Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Έμφυλα στερεότυπα στην Ιλιάδα και σήμερα (Από το Β1 και το Β3 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου)


  Με αφορμή το μάθημα της Ιλιάδας υλοποιήθηκε δράση ενάντια στα έμφυλα στερεότυπα από το Β1 και το Β3 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου. 
Η Ελένη εξαιρετικά τσαντισμένη όταν αντιλαμβάνεται πώς απεικονίζεται
στην επική ποίηση... 
Τα παιδιά, αφού χωρίστηκαν σε ομάδες,  ανέλαβαν μια ηρωίδα της Ιλιάδας και αναζήτησαν να βρουν πώς παρουσιάζεται. Σκοπός της δράσης ήταν να εντοπίσουν τα έμφυλα στερεότυπα της ομηρικής εποχής, να δουν ποια από αυτά έχουν επιβιώσει σήμερα και με ποιον τρόπο και, τέλος, ποιες τέτοιου είδους στερετοτυπικές συμπεριφορές θεωρούνται πλέον απαράδεκτες. Στο τέλος, τα παιδιά έκαναν και μια εργασία δημιουργικής γραφής που αφορούσε την ηρωίδα την οποία είχαν αναλάβει.  
  Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν τα συνοψίζει εύγλωττα το παρακάτω κείμενο της Μιράντας από το Β1 . 

Ακολουθούν οι δημιουργικές εργασίες των παιδιών 
Ιουλία, Μιχάλης Τ., Νίκος Τ. Μαρία Χ., Θαρρενή 

Αρετή, Γιώργος, Ειρήνη, Νίκιος Σ. 

Άννα, Μιχάλης Β., Μιχάλης Δ., Γιώργος Γκ. Αλήθεια 

Ιωάννα, Άρης, Μαρία Κ., Θάνος 

Μιράντα, Κατερίνα, Αναστασία, Βάιος, Σταύρος 

Ρίτα, Μιχάλης Μ. Μελιτίνη, Αντζελίνα, Κωνσταντίνος  Π. 

Αθηναγόρας, Σαββίνα, Γκιουλίζ, Γιάννης, Σέβα 

Ηλιάνα, Ευσταθία , Αγγελική, Χριστίνα, Κυριάκος
Αγαπητές γυναίκες του μέλλοντος,
   Είμαι η θεά Ήρα πιο γνωστή ως σύζυγος του Δία. Γράφω αυτήν την επιστολή για να επισημάνω μερικά γεγονότα που γίνονται στο παρόν και θέλω να αποτρέψω να γίνουν στο μέλλον.
   Αρχικά, εδώ στον Όλυμπο στην «κατοικία των θεών» που υποτίθεται υπάρχει ισότητα ακόμη και τις θέες τις θεωρούν κατώτερες. Για παράδειγμα, σήμερα καθώς καβγαδίζαμε με τον Δία προσπάθησε να με χτυπήσει, ενώπιον τον άλλων θεών και αντί εκείνοι να με υπερασπιστούν αντιθέτως δεν αντέδρασαν καθόλου και ο Ήφαιστος έκανε ένα σαρκαστικό αστείο εις βάρος του.  Δηλαδή αν τολμούσα να αντιμιλήσω εγώ και οποιαδήποτε άλλη γυναίκα σε έναν άντρα είχε αυτόματα το δικαίωμα να με  χτυπήσει χωρίς αυτό να έχει συνέπειες για εκείνον.
    Επιπλέον, ως θεά του γάμου, έχω παρατηρήσει ότι οι άνδρες αντικειμενοποιούν τις γυναίκες και τις θεωρούν εως δώρα. Για παράδειγμα, όταν ένα κορίτσι φτάσει στην κατάλληλη ηλικία για γάμο, δεν έχει το δικαίωμα να διαλέξει ποιόν θα πάρει για γαμπρό. Επίσης, σε περίπτωση πολέμου, οι γυναίκες γίνονται δούλες, όπως ο Αγαμέμνονας θα έπαιρνε ως δούλα την Χρυσηίδα.
Τέλος, νιώθω πολύ αδικημένη, επειδή το φύλο μου καθορίζει το μέλλον μου και τον δρόμο στην ζωή. Γι’ αυτό εύχομαι αυτά τα προβλήματα να λυθούν στο άμεσο μέλλον έτσι ώστε να υπάρχει μια αλληλεγγύη ζωή σε όλες τις γυναίκες του κόσμου.
Με ελπίδα και αισιοδοξία,
Η Θεά Ήρα.
 
Μαρία Π., Στέλλα. Κυριάκος, Γρηγόρης.
Αγαπητέ Έκτορα,
         Κυκλοφορούν φήμες ότι έχεις τραυματιστεί σοβαρά και ίσως να μην τα καταφέρεις… Μου έχεις λείψει απίστευτα. Κάθε μέρα που περνάω μακριά σου μοιάζει με αιώνα γεμάτο αγωνία και φόβο.
         Τα πράγματα εδώ δεν είναι τόσο ευχάριστα… Όλοι ανησυχούμε για εσένα και για τη μοίρα της Τροίας.  Όλοι θαυμάζουν εσένα και τη θυσία σου και ελπίζουν για το καλύτερο. Ταυτόχρονα όμως μας βασανίζει η σκέψη πως από στιγμή σε στιγμή ίσως φτάσουν τα δυσάρεστα νέα που κανείς μας δε θέλει να σκέφτεται… Τα τραγικά νέα του θανάτου σου και της ήττας της Τροίας.  Τα  περισσότερα  βράδια μένω ξύπνια νοσταλγώντας τη ζωή μας πριν τον πόλεμο. Μετά όμως σκέφτομαι ότι ίσως να μην αποκτήσω την ευκαιρία να σε ξαναδώ και αυτό με σκοτώνει. Μέχρι και στον Αστυάνακτα έλειψες. Τις προάλλες είπε και τις πρώτες του λέξεις. Η πρώτη ήταν μπαμπάς αλλα τον κατάφερα να πει και μαμά. Μακάρι να ήσουν εδώ να τον ακούσεις…
        Ανυπομονώ για την επιστροφή σου και ελπίζω πως είσαι μια χαρά. Ελπίζω το θάρρος και η αποφασιστικότητά σου να σώσουν την Τροία και να είμαστε πάλι ευτυχισμένοι, όπως και πριν.  Γράψε μου σύντομα και πες μου τα πάντα.
Με αγάπη,
Ανδρομάχη
 
Κάρμεν, Κων/νος, Αλέξανδρος, Δανιήλ , Ευθύμιος
Αγαπητό ημερολόγιο,
Σήμερα η θεά Άρτεμη πήρε την μητέρα μου από την ζωή. Ήταν η τελευταία φορά που την έβλεπα. Πλέον, δεν έχει απομείνει κανείς μαζί μου, εκτός από τον αρραβωνιαστικό μου, τον Έκτορα. Δεν τον γνωρίζω καλά αλλά ελπίζω πως θα μου προσφέρει πολύτιμη συντροφιά και υποστήριξη, αυτές τις δύσκολές μέρες. Παρόλο που ξύπνησα με κακό προαίσθημα δεν περίμενα να χάσω την μητέρα μου σήμερα. Ένιωθα ευλογία κι αγαλλίαση που θα ζούσε για λίγο μαζί μου και θα με βοηθούσε και στον γάμο. Είμαι συντετριμμένη, δεν ξέρω αν θα ξεπεράσω ποτέ τον άδικο χαμό της οικογένειάς μου, αυτό που όμως ξέρω, είναι πως δεν θα ξανά επιτρέψω στον εαυτό μου να πληγωθεί τόσο πολύ, δεν θα το αντέξω. Από εδώ και μπρος θα μάχομαι ειλικρινά για όσους αγαπώ. Το κλάμα και η προσευχές δεν θα με ωφελήσουν πουθενά. Θα γίνω ευέλικτη, θα μάθω να λειτουργώ υπό πίεση. Θα γίνω η Ανδρομάχη. Θα σου γράψω πάλι αύριο, ελπίζω με καλύτερη διάθεση.
 
                                                                      Ανδρομάχη
 




Περισσότερα εδώ



Δεν υπάρχουν σχόλια: