Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Το πέτρινο χαμόγελο. Η τέχνη (κυρίως) της Αρχαϊκής εποχής.

Ο τίτλος της ανάρτησης (και τα  τρία τελευταία τραγουδάκια που συνοδεύον το βίντεο) τιμής ένεκεν για το "αρχαϊκό μειδίαμα", το αινιγματικό χαμόγελο που φέρουν οι "κούροι" και οι "κόρες", τα χαρακτηριστικότερα αγάλματα της εποχής.
Διάφορες υποθέσεις έχουν γίνει για την σημασία του μειδιάματος αυτού των αγαλμάτων Διάφοροι ερευνητές πιστεύουν, καθώς αρκετά από τα αγάλματα έχουν επιτύμβιο χαρακτήρα, ότι εκφράζει τη στιγμή στο μεταξύ ζωής και θανάτου. Άλλοι υποστηρίζουν ότι εκφράζει τη χαρά και την αγαλλίαση του ανθρώπου μπροστά στην ομορφιά του κόσμου. Και, τελευταία, υποστηρίζεται η άποψη ότι το χαμόγελο αυτό οφείλεται στην αδυναμία των καλλιτεχνών της εποχής να αποδώσουν ρεαλιστικά τους μύες του στόματος και τις εκφράσεις του προσώπου.

Συνοψίζοντας την ενότητα, η "Αρχαϊκή εποχή" ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τους Έλληνες. Γιατί κατά την διάρκεια των αιώνων που διήρκεσε:
α)Εμφανίστηκαν τα χαρακτηριστικά στοιχεία οργάνωσης και δομής (πολιτεύματα, θεσμός "Πόλις - κράτος", μαντεία, αμφικτιονίες, πολεμικές τακτικές, αγώνες) και υπερασπίστηκαν επιτυχώς από εξωτερικές επίβουλες (Περσικοί πόλεμοι).
β)το ελληνικό στοιχείο επεκτάθηκε σε όλη τη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο (Β΄ Αποικισμός).
γ)Ήταν ραγδαία η αναπτυξη στις τέχνες
[
  • Στην αρχιτεκτονική εμφανίζονται τα βασικά αρχιτεκτονικά σχήματα και οι κυριότεροι αρχιτεκτονικοί ρυθμοί, ο ιωνικός και ο δωρικός.
  • Στη γλυπτική τα αγάλματα και τα ανάγλυφα χαρακτηρίζονται από την εμφάνιση ενός φυσιοκρατικού μοντέλου, με χαρακτηριστικότερα δημιουργήματα τους κούρους και τις κόρες.
  • Στην αγγειοπλαστική εμφανίζονται πρώτα ο μελανόμορφος ρυθμός (οι παραστάσεις των αγγείων είναι μαύρες πάνω σε ερυθρό φόντο) και ο ερυθρόμορφος ( οι παραστάσεις των αγγείων είναι ερυθρές πάνω σε μαύρο φόντο) και οι παραστάσεις των αγγείων προέρχονται εκτός από μυθολογία και από την καθημερινή ζωή...)
Ο "Διόνυσος" της Νάξου. Ημιτελής κούρος.
Συνοψίζοντας, αν μπορούμε να πούμε ότι οι Μινωίτες ανακάλυψαν την αισθητική, οι άνθρωποι της "Αρχαϊκής εποχής" την επέβαλλαν στη καθημερινότητα]
και στα γράμματα (διδακτικό έπος , λυρική ποίηση, φιλοσοφία) και προετοιμάστηκε η τελειότητα, η αρμονία και η χάρη της των έργων της κλασσικής εποχής .

Τα τραγούδια που συνοδεύουν το βίντεο είναι με τη σειρά.
1) Κέλομαι σε Γόγγυλα (Στίχοι: Σαπφώ, ποιήτρια της αρχαϊκής εποχής. Πατήστε το λινκ για τους στίχους και τη μετάφραση Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις. Ερμηνεία: Φλέρυ Νταντωνάκη)
2) Ασημοκαπνισμένη (Στίχοι: Σαπφώ, Μετάφραση: Νίκος Ξυδάκης. Ερμηνεία: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Νίκος Ξυδάκης)
3) Χαμογελάστε λοξά (Γιάννης Λογοθέτης)
4)Έλα χαμογέλα (Μανώλης Φάμελος και οι Ποδηλάτες)
5) Το πέτρινο χαμόγελο (Μουσική, Στίχοι: Νίκος Χουλιαρας. Ερμηνεία: Αρλέτα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: