Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Τέχνη είναι... (Από το Ε2 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου)

   Παράδοση πάμε να δημιουργήσουμε κάθε χρόνο,  με έναν αφορισμό... Φέτος ήρθε η σειρά της τέχνης.
Στα πλαίσια του μαθήματος της Φιλοσοφίας, οι μαθητές του Ε2 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου γράφουν τι είναι κατά τη γνώμη τους η τέχνη και βέβαια, οι αφορισμοί τους διανθίζονται με αυτοαναφορικά έργα τέχνης, έργα τέχνης δηλαδή στα οποία οι καλλιτέχνες δίνουν τον προσωπικό τους ορισμό της τέχνης (τους).
Νίκος Εγγονόπουλος, Ποιητής και η μούσα του
Μαριάννα
Τέχνη είναι μια έκφραση σκέψεων και συναισθημάτων για το πώς βιώνουμε τον κόσμο γύρω μας. Όταν οι λέξεις δεν είναι αρκετές, οι διαισθήσεις και οι επιθυμίες μπορούν να εκφραστούν  και να απεικονιστούν πλήρως με οποιαδήποτε μορφή τέχνης.

Νίκη
Είναι η έκφραση του μυαλού και της ψυχής, αυτή είναι η γενική πεποίθηση περί τέχνης. Κατά τη γνώμη μου όμως, αυτή η πρόταση ισχύει μεν, αλλά καθένας μας έχει διαφορετική άποψη ως προς το τι εστί τέχνη.  Για καθέναν από μας η τέχνη έχει διαφορετικό νόημα, μορφή, τέχνη και έκφραση. Για παράδειγμα, εγώ μπορώ να θεωρώ τέχνη τη ζωγραφική και τον χορό, άλλος τον τρόπο ντυσίματός του και κάποιος τον ύπνο.  Είναι κάτι αρκετά υποκειμενικό, καθώς είναι μεν κάτι παγκόσμιο, αλλά είναι και κάτι προσωπικό.


Δήμητρα
Τέχνη είναι ο καθρέφτης της ψυχής. Είναι μια μαγική πύλη προς ένα κόσμο αλλιώτικο, πρωτόγνωρο και θαυμαστό. Είναι η ευκαιρία που δίνεται στους ανθρώπους να εκφράσουν τα βαθιά φυλακισμένα συναισθήματά τους, που έχουν κλειστεί μέσα στα μίζερα κορμιά τους για πολύν καιρό.  Μέσω της τέχνης μπορεί κανείς να νιώσει χαρούμενος ξανά. Μπορεί να αισθανθεί τη γαλήνη και την αγαλλίαση  της ψυχής, του μυαλού και του πνεύματός του... Η τέχνη είναι θείο δώρο, δώρο ανεκτίμητο και σπουδαίο. Όποιος ασχολείται με την τέχνη είναι ευτυχισμένος.
François Boucher, Ερωτιδείς. Αλληγορία της ζωγραφικής (1760)
Στέφανος
Η τέχνη είναι ένας τρόπος έκφρασης και συναισθημάτων, Τέτοιος είναι ο γραπτός λόγος (πεζά, ποίηση, θέατρο) .Και μέσα από αυτά μπορεί ο άνθρωπος κι ασκεί κριτική σε κάποιο θέμα, εκφράζει τις σκέψεις του ως καλλιτέχνης, αναφέρεται στον εαυτό του ή απλώς αναπαριστά κάτι που απλά υπάρχει.
Εγγονόπουλος Νικος-Η θυσία του ποιητή Ιάσωνος Κλεάνδρου εν Κομμαγηνή, 1935

Κλειώ
Τέχνη είναι η προσπάθεια  του ανθρώπου να εκφράσει  μέσα από τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του τον κόσμο. Μπορεί να πάρει πολλές μορφές, Π.χ. χορός μουσική, ζωγραφική, ποίηση... Μέσα από αυτά δείχνεις τα συναισθήματά σου και βοηθάς την ψυχή σου να εκφραστεί χωρίς να σε κρίνει κάποιος. Η τέχνη βοηθάει τους ανθρώπους να εκφράζονται και να επικοινωνουν μεταξυ τους και τελικα κρατάει ενωμένη μια κοινωνία.

Μιχάλης Ρ. 
Τέχνη είναι η έκφραση ιδεών, σκέψεων, συναισθημάτων μέσω λέξεων, ήχων, χρωμάτων ή άλλων υλικών και στοιχείων. Και απευθύνεται προς τα άτομα που έχουν ίδιες ιδέες, σκέψεις ή συναισθήματά. 
Camille Corot, Ο Κορό ζωγραφίζοντας στο εργαστήρι του φίλου του, ζωγράφου Κονστάν Ντουτιγιέ (1871)
Χριστόφορος
Η τέχνη αλλάζει ανά εποχή. Και κάθε άνθρωπος μπορεί να καταλαβαίνει διαφορετικά πράγματα για αυτήν. Οπότε, η τέχνη είναι κάτι απροσδιόριστο και ο ορισμός της εξαρτάται από το ποιος είναι ο καθένας ξεχωριστά. Για μένα, τέχνη είναι κάποια δημιουργία ή οτιδήποτε ου θα καταφέρει να εκφράσει ένα σύνολο ανθρώπων μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Δέσποινα
 Η τέχνη δεν είναι κάτι συγκεκριμένο που θα μπορούσες  να προσδιορίσεις. Τέχνη είναι κάτι που κάνεις με ευχαρίστηση.  Όταν δημιουργείς κάτι ή κάνεις κάτι που σε γεμίζει αυτό είναι τέχνη. Να δίνεις τον εαυτό σου σε κάτι που σου αρέσει πραγματικά. Η τέχνη μπορεί  για κάποιον να είναι η δουλειά του. Να σε γεμίζει η δουλειά σου και να σε κάνει χαρούμενο. Ακόμα κι η διόρθωση ενός γραπτού για κάποιον καθηγητή μπορεί να είναι τέχνη...


Μιχάλης Σ.
 Τέχνη είναι το σύνολο της ανθρώπινης δημιουργίας με βάση πνευματική κατανόηση, επεξεργασία και ανάπλαση κοινών εμπειριών της καθημερινής ζωής σε σχέση με το κοινωνικό, ιστορικό, πολιτιστικό και γεωγραφικό πλαίσιο. Τέχνη, επίσης, είναι η έκφραση της ανθρώπινης δημιουργικότητας και φαντασίας.

Βαγγέλης Β.
Τέχνη είναι η  έκφραση της ανθρώπινης δημιουργικότητας και φαντασίας. Κι ακόμα, είναι όταν μια ομάδα ανθρώπων με κοινή πνευματική ταυτότητα και κατανόηση, δημιουργούν  πνευματικά και κοινωνικά έργα που την αποτυπώνουν.

Εφραίμ
Τέχνη είναι μια σειρά πράξεων που κάνει ο άνθρωπος για τον εαυτό του και τους άλλους. Άρα τέχνη θα μπορούσε να είναι η βοήθεια από μένα σε έναν άλλο!  Επίσης, και η αγάπη και η καλοσύνη για τους γύρω σου.

Θοδωρής
Τέχνη είναι ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεις τα συναισθήματά σου.

Johannes Verneer, Η αλληγορία της ζωγραφικής (1666)

  


Δεν υπάρχουν σχόλια: