Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Σεξισμός εξ απαλών ονύχων (Οι δυο πόλοι της έμφυλης βίας)

Η φράση "εξ απαλών ονύχων" χρησιμοποιείται με δυο σημασίες. 
      Η δόκιμη, επισημη και λεξικογραφημένη σημασία της είναι "από πολύ νεαρή ηλικία", "παιδιόθεν" (αν είστε τίποτα νεοκαθαρευουσολάγνος) και  ψιλομεταφορικά " πολύ γρήγορα", "σε πολύ πρώιμο στάδιο μιας διαδικασίας". Η άλλη, η αδόκιμη σημασία - η  οποία μάλιστα έτεινε να επικρατήσει πριν της την πέσει (να βάλω εισαγωγικά ή το.. πιάσατε ότι χρησιμοποιώ τη λέξη μεταφορικά;)  η λαθολογική φάρα των μπαμπινιωτιστών-  είναι "ανεπαίσθητα". Όμως εδώ δεν θα ασχοληθούμε τη το σημασιολογικό εύρος της φράσης (για αυτό και δεν αναφέρω την τρίτη της σημασία, του "ακροθιγώς") αλλά με  μια σελίδα από ένα παιδικό βιβλίο το οποίο μας κερνάει σεξισμό εξ απαλών ονύχων και με τις δυο σημασίες που αναφέρθηκαν . 
   Πρόκειται για ένα παιδικό βιβλίο, που εκδόθηκε μάλιστα το 2017, σκοπός του οποίου είναι να γνωρίσει στα παιδιά τον κόσμο. Και όπως προδίδει και η σελίδα που παρατίθεται πιο κάτω  και αναφέρεται στους επιστήμονες,  εκτός  από τον κόσμο, ως έξτρα δωράκι διδάσκει στα μουλωχτά και έμφυλα στερεότυπα. 

    Και, ωραία, ας παραβλέψουμε το γεγονός ότι οι επιστήμονες πλην της φιγούρας στο αερόστατο είναι εμφανώς άντρες.  
     Ας μην δώσουμε σημασία  ούτε στο γεγονός ότι ο μεταφραστής "φορά μουστάκια" στην φιγούρα στο αερόστατο και την αποκαλεί "εξερευνητή" κι όχι "εξερευνήτρια", μολονότι είναι εμφανώς γυναίκα. Για δείτε όμως ποια είναι η δουλειά του ατημέλητου κυρίου που είναι μηχανικός. 
Το βάζω  και σε μεγέθυνση. 


Σωστά! Φτιάχνει το αυτοκίνητο του μπαμπά και το πλυντήριο της μαμάς!!!!! Τα θαυμαστικά δικά μου. Πράγμα που έμμεσα παρουσιάζει ως φυσιολογικό το στερεότυπο να υπάρχουν αντρικές και γυναικείες δουλειές και ότι  οι άντρες κάνουν τις εξωτερικές και οι γυναίκες τους δουλειές του σπιτιού. 
   Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του σεξισμού που βουβά και ανεπαίσθητα ταλιανίζει την κοινωνία. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο φυσικός ο οποίος  που αναμασούσε έμφυλα στερεότυπα στην εκφώνηση των ασκήσεων του και όταν  ξέσπασε σάλος, δήλωνε με έκπληξη ότι αυτός απλά εκλαΐκευε τη Φυσική. Ναι, ρε μεγάλε. Δεν το καταλάβαμε! Αυτό ήταν το πρόβλημα. 
Αυτές και άλλες παρόμοιες συμπεριφορές είναι  ο ένας πόλος της έμφυλης βίας. 
   Το άλλο πόλο τον αποκαλύπτει εύγλωττα το παρακάτω google map στο οποίο σημειώνονται τα πρόσφατα περιστατικά  έμφυλης βίας.  Και δυστυχώς από πέρσι που τον κατέβασα, οι επισημάνσεις του έχουν γίνει περισσότερες... Η σύνδεση αποτυπώνεται ολοκάθαρα στον τρόπο με τον οποίο ενοχοποίησε τον εαυτό του ο βιαστής και δολοφόνος της Ελένης Τοπαλούδη ο οποίος δήλωσε ότι "η Ελένη έκανε λίγο τη δύσκολη".  ΄Η στην άνεση με την  οποία αιτιολόγησε την πράξη του ο βιαστής και δολοφόνος της αμερικανίδας βιολόγου επικαλούμενος ότι είχε ορμές... Ή στην άνεση με την οποία εσύ, ναι εσένα λέω, κατηγορείς το θύμα όταν διαρρεύσει για εκδίκηση ο πρώην της προσωπικές της γυμνές φωτογραφίες.   Και σε πληθώρα άλλων περιπτώσεων. 

Μετά από όλα αυτά λοιπόν, ναι το πρόβλημα, δεν είναι εάν είναι δόκιμος ο όρος "γυναικοκτονία". Το πρόβλημα είναι ότι είναι! 
Δείτε και αυτό,  κι αυτό.


Πάρτε κι ένα τραγουδάκι...

Πάρτε κι άλλο ένα...

(Η αναρτησούλα αυτή είναι ειδικά αφιερωμένη στον μεταπτυχιούχο συνάδελφο μου στο Μουσικό ο οποίος σε κάποιο διάλειμμα,  πριν χρόνια, ενώ μιλούσα με κάποιον άλλο για κάτι άσχετο και ανέφερα ότι καθώς έπλενα τα πιάτα κάτι είδα στον δρόμο, κάγχασε και με κορόιδεψε που ""κάνω γυναικείες δουλειές".  Δεν αρκεί η μόρφωση λοιπόν, πρέπει να αλλάξουν και οι νοοτροπίες)

Δεν υπάρχουν σχόλια: