Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Και ποια είναι η Βρισηίδα; (Απεικονίσεις και ημερολογιακές καταγραφές της Βρισηίδας από το Β1 και το Β3 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου )

  Κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Ιλιάδας πέρα από όσα αναφέρονται στο αναλυτικό πρόγραμμα, εξετάζουμε πώς παρουσιάζονται και με αυτόν τον τρόπο κανονικοποιούνται μέσω της γλώσσας και της παράδοσης τα έμφυλα στερεότυπα, όχι μόνο στην ομηρική εποχή αλλά και στις μέρες μας. 
   Στα πλαίσια αυτά, κατά την διάρκεια της διδασκαλίας της ραψωίδας Α΄  ασχοληθήκαμε με την
Αχιλλέας, Βρισηίδα και Αγαμέμνων 

Χρυσηίδα και την Βρισηίδα  και τον τρόπο με τον οποίο ΔΕΝ παρουσιάζονται στην Ιλιάδα. Μολονότι υποτίθεται πως είναι οι δύο κοπέλες η αφορμή του τσακωμού του Αγαμέμνονα και του Αχιλλέα η οποία προκαλεί την οργή του Αχιλλέα, δηλαδή το θέμα της Ιλιάδας, δεν ξέρουμε τίποτα για αυτές, ούτε καν το όνομά τους, καθώς αναφέρονται με το πατρωνυμικό της ( βέβαια η αλήθεια είναι ότι  αργότερα μαθαίνουμε το όνομα της Βρισηίδας και στοιχεία για τη ζωή της). Αιχμαλωτίστηκαν, τις μοιράσανε με τα άλλα λάφυρα και στο τώρα της αφήγησης γίνονται αντικείμενο συναλλαγής  που σκοπό έχει να θεραπεύσει τον πληγωμένο εγωισμό δυο αντρών. Πρόκειται δηλαδή για κλασικό παράδειγμα αντικειμενικοποίησης της γυναίκας και του γυναικείου σώματος. Τίποτα δεν μαθαίνουμε για αυτές. Ούτε τι σκέφτονται, ούτε τι νοιώθουν, ούτε αν, ξέρω γω, τους αρέσει το σπανακόρυζο... 
    Στα πλαίσια του μαθήματος και σχετικής δράσης για τα έμφυλα στερεότυπα θελήσαμε με τα παιδιά του Β1 και του Β3 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου να αποκαταστήσουμε την αδικία, να φέρουμε τους δύο χαρακτήρες στο φως. και να τους δώσουμε ανθρώπινη υπόσταση. Την Βρισηίδα δηλαδή, μιας και για τη Χρυσηίδα το έχουμε κάνει ήδη εδώ. Τα παιδιά, αφού διαβάσαμε τα σχετικά αποσπάσματα, προσπάθησαν να μπουν στο μυαλό της "ωραίας λυπημένης κόρης" και να γράψουνε σελίδες από το ημερολόγιο της μετά από την δεύτερη κατά σειρά απαγωγή της, από τον Αχιλλέα στον Αγαμέμνονα. Ή να την ζωγραφίσουν, όπως τη φαντάζονται. 
Ημερολόγια
Αγγελική 

Αλήθεια 


Κάρμεν 



Κυριάκος  Κ. 
Μιράντα 

Απεικονίσεις  


Αθηναγόρας 

Αναστασία 

Άννα



Αντζελίνα 

Αρετή Κυρά 

Άρης 

Βάιος 

Προφανώς και δεν είναι του Γιώργου Γ. , πιθανότατα δεν το αποθήκευσα και αποθήκευσα ξανά του
Βάιου 

Γιώργος Σ. 

Γκιουλίζ 

Γρηγόρης 

Ειρήνη 

Ευθύμης 1 

Ευθύμης 2 

Ευσταθία

Ιουλία 

Ιωάννα 

Κάρμεν 

Ηλιάνα 

Κατερίνα 

Κυριάκος Χ. 

Κωνσταντίνος 

Μαρία Κ. 

Μαρία Π. 

Μαρία Χ. 

Μαρίζα 

Μελιτίνη 

Μιχάλης Β. 

Μιχάλης Δ. 

Μιχάλης Μ. 

Μιχάλης Τ. 



Νίκος Σ. 

Νίκος Τ. 

Ρίτα 

Σαββίνα 

Σταύρος 

Στέλλα 

Χριστίνα 



Υ.Γ : 
Υ.Γ. 2: Δείτε κι εδώ την Ιλιάδα από την οπτική γωνία της Βρισηίδας 

Δεν υπάρχουν σχόλια: