Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Τα άστρα και τα ζώδια.... (Μέρος Α' )

Νομίζω, η ατάκα με την οποία θα ξεκινήσω είναι από την ταινία
"Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας"... Σχολιάζει κυρία η οποία διατηρεί κατάστημα "νεωτερισμών" (φενγκ σούι και τέτοια, με ένα παράρτημα "μελλοντολογίας" εντός, δηλαδή περάστε κόσμο να σε πω τη μοίρα σου να σε πω το ριζικό σου.)"Κοίτα πόσες έρχονται εδώ να μάθουν εάν βρουν τον Άντρατηςζωήςτους, ενώ ο Πολύκαλόςγιατώρα τα πίνει μόνος του σε ένα μπαρ!!!"
Φεύγοντας ο αγγελιαφόρος, αφού έχει μάθει την αλήθεια για την Ελένη, καταφέρεται εναντίον των
μάντεων, παίρνοντας σαν παράδειγμα τoν Κάλχα και τις "μαντείες" του, στα οποία βασίζονταν οι Αχαιοί ηγέτες, για να χαλιναγωγήσουν τον στρατό, κάθε φορά που αυτός στρεφόταν εναντίον του πολέμου (στην Αυλίδα ή στην Τροία). Και πίσω από τον αγγελιαφόρο κρύβεται ο ίδιος ο Ευριπίδης, αλλά και η οργή του αθηναϊκού λαού τη χρονιά διδασκαλίας της τραγωδίας (412 π.Χ.). Γιατί κατά την αναχώρηση του εκστρατευτικού σώματος στην Σικελία (415 π.Χ.), αλλά και πριν από αυτήν κατά την προετοιμασία, οι οιωνοί προέβλεπαν θρίαμβο των αθηναϊκών δυνάμεων. Οι Αθηναϊκές δυνάμεις καταστράφηκαν στην Σικελία (413 π.Χ.), η Αθήνα βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο και ελάχιστοι ήταν οι Αθηναίοι στρατιώτες που δεν σφαγιάστηκαν ή δεν πουλήθηκαν ως δούλοι και κατόρθωσαν να γυρίσουν στην Αθήνα. Ωστόσο, ο Αγγελιαφόρος, και μέσω αυτού ο Ευριπίδης, τους επιπλήττει. Η "ευβουλία" είναι η καλύτερη πρόγνωση του μέλλοντος. Να παίρνει κανείς τις σωστότερες αποφάσεις.
Τι γίνεται όμως σήμερα, 2.500 χρόνια μετά τον Ευριπίδη? Ακόμα οι άνθρωποι, άβουλοι και μοιραίοι, τρέχουν σε καφετζούδες, σχεδιάζουν αστρολογικούς χάρτες, "διαβάζουν" εντόσθια ζώων κ.τ.λ, εξαργυρώνοντας όχι την πρόβλεψη του μέλλοντος, αλλά το άγχος τους για αυτό.
Ας δούμε, με κάποιες αναφορές σε τραγούδια, πως εμφανίζονται τα "άστρα και τα ζώδια" στην σημερινή εποχή... Θα ακολουθήσει έτερο ποστ με ταινίες και εικόνες.
Ο Μανώλης Ρασούλης βλέπει το θέμα αστρονομικά/αστρολογικά και διακρίνει μια δυσαρμονία. Η είσοδος στην εποχή του Υδροχόου δεν θα φέρει νερό, όπως λένε. Καρδιές θα καούνε, προβλέπει, και η δικιά του κυρίως. Και συμπεραίνει μελαγχολικά ότι "όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν..." Τραγουδάει ο Νίκος Παπάζογλου.
Για την αφηγήτρια -η συμπεριφορά της οποίας βασίζεται στα χαρακτηριστικά του ζωδίου της- στο παρακάτω τραγούδι της Κατερίνας Στανίση, η ζωδιακή ασυμβατότητα είναι ο βασικός παράγοντας αποτυχίας της ερωτικής της σχέσης (ή μήπως η πρόφαση?).



Στη "Μποσανόβα του Ησαΐα" του Φοίβου Δεληβοριά, η ερωτική δυσθυμία του αφηγητή τροφοδοτείται (και) από την εμμονή της αγαπημένης του να βλέπει μόνο ζώδια στα άστρα, παραβλέποντας το στοιχείο του ρομαντισμού.


Η Μελίνα Κανά ,στο παρακάτω τραγούδι του Στάμου Σέμση, μόλις χωρισμένη, προσπαθεί να ξεπεράσει το "πυρετό" του χώρισμού και την απογοήτευση της, με ασπιρίνες και καφέ, συμπαράσταση από τους φίλους της, ποτό και μια λίγο ειρωνική ματιά στις ερωτικές σχέσεις "τέτοιου" τύπου.

Είναι αλήθεια τόσο ευτελής η ζωή μας, ώστε να ζωγραφίζεται στο κατακάθι του καφέ? Η αφηγήτρια στο τραγούδι της Γλυκερίας δεν έχει τέτοιους ενδοιασμούς. Και σε μάγισσες πάει, και σε καφετζούδες, και σε χαρτορίχτρες... Αρκεί να Τον ξανακερδίσει... Και αυτές επιβεβαιώνουν τους φόβους της... Που πάει τις νύχτες ο, νυχτοφύλακας, φίλος της?



Ο Πάνος Κιάμος, που δεν πίστεψέ την "Χαρτορίχτρα" του, βρέθηκε προ εκπλήξεων...



Ο Ευριπίδης - και θα συμφωνήσουμε μαζί του - δεν παραγνωρίζει την σημασία της τύχης σαν καθοριστικό παράγοντα της ζωής των ανθρώπων. Όχι ως μοίρα όμως, αλλά σαν αστάθμητο παράγοντα που οι ίδιοι οι άνθρωποι και οι επιλογές τους μπορούν να τον κατευθύνουν προς το καλό ή προς το κακό.
Κι αν κάνει λάθος? Καλού κακού, λοιπόν,το παρακάτω τραγούδι της Ανδριάνα Μπάμπαλη αποτελεί ένα πλήρη οδηγό... Γιατί "Τ' αστέρια προειδοποιούν..."



Εφαρμόστε τον και μετά- ποιος ξέρει?- ίσως να μπορέσετε και εσείς, όπως η Λένα Αλκαίου, να εκδώσετε την δίκη σας συλλογή από "Συνταγές για λάθη".


Υ.Γ.1: Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και άλλα τραγούδια, και ελληνικά και ξένα, που σχετίζονται με το θέμα... Όποια βρείτε( ή ταινίες, με τις οποίες θα ασχοληθούμε σε στο β μέρος) ρίχτε τα...

Υ.Γ. 2: Για λόγους πρακτικούς, για να μην γίνει τεράστια η ανάρτηση, παρέλειψα τους στίχους των τραγουδιών. Μπορείτε να τους βρείτε εδω ή εδω ή όπου αλλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: