Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Μικροί γραφίστες: Η Γ΄ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Ρόδου φιλοτεχνεί εξώφυλλα για τα βιβλία "Αυτοβιογραφία" (Ελισάβετ Μουτζάν) και "Ελένη ή ο Κανένας" (Ρέας Γαλανάκη)

 Πρόκειται για μια εργασία που υλοποιήθηκε διαθεματικά στα πλαίσια των μαθημάτων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και των Εικαστικών, με τη συνεργασία του γράφοντος, της εξαιρετικής φιλολόγου και παλιάς συντάκτριας του ιστολογίου Χριστίνας Πολίτη, η οποία κάνει Γλώσσα και Λογοτεχνία στο άλλο τμήμα,  και της καταπληκτικής εικαστικού του σχολείου μας Ρένας Γρηγοριάδου. 
   Για να  πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, και φέτος ασχοληθήκαμε με την πρώτη Ελληνίδα πεζογράφισσα, την Ελισάβετ Μουτζάν, και την πρώτη Ελληνίδα ζωγράφισσα, την Ελένη Αλταμούρα, με αφορμή τα αποσπάσματα από την "Αυτοβιογραφία" της πρώτης και την γραμμένη από την Ρέα Γαλανάκη  μυθιστορηματική βιογραφία της δεύτερης με τίτλο "Ελένη ή ο Κανένας". Μετά το τέλος της διδασκαλίας των κειμένων στην τάξη από την κυρία Πολίτη και εμένα, τα παιδιά υπό την εποπτεία της κυρίας Γρηγοριάδου υπέθεσαν ότι είναι γραφίστες που δουλεύουν σε ένα εκδοτικό οίκο, ο οποίος πρόκειται να εκδώσει τα βιβλία αυτά. Υποτίθεται, λοιπόν, ότι έχουν αναλάβει να φιλοτεχνήσουν το εξώφυλλο των βιβλίων. Μπορούσαν να διαλέξουν όποιο από τα δύο ήθελαν, ή, όπως έκαναν αρκετά παιδιά, να φτιάξουν και για δύο. Στην προσπάθεια αυτή είχαμε και έξτρα... βοήθεια από το Δ1 του Δημοτικού Σχολείου Παραδεισίου και το Α' τμήμα του Νηπιαγωγείου Παραδεισίου. Οι κόρες μου αναρωτήθηκαν όταν επεξεργαζόμουν τις εικόνες τι ήταν αυτές, τους είπα τις ιστορίες των δυο γυναικών κι επέλεξαν να φτιάξουν και οι δυο εξώφυλλο για το βιβλίο της Γαλανάκη. Τιμής ένεκεν τα δημοσιεύω και αυτά. 
Ελισάβετ Μουτζάν, Ελένη Αλταμούρα, Ελένη Καραΐνδρου, Ρέα Γαλανάκη 
(Άλλες αναρτήσεις του ιστολογίου: 
 Για την Ελισάβετ Μουτζάν:   Εδώεδώ εδώεδώ, εδώ , εδώ, εδώεδώεδώ κι εδώ
 Για την "Μεταμφίεση":  εδώεδώεδώεδώ κι εδώ)
   Όπως συνηθίζεται στο ιστολόγιο, μαζέψαμε τα έργα των παιδιών και φτιάξαμε ένα βίντεο. Ως ηχητική επένδυση είχα σκοπό να χρησιμοποίησω  κάποιο ηχητικό απόσπασμα από την πρώτη ελληνίδα συνθέτρια αλλά ένα χρονολόγιο που βρήκα ανέφερε την Κασσιανή (η οποία, ας είμαστε ρεαλιστές δεν είναι) και από τις υπόλοιπες δεν μπόρεσα τελικά να καταλάβω αν τελικά είναι η Μαριώ Φωσκαρίνα Δαμασκηνού, η Εσμεράλδα Αθανασίου Γκαρζέεφ ή οποιαδήποτε άλλη και με ποια κριτήρια ορίζεται αυτό. Έτσι, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω μουσική της πιο οικείας σε μένα Ελένης Καραϊνδρου, η οποία υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα συνθέτρια της οποίας το έργο γνώρισε πολύ ευρεία απήχηση, κυρίως η κινηματογραφική μουσική που έγραφε για τις ταινίες του Αγγελόπουλου. Και επέλεξα το "Βαλς του γάμου", από το σάουντρακ του "Μελισσοκόμου". 

Ακολουθούν οι εργασίες των παιδιών. Επιλέξαμε να μην τις ανεβάσουμε όλες μαζί, αλλά ανά βιβλίο. Για προφανείς λόγους πρώτα μπήκαν τα εξώφυλλα   της Ελισάβετ Μουτζάν. 

 Τα εξώφυλλα της "Αυτοβιογραφίας"
Αγγελική Ανδρ. 

Αθηνά Κωνσταντίνα Ελευθ. 

Αλεξάνδρα Φρ. 

Ανώνυμο από Γ1 1

Ανώνυμο από Γ2 2

Βασιλεία Μ. 

Γιώργος Ατ. 

Γιώργος Ατ. 

Δημήτηρης Ζ. 

Ειρήνη Αθ. 

Ειρήνη Κεφ. 

Εριέττα Π. 

Εριέττα Π. 

Κατερίνα Μ. 

Κωνσταντίνα Αθ. 

Κωνσταντίνος Μπιλ. 

Λαμπρινή Μ. 

Μάξιμος Λ. 

Μαίρη Π. 

Μαρία Γκ. 

Μαριάνθη Λ. 

Μιχάλης Δ. 

Όλγα Παν. 


Σάββας Σ. 

Σοφία Χρ, 

Τσαμπίκα Μ. 

Φίλιππος Β. 

Χριστίνα Π. 




Εξώφυλλά για την "Ελένη ή ο Κανένας"

Άννα Μαρία Τσ. 

Αγγελική Ανδρ. 

Αθηνά Κωνσταντίνα Ελ. 

Αλεξάνδρα Φρ. 

Σάκης  Κ. 

Ανώνυμο Γ3 1

Ανώνυμο Γ3 2

Βαλάντης Σ. 

Βασιλεία Μ. 

Γιάννης Μ. 

Γιάννης Π. 

Γιάννης Π. 

Γιώργος Ατ. 

Γιώργος Ομπ. 

Δαμιανός Μ. 

Ειρήνη Κ. 

Ελένη Γκ. 

Ελίνα Σ. 

Εριέττα Π. 

Εύα 

Ηλίας Σ, 

Κατερίνα Μ. 

Κωνσταντίνα Πλ. 

Κωνσταντίνα Χατζ. 

Κωνσταντίνος Γ. 

Κωνσταντίνος Μπ. 

Κωνσταντίνος Μπ. 

Μάξιμος Λ. 

Μαίρη Π. 

Μαρία Σ. 

Μαρία Φ. 

Μαρία Χ. 

Μικές Μ. 

Μιλτιάδης Ζ. 

Μιχάλης Δ. 

Οδυσσέας Λ. 

Οδυσσέας Π. 

Όλγα Παν. 

Ρεβέκκα 

Σάββας Σ. 

Σαμάνθα Κ. 

Σοφία Π. 

Σοφία Χρ. 

Στέλλα Χ. 1 

Στέλλα Χ. 2 

Τσαμπίκα Μ. 

Φίλιππος Β. 

Χριστίνα Π. 

  Υ.Γ. 1:  Κλείνοντας, θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω τα παιδιά του Γ2 και του Γ3. Τους είπα στο μάθημα ότι ποτέ δεν χρησιμοποιώ το όνομα του συζύγου της Μουτζάν γιατί αυτός δεν ήταν επιλογή της. Και παρέλειψαν να το αναφέρουν στα εξώφυλλά τους. Ευχαριστώ παίδες και κορασίδες. 
Υ.Γ. 2: Για να φτιάξω το βίντεο, πάτησα σε ένα προηγούμενο πρότζεκτ στο οποίο είχα χρησιμοποιήσει ως μουσική το "Carousel" της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, το οποίο ξέχασα να βγάλω και κατά λάθος έβαλα τη μουσικής της Καραΐνδρου μετά. Μολονότι μου άρεσε το αποτέλεσμα, το βίντεο έβγαινε πολύ μεγάλο και αποφάσισα να μην το χρησιμοποιήσω.  Δεν μου πήγαινε όμως να το πετάξω έτσι το βάζω εδώ ως υστερόγραφο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: