Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Τι εστί Απόλλωνας; (Το Β1 και το Β3 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου απο-μυθοποιούν τον Απόλλωνα.)

   Μια από τις αγαπημένες μας δραστηριότητες κατά την διδασκαλία των ομηρικών επών είναι να αποσυμβολίζουμε τους μύθους. 
  Η Αθηνά, ας πούμε, στην πρώτη ραψωδία της Οδύσσειας πιθανότατα συμβολίζει την συνειδητοποίηση του Τηλέμαχου ότι μεγάλωσε πια και πρέπει να αντιμετωπίζει μόνος του το πρόβλημα των μνηστήρων. Οι Κύκλωπες στην Οδύσσεια πιθανότατα έλκουν την καταγωγή τους από πιο πρωτόγονους ανθρώπους που συναντούσαν οι αρχαίοι στα ταξίδια τους.
Τι είναι η... Ιλιάδα !  😛😜

  Και η Αθηνά στην ραψωδία Α της Ιλιάδας, την λογική και την συνείδηση του Αχιλλέα που καταλαβαίνει ότι το να σκοτώσει τον Αγαμέμνονα είναι κάτι υπερβολικό, τελεσίδικο και με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον στρατό.  Οπότε φέτος επιστρέψαμε, για μια φορά ακόμα, στην αρχή της Ιλιάδας και οι μαθητές και οι μαθήτριες από το Β1 και το Β3 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου γράφουν τι κατά την γνώμη τους συμβολίζει ο Απόλλωνας, που στην αρχή της ραψωδίας εισακούοντας την προσευχή του Χρύση προξενεί μια πολύνεκρη επιδημία στους Αχαιούς. 
Ας δούμε λοιπόν, τι έγραψαν τα παιδιά. 
Κυριάκος Κ.
Προσωπικά πιστεύω ότι ο Απόλλωνας είναι κάποιου είδους ιός ή άλλο μικρόβιο το οποίο κόλλησε τους ανθρώπους και προκάλεσε λοιμό. Σαν τον covid19.
 
Κάρμεν
Ο Απόλλωνας συμβολίζει την αξία της πίστης, της αφοσίωσης , της πίστης και της εμπιστοσύνης που πρέπει να έχουν οι άνθρωποι στο θεό. Με το που διέπραξαν οι Αχαιοί την ύβρη τιμωρήθηκαν γιατί οι Τρώες ήταν πολύ κοντά με τον θεό.
 
Αρετή Κυρά
Ο Απόλλωνας είναι οι συνέπειες των πράξεών μας οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες καταστροφές, όπως η απόφαση του Αγαμέμνονα, έτσι όμως δόθηκε η αφορμή και για την «Ιλιάδα». Μήπως ο Απόλλωνας ήταν εκείνος που την προκάλεσε;
 
Κατερίνα
Πιστεύω ότι ο Απόλλωνας  συμβολίζει την τιμωρία του κακού και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης.
 
Άρης
Κατά τη γνώμη μου ο Απόλλωνας συμβολίζει τις αρρώστιες που είχαν εμφανιστεί ή παρατηρηθεί για πρώτη φορά τότε. Κανείς δεν ήξερε πώς να τις γιατρέψει για αυτό πέθαναν και τόσο πολλοί Αχαιοί.
 
Αναστασία
Ο Απόλλωνας συμβολίζει την ειρήνη που μπορεί να προκληθεί μόνο μετά την εκδίκηση μιας   αδικίας .
 
Μαρία Χ.
Ο Απόλλωνας λειτουργεί ως όργανο  εκδίκησης ενάντια σε μια ανήθικη πράξη.
 
Γρηγόρης
Ο Απόλλωνας είναι η επιθυμία των ανθρώπων να ξεπλυθούν οι κακές αποφάσεις και να έρθει ξανά η αγνότητα.
 
Χριστίνα
Ο Απόλλωνας συμβολίζει την ομορφιά την αρμονία αλλά και την τιμωρία , είναι εκείνος που ορίζει τα όρια σε διάφορες καταστάσεις και τις τιμωρίες αν οι άνθρωποι τα υπερβούν.
 
Ειρήνη
Κατά τη γνώμη μου ο Απόλλωνας συμβολίζει τις σκέψεις του Χρύση , την συνείδησή του και τη δίψα του για εκδίκηση.
 
Μαρία Π.
Ο Απόλλωνας συμβολίζει ανθρώπους οι οποίοι έχουν πολλή  δύναμη, δεν σκέφτονται καθόλου πριν δράσουν  και την χρησιμοποιούν εκδικητικά  και βίαια με οργή και με θυμό, αδιαφορώντας  για την τύχη ανθρώπων αθώων ως προς αυτό για το οποίο οι άνθρωποι αυτοί θέλουν εκδίκηση. 
 [Η Ντενέρις …]
 
Αγγελική
Ο Απόλλωνας είναι η αφορμή που δίνεται στον Αχιλλέα να εκφράσει την οργή που ήδη έχει απέναντι στον Αγαμέμνονα, όπως θα δούμε στην απέναντι ενότητα.
 
Αλήθεια
Πιστεύω ότι είναι ο θυμός των ανθρώπων που τους έχουν κάνει ή τους έχουν πει κάτι κακό καθώς και η δίψα τους για εκδίκηση.
 
Άννα
Ο Απόλλωνας πιστεύω ότι συμβολίζει την δίψα για οργή και για εκδίκηση  ως του μοναδικού μέσου που υπήρχε τότε για να αποκατασταθεί μια αδικία.
 
Μιράντα
Πιστεύω ότι ο Απόλλωνας συμβολίζει τον φίλο που πάντα είναι εκεί και σε υποστηρίζει και παίρνει το μέρος σου , γιατί αναγνωρίζει τις θυσίες που κάνεις και την αγάπη που έχεις για αυτόν.
 
Άγνωστο Β1
Ο Απόλλωνας συμβολίζει την γενναιότητα και την γνώση πώς να αντιμετωπίσεις ένα κακό.
 
Κωνσταντίνος
Ο Απόλλωνας κατά την γνώμη μου είναι το σύνολο των αρνητικών συναισθημάτων που έχουν δημιουργηθεί για τον Αγαμέμνονα , ο οποίος συμβολίζει τον άδικο άνθρωπο, τα οποία με κάποια αφορμή εκρήγνυνται. Αυτή η έκρηξη οργής και θυμού είναι ο Απόλλωνας .
Βέβαια, αν πρέπει να μιλήσουμε με επιστημονικά στοιχεία, ο Απόλλωνας συμβολίζει τα μικρόβια που προκαλούσαν διάφορες ασθένειες.
 
Ιωάννα
Πιστεύω ότι ο Απόλλωνας είναι σύμβολο εκείνων που έχουν μια δύναμη και την χρησιμοποιούν αυθαίρετα, χωρίς να νοιάζονται σε ποιον κάνουν κακό ή αν φταίει. Θα το δούμε και μετά με αυτό που θα κάνει στον Πάτροκλο.
 
Βάιος
Πιστεύω ότι ο Απόλλωνας συμβολίζει δύο διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα.  Το είναι τα ανεξήγητα για τους ανθρώπους της εποχής εκείνης φαινόμενα (φωτιές, πλημμύρες, επιδημίες κ.α.) που τα απέδιδαν στους θεούς. Το άλλο ότι είναι σύμβολο του θυμού του ανθρώπου ο οποίος μεταλλάσει τον χαρακτήρα του από την μία στιγμή στην άλλη.
 
Αθηναγόρας
Όπως βλέπουμε στην Ιλιάδα ο Απόλλωνας ουσιαστικά είναι η νέμεση , η δίψα για εκδίκηση του αδικημένου ώστε να κατευνάσει τη ζωή του.
 
Νίκος Τ.
Ο Απόλλωνας εδώ είναι σύμβολο της  δικαιοσύνης και της γνώσης ότι δεν υπάρχει απόλυτη δύναμη και όλα εδώ πληρώνονται.
 
Στέλλα
Ο Απόλλωνας συμβολίζει γενικότερα μια σειρά από θετικές έννοιες, ιδιότητες και αξίες, την θετική πλευρά τη ζωής . Εδώ όμως γίνεται ένα σκοτεινό πλάσμα εκδίκησης που  προσπαθεί να ξαναφέρει την ισορροπία και την αρμονία μετά από μια κακή πράξη.
 
Ρίτα
Κατά την γνώμη μου, ο Απόλλωνας είναι οι άσχημες σκέψεις του Χρύση, του ανθρώπου δηλαδή  που διψάει για εκδίκηση απέναντι στην άδικη πράξη που του έκανε κάποιος δυνατός.
 
Ιουλία
Κατά την γνώμη μου, ο Απόλλωνας  συμβολίζει τις θανατηφόρες αρρώστιες εκείνης της εποχής. Επειδή οι αρχαίοι Έλληνες δεν ήξεραν ότι οι αρρώστιες αυτές προκαλούνται από μικρόβια και βακτήρια  πίστευαν ότι τους τιμωρεί ο θεός, κι ειδικά ο Απόλλωνας ο οποίος θεωρούνταν υπεύθυνος για τους ξαφνικούς θανάτους  νέων ανδρών (άρα από αρρώστιες). Για τις νέες γυναίκες που πέθαιναν υπεύθυνη θεωρούνταν η αδερφή του, η Άρτεμη.
 
Γκιουλίζ
Ο Απόλλωνας, πιστεύω συμβολίζει την εκδίκηση που παίρνει  ένας ισχυρός  για λογαριασμό ενός αδύναμου φίλου του, στον οποίο έχει γίνει μια άδικη πράξη.
 
Αντζελίνα
Ο Απόλλωνας είναι θεματοφύλακας της σκληρής δικαιοσύνης απέναντι σε μια άδικη πράξη .
 
Μιχαήλ Μ.
Ο Απόλλωνας συμβολίζει την τυφλή οργή που τους χτυπάει όλους, φταίνε δεν φταίνε.
 
Γιώργος Σ.
Πιστεύω ότι ο Απόλλωνας αποτελεί ένα είδος μαθήματος, ένα είδος γνώσης για τους  Έλληνες. Ένα ωφέλιμο πάθημα το οποίο έχει σκοπό να αποκατασταθεί η ηθική τάξη και να γίνει κατανοητό ότι υπάρχουν αναπόφευκτα τιμωρίες για κάθε ασεβή πράξη.
 
Σαββίνα
Ο Απόλλωνας συμβολίζει το μίσος, την τυφλή εκδίκηση, τον θυμό που στρέφεται ενάντια σε όλους είτε φταίνε είτε δεν φταίνε, είτε είναι δίκαιοι είτε είναι άδικοι .

Νίκος Σ. 
Ο Απόλλωνας συμβολίζει εκείνους τους ανθρώπους που υπερασπίζονται τους φίλους του έχουν δεν έχουν δίκιο. 

Κυριάκος Χ. 
Ο Απόλλωνας συμβολίζει την αγριότητα του πολέμου. 

Κι μια... μουσική απόδοση της Ιλιάδας από τον Γιώργο Μουφλουζέλη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: