Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

"Ελισάβετ Μουτζάν: Εναλλακτική Αυτοβιογραφία" (Από το Γ2 και το Γ3 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου)

Και φέτος για ακόμη μια χρονιά ασχοληθήκαμε στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας με την "Αυτοβιογραφία" της Ελισάβετ  Μουτζάν και την "Μεταμφίεση", το απόσπασμα από την μυθιστορηματική βιογραφία της Ελένης Αλταμούρα "Ελένη ή ο Κανένας"
  Ο σχεδιασμός των εξωφύλλων των δυο βιβλίων, μια εργασία που υλοποίησε ολόκληρη η Γ΄ Γυμνασίου του σχολείου μας διαθεματικά με το μάθημα των Εικαστικών, δεν ήταν η μοναδική
δημιουργική εργασία για το Γ3 και το Γ3.
  Καθώς συνεξετάζαμε τα δυο κείμενα έγινε φανερό ότι το κομβικό σημείο που διαφοροποιεί τη πορεία της ζωής των δυο πρωτοπόρων γυναικών ήταν το ταξίδι στην Ιταλία. Η μεγαλωμένη σε μια κοινωνία κλειστών οριζόντων από μια οικογένεια αποθαρρυντική Ελισάβετ προσπάθησε να διαφύγει στην Ιταλία για να αποφύγει το δίλημμα γάμος ή θάνατος και να κατορθώσει να εκπληρώσει το όνειρο τής και να γίνει συγγραφέας. Δυστυχώς όμως, δεν κατάφερε, όπως αφηγείται η  ίδια, δεν κατάφερε να βρει το δρόμο για το λιμάνι κι αφού περιπλανήθηκε πολλή ώρα τυχαία πέρασε έξω από το σπίτι της και ξαναμπήκε μέσα από αμηχανία. Η συνέχεια είναι γνωστή. Η Ελισάβετ έζησε μια ξένη ζωή. Εξαναγκάστηκε να παντρευτεί κάποιον που δεν εκτιμούσε για να μην πεθάνει από πνευματικό μαρασμό και πέθανε λίγο αργότερα, μετά την γέννηση του γιού της. Αντίθετα, η μεγαλωμένη σε μια κοινωνία ευρύτερων οριζόντων και με μια υποστηρικτική οικογένεια Ελένη κατόρθωσε να πάει στη Ιταλία και να ζήσει τη δική της ζωή, με τα πάνω της και με τα κάτω της. 
   Είπαμε λοιπόν με τα παιδιά να δικαιώσουμε μετά θάνατον την Ελισάβετ και να της δώσουμε μια ευκαιρία να εκπληρώσει τα όνειρά της μέσω των κειμένων που έγραψαν.
  Υποθέσαμε λοιπόν ότι τελικά η Ελισάβετ κατάφερε να δραπετεύσει στην Ιταλία και σε μεγάλη πια ηλικία αφηγείται την ζωή της.  Αυτή την εναλλακτική αυτοβιογραφία θα διαβάσετε πιο κάτω. Επέλεξα να μην πληκτρολογήσω τα κείμενα των παιδιών αλλά να φωτογραφίσω και να ανεβάσω τα χειρόγραφά τους για δυο λόγους. Ο ένας ήταν γιατί έτσι μου φάνηκε πιο αυθεντικό. Ο  άλλος γιατί, ας μην γελιόμαστε, αν περιμέναμε πότε θα έβρισκα το χρόνο να τα πληκτρολογήσω πιθανότατα δεν θα τα ανέβαζα ποτέ. Σε κάθε περίπτωση, εάν πατήσετε δεξί κλίκ στις φωτογραφίες μπορείτε να τις ανοίξετε σε άλλη καρτέλα και να τις μεγεθύνετε  ώστε να τις διαβάσετε ευκολότερα. Δεν είναι κόπος και τα κείμενα των παιδιών το αξίζουν. 
  Σχολιασμός των δυο κειμένων και άλλες δημιουργικές εργασίες που σχετίζονται με αυτά μπορείτε να δείτε στα ακόλουθα λινκ. 
   Ελισάβετ Μουτζάν:"Αυτοβιογραφία": (Εδώεδώ εδώεδώ, εδώ , εδώ, εδώεδώεδώ κι εδώ)
 Ρέα Γαλανάκη: "Ελένη ή ο Κανένας", το απ/σμα "Η Μεταμφίεση": (εδώεδώεδώεδώ κι εδώ)

Ακολουθούν οι εργασίες των παιδιών
Χριστίνα 


Αλεξάνδρα 


Όλγα 


Τσαμπίκα 

Γιώργος 

Λαμπρινή 


Ειρήνη



Ελίνα


Άννα Μαρία 


Κατερίνα 


Κωνσταντίνα Π. 


Κωνσταντίνα Χ. 

Κωνσταντίνος Μπαρ. 


Μάξιμος 


Μαίρη


Μανώλης 


Μαρία Σ. 


Μαρία Φ. 


Μαρία Χ. 


Μαριάνθη 


Μικές 


Μιχάλης Χ. 


Σάκης 


Σοφία Π. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: