Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

"Ελένη του Ευριπίδη, η ταινία" (Από τη Γ΄ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Ρόδου)

 "Ωραία ταινία θα γινόταν. Γιατί δεν την έκανε κανείς;"
   Αυτό  μου έλεγαν συχνά τα παιδιά της Γ΄ Γυμνασίου κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, καθώς 
εξελισσόταν η πλοκή στην "Ελένη" του Ευριπίδη! Και είπαμε να βοηθήσουμε την κατάσταση και να κάνουμε την προεργασία για όποιον ενδιαφέρεται. Έτσι, κι αφού σε δυο δόσεις  (εδώ κι εδώ) φτιάξαμε τα σκηνικά και τα κουστούμια των ηρώων, τα υπόλοιπα παιδιά της Γ΄ Γυμνασίου ασχολήθηκαν με την ολοκλήρωση του  με αυτόν τον ιερό σκοπό. Σύνθεσαν λοιπόν μουσική για την ταινία, έγραψαν κάποιες σκηνές του σεναρίου ή και τις εικονογράφησαν και μετέφεραν την υπόθεση σε άλλο πλαίσιο. Είναι δε τόσο σίγουρα ότι η ταινία θα έχει επιτυχία  που έκατσαν και έγραψαν την υπόθεση του  σίκουελ , το "Ελένη 2, η συνέχεια"... 
Πάμε να δούμε τη μουσική της ταινίας 
Αφροδίτη 

Γιώργος Σ. 
Θαρρενός 

Μιχαήλ Άγγελος 

Μυρσίνη 

Πέτρος 
Σταματίνα 




Σειρά τώρα έχουν τα προσχέδια του σεναρίου (του Λευτέρη Φ.  το αρχείο δεν άνοιγε )... 

Απόστολος Μ. 

Καλλιόπη 


Μιχάλης Μ.


Νικολέτα 



Ολίβια 


Παναγιώτης 


Σέβη 


Σουλεϊμάν




Και κλείνουμε με τις μεταφορές της Ελένης σε άλλα πλαίσια και τη σύνοψη του σεναρίου της "Ελένης 2"

Γιάννης Λ. 
«Η Ελένη αλά δεκαετία 1940»
[…] ΕΛΕΝΗ: Από τον δεύτερο Βαλκανικό σε περιμένω να ανταμώσουμε όπως την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε πριν να εισβάλουν οι Τούρκοι στην Λαμία.
ΜΕΝΕΛΑΟΣ: Το ξέρω. Μα οι καταστάσεις είναι δύσκολες, τουλάχιστον για εμένα. Εσύ μένεις στις σπιταρόνες του Χίτλερ στην Αυστρία και το Βερολίνο και εγώ είμαι στο στρατόπεδο-φυλακή του Άουσβιτς και από στιγμή σε στιγμή θα με κάψουν ζωντανό όπως και τους υπόλοιπους συντρόφους μου.
ΕΛΕΝΗ: Μπορούμε να το σκάσουμε μαζί. Δεν αντέχω να σε βλέπω άλλο πεινασμένο και να βασανίζεσαι. Ο Οδυσσέας δεν μπορεί να σκεφτεί κάτι;
ΜΕΝΕΛΑΟΣ: Ο Οδυσσέας είχε σκεφτεί ήδη κάτι και τώρα βασανίζεται όπως οι χειρότεροι εγκληματίες. Βασανίστηκε όπως και εγώ.  Πως είμαι φτασμένος εδώ, τι συνέβη, θα σου πω αργότερα. Έχω πολλά να περάσω ακόμη αν καταφέρω να είμαι ζωντανός.
ΕΛΕΝΗ: Αχ Άγιε Κωνσταντίνε και Αγία Ελένη βάλτε το χέρι σας να τελειώσει όλο αυτό.
ΜΕΝΕΛΑΟΣ: Πάω να βρω να φάω κάτι από τα σκουπίδια.
ΕΛΕΝΗ: Στάσου. Έχω εδώ ένα κομμάτι κοτόπουλο και λίγες πατάτες από το δείπνο.
ΜΕΝΕΛΑΟΣ: Πως έγιναν έτσι τα πράγματα! Με το που σε βρήκα, σε χάνω. Έφτασα στην πηγή και δεν ήπια νερό. Που είναι ο Οδυσσέας να σκεφτεί σχέδιο απόδρασης…
ΕΛΕΝΗ: Θα πεθάνω μαζί σου.
ΜΕΝΕΛΑΟΣ: Με τίποτα. Δεν θέλω να σου στερηθεί η ζωή εξαιτίας μου. Έχεις αδέρφια και οικογένεια. Φύγε, είναι παγκόσμιος ο πόλεμος, έχει πολύ μέλλον. Εμπιστεύσου με. Ο Θεός θα με βοηθήσει, όπως με βοήθησε όταν ήμουν στα χαρακώματα.
ΕΛΕΝΗ: Η οικογένειά μου είσαι εσύ. Ή και οι δύο ή κανένας.
ΜΕΝΕΛΑΟΣ: Ελένη ήρθε η ώρα να φύγεις. Φτάνουν στρατιώτες. Σου υπόσχομαι θα το σκάσω από εδώ.
ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ: Τι κάνετε εδώ και οι δύο; Εσύ γιατί δεν είσαι στο παλάτι και μιλάς σε αυτόν τον βρωμιάρη. Ας τα αυτά για εμάς, δεν είναι για εσένα.
ΧΟΡΟΣ (εβραίοι αιχμάλωτοι): Ω Θεέ και Κύριε και Άγιο Πνεύμα, δώστε στο πολύπαθο ζευγάρι, στο γένος του Ταντάλου, την ευτυχία και τα βάσανα ας γλιτώσει. Χάνεται από ώρα σε ώρα ο Μενέλαος και η Ελένη. Στους φούρνους, θα λιώσει όπως εμείς. Η Ελένη, χήρα θα τον κλαίει και ο ουρανός μαύρος στην αρχαία Σπάρτη.
 
Σταματία
Η Ελένη σε επαρχιακό σκυλάδικο
Η  Ελένη ήταν μια απλή νοικοκυρά που είχε ψώνιο με το τραγούδι. Κάποια μέρα που άπλωνε την μπουγάδα της και τραγουδούσε, όπως έκανε πάντα, περνούσε από την γειτονιά της ο μεγάλος νονός της νύχτας,  Θεοκλύμενος την άκουσε και της πρότεινε να τραγουδήσει στο σκυλάδικο που  είχε στην παραλιακή. Η Ελένη δεν το σκέφτηκε πολύ και τον ακολούθησε αφήνοντας σύξυλο τον άντρα της τον Μενέλαο. Έγινε το πρώτο όνομα του μαγαζιού και η φήμη της εξαπλώθηκε. Ο Θεοκλύμενος την είχε βασίλισσα ενώ ο Μενέλαος έψαχνε απεγνωσμένα να την βρει. Τελικά την εντόπισε και η Ελένη, αφού χόρτασε φήμη και δόξα. παράτησε τον Θεοκλύμενο και ξανά γύρισε στο νοικοκυριό και την μπουγάδα της
Διάλογος
-Θαμώνας σκυλάδικου: Για σένα Ελενάρα μου όλα τα λουλούδια στην πίστα!
-Ελένη: και γω, άρχοντα μου, σου αφιερώνω αυτό το τραγούδι
-Θεοκλιμενο: είσαι θέα,είσαι η βασίλισσα της νύχτας σπάστε για χάρη της δυο ντουζίνες πιάτα
-Μενέλαος: φέρτε δυο κιβώτια σαμπάνιες και ανοίξτε τες για την Ελένη  μου
-Ελένη: σιγά, παιδιά, μην μαλώνετε είμαι μόνο του Μενέλαου
-Θεοκλύμενος : η Ελένη είναι ιδέα δεν ανήκει σε κανέναν
-Μενέλαος: η Ελένη είναι δικιά μου θα έρθει μαζί μου να ξανά απλώσει την μπουγάδα της και να ξανά τραγουδάει
-Θεοκλύμενος :ας διαλέξει μόνη της
-Ελένη: Μενέλαε, ξεχνά με τώρα είδα πως ζει ο κόσμος πήγαινε σπίτι να βάλεις μπουγάδα και να τραγουδάς μόνος σου
 

Δημήτρης Χ. 
Ελένη 2 
Ο Μενέλαος μαζί με την Ελένη φεύγουν για την Σπάρτη έχοντας ξεγελάσει τον Θεοκλύμενο. Τίποτα δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα. Οι πρωταγωνιστές μας παλεύουν μέσα στα κύματα . Όταν επιτέλους τα καταφέρουν να φτάσουν στην Σπάρτη, οι δυσκολίες δεν θα σταματήσουν εκεί. Όσο καιρό έλειπε ο Μενέλαος από την Σπάρτη, πήρε τον θρόνο ο Δημόκλητος , ένας στρατιώτης από την Σπάρτη όπου όσο καιρό έλειπε ο Μενέλαος έφερε τον λαό με το μέρος του και έγινε βασιλιάς. Θα πρέπει οι ήρωες μας να καταφέρουν να διώξουν τον Δημόκλητο από τον θρόνο αλλά και να πιστέψει ο λαός την αλήθεια για την Ελένη. Μετά από ένα πανέξυπνο σχέδιο αλλά και μια μάχη σώμα με σώμα μεταξύ του Δημόκλητου και του Μενέλαου, τα πράγματα δυσκολεύουν και παίρνουν διαφορετική τροπή από ότι θα περίμενε κανείς. Ο Θεοκλύμενος όπως ξέρουμε δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Μετά από τον ντροπιαστικό τρόπο όπου ξέφυγαν οι πρωταγωνιστές μας από τα χέρια του, αυτός ως βασιλιάς της Αιγύπτου ετοιμάζει επίθεση στους Έλληνες. Θα ακολουθήσουν μάχες ,συγκινήσεις και αγωνία που θα κρατήσει τον θεατή και θα τον κάνει να νιώσει και να γίνει ένας από  τους ήρωες.

Κωνσταντίνος 


Μιχάλης Π. 
Ελένη 2 (σύνοψη)
Δυο χρόνια μετά τα γεγονότα στην Αίγυπτο και την επιστροφή στην Σπάρτη η Ελένη νομίζει ότι είναι ευτυχισμένη, αλλά κατά βάθος ξέρει ότι δεν είναι. Μια γερόντισσα της αποκαλύπτει ότι  και πριν της απαγωγή της από τον Ερμή αλλά και τώρα που επέστρεψε ο Μενέλαος τσιλιμπουρδίζει με τις υπηρέτριες. Η Ελένη μένει εμβρόντητη,   και κοιτάει αμίλητη την γερόντισσσα καθώς  φεύγει για να προετοιμάσει την κηδεία του άντρα της που έτυχε να πεθάνει την ίδια στιγμή εξαιτίας μιας καινούργιας γιορτής που λέγεται "Καλαονίνι" η οποία απαιτούσε μια συγκεκριμένη διακόσμηση από την οποία κρεμάστηκε κατά λάθος ο γέροντας. 
  Πέρασαν άλλα δυο χρόνια, αβάσταχτα για την Ελένη, ενώ ο Μενέλαος την περνούσε τέλεια κυνηγώντας μικρούλες. Η γερόντισσα τα ήξερα όλα και συχνά δεν τα έλεγε στην Ελένη για να μην τη στενοχωρεί, όμως εκείνη απαιτούσε να μάθει την αλήθεια. Η γερόντισσα έβλεπε πια την Ελένη ως μια αδύναμη υποταγμένη στον άντρα της γυναικούλα. Δεν ήταν έτσι όμως γιατί μέσα της έβραζε! Και αφού έβρασε καλά εξερράγη και πήρε απόφαση πώς θα πάρει εκδίκηση. Πήγε με  τον Μενέλαο δυο βδομάδες διακοπές στη θάλασσα με το καράβι, οι δυο τους κι ένας υπηρέτης που οδηγούσε το καράβι. Στην αρχή η Ελένη ένοιωθε τύψεις για τον καημένο το υπηρέτη που θα μοιραζόταν την κακή μοίρα του Μενέλαου, αλλά μετά θυμήθηκε ότι η γερόντισσα της είπε ότι ήταν εκείνος που του έβρισκε πιτσιρίκες. Ήταν και οι δυο χαρούμενοι, η Ελένη το παρίστανε βέβαια. Τρεις μέρες της είπε η γερόντισσα ότι θα έκανε να επενεργήσει το δηλητήριο που της είχε προμηθευτεί, αλλά η Ελένη ήταν πολύ οργισμένη και ήθελε να το κάνει με τα χέρια της. Ένα βράδι που ο Μενέλαος κοιμόταν σαν το βόδι και ροχάλιζε αυτή αυτή βγήκε στο κατάστρωμα και είδε τον Αλέξι, τον τιμονιέρη να τρέχει, πηδάει και να φωνάζει ότι σβήνει. Η Ελένη όμως δεν τον βοήθησε και αφού του αποκάλυψε ότι τον είχε δηλητηριάσει γιατί βοηθούσε τον Μενέλαο στις βρομοδουλειές του και του αποκάλυψε ότι μετά θα τον σκοτώσει και εκείνον. Εκείνος προσπάθησε σκουντοφλώντας να ξυπνήσει τον Μενέλαο, όμως η Ελένη τον πέταξε στην θάλασσα. 
   Ξύπνησε τον Μενέλαο και του είπε ότι τάχα ο Αλέξις είχε πέσει στη θάλασσα. Και καθώς έσκυψε από την κουπαστή για να δει του κοπάνησε μία  στο κεφάλι με ένα κουπί, έπεσε αναίσθητος στη θάλασσα και πνίγηκε. Έπειτα προσευχήθηκε στον Ποσειδώνα και τον Άδη να την βοηθήσουν να γυρίσει και εισακούστηκε. Ο Ποσειδώνας έστειλε ούριο άνεμο και ευνοϊκό κύμα και την έστειλε στο σπίτι της. 
  Κανείς δεν υποψιάστηκε τίποτα. Άλλωστε η Ελένη έκλαψε και πένθησε πολύ για τον άνδρα της που, ως γνωστόν, πολύ τον αγαπούσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: