτά τα παιδιά η φιγούρα του «μάρτυρα», ειδικά εκείνου που είναι αποφασισμένος να ανατιναχτεί με εκρηκτικά. Στα μάτια τους, ο καμικάζι έχει την απόλυτη ισχύ πάνω στη ζωή και στο θάνατο, είναι η απόλυτη δύναμη που κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει. Η πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γκόλντα Μεΐρ, είχε πει κάποτε ότι εξοργίζεται όχι τόσο γιατί οι εχθροί της σκότωναν Ισραηλινούς, όσο γιατί ανάγκαζαν τους Ισραηλινούς να σκοτώνουν. Tώρα είναι η δική μας σειρά να πούμε κάτι ανάλογο, από την ανάποδη. Πάντως, ένα είναι το σίγουρο: Ο φόβος, καιρό τώρα, έχει αλλάξει στρατόπεδο»!

Πέτρος Παπακωνσταντίνου, περ. «Κ», εφημ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 2003

Iντιφάντα: ονομάζεται η αντίσταση των Παλαιστινίων ενάντια στην κατοχή της πατρίδας τους από το Iσραήλ. H δεύτερη Iντιφάντα άρχισε το Σεπτέμβριο του 2000.

Η αποαποικιοποίηση και ο Τρίτος Κόσμος (αναζητήστε πληροφορίες για το μεσανατολικό ζήτημα) [πηγή: Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου Γ΄ Λυκείου] Κράτος της Παλαιστίνης

Ακούω και μιλώ

  1. Τo κείμενο 6 είναι ρεπορτάζ. Aπό ποια στοιχεία του φαίνεται αυτό;  Ποιος είναι αυτός που μιλάει σε πρώτο πρόσωπο μέσα σ' αυτό το κείμενο;
  2. Εξηγήστε γιατί τα παιδιά στα οποία αναφέρεται το κείμενο έχουν χάσει το χαμόγελό τους.  Χρησιμοποιήστε όσες περισσότερες δευτερεύουσες αιτιολογικές προτάσεις μπορείτε.
  3. Βρείτε και υπογραμμίστε τις δευτερεύουσες αιτιολογικές προτάσεις του κειμένου 6.  Με ποιο σύνδεσμο εισάγονται;  Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε το σύνδεσμο αυτόν με άλλους συνδέσμους που εισάγουν αιτιολογικές προτάσεις.
  4. Στις τρεις τελευταίες παραγράφους του κειμένου 1, βρείτε τις δευτερεύουσες προτάσεις που εισάγονται με γιατί.  Μπορείτε να αντικαταστήσετε το σύνδεσμο γιατί με άλλον αιτιολογικό σύνδεσμο;  Αν όχι, σκεφτείτε γιατί συμβαίνει αυτό;
  5. Τι είδους είναι οι προτάσεις που βρήκατε στην προηγούμενη δραστηριότητα; (Για να βοηθηθείτε μπορείτε να ανατρέξετε στη θεωρία της 3ης ενότητας).

Διαβάζω και γράφω

Ο Παλαιστίνιος γιατρός που μιλάει στο κείμενο 6 πιστεύει ότι πιο τραγικό και από τον υποσιτισμό, τους τραυματισμούς ή τις χαμένες ευκαιρίες για μόρφωση είναι το γεγονός ότι τα παιδιά στα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης χάνουν το χαμόγελό τους και είναι έτοιμα να υιοθετήσουν βίαια πρότυπα. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη γνώμη του;  Διατυπώστε τη δική σας άποψη σε ένα κείμενο (έως δέκα γραμμές).  Χρησιμοποιήστε δευτερεύουσες προτάσεις, ιδιαίτερα αιτιολογικές, για να στηρίξετε την άποψή σας.






(Στα σοβαρά τώρα, εγώ εκπλήσσομαι που το συγκεκριμένο υπουργείο παιδείας δεν έχει αφαιρέσει γενικά ολόκληρη της 3η και την 6η ενότητα του βιβλίου της Νεοελληνικής Γλώσσας... )


Δεν υπάρχουν σχόλια: