Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Πηνελόπεια 2: Οι άγνωστες περιπέτειες της Πηνελόπης (Από το Α1 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου)

  Ακόμα μια φορά απελευθερώνουμε την Πηνελόπη από τα δεσμά στα οποία την εγκλωβίζουν τα  πατριαρχικά στερεότυπα της εποχής της και της δίνουμε την δυνατότητα να ζήσει τις δικές της περιπέτειες ως ανεξάρτητη και αυτεξούσια γυναίκα... 
   Ως γνωστόν, κάθε φορά που εμφανίζεται η Πηνελόπη στην Οδύσσεια, πρώτα κλαίει για τις συμφορές της τις οποίες αντιμετωπίζει παθητικά, ως τυπική ομηρική γυναίκα, κι έπειτα η Αθηνά της βαραίνει τα
βλέφαρα και το ρίχνει στον ύπνο. Είπαμε λοιπόν με τα παιδιά από το Α1 που είναι ευαίσθητα πάνω στο ζήτημα των έμφυλων στερεοτύπων να την κάνουμε πιο ενεργητική. Έτσι, αφού μαλώνει τον Τηλέμαχο για τον τρόπο που της μίλησε μετά την κάθοδό της από τον γυναικωνίτη στη ραψωδία α, αποφασίζει να φύγει από την Ιθάκη με πρόσχημα ότι πάει να βρει τον Οδυσσέα αλλά στις πραγματικότητα γιατί θέλει να ζήσει τις δικές της περιπέτειες. Τις περιπέτειες αυτές της Πηνελόπης, την γνωστή "Πηνελόπεια 2" κατέγραψαν μαθήτριες και μαθητές από το Α1 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου. (Την  πρώτη  "Πηνελόπεια" μπορείτε να τη δείτε εδώ. )

Κάρμεν
      Η Πηνελόπη, μην αντέχοντας άλλο να ζει μέσα στην μοναξιά και στην αμφιβολία, αποφάσισε να φύγει και να ψάξει για τον Οδυσσέα. Ζήτησε βοήθεια απ’ τους πιο έμπιστούς της φρουρούς και από κάποιες υπηρέτριες, κι έπειτα ανέβηκαν σε ένα καράβι και γεμάτοι κουράγιο κίνησαν για το άγνωστο.
      Μετά από δώδεκα ημέρες ταξιδιού, είδαν στεριά και αποβιβάστηκαν στο νησί εκείνο. Οι κάτοικοί του ήταν φιλόξενοι κι ευγενικοί. Επιπλέον ήταν πρόθυμοι να τους δώσουν όποια πληροφορία κατείχαν για τον Οδυσσέα. Δυστυχώς όμως δεν γνώριζαν τίποτα. Την επόμενη μέρα η Πηνελόπη η μεγαλοπρεπής ξύπνησε από έναν τρομερό εφιάλτη. Είχε δει πως ο Οδυσσέας ούρλιαζε δεμένος σε ένα κατάρτι ενός πλοίου και οι σύντροφοί του δεν έκαναν τίποτα ήταν δηλαδή σαν να μην τον άκουγαν. Αυτό της δημιούργησε πολλές ανησυχίες για τον αγαπημένο της. 
     Αφού ξύπνησε, είδε ένα γιγάντιο, τερατόμορφο πλάσμα, μισό άνθρωπο, μισό φίδι με χίλια κεφάλια δράκου και πολλά φτερά, να προσγειώνεται στο νησί. Ο κόσμος έτρεχε τρομοκρατημένος να κρυφτεί. Το πλάσμα λεγόταν Τυφώνας και είχε τη φήμη πως κατέστρεφε ολόκληρες πόλεις. Ήταν το πιο επικίνδυνο παιδί της Γαίας, και το μεγαλύτερο σε μέγεθος. Η Πηνελόπη έβαλε το μυαλό της να σκεφτεί. Εάν έφευγαν, εκείνοι θα ήταν ασφαλείς αλλά  αυτός ο καλόκαρδος  λαός θα αφανιζόταν. Δεν γινόταν να τους αφήσει. Έτσι ούρλιαξε με όλη της τη δύναμη: « Ω μεγάλε και τρανέ Τυφώνα, αφού είσαι τόσο δυνατός θα έπρεπε όλο τον κόσμο εσύ να κυβερνάς. Κι όμως στον θρόνο κάποιος άλλος είναι. Κάποιος που τα αδέλφια σου τους Γίγαντες αφάνισε! Κι εσύ τι κάνεις για αυτό; Καταστρέφεις και σκοτώνεις μικροσκοπικά πλάσματα σαν εμάς. Άρα δεν είσαι αρκετά ισχυρός για να κατατροπώσεις τους Θεούς. Δίκαια τους δοξάζουμε και τους τιμούμε».  Ο Τυφώνας εξοργίστηκε και με μιας πέταξε για να πάει στο βουνό του Ολύμπου και να εκδικηθεί τους θεούς για τον αφανισμό των Γιγάντων και να πάρει την εξουσία.Εκεί όλοι οι θεοί κατέφυγαν στην Αίγυπτο απ’ τον φόβο τους εκτός της Αθηνάς που αντιστάθηκε. Έπειτα ο Δίας επέστρεψε και  εξόντωσε τον Τύφωνα με τους κεραυνούς του.
       Όλοι οι κάτοικοι του νησιού δόξαζαν και τιμούσαν την Πηνελόπη και το πλήρωμά της, που έσωσαν τον κόσμο. Μία μόνο γυναίκα κατάφερε να σώσει όλη την ανθρωπότητα χωρίς μαγεία, όπλα ή ομορφιά. Η εξυπνάδα της και η δύναμή της ήταν ένα γυναικείο χαρακτηριστικό πολύ αναπάντεχο για την εποχή εκείνη, που εξέπληξε ακόμα και τους θεούς. Συγκεκριμένα ο θεός Απόλλωνας παραμέρισε όλα τα σύννεφα πάνω από εκείνο το νησί για να θαυμάσει αυτήν την δυναμική γυναίκα. Το νησί γέμισε με το φως του ήλιου. Ο Απόλλωνας πλησίασε την Πηνελόπη. που τον ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα. Έγιναν ζευγάρι και η Πηνελόπη έγινε αθάνατη κι αγέραστη. Έμεινε λοιπόν στο νησί του ‘Ηλιου και έζησε για πάντα χαρούμενη, ξέγνοιαστη κι ευτυχισμένη με τον Απόλλωνα, τις υπηρέτριες, τους φρουρούς και τους κατοίκους του νησιού, στο οποίο οργάνωναν λαμπρές γιορτές και φύτεψαν άπειρα ρόδα ως σύμβολο της αγάπης τους. Ωστόσο η Πηνελόπη, επισκεπτόταν συχνά τα όνειρα του γιου της εξηγώντας του πως είναι χαρούμενη και δεν θα περιμένει άλλο τον Οδυσσέα…
 
Μιράντα
      Ένα πρωινό, ένας γέρος άνθρωπος που φορούσε έναν μαύρο μανδύα χτύπησε την πόρτα του Τηλέμαχου. Ο Τηλέμαχος τον άφησε να μπει μέσα, τον περιποιήθηκε κι έπειτα τον ρώτησε ποιος είναι. Ο γέρος είπε στον Τηλέμαχο ότι είναι Ο Μέντορας, παλιόφιλος του Οδυσσέα. Μα πού να ήξερε ο Τηλέμαχος ότι ο Μέντορας ήταν η Αθηνά σε αποστολή να στείλει τον Τηλέμαχο και την Πηνελόπη να βρουν τον Οδυσσέα. Του είπε λοιπόν ο Μέντορας ότι ο Οδυσσέας ζει και πρέπει να πάει να τον βρει. Έτσι ο Τηλέμαχος το είπε στην Πηνελόπη, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν για την Πύλο και την Σπάρτη.
1. ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ
Ενώ ταξίδευαν για να πάνε στην Πύλο, ξαφνικά, μία μεγάλη φουρτούνα τούς πέταξε σε ένα νησί. Η Πηνελόπη είπε στον Τηλέμαχο να φτιάξει μία σχεδία κι αυτή θα έψαχνε για ζωή στο νησί. Καθώς έψαχνε, βρήκε Κενταύρους να τρέχουν, να πίνουν και να γλεντάνε.
     Μόλις οι Κένταυροι την είδαν, μαγεύτηκαν από την ομορφιά της. Έτσι, την ρώτησαν τι έψαχνε και τους ρώτησε αν είχαν δει τον Οδυσσέα. Οι Κένταυροι αγνόησαν την ερώτηση και απάντησαν απλά με ένα όχι. Της πρόσφεραν ένα κρεβάτι και φαγητό μέχρι να φύγουν με τον Τηλέμαχο. Πολλοί Κένταυροι προσπάθησαν να την καλοπιάσουν, όμως αυτή για τον Οδυσσέα πονούσε.
    Την επόμενη ημέρα, ο Τηλέμαχος ολοκλήρωσε την σχεδία και αυτός κι η Πηνελόπη ξεκίνησαν για την Πύλο.
2.ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ
     Μόλις έφτασαν εκεί, έψαξαν όλο το νησί και ρώτησαν πολλούς ανθρώπους αν έχουν δει τον Οδυσσέα. Η απάντησή τους ήταν ότι έχουν ακούσει για αυτόν, όμως δεν τον είχαν δει ποτέ. Απογοητευμένη η Πηνελόπη, ξεκίνησε για την Σπάρτη. Λίγο πριν φτάσουν, μία δυνατή καταιγίδα ξέσπασε. Πάλευαν με τα κύματα πολλές ώρες, ώσπου τους έβγαλε ένα στην Σπάρτη. Η Πηνελόπη έψαχνε τον Τηλέμαχο και όσο και να φώναζε, δεν τον έβρισκε πουθενά. Ξαφνικά, είδε το σώμα του γιου της σωριασμένο στην στεριά και ανάσα δεν έβγαινε. Η Πηνελόπη έκλαψε τόσο πολύ, που η θάλασσα, μπροστά στα δάκρυά της, φαίνεται λιμνούλα. Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, θέλοντας και μη, η Πηνελόπη έπρεπε να συνεχίσει το ταξίδι μόνη της. Μπήκε λοιπόν στην πόλη και ζήτησε να δει τον Μενέλαο. Την  πήραν στον Βασιλιά και τον ρώτησε τι απέγινε ο Οδυσσέας. Ο Μενέλαος απάντησε ότι ζει και ότι μάλλον ακόμα ταξιδεύει. Λίγο χαρούμενη τώρα η Πηνελόπη, έφυγε και ξεκίνησε για την Τροία με το καράβι που της έδωσαν, αφήνοντας τον γιο της πίσω στην Σπάρτη.
3. ΤΡΟΙΑ
Μόλις έφτασε στην Τροία, ρώτησε παντού πού ήταν ο Οδυσσέας και προς τα πού πήγε. Τους συστήθηκε ως αγγελιοφόρος των Θεών σε αποστολή να σκοτώσει τον Οδυσσέα, για να μη την πειράξουν. Της είπαν ότι πήγε προς την Ιθάκη, αλλά αγνοείται, καθώς βούλιαξε το καράβι του και δεν τον έχει δει κανείς από τότε. Χωρίς πολλή σκέψη, η Πηνελόπη ξεκίνησε για κοντινά νησιά στην Ιθάκη.
4. ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΛΩΤΟΦΑΓΩΝ
Μόλις έφτασε στην στεριά, ενώ στην αρχή θαύμαζε το νησί αυτό, ξεκίνησε να ψάχνει για ανθρώπους. Την βρήκαν δύο Λωτοφάγοι, οι κάτοικοι του νησιού. Την πήραν με πολλή καλοσύνη στο χωριό, όπου την ρώτησαν ποια είναι και τι ψάχνει. Τους είπε, λοιπόν, ότι ψάχνει τον Οδυσσέα. Μόλις είπε το όνομά της, οι Λωτοφάγοι ξαφνιάστηκαν. Της είπαν ότι ο Οδυσσέας μιλούσε συνέχεια για αυτήν και για τον γιο του. Η Πηνελόπη συγκινήθηκε, καθώς νόμιζε ότι ο Οδυσσέας την ξέχασε τελείως. Ετοίμασε το καράβι της να πάει και να βρει το νησί των Φαιάκων, καθώς την πληροφόρησαν ότι ο Οδυσσέας θα κατέληγε εκεί.
5. Η ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ
Εκεί που η θάλασσα ήταν ήρεμη και γαλήνια, ο Ποσειδώνας είδε την Πηνελόπη να σαλπάρει στα νερά του. Την καταράστηκε αμέσως δημιουργώντας μία τεράστια καταιγίδα. Η Πηνελόπη δεν ήξερε πολύ καλά να ελέγχει το πλοίο σε μία καταιγίδα, έτσι της ήταν πολύ δύσκολο να επιβιώσει. Το πλοίο της διαλύθηκε κι αυτή κατέληξε σε μία στεριά.
6. ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
     Σηκώθηκε να δει πού ήταν, κοιτώντας με το στόμα ανοιχτό. Θαύμαζε το νησί και την ομορφιά του και αναρωτιόταν ποιος να κατοικούσε εκεί. Εκεί που περπατούσε, Είδε μια σπηλιά και μπήκε μέσα, Περπατούσε και περπατούσε, ώσπου άκουσε γλυκά γέλια και φωνές να μιλάνε. Πήγε πιο μέσα για να δει ποιος είναι. Και είδε κάτι που την συγκλόνισε. Είδε την Καλυψώ με τον Οδυσσέα να είναι μαζί ξαπλωμένοι και να μιλάνε γλυκά. Η Πηνελόπη στενοχωρήθηκε πολύ από αυτό και πριν προλάβει ο Οδυσσέας να της εξηγήσει, η Πηνελόπη είχε ήδη χαθεί από τον κόσμο…   
 
Αγγελική
     Η Πηνελόπη δύσμοιρη και νευριασμένη φεύγει για την αναζήτηση του πολυαγαπημένου της Οδυσσέα μετά από 10 χρόνια αναμονής. Φεύγει μόνη της σε ένα ξύλινο καΐκι  έτοιμο να σαλπάρει για την Τροία. Δυστυχώς, η Πηνελόπη δεν βρίσκει τον Οδυσσέα της, αλλά αυτό δεν τη σταματά! Επόμενη στάση, η Χώρα των Κικόνων. Καθώς η Πηνελόπη πήγαινε να βρει τον Οδυσσέα βρίσκει μπροστά της το νησί των Κικόνων και με δισταγμό μπαίνει μέσα και τους αντιμετωπίζει όπως κάθε άλλο εμπόδιο που έχει βρεθεί μπροστά της. Μετά η μοίρα την φέρνει στην χώρα Λωτοφάγων, όπου όπως ο Οδυσσέας  έτσι και αυτή δεν πέφτει για την παγίδα τους και δεν βάζει μπουκιά στο στόμα της. Μια ακόμη περιπέτεια της ατρόμητης Πηνελόπης* είναι στο νησί των Κυκλώπων που βρήκε έναν τυφλωμένο Κύκλωπα τον Πολύφημο στην καλύβα του μακριά από όλους τους υπόλοιπους και η Πηνελόπη παραξενεύτηκε και τον πλησίασε αλλά εκείνος αναπάντεχα Πολύφημος της ανοίχτηκε διότι ήταν ο μόνος άνθρωπος που δεν την φοβήθηκε. Αφού έκαναν μια ψυχολογική συνεδρία η Πηνελόπη σάλπαρε για το νησί του Αιόλου. Ο Αίολος αφού έμαθε ποια είναι, με μεγάλη του χαρά την φιλοξένησε και όταν έφυγε της έδωσε 3 σακιά γεμάτα αέρα για να σαλπάρει καλύτερα. Όταν τελείωσαν αυτά, πήγε στους Λαιστρυγόνες, στο νησί Κίρκης, στον Άδη, στις Σειρήνες, στη Σκύλα και τη Χάρυβδη, στο νησί του Ήλιου και τέλος στο νησί της Καλυψώς. Ήρθε η στιγμή! Αυτή που λαχταρούσε η Πηνελόπη. (Ή έτσι νόμιζε…) Όταν η Πηνελόπη είδε τον Οδυσσέα μαζί με την Καλυψώ, ενώ εκείνη είχε μείνει πιστή για 10 και κάτι χρόνια, είχε περάσει από όλα αυτά τα πάθη για εκείνον και εκείνος την άφησε για άλλη, οργίστηκε πολύ. Και η οργή της την οδήγησε στην Κίρκη. Η Κίρκη την έκανε μάγισσα και πήρε εκδίκηση στον Οδυσσέα. Δεν ξέρουμε που, πότε, πως αλλά… ας αφήσουμε και κάτι στον κύριο Βενιζελέα.  Αφού πήρε την εκδίκηση της κανείς δεν την ξαναείδε από τότε.
 *καινούριο τυπικό επίθετο
 
Χριστίνα Μαρία
       Αφού έχουν περάσει οχτώ χρόνια από τότε που έφυγε ο Οδυσσέας και η Πηνελόπη μεγαλώνει τον Τηλέμαχο μόνη της, χωρίς κάποιο αντρικό πρότυπο, αποφασίζει μια Τετάρτη  να φύγει, να παλέψει με τα κύματα με στόχο να βρει τον άντρα της, τον Οδυσσέα.
       Το ίδιο βράδυ της Τετάρτης μαζεύει τα πράγματα της, παίρνει τρόφιμα και προσπαθεί να φτιάξει μια πρόχειρη σχεδία. Φροντίζει επίσης να αφήσει ένα γράμμα στον Τηλέμαχο.
«Φεύγω γιε μου, πάω να ψάξω τον πατέρα σου. Μην με ακολουθήσει κανείς. Θα πάνε όλα καλά. Ελπίζω να τα πούμε σύντομα. Σε αγαπώ…»
Έτσι έγραψε στον γιο της η Πηνελόπη και ξεκίνησε το ταξίδι της για να βρει τον Οδυσσέα.
       Πρώτα σήκωσε πανιά για το νησί των Φαιάκων. Θυμόταν που ήταν, διότι ο Οδυσσέας της είχε περιγράψει που βρισκόταν. Το ταξίδι από την Ιθάκη προς το νησί των Φαιάκων διήρκησε δώδεκα ημέρες. Την δωδέκατη μέρα έφτασε ξημερώματα. Ήταν πολύ ταλαιπωρημένη όμως αποφασισμένη να βρει τον Οδυσσέα. Άρχιζε να πλησιάζει στο παλάτι. Η πόρτα ήταν μισάνοιχτη, την έσπρωξε και αυτή έτριξε. Μπήκε μέσα και αντίκρισε τους Φαίακες να είναι όλοι μαζεμένοι και να τρώνε το πρωινό τους. Οι Φαίακες την κοίταξαν τρομαγμένοι και απόρησαν ποια είναι και τι θέλει από αυτούς. Η Πηνελόπη τους εξήγησε ποια είναι και ότι ψάχνει τον Οδυσσέα και κατάλαβε πως λογικά ο Οδυσσέας δεν ήταν εκεί, αφού δεν ήταν μαζί τους, οπότε αμέσως ξέσπασε στα κλάματα. Οι Φαίακες έτρεξαν αμέσως να την παρηγορήσουν και να την ηρεμήσουν. Της είπαν πως ο Οδυσσέας εμφανίστηκε εκεί,  αλλά έχουν περάσει τουλάχιστον επτά μήνες από τότε. Επίσης τους είχε πει καθώς έφευγε ότι θα πήγαινε για αρκετό χρονικό διάστημα στο Νησί της Καλυψώς. Η Πηνελόπη με το που το άκουσε αυτό σκούπισε τα δάκρυα της και ήθελε αμέσως να ξεκινήσει για το Νησί της Καλυψώς. Οι Φαίακες όμως την διαβεβαίωσαν πως με αυτό το κατεστραμμένο καράβι της και με αυτήν την κούραση που έχει 12 μέρες τώρα δεν θα αντέξει να κάνει τόσο μεγάλο ταξίδι. Της πρότειναν λοιπόν να κάτσει στο παλάτι τους για μερικές μέρες μέχρι να φτιάξουν το καράβι της, να πάρει προμήθειες και να ξεκουραστεί. Η Πηνελόπη συμφώνησε αμέσως.
       Οι μέρες περνούσαν ευχάριστα, η ανυπομονησία της Πηνελόπης ήταν τεράστια και το καράβι της επισκευαζόταν  από τους Φαίακες. Την πέμπτη μέρα ήταν όλα έτοιμα και η Πηνελόπη έτοιμη να αναχωρήσει για το νησί της Καλυψώς.  Οι Φαίακες την αποχαιρέτησαν. Η Πηνελόπη είναι έτοιμη με το νέο της καράβι και έχει φροντίσει να έχει αρκετές προμήθειες για πολλές μέρες.
       Το ταξίδι ξεκινάει και η Πηνελόπη προσπαθεί να μείνει ατρόμητη. Ο Ποσειδώνας όμως μάλλον έμαθε πως η Πηνελόπη πάει να βρει τον Οδυσσέα κ έτσι αποφάσισε να φέρει κάποια μεγάλα, δυνατά και επικίνδυνα κύματα προς το μέρος της. Η Πηνελόπη όμως πάλεψε με τα κύματα και δεν την ένοιαζαν οι δυσκολίες γιατί είχε βάλει έναν στόχο και θα τον έκανε πραγματικότητα ό,τι και αν συνέβαινε. Η θάλασσα ήταν πολύ ζόρικη και αγριεμένη και τα κύματα δυνάμωναν όλο και πιο πολύ. Η Πηνελόπη σκούπισε τον ιδρώτα της, σήκωσε τα μανίκια της και προσπάθησε να νικήσει τα κύματα. Τότε σηκώθηκε ένα τρομερό κύμα και χτύπησε την Πηνελόπη. Το κύμα την έριξε  από το καράβι.  Η βάρκα άρχισε να απομακρύνεται. Η Πηνελόπη παρά τον πόνο κολύμπησε γρήγορα και πρόλαβε το καράβι, ανέβηκε πάνω του και άρχισε να απομακρύνεται γρήγορα. Οι μέρες περνούσαν. Το ταξίδι αυτό διήρκησε 24 μέρες.  Την 24η μέρα το απόγευμα ενώ η Πηνελόπη κοιμάται στο καράβι νιώθει ένα ταρακούνημα. Ήταν η βάρκα που χτύπησε στην στεριά του Νησιού της Καλυψώς. Η Πηνελόπη σηκώνεται και τρέχει να βρει την Καλυψώ. Αρχίζει και φωνάζει δυνατά τον Οδυσσέα. Ο Οδυσσέας ήταν στο νησί, όμως κοιμόταν πίσω από έναν μεγάλο θάμνο. Η Καλυψώ αναγνωρίζει την φωνή της Πηνελόπης και πανικοβάλλεται. Σκεπάζει τον Οδυσσέα με δύο μεγάλα φύλλα,  ώστε να μην τον δει η Πηνελόπη και πηγαίνει να της μιλήσει. Η Πηνελόπη βλέπει μία όμορφη, νεαρή κοπέλα να έρχεται προς το μέρος της και έτσι αποφασίζει να της μιλήσει. Η Καλυψώ ήταν διστακτική απέναντί της. Την ρώτησε η Πηνελόπη αν γνωρίζει που είναι ο Οδυσσέας και της είπε πως είναι αυτή, η γυναίκα του. Η Καλυψώ δεν υπήρχε περίπτωση να της έλεγε την αλήθεια γιατί ήθελε να κρατήσει τον Οδυσσέα κοντά της αφού ήταν ερωτευμένη μαζί του. Της είπε λοιπόν πως ο Οδυσσέας έχει φύγει από το νησί της εδώ και χρόνια και θα πήγαινε στο Νησί του Πολύφημου, του γιου του Ποσειδώνα. Η Πηνελόπη δεν την πίστεψε και άρχισε να φωνάζει τον Οδυσσέα. Την Καλυψώ την έπιασε πανικός και προσπάθησε να της πει πως όσο και αν φωνάζει ο Οδυσσέας δεν ήταν εκεί. Η Πηνελόπη παρόλο που ήταν δύσπιστη, δεν είχε άλλη επιλογή από το να σηκώσει πανιά για το νησί του Πολύφημου. Απογοητευμένη πηγαίνει προς το καράβι της αργά. Όμως ο Οδυσσέας ξύπνησε από τις φωνές της Πηνελόπης και αναγνώρισε την φωνή της, οπότε έτρεξε να την προλάβει. Μέχρι να φτάσει όμως ήταν ήδη αργά καθώς η Πηνελόπη είχε ήδη φύγει και την έβλεπε από την θάλασσα να απομακρύνεται. Προσπάθησε να φωνάξει όμως ήταν αδύνατο να τον ακούσει. Η Καλυψώ κρυφογελούσε και τότε ο Οδυσσέας πήγε αμέσως να της μιλήσει και να της ζητήσει τον λόγο που την έδιωξε. Η Καλυψώ δεν μιλούσε και δεν του έλεγε την αλήθεια όμως κάποια στιγμή της ξέφυγε πως είπε στην Πηνελόπη να πάει στο νησί του Πολύφημου. Ο Οδυσσέας δεν έχασε χρόνο, μάζεψε τα ξύλα τα οποία είχε κόψει τα συναρμολόγησε και προσπάθησε να φτιάξει μία πρόχειρη σχεδία για να πάει να την βρει. Η Καλυψώ προσπάθησε να τον αποτρέψει όμως ο Οδυσσέας δεν άκουσε τίποτα καθώς την αγαπούσε πολύ την Πηνελόπη. Πήρε προμήθειες και έφυγε για το Νησί του Πολύφημου. Η Πηνελόπη έκλαιγε ασταμάτητα. Τα κύματα μεγάλα και επικίνδυνα όμως αύτη κοιτούσε μπροστά και προσπαθούσε να νικήσει όλες τις δυσκολίες.
         Οι μέρες περνούσαν γρήγορα, η Καλυψώ κάθε μέρα έκλαιγε ακόμα πιο πολύ και το πάθος της για να βρει τον Οδυσσέα μεγάλωνε. Ο Οδυσσέας από την άλλη δεν τα είχε καταφέρει διότι τα ξύλα στα οποία ήταν πάνω τους έσπασαν από τις διαταραχές. Είχε σταματήσει στο Νησί της Κίρκης για να προσπαθήσει να φτιάξει την σχεδία του και να πάρει προμήθειες, ώστε να συνεχίσει για το Νησί του Πολύφημου.  Η Κίρκη όμως δεν τον άφησε να φύγει αμέσως και του είπε να κάτσει μαζί της 1 χρόνο και μετά να φύγει. Ο Οδυσσέας δεν δέχτηκε, όμως η Κίρκη του έδωσε ένα ποτό με το οποίο ξεχνούσε εικόνες από το παρελθόν. Ο Οδυσσέας ξέχασε πολλά όμως δεν ξέχασε ότι η Πηνελόπη είναι στο νησί του Πολύφημου. Αυτός είπε στην Κίρκη πως θα κάτσει μαζί της για 1 χρόνο, επειδή ήταν ζαλισμένος και δεν ήξερε τι έλεγε. Όμως δεν το εννοούσε, καθώς θα το έσκαγε πολύ σύντομα.
        Έχει περάσει ένας μήνας από τότε που η Πηνελόπη αναχώρησε για το νησί του Πολύφημου. Και επιτέλους την 32η μέρα φτάνει. Κατεβαίνει από το καράβι της και μπαίνει μες την σπηλιά, όπου ζει ο Πολύφημος. Τον βρίσκει να κάθεται πάνω από μια φωτιά και να προσπαθεί να βρει κάποια τιμωρία για να δώσει στον Οδυσσέα ο οποίος τον τύφλωσε. Η Πηνελόπη τον πλησιάζει διστακτικά και τον ρωτάει αν γνωρίζει που βρίσκεται ο Οδυσσέας διότι είναι η γυναίκα του. Ο Πολύφημος απαντά με βροντερή φωνή.
-          Ο Οδυσσέας; Αυτός δεν είναι που με τύφλωσε; Εσύ είσαι η γυναίκα του; Τώρα θα δει ο Οδυσσέας. Θα σε κλέψω και θα μείνεις εδώ πέρα για πάντα πραγματοποιώντας τις επιθυμίες μου.
Τότε η Πηνελόπη δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο παρά μόνο να κάτσει μαζί του.
       Περνούσαν οι ώρες, περνούσαν οι μέρες, περνούσαν οι μήνες και δε γινόταν τίποτα. Ο Οδυσσέας πουθενά. Μετά από περίπου 9 μήνες, ένα μεσημέρι ο Πολύφημος πήγε να κοιμηθεί. Η Πηνελόπη είχε κάτσει σε έναν βράχο και έκλαιγε νοσταλγώντας τον Τηλέμαχο και τον Οδυσσέα. Καθώς κοιτούσε την θάλασσα βλέπει από μακριά ένα καράβι να έρχεται προς αυτήν. Ήταν ο Οδυσσέας! Ερχόταν να την πάρει να φύγουνε στην Ιθάκη. Η Πηνελόπη πήρε γρήγορα τα πράγματα της χωρίς να ξυπνήσει τον Πολύφημο, ανέβηκε στο καράβι του Οδυσσέα και ξανά αντάμωσαν. Ο Οδυσσέας σήκωσε τα πανιά για την Ιθάκη για να δούνε τον γιο τους. Παρόλο που υπήρχαν πολλές διαταραχές έφτασαν και οι δύο καλά χωρίς κάποιο ατύχημα. Όλοι ήταν χαρούμενοι που γύρισε η Πηνελόπη και ο Οδυσσέας και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.
 
Αλέξανδρος
Ενώ ο Οδυσσέας προσπαθούσε να φύγει από το νησί της Καλυψώς, η γυναίκα του, η Πηνελόπη, σκέφτηκα να πάει να τον βρει γιατί αν δεν ερχόταν σύντομα πίσω, οι μνηστήρες θα του έπαιρναν την περιουσία του.  Έτσι, η Πηνελόπη πήγε και πήρε ένα καράβι και έφυγε χαράματα για να μην την πάρει κανείς χαμπάρι. Και ήταν πλέον αυτή και 13 στρατιώτες που θα την βοηθούσαν και θα την προστάτευαν και θα θυσίαζαν ακόμα και την ζωή τους, αν κάτι γινόταν. Τίποτα δεν έγινε στην αρχή, αλλά την τρίτη ημέρα ο Ποσειδώνας κατάλαβε ότι το καράβι εκείνου που έπλεε είχε μέσα τη γυναίκα του Οδυσσέα και τότε θυμήθηκε τον θλιβερό και βασανιστικό πόνο που είχε περάσει ο πολυαγαπημένος του γιος που τυφλώθηκε από τον καυτό δαυλό και αποφάσισε να κάνει τον Οδυσσέα να πληρώσει μέσω της Πηνελόπης. Κι έτσι άρχισε μια πολύ μεγάλη και δυνατή καταιγίδα με τόσο μεγάλα κύματα που παραλίγο να βυθιστεί το καράβι. Και πάνω που νόμιζαν ότι είχαν ξεφύγει, άρχισαν να πηγαίνουν με πολύ μεγάλη δύναμη σε  έναν τεράστιο βράχο.  Αλλά κάτι ήταν περίεργο με αυτόν το βράχο. Φαινόταν σαν τον είχε ρίξει κάποιος. Έτσι, οι στρατιώτες προσπάθησαν να βρουν έναν τρόπο να σώσουν την Πηνελόπη, έτσι σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν την βάρκα-έκτακτης-ανάγκης που είχαν φτιάξει πριν φύγουν. Έβαλαν μέσα την Πηνελόπη και την άφησαν να πλεύσει. Η Πηνελόπη είχε τρομάξει καθώς έβλεπε τους στρατιώτες να πέφτουν με δύναμη στον βράχο. Προσπάθησε και αυτή να ξεφύγει αλλά ο τυφώνας γινόταν όλο και πιο δυνατός και αν δεν γινόταν κάτι γρήγορα, θα πνιγόταν και εκείνη. Ξαφνικά όμως η καταιγίδα σταμάτησε και κατέβηκε ξαφνικά ένα σύννεφο με κάποιον επάνω. Αυτός ήταν ο Δίας και της είπε ότι ο Οδυσσέας ζει και θα βρει τον δρόμο για την Ιθάκη. Τότε ο Δίας φώναξε ένα άλλο σύννεφο και την φώναξε και την πήγε στην Ιθάκη.
 
Μαρία
Η πρώτη μνηστηροφονία
Όσα χρόνια ο Οδυσσέας γυρνούσε και η Πηνελόπη ήταν μόνη πέρασε πολλές περιπέτειες, άλλες στο παλάτι και άλλες στα ταξίδια της για να τον βρει. Η πιο δύσκολή ήταν όταν, γυρνώντας από κάποιο ταξίδι,  σκότωσε πέντε μνηστήρες γιατί πήγαν να βλάψουν τον Τηλέμαχο, το γιό της . Καθώς ξύπνησε είδε τους πέντε αναιδείς μνηστήρες να κλέβουν το φαγητό του γιου της και να τον χτυπάνε, ολοένα και πιο πολύ, ολοένα και πιο έντονα. Αυτός αντέδρασε όσο μπορούσε και ξέσπασε μεγάλος καυγάς . Η Πηνελόπη τότε πήρε το τόξο του Οδυσσέα, το λύγισε και πέρασε την χορδή και μετά με πέντε βέλη σκότωσε τους μνηστήρες. Αυτοί έπεσαν κάτω και ο καυγάς τέλειωσε. Μετά τους έκρυψε και κανείς δεν έμαθε ποτέ τι έγιναν.
 
Κωνσταντίνος
Μια μέρα στην Ιθάκη, η Πηνελόπη βαρέθηκε να περιμένει τον Οδυσσέα και αποφάσισε ότι έπρεπε να πάει να τον βρει. Την επόμενη μέρα έκανε τις προετοιμασίες, βρήκε τους καλύτερους ναυτικούς του νησιού και πήρε δύο καράβια. Τέλος την τρίτη μέρα η Πηνελόπη έφυγε από το νησί και άρχισε την περιπέτεια της στην Μεσόγειο Θάλασσα. Και όσο περνούσε ο χρόνος, τόσο λιγότερη τύχη είχαν. Στην αρχή συνάντησαν τις Σειρήνες τις οποίες πέρασαν, αφού έβαλαν ωτοασπίδες.  Ύστερα από λίγες ημέρες πέρασαν από το νησί του Ήλιου στο οποίο βρήκαν κομμάτια από σπασμένα πλοία εκεί η Πηνελόπη ανησύχησε λίγο γιατί νόμιζε ότι ήταν τα καράβια του Οδυσσέα, κάτι το οποίο ήταν αληθές. Την επόμενη ημέρα έφυγαν από το νησί και ξανάρχισαν την περιπέτεια τους. Ύστερα έφτασαν στο πέρασμα της Σκύλας και της Χάρυβδης εκεί διάλεξαν να πάνε στην Σκύλα τελικά πέρασαν ασφαλείς από το πέρασμα. Μετά βρέθηκανστο νησί των λωτοφάγων εκεί τρείς ναυτικοί δοκίμασαν τους λωτούς και έφευγαν από το νησί λόγο της αμνησίας. Αφού έγιναν όλα αυτά άρχισαν να πλέουν ξανά και έφτασαν στο νησί  των Κυκλώπων εκεί συνάντησαν τον Πολύφημο και έχασαν το ένα πλοίο τους. Στο τέλος τους χτύπησε μία καταιγίδα και μόνο η Πηνελόπη επέζησε και έφτασε μέχρι το νησί των Φαιάκων, όπου τελικβρήκε τον Οδυσσέα.
 
 Αλήθεια 


Αναστασία 

Άννα 


Άρης 
Βάιος 

Γιώργος 

Ευθύμης 

Ιωάννα 

Κατερίνα 

Κυριάκος 

Μιχάλης Β. 







Δεν υπάρχουν σχόλια: