Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Ρεαλισμός και νατουραλισμός.


Ρεαλισμός.
Καλλιτεχνική τεχνοτροπία που ξεκίνησε στην Γαλλία τον 19ο αιώνα ως αντίδραση στον ρομαντισμό και εξαπλώθηκε ταχύτατα. Ως λογοτεχνικό κίνημα είναι το πεζογραφικό αντίστοιχο του παρνασσισμού.
Ντεγκά. "Μάθημα χορού"
Οι ρεαλιστές απεικόνιζαν πιστά την πραγματικότητα (εξ ού και το όνομα του κινήματος). Από αυτή αντλούσαν τον θέμα και το υλικό τους.
Πιστευάν ωστόσο ότι δεν ήταν δυνατή η πιστή μίμηση της, καθώς ανάμεσα στην πραγματικότητα και το λογοτεχνικό έργο παρεμβάλλεται ο συγγραφέας με τις ικανότητες, τις ιδέες του και τι προκαταλήψεις του. Έτσι ο στόχος είναι να δοθεί μια αντιπροσωπευτική εικόνα της πραγματικότητας.
Οι ρεαλιστές δημιούργησαν τον "πλαστό τύπο". Πλαστό πρόσωπο επινοημένο από τον συγγραφέα που ζει και δρα μέσα σε ένα  συγκεκριμένο υπαρκτό  περιβάλλον κατά το εικός και το αναγκαίο.
Οι ρεαλιστές προσανατολίζονται και τείνουν προς την αντικειμενικότητα. Πιστεύουν ότι τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους γι’ αυτό αποφεύγεται ο σχολιασμός τους.
Κουρμπέ: "Η λίμνη"
Τα θέματα  και οι εμπειρίες που παρουσιάζουν είναι κοινά.
Κρατούν κριτική στάση απέναντι στην κοινωνία και καταπολεμούν τις συμβατικές αξίες.
Οι ήρωες τους είναι κυρίως αντι-ήρωες και παρουσιάζονται όπως είναι, χωρίς λουστράρισματα και εξωραϊσμούς.
Προτιμούν την αφήγηση που σχετίζεται περισσότερο  με την εμπειρία, ενώ αντίθετα  οι ρομαντικοί χρησιμοποιούσαν την περιγραφή, μορφή έκφρασης που ευνοεί τη φαντασία.
Τα ρεαλιστικά κείμενα που αφηγούνται την ζωή των  ανθρώπων (της υπαίθρου κυρίως) λέγονται "ηθογραφικά". Αυτά που αναλύουν ψυχικές καταστάσεις λέγονται "ψυχογραφικά". Αυτά που μιλούν για κοινωνικά θέματα λέγονται "κοινωνικά".
Νατουραλισμός
Εξέλιξη και ακραία περίπτωση ρεαλισμού.
Οι νατουραλιστές δεν περιορίζονται σε απεικόνιση της πραγματικότητας. Σκοπός τους είναι η λεπτομερέστατη φωτογράφικη μίμηση της.
Πιστεύουν ότι ο άνθρωπος είναι δέσμιος εξωτερικών δυνάμεων, που περιορίζουν την ελευθερία του, και εσωτερικών παρορμήσεων, που περιορίζουν την λογική και την ηθική του. Η συμπεριφορά είναι αποτέλεσμα των παρορμήσεων του, των κληρονομικών καταβολών του και του περιβάλλοντος.
Επιλέγουν κοινά  αλλά προκλητικά θέματα  και τα αναλύουν με χειρουργική ακρίβεια και εμμονή στη φωτογραφική λεπτομέρεια.
Η έκδοση της ‘Νανάς’ του Ε. Ζολά προκάλεσε σκάνδαλο στη Γαλλία και σε κάθε χώρα που μεταφραζόταν μετά.

Στο βιντεάκι που ακολουθεί δείτε μια σειρά πινάκων  γαλλικού Ρεαλισμού και του γερμανικού Νατουραλισμού.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό. Μπράβο!

Kakos Lykos είπε...

Σ΄ευχαριστούμε, ανώνυμε.

ioulia είπε...

Πολύ ωραία δοσμένο . Ευχαριστούμε

Kakos Lykos είπε...

Παρακαλώ, Να είστε καλά.