Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Οχτωβριανή Επανάσταση

Η Οχτωβριανή επανάσταση θεωρείται, και δικαίως, ένα από τα σημαντικότερα και επιδραστικότερα γεγονότα του 20ου αιώνα, ανεξάρτητα από την άποψη που μπορεί να έχει κανείς για αυτή...
  Τη γλαφυρότερη αφήγηση των γεγονότων την έχουμε από έναν...  Αμερικάνο. Τον δημοσιογράφο Τζ. Ρήντ στο ΄βιβλίο -χρονικό του του "Οι 10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο". Ήταν υπέρμαχος της Επανάστασης και, όταν πέθανε από τύφο, θάφτηκε στα τείχη του Κρεμλίνου ( παραδοσιακή έδρα της ρωσικής εξουσίας).
Το βιβλίο του γύρισε ταινία το 1981 ο Γουόρεν Μπήτυ με τίτλο "Reds".


Ένας από τους πρώτους μεγάλους σκηνοθέτες, ο Αϊζενστάιν ασχολήθηκε και αυτός με την επανάσταση του 1917 ("Οκτώβρης"). Το αριστούργημα του όμως ήταν το "Θωρηκτό Ποτέμκιν", που αναφέρεται στην εξέγερση των ναυτών του ομώνυμου πλοίου στην Οδησσό το 1905, στα πλαίσια μιας επανάστασης που κατέστειλε μεν ο Τσάρος, αλλά σε βάθος χρόνου έφθειρε την απόλυτη εξουσία του.



Η επικράτηση της Οχτωβριανής επανάστασης προκάλεσε επαναστατική κινητικότητα σε όλη την Ευρώπη, αλλά χωρίς άμεση επιτυχία. Στην Γερμανία εκδηλώθηκε σοσιαλιστική επανάσταση που απέτυχε, γεγονός που προκάλεσε κύμα διώξεων εναντίον των οπαδών της. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και η Ρόζα Λούξεμπουργκ, που βασανίστηκε, εκτελέστηκε και το σώμα της ρίχθηκε στο ποταμό Σπρέε, που διασχίζει το Βερολίνο.
Ένας ποιητικός επικήδειος για την Ρόζα Λούξεμπουργκ (Epitaph(1919)) γράφτηκε από τον Μπέρτολτ Μπρεχτ, και μελοποιήθηκε από τον Κουρτ Βάιλ (The Berlin Requiem):

"Η Κόκκινη Ρόζα χάθηκε κι αυτή

Κανείς δεν ξέρει πού το κορμί της παραχώσαν

Ελεγε την αλήθεια στους φτωχούς

Γι' αυτό κι οι πλούσιοι τη σκοτώσαν"
Ακολουθεί η ελληνική εκδοχή, υπό την μουσική επιμέλεια του Θάνου Μικρούτσικου, με τον Γιάννη Κούτρα.
Στην Ρόζα Λούξεμπουργκ αναφέρεται το πασίγνωστο τραγούδι του Θάνου Μικρούτσικου, σε στίχους Άλκη Αλκαίου, που τραγουδά ο Δημήτρης Μητροπάνος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: