Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Πόλεμος - Α' Παγκόσμιος πόλεμος

Δυο χαρακτηριστικές ταινίες για τον Α'Παγκόσμιο πόλεμο (εδώ κι εδώ περισσότερα):
Στην ταινία του Πήτερ Γουίαρ "Gallipoli", ο Μελ Γκίμπσον υποδύεται έναν αθλητή, σε καιρό ειρήνης και αγγελιοφόρο, σε καιρό πολέμου, και παρουσιάζεται η μάχη του με το χρόνο, ώστε να προλάβει να παραδώσει την διαταγή ανάκλησης της καταστρεπτικής τελικής επίθεσης. Η ταινία αναφέρεται στην επιχείρηση της Αντάντ στα Δαρδανέλια, η οποία έληξε με την συντριπτική της ήττα.




Ο Πήτερ ο Τούλ είναι ο "Λώρενς της Αραβίας" (1962)στην
κλασική ταινία του Ντέηβιντ Λιν , Άγγλος διπλωμάτης και  στρατιωτικός, που ξεσήκωσε τους Άραβες εναντίον των Οθωμανών και υπερασπίστηκε το δικαίωμα τους στην αυτοδιάθεση, ακόμα και εναντίον των συμφερόντων της Αγγλίας.

   Η κοινή γνώμη της εποχής, σε κάθε χώρα, πίστευε ότι η νίκη της χώρας στον αναγκαίο, όπως πίστευαν πόλεμο, ήταν αναπόφευκτη και θα επιτυγχάνονταν με τρομερή ευκολία. Έτσι κατατάσσονταν στο στρατό σαν να πήγαιναν σε πανηγύρι. Η μάχες όμως έδειξαν το πραγματικό πρόσωπο του πολέμου, ο οποίος εξελίχθηκε σε πόλεμο χαρακωμάτων. Το αποτέλεσμα ήταν να πυκνώνουν οι φωνές υπέρ της ειρήνης, τις οποίες οι αξιωματικοί τις κατέπνιγαν με τουφεκισμούς και εκτελέσεις. Στο δυτικό μέτωπο, κάποια Χριστούγεννα ακούστηκαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τα χαρακώματα των Γερμανών και αυθόρμητα οι Γάλλοι στρατιώτες απάντησαν. Αυτό οδήγησε σε μια άτυπη ανακωχή, κατά την οποία οι Γάλλοι και οι Γερμανοί στρατιώτες συναντήθηκαν στην νεκρή ενδιάμεση ζώνη και, μετά, στα χαρακώματα ο ένας του άλλου, παρά την αντίδραση των ανώτερων αξιωματικών και από τις δυο πλευρές. Τα Χριστούγεννα εκείνα οι αντίπαλοι τα πέρασαν πίνοντας και τραγουδώντας μαζί, αλλάζοντας δώρα και, το απόγευμα παίζοντας έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Ατυχώς αυτή η ανακωχή κράτησε μόνο μια μέρα...
Το περιστατικό αυτό γυρίστηκε σε ταινία της οποίας ο ακριβής τίτλος μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή Με την πρώτη ευκαιρία, δεσμεύομαι να ανεβάσω το τρέιλερ...

(Σημείωση: Η ταινίας λέγεται, προφανώς, "Καλά Χριστούγεννα" και έχει ανέβει σε επόμενη ανάρτηση του παρόντος ιστολογίου )

Δεν υπάρχουν σχόλια: