Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Ό,τι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο: Το Β3 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου απο-μυθοποιεί τον Απόλλωνα.

  Ο Αχιλλέας   εξοργίζεται από τις προσβολές του Αγαμέμνονα και πιάνει το σπαθί να τον σφάξει στο γόνατο, μέχρι που παρεμβαίνει η Αθηνά και τον πείθει να αφήσει το σπαθί στη θέση του και αντί αυτού να τον βρίσει.
Ορίστε, αν δε με πιστεύετε... Αδιάσειστα ντοκουμέντα.
  Ο Αχιλλέας, λοιπόν, αντιμετωπίζει ένα δίλημμα. Να κάνει αυτό που θέλει, να σκοτώσει τον Αγαμέμνονα, ή να κάνει αυτό που πρέπει, να τον βρίσει μόνο,  καθώς θα το να τον σφάξει θα ήταν μια πράξη εν θερμώ που θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για ολόκληρο τον στρατό. Όπως όλοι, όταν έχουμε διλήμματα ο Αχιλλέας συλλογίζεται την κατάσταση και αποφασίζει να συνυπολογίσει τις συνέπειες για όλους και να την γλυτώσει τελικά ο Αγαμέμνονας. Με άλλα λόγια, όπως κι εδώ έχει αναφερθεί πλατύτερα, η Αθηνά συμβολίζει τη συνείδηση και τη λογική του Αχιλλέα...
   Ένα παρόμοιο δίλημμα αντιμετώπισε κι Αγαμέμνονας στην αρχή της Ιλιάδας, κατά την ικεσία του Χρύση.
 Να κάνει αυτό που θέλει, να κρατήσει για πάντα την Χρυσηίδα, ή αυτό που πρέπει, να την παραδώσει στον πατέρα της, που είναι και ιερέας, γέρος άνθρωπός και  προσφέρει πλούσια δώρα, ευθυγραμμιζόμενος, παράλληλα, και με την επιθυμία του στρατού.  Ο Αγαμέμνονας, ως γνωστόν, διαλέγει αυτό που θέλει κι ο Χρύσης προσεύχεται  στον Απόλλωνα να τιμωρήσει τους Αχαιούς για την ασέβεια.
Κι εκείνος τον εισακούει, μην πειράζοντας ωστόσο καθόλου τον Αγαμέμνονα, αλλά σκορπώντας το θάνατο στους σκύλους, τα μουλάρια και τους  Αχαιούς...
    Ε, αφού απομυθοποιήσαμε την Αθηνά, αποφασίσαμε με τα παιδιά του Β3 να γυρίσουμε λιγάκι πίσω και να αποπειραθούμε να ερμηνεύσουμε ο Απόλλωνας τι συμβολίζει σ' αυτήν την περίπτωση (Ευχαριστώ gia-des για την ιδέα). 
Ακολουθούν οι 21 (συν 1....) απομυθοποιήσεις του Απόλλωνα.
Νίκος
Ο Απόλλωνας, κατά τη γνώμη μου, συμβολίζει τη θεία Δίκη, μέσω της οποίας οι άνθρωποι προσπαθούν να θέσουν ένα φραγμό στο τι μπορεί να κάνει ο καθένας.
 Χρήστος 
Ο Απόλλωνας πιθανότατα συμβολίζει το αποτέλεσμα του εγωισμού των ανθρώπων.
Γιώργος
Συμβολίζει το δίκαιο με έναν σκληρό και άδικο τρόπο. Καταπολεμά την αδικία με αδικία αλλά είναι και η τίση στην ύβρη του Αγαμέμνονα.
Σάββας Λ. 
Για μένα είναι η τίση (κάρμα), η τιμωρία για μια κακή πράξη.
Καλλιόπη 
Κατά τη γνώμη μου, στην περίπτωση του Αγαμέμνονα είχαμε το γνωστό σχήμα άτη-ύβρη-νέμεση-τίση. Οπότε όταν ο Αγαμέμνονας έκανε ένα μεγάλο λάθος, ο Απόλλωνας τον τιμωρεί, δηλαδή του δείχνει το λάθος του, το οποίο έχει ακόμα χρόνο να διορθώσει. Ο Απόλλωνας, λοιπόν, όπως και στην περίπτωση Αχιλλέα και  Αθηνάς, είναι η συνείδηση του Αγαμέμνονα που του δείχνει το λάθος του. Επίσης, εμφανίστηκε  - έμμεσα μέσω του ιερέα, επειδή ο Χρύσης τόνισε ότι είναι ιερέας του Απόλλωνας και κείνος μόνο στο Χρύση εμφανίζεται- και προσπαθεί μάταια να αλλάξει τη γνώμη του Αγαμέμνονα. Δηλαδή δεν εμφανίστηκε στην πραγματικότητα αλλά ο Αγαμέμνονας το καταλαβαίνει επειδή ξέρει ότι πρόσβαλε ιερέα. Ο Απόλλωνας τέλος  είναι αυτός που προσπαθεί να ικανοποιήσει τους ανθρώπους που σέβονται και να τιμωρήσει τους άλλους, εάν έχουν κάνει μεγάλα λάθη.
Ραφαήλ 
Για μένα ο Απόλλωνας είναι πνεύμα αδικίας, γιατί  τιμώρησε όλους τους Αχαιούς.
Λίζα
Ο Απόλλωνας συμβολίζει για μένα τις συνέπειες του εγωισμού και της ξεροκεφαλιάς.
Μιχαήλ Άγγελος
Συμβολίζει το δίκαιο τιμωρώντας  τον Αγαμέμνονα  καθώς διαπράχθηκε μια αδικία με την άρνηση του Αγαμέμνονα να επιστρέψει την Χρυσηίδα και να προσβάλει έναν γέρο και ταυτόχρονα πατέρα και ιερέα.
Αγγελική 
 Για μένα ο Απόλλωνας είναι ταυτόχρονα η δικαιοσύνη και η αδικία. Δικαιοσύνη είναι γιατί τιμωρεί την αδικία του Αγαμέμνονα και αδικία γιατί οι Αχαιοί δεν έφταιγαν, μόνο ο Αγαμέμνονας.
Κακός Λύκος
Ο Απόλλωνας αποτελεί τις συνέπειες των κακών αποφάσεων, οι οποίες παίρνουν συχνά μορφή χιονοστιβάδας και ενίοτε, όπως εδώ, πλήττουν και ανθρώπους που δεν φταίνε.
Άννα 
Ο Θεός παίρνει το μέρος του δίκαιου χωρίς να σκεφτεί εγωιστικά ή πονηρά.
Ραφαέλα 
Ο Απόλλωνας συμβολίζει τις συνέπειες της απερισκεψίας. Κάνει τους ανθρώπους να καταλάβουν πως δεν μπορούν πάντοτε να έχουν ό,τι θέλουν, να κάνουν ό,τι θέλουν, μη λογαριάζοντας τους υπόλοιπους, τι θα πάθουν και ποια θα είναι τα αποτελέσματα.
Μιχάλης 
Ο Απόλλωνας συμβολίζει την εκδίκηση.
Ακίρα
Κατά τη γνώμη μου ο Απόλλωνας είναι η συνείδηση του Αγαμέμνονα.
Ορέστης
Για μένα ο Απόλλωνας είναι οι συνέπειες της απληστίας και των κακών σκέψεων των ανθρώπων,
Σάββας Σ. 
Για μένα ο Απόλλωνας είναι το αντίθετο της Αθηνάς. Εκπροσωπεί την αφέλεια και την έλλειψη συνείδησης.
Γαβριήλ
Ο Απόλλωνας πιστεύω ότι εκπροσωπεί την οργή.
Άγγελος 
Ο Απόλλωνας συμβολίζει το θάνατο. 
Χρύσανθος
Τα αποτελέσματα των κακών πράξεων
Ίλια 
Ο Απόλλωνας συμβολίζει τις συνέπειες.
Σοφία
Συμβολίζει το γεγονός ότι καμιά φορά άμα κάνουμε αυτό που θέλουμε μόνο  έρχεται τιμωρία.
Ντόναλντ
Ο Απόλλων συμβολίζει το θάνατο

Άρα, κυρ Αγαμέμνονα, άκου το τραγουδάκι που σου τα εξηγεί ωραία...

Don't do it!

Δεν υπάρχουν σχόλια: