Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Αρχαϊκή εποχή: Οι Πανελλήνιοι Δεσμοί (Δ6)

 Μολονότι οι αρχαίοι Έλληνες δεν δημιούργησαν ποτέ ενιαίο κράτος είχαν επίγνωση των κοινών τους χαρακτηριστικών και άρα ότι αποτελούν έναν ξεχωριστό λαό.

Πάμε να δούμε το σχεδιάγραμμα της ενότητας, το οποίο είναι δικό μου, έτσι για αλλαγή, και ένα παράδειγμα χρονολόγησης με βάση τους Ολυμπιακούς Αγώνες το οποίο δεν ξέρω πόθεν βρέθηκε στο αρχείο μου. 

Άλλες σχετικές αναρτήσεις:

1) Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. (κι η πυγμαχία, και το παγκράτιο κτλ)


Πανελλήνιοι Δεσμοί

Οι  Έλληνες ζούσαν κατακερματισμένοι γεωγραφικά και διοικητικά.

 Η επαφή τους με τους άλλους λαούς τους έκανε να καταλάβουν τις ομοιότητες τους και να αντιληφθούν την ενότητα τους ως φυλή

Στοιχεία ενότητας: κοινή γλώσσα (αν και διαφορετικές διάλεκτοι), κοινή θρησκεία, κοινές συνήθειες, ήθη και έθιμα.

Μετά τον 4ο π.Χ. αιώνα και κοινή χρονολόγηση με βάση τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αρχή χρονολόγησης  από το έτος της πρώτης Ολυμπιάδας,  776.πχ.

Επιθυμία για συμμετοχή σε εκδηλώσεις που μετείχαν όλοι οι Έλληνες, πανελληνίου δηλαδή χαρακτήρα.

Αναπαράσταση της αρχαίας Ολυμπίας 
Οι Ολυμπιακοί αγώνες

Η μεγαλύτερης σημασίας συνάντηση των Ελλήνων.

Διεξαγωγή κάθε  τέσσερα χρόνια στην Ολυμπία, στην  Ηλεία.

1η  επίσημη Ολυμπιάδα το 776 πχ  = αρχή χρονολόγησης Ελλήνων.

Μετείχαν μόνο Έλληνες και , βέβαια, άνδρες.  Αγωνίζονταν γυμνοί.

Πριν τους αγώνες γινόταν εκεχειρία, σταματούσαν οι εχθροπραξίες.

Έπαθλο του νικητή ήταν ένα κλαδί αγριελιάς και η εκτίμηση όλων.

Θριαμβευτική η υποδοχή του νικητή στην πόλη του.  Γκρεμίζουν το τείχος για να εισέλθει πάνω σε ένα άρμα.  Στην Σπάρτη, που δεν είχε τείχη ο ολυμπιονίκης είχε το προνόμιο να πολεμά μαζί με το βασιλιά.

(Άλλοι αγώνες: Τα  Ίσθμια στην Κόρινθο, τα Νέμεα στη Νεμέα, τα Πύθια στους Δελφούς)

Ο Διαγόρας και οι γιοι του στην Ψαροπούλα

Μαντεία

Αποτέλεσμα της ανάγκης των ανθρώπων να γνωρίζουν το μέλλον.  Το παλιότερο μαντείο ήταν στην Δωδώνη και το πιο σημαντικό και ονομαστό στους Δελφούς.

Εκεί η Πυθία, η ιέρεια του Απόλλωνα,  μασώντας φύλλα δάφνης χρησμοδοτούσε.

Οι χρησμοί ήταν αμφίσημοι (άρα ό,τι και να γινόταν το μαντείο θα είχε βγει αληθινό), για αυτό και οι αρχαίοι ονόμαζαν τον Απόλλωνα Λοξία.

Η φήμη του μαντείου ξεπέρασε τα  σύνορα του ελληνικού κόσμου.

Αμφικτιονίες

Ενώσεις των πόλεων που βρίσκονταν γύρω από ένα ιερό, με σκοπό να ρυθμίσουν θέματα που αφορούν τη λειτουργία και την ασφάλεια του.

Γνωστότερη ήταν η αμφικτιονία των Δελφών.

Κάθε πόλη μετείχε με δύο αντιπροσώπους.

Γίνονταν δυο συνεδριάσεις τον χρόνο

Ασχολούνταν και με θέματα που αφορούσαν διάφορες πτυχές της κοινωνικής ζωής. Ενδεικτική η απόφαση να θεωρείται ιεροσυλία η στέρηση νερού για οποιονδήποτε λόγο από κάποια πόλη.


ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Εμείς χρονολογούμε χρησιμοποιώντας ως βάση την γέννηση του Ιησού Χριστού ("Σωτήριον έτος 2000", δηλαδή 2000 χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού). Οι Ρωμαίοι χρονολογούσαν από κτίσεως Ρώμης, δηλαδή από το 754 π.Χ. (το 753 π.Χ. ήταν το έτος 1 για τους Ρωμαίους). Αρχικώς οι Αθηναίοι χρονολογούσαν με βάση τον κατάλογο των επωνύμων αρχόντων, οι Σπαρτιάτες βάσει των ονομάτων των εφόρων, οι Αργείοι με βάση την ιέρεια του Ναού της Ήρας και οι πολίτες άλλων πόλεων – κρατών με διαφορετικό τρόπο.

Επειδή ακριβώς η χρονολόγηση με αυτόν τον τρόπο δεν ήταν κοινή για όλους, χρειαζόταν ένα σύστημα που θα ικανοποιούσε όλους τους Έλληνες, το οποίο θα αποδέχονταν όλοι ανεξαιρέτως, ανεξαρτήτως των τοπικών συνηθειών τους. Έτσι καθιερώθηκε από τα μέσα του 3ου αιώνα π.Χ. η χρονολόγηση κατά Ολυμπιάδες. Το πρώτο έτος της πρώτης Ολυμπιάδας (Ι,1) συμπίπτει με το έτος 776 π.Χ.

Για την μετατροπή της χρονολογίας των Ολυμπιάδων σε χρονολογία που βασίζεται στην γέννηση του Χριστού και το αντίθετο δείτε το ακόλουθο παράδειγμα:

Ως έτος της ναυμαχίας της Σαλαμίνας παρεδόθη η 75,1 Ολυμπιάδα. Αυτό σημαίνει ότι η ναυμαχία συνέβη κατά το πρώτο έτος της 75ης Ολυμπιάδας. Ότι επομένως είχαν παρέλθει 74 πλήρεις Ολυμπιάδες και το 1ο έτος της 75ης. Πρέπει επομένως να πολλαπλασιάσουμε τον αριθμό 74x4=296, και να του προσθέσουμε και το 1 έτος της επόμενης (75ης Ολυμπιάδας), δηλαδή 297 και τον αριθμό αυτό να τον αφαιρέσουμε από τον αριθμό 777 (αφού, όπως είπαμε, το πρώτο έτος της πρώτης Ολυμπιάδας συμπίπτει με το 776 π.Χ.). Επομένως 777 - 297 = 480 π.Χ.

Αν τώρα δοθεί αντιθέτως η χρονολογία της ναυμαχίας της Σαλαμίνας και ζητηθεί η αναγωγή της στην χρονολογία των Ολυμπιάδων θα πρέπει να αφαιρέσουμε τον αριθμό 480 από το 777 (777 - 480 = 297) και να διαιρέσουμε το υπόλοιπο 297 δια του 4 (297:4 = 74 και υπόλοιπο 1) δηλαδή έχουμε 74 πλήρεις τετραετίες (Ολυμπιάδες) και με το ένα έτος που περισσεύει φτάνουμε στην 75,1 Ολυμπιάδα.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: