Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Τετάρτη 21 Μαΐου 2025

Πηνελοπιάδα (Από το Α1 και το Α3 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου)

    Όπως είναι γνωστό από την μυθολογία,  ο Οδυσσέας ήταν εκείνος ο οποίος είχε προτείνει στον πατέρα της Ελένης, τον Τυνδάρεω, να τους ορκίσει όλους τους μνηστήρες της Ελένης ότι εάν κάποιος απαγάγει την Ελένη είναι υποχρεωμένοι να βοηθήσουν εκείνον που θα διαλέξει για άντρα της. 
   Όταν όμως ο Πάρης απήγαγε την Ελένη κι ήρθαν να τον στρατολογήσουνε, ο Οδυσσέας είχε παντρευτεί την Πηνελόπη, είχε κάνει κι ένα μωρό, τον Τηλέμαχο, και δεν είχε καμία όρεξη να τρέχει
Η Πηνελόπη της "Πηνελοπιάδας" είναι
 δημιούργημα δικό μας. Υπήρχε όμως στην μυθολογία
μια εξαίρετη πολεμίστρια, η Αταλάντη. 
στου... Άδη τη μάνα, στην άλλη άκρη του κόσμου. Έτσι, σύμφωνα με την παράδοση, υποδύθηκε τον τρελό για να αποφύγει την στράτευση. Άρχισε να οργώνει την ακροθαλασσιά κι έλεγε ότι θα φυτέψει αλάτι για να φυτρώσουν αλατιές. Σύμφωνα με τη μυθολογία όμως, ο Παλαμήδης (που ήτανε το ίδιο έξυπνος με τον Οδυσσέα κι ο Οδυσσέας τον εκδικήθηκε μετά, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία) κατάλαβε ότι ο Οδυσσέας είπε ψέματα και φανέρωσε την απάτη του, οπότε – τι να κάνει κι αυτός που είχε ορκιστεί;- πήγε στην Τροία.
     Σε ένα άλλο, όμως, παράλληλο μυθολογικό σύμπαν, η απάτη του Οδυσσέα πέτυχε και κατάφερε να μην πάει στην Τροία. Όμως, την πάτησε γιατί αποδείχθηκε ότι έπρεπε να αναλάβει κάποιο άλλο πρόσωπο από την Ιθάκη να εκπληρώσει την υποχρέωσή του Οδυσσέα. Οπότε, η ατρόμητη πολεμίστρια Πηνελόπη, άφησε τον Οδυσσέα να νταντεύει τον Τηλέμαχο, πήρε τα όπλα της και πήγε στον Τρωικό Πόλεμο. Την καταγραφή των περιπέτειών της εκεί,  την γνωστή «Πηνελοπιάδα», η Μούσα (εγώ δηλαδή… J)  την ανέθεσε στ@ς ραψωδούς από τα τμήματα Α1 και Α3 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου που ανέλαβαν να μας ενημερώσουν  πώς θα εξελισσόταν ο Τρωικός Πόλεμος, αν δεν είχε πάει εκεί ο Οδυσσέας αλλά η Πηνελόπη. Είμαστε τυχεροί δε γιατί κάποιοι ραψωδοί μας εξιστόρησαν και την επιστροφή της Πηνελόπης από την Τροία,  την επονομαζόμενη εναλλακτική "Πηνελόπεια" (Την άλλη "Πηνελόπεια", την... κανονική, την έχουμε παρουσιάσει εδώ κι εδώ). 
  Η εργασία έγινε στα πλαίσια τους μαθήματος της Οδύσσειας και δράσης ενάντια στα έμφυλα στερεότυπα. 
Και αφού αφιερώσουμε ένα τραγουδάκι στην ενδυναμωμένη Πηνελόπη μας,


 ας  δούμε τις εργασίες των παιδιών... 
Γιώργος Τ.
                                               Πηνελόπη: Η Βασίλισσα του Πολέμου
     Όταν ο Οδυσσέας δείλιασε και αποφάσισε να μην φύγει για την Τροία, η Πηνελόπη δεν μπόρεσε να δεχθεί αυτή την ατίμωση και τη δειλία του συζύγου της. Θα έπαιρνε τη θέση του. Ήταν ζήτημα τιμής. Αποχαιρέτησε με ένα τρυφερό φιλί τον μικρό Τηλέμαχο ενώ κοιμόταν και έφυγε. Ήξερε ότι μπορεί να μην τον ξαναέβλεπε ποτέ.
Στην Τροία, η Πηνελόπη έζησε τον τρόμο και τη σκληρότητα του πολέμου. Είδε να πεθαίνουν οι φίλοι της. Σκότωσε τους εχθρούς. Τα χέρια της γέμισαν αίμα. Καθώς πολεμούσε είδε την Ελένη φυλακισμένη σε έναν πύργο. Δεν είχε φτιαχτεί για να πολεμά αλλά δεν δείλιασε στιγμή.
     Όμως ένα βράδυ ενώ ο πόλεμος φαινόταν χαμένος η Πηνελόπη αποφάσισε να σταματήσει αυτό το κακό, δεν άντεχε άλλο αίμα. Μπήκε μέσα στα τείχη με λευκά ρούχα και σήκωσε το σπαθί της. Προσπάθησε να πείσει και τις δύο πλευρές να την ακούσουν και να σταματήσουν τον πόλεμο. Όμως κανείς δεν την άκουσε. Ένα βέλος την πέτυχε στο πλευρό. Η Πηνελόπη έπεσε νεκρή στο έδαφος.
    Όταν η είδηση έφτασε στην Ιθάκη ο Οδυσσέας θρηνούσε για μέρες. Δεν μπόρεσε ποτέ να δεχθεί ότι εξαιτίας του χάθηκε για πάντα η γυναίκα του. Μεγάλωσε τον Τηλέμαχο με ιστορίες για την μητέρα του, την πιο γενναία γυναίκα του Τρωικού πολέμου.
 
 
Δέσποινα Τ
Η Πηνελοπιάδα: Η Πηνελόπη  συμμετέχει στον Τρωικό Πόλεμο
   O Οδυσσέας ύστερα από διαπραγματεύσεις κατάφερε να αποφύγει τον Τρωικό Πόλεμο. Όμως αυτό δεν άρεσε στην Πηνελόπη, η οποία αποφάσισε να αφήσει το παλάτι της στην Ιθάκη και να πάρει τη θέση του.
     Η Πηνελόπη, γνωστή για την σύνεσή της και την αποφασιστικότητα της αποφάσισε να δείξει ότι μια γυναίκα μπορεί να πολεμήσει αντάξια δίπλα στους πιο γενναίους ήρωες.
     Όταν έφτασε η Πηνελόπη στην Τροία, εντυπωσίασε τους συμπολεμιστές της με την εξυπνάδα και την καλά σχεδιασμένη στρατηγική που εφάρμοσε. Συγκεκριμένα προτίμησε την ειρηνική οδό και τη διπλωματία. Ντυμένη με τα πιο ακριβά και όμορφα υφάσματα όπως αρμόζει σε μια βασίλισσα, μπήκε κρυφά στην Τροία και μίλησε με την Ελένη. Της πρότεινε να προσπαθήσουν μαζί για να σταματήσουν τον πόλεμο.
      Το σχέδιο τους πέτυχε. Οι δυο γυναίκες ενωμένες, κατάφεραν να πείσουν και τους Αχαιούς και τους Τρώες και να σταματήσουν τον πόλεμο. Έτσι η Τροία σώθηκε από την καταστροφή και κανένας Αχαιός, ούτε Τρώας δεν πέθανε. Η Πηνελόπη γύρισε νικήτρια στην Ιθάκη. Έγινε θρύλος και ο Οδυσσέας καμάρωνε την γυναίκα του. Ο Τηλέμαχος ήταν υπερήφανος για τη μητέρα του.
 
 
Μυρτώ
Σε ένα παράλληλο σύμπαν, μια ατρόμητη πολεμίστρια, η Πηνελόπη, η γυναίκα του Οδυσσέα, αποφάσισε να πάρει μέρος στον Τρωικό Πόλεμο στην θέση του συζύγου της. Έξυπνη και αποφασιστική καθώς ήταν, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έφυγε απ’ την πατρίδα της, την Ιθάκη, με είκοσι καράβια, γεμάτα πολεμιστές και πολεμίστριες. Τόσο η Πηνελόπη , όσο και οι πολεμίστριες της , είχαν εκπαιδευτεί από της Αμαζόνες της Θράκης σε πολλή μικρή ηλικία.
      Οι αρχηγοί της εκστρατείας όταν είδαν την Πηνελόπη, στην Αυλίδα, στην θέση του Οδυσσέα ταράχτηκαν. Ο Αγαμέμνονας και ο αδερφός του ο Μενέλαος ,εξοργίστηκαν που δεν εμφανίστηκε ο πολυμήχανος Οδυσσέας, ο βασιλιάς της Ιθάκης. Δυσανασχέτησαν που μια γυναίκα θα συναποφάσιζε μαζί με τόσους άντρες σε αυτήν την σημαντική εκστρατεία. Όταν  όμως, άκουσαν την έξυπνη ιδέα της για να δελεάσουν την Ιφιγένεια να θυσιαστεί, άλλαξαν αμέσως γνώμη. Ένα έφηβο κοριτσάκι δεν θα αρνιόταν σε μια γνωριμία με τις ξακουστές πολεμίστριες της Ιθάκης! Αλλά με την αναχώρηση των ελληνικών καραβιών, οι αρχηγοί, της ξαναδίνουν την θέση που κατά την γνώμη τους, αρμόζει σε μια γυναίκα: Η Πηνελόπη μπαίνει στα καράβια τελευταία. Με την υπομονή της, όμως και την πολεμική ευφυΐα της, θα αποδείξει τα επόμενα χρόνια που θα ‘ρθουν, ότι είναι ισάξια της φήμης του άντρα της. Κέρδισε, αρκετά σύντομα, την εκτίμηση του Νέστωρα, ο οποίος πάντα ρωτούσε την γνώμη της στα συμβούλια των Αχαιών.
       Όμως ο Αγαμέμνονας, ο Μενέλαος και ο Αχιλλέας, εντυπωσιάστηκαν από την Πηνελόπη μόνο όταν την είδαν στο πεδίο της μάχης: εύστοχη τοξότρια και εξαιρετική ιππέας, έμπαινε μπροστά στην μάχη άφοβα, ακολουθούμενη από της συμπολεμίστριες της.
      Μετά από 10 χρόνια μάχης, οι Αχαιοί εξαντλήθηκαν. Αποφάσισαν ότι πια ήταν καιρός να καταλάβουν την Τροία, με διαφορετικό τρόπο, πιο πονηρό. Την λύση την έδωσε η βασίλισσα της Ιθάκης. Το σχέδιο ήταν το εξής:  θα λογομαχούσε πολύ άγρια η Πηνελόπη με τον Αχιλλέα για το ποιοι ήταν οι δυνατότεροι : οι Μυρμιδόνες ή οι πολεμίστριες της Ιθάκης. Για να γίνουν πιστευτοί, δεν θα αποκαλύψουν στους Αχαιούς στρατιώτες το σχέδιο.            Μάλιστα θα πολεμήσουν μπροστά στο στρατόπεδο των Αχαιών, ο Αχιλλέας με τους Μυρμιδόνες και η Πηνελόπη με τις πολεμίστριές της. Για να γίνει ακόμα πιο αληθοφανές, ο Αχιλλέας δέχτηκε την πρόταση της Πηνελόπης να τον πληγώσει με το βέλος της στον ώμο. Η μάχη θα εξελίσσονταν κανονικά, ώστε κανείς να μην καταλάβει ότι ήταν ψεύτικη. Τόσο όμως οι Μυρμιδόνες όσο και οι πολεμίστριες, είχαν πάρει την εντολή να πληγώνουν ελαφρά ο ένας τον άλλο και να μην αλληλοσκοτωθούν.
      Πράγματι οι Τρώες που παρακολουθούσαν από τα τείχη την μάχη ξεγελάστηκαν και πίστεψαν ότι αυτό ήταν το τέλος της Πηνελόπης και του Αχιλλέα. Έτσι, δεν ξαφνιάστηκαν όταν η Πηνελόπη εμφανίστηκε στην πύλη της πόλης, μόνη  της, να τους ικετεύει να της ανοίξουν για να σωθεί από τη οργή του διώκτη της που τον είχε λαβώσει στον αριστερό του ώμο. Οι Τρώες στη αρχή πανικοβλήθηκαν, αλλά η Εκάβη σκέφτηκε ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να μείνουν χωρίς την Πηνελόπη οι Αχαιοί και ότι είναι ωφέλιμο προς αυτούς να έχουν την Πηνελόπη σύμμαχό τους. Θα τους αποκάλυπτε πολλά μυστικά σχέδια των Αχαιών.
     Η Πηνελόπη όμως, άλλα είχε στο νου της. Όταν η Εκάβη την πλησίασε για να της μιλήσει, εκείνη με μια γρήγορη κίνηση την άρπαξε και την απείλησε με ένα κοφτερό μαχαίρι στον λαιμό. Πρόσταξε τους φρουρούς που ήταν εκεί κοντά να ανοίξουν τις πύλες για να περάσουν οι δικοί της, αλλιώς η βασίλισσά τους θα σκοτωνόταν. Τότε, ένας φρουρός φώναξε τον Πρίαμο. Εκείνος, έντρομος, αλλά πάντα σοβαρός, διέταξε να ανοίξουν οι πύλες της Τροίας. Παρόλα αυτά, η συμφωνία ανάμεσα στον Πρίαμο  και στην Πηνελόπη, ήταν ότι οι Αχαιοί δεν θα πείραζαν τίποτα και κανέναν. Οι Τρώες θα παραδίνονταν στον εχθρό.
      Έτσι κι έγινε. Οι Αχαιοί μετά από 10 χρόνια πολέμου κατάφεραν να πάρουν την Τροία και ο Μενέλαος την γυναίκα του. Η Πηνελόπη απέδειξε με την αξία της ότι ήταν τόσο άξια στο σπαθί και στην εξυπνάδα όσα  και ο Οδυσσέας.
 
Νικόλας
    Αφού ο Οδυσσέας κατάφερε να τους ξεγελάσει όλους, αυτό το άτομο που έπρεπε να πάει να πολεμήσει ήταν η Πηνελόπη. Πριν φύγει μάζεψε όλες τις γυναίκες των βασιλιάδων των ελληνικών πόλεων, τεράστιο γυναικείο στρατό και ξεκίνησε για την Τροία.
      Όταν έφτασε της ήρθε μια πολύ καλή ιδέα. Αφού κρύφτηκε ο στρατός, η Πηνελόπη μαζί με τις υπόλοιπες βασίλισσες παρουσιάστηκαν στους Τρώες ως διάσημες χορεύτριες από τον Βορά. Οι Τρώες μαγεύτηκαν από τον χορό και ξέχασαν να κλείσουν τις πύλες με αποτέλεσμα ο ελληνικός στρατός να εισβάλει και μέσα σε λίγες ώρες είχαν καταλάβει την Τροία.
       Αφού έφυγαν όλα τα ελληνικά καράβια, ξεκίνησε τελευταία η Πηνελόπη για την Ιθάκη. Όμως λίγο πριν φτάσει, μια ξαφνική καταιγίδα την έστειλε μαζί με τις συντρόφισσές της στο νησί των Κυκλώπων. Εκεί τις περίμενε ο Πολύφημος, έτοιμος να τις φάει. Όμως η πανέξυπνη Πηνελόπη εκμεταλλεύτηκε το ταλέντο της στο πλέξιμο και μαζί με τις συντρόφισσές της του έπλεξαν έναν πανέμορφο χιτώνα για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Εκείνος αντί να τις φάει, δέχτηκε με ευχαρίστηση το δώρο τους και τους έδειξε μια σύντομη πορεία προς την Ιθάκη.
       Όντως, μετά από λίγες μέρες, το καράβι της Πηνελόπης άραξε στο λιμάνι τη Ιθάκης. Εκεί όμως την περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Στο παλάτι είχαν εγκατασταθεί νύφες που ήθελαν να παντρευτούν τον Οδυσσέα, ο οποίος για να τις αποφύγει έκανε στα ψέματα ότι είναι άρρωστος. Η Πηνελόπη, με τη βοήθεια της Αθηνάς, άλλαξε μορφή και προκάλεσε τις νύφες σε διαγωνισμό πλεξίματος. Όπως ήταν αναμενόμενο η Πηνελόπη τις κέρδισε, αποκαλύφθηκε και τις έδιωξε με τις κλωτσιές από το παλάτι.
    Έτσι τελείωσε η περιπέτεια της Πηνελόπης, η γνωστή σε όλους μας, Πηνελοπιάδα και η Πηνελόπη έζησε ευτυχισμένη, μέχρι το τέλος της ζωής της, με τον πολυαγαπημένο της Οδυσσέα και με τον μονάκριβο γιο της, Τηλέμαχο.
 
 
Σάββας
   Αν πήγαινε η Πηνελόπη στη θέση του Οδυσσέα στον Τρωικό πόλεμο, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.
     Η Πηνελόπη ξεκίνησε για τον Τρωικό πόλεμο αποχαιρετώντας τον γιο και τον άντρα της, χωρίς να γνωρίζει αν θα τους ξαναδεί, γυρίζοντας ζωντανή. Φτάνοντας στο στρατόπεδο των Αχαιών, αντίκρυσε πολλούς θυμωμένους άντρες, οι οποίοι ήταν έτοιμοι για επίθεση. Τότε, κατάλαβε το τι είχε να αντιμετωπίσει, την σκληρότητα και την φρίκη του πολέμου. Όταν άρχισε ο πόλεμος, αρκούσε μόνο μία ημέρα για να σταματήσει, αφού έμειναν άναυδοι από την γενναιότητα μιας γυναίκας, η οποία είχε το θάρρος να έρθει στο πεδίο της μάχης. Όλοι οι άνδρες θεωρούσαν ότι η θέση των γυναικών ήταν στο σπίτι, στην ανατροφή των παιδιών και στον αργαλειό. Ήταν περιορισμένη στον ιδιωτικό βίο και δεν είχε καμία σχέση με τον δημόσιο. Όμως η Πηνελόπη έπαιξε σημαντικό ρόλο, καθώς αγωνίστηκε για την οικογένεια και το σπίτι της, σε αντίθεση με τους άνδρες που μάχονταν για την τιμή και τη δόξα.
      Επομένως, η συμμετοχή θα έδινε νέα διάσταση στον Τρωικό πόλεμο, αναδεικνύοντας τη δύναμη της γυναικείας φύσης και ανατρέποντας τις αντιλήψεις εκείνης της εποχής για την θέση της γυναίκας.
  
Εύη 
    Ο Οδυσσέας κατάφερε να τους ξεγελάσει όμως έπρεπε να βρει αντικαταστάτη, κανένας δεν ήθελε να πεθάνει στον πόλεμο, όποτε έστειλε την πολυαγαπημένη του σύντροφο για να έχει το κεφάλι του ήσυχο.
   Η Πηνελόπη κατάφερε παρόλα αυτά να μην πεθάνει στην μάχη της Τροίας, τώρα έπρεπε να βρει τρόπο να πάει πίσω στον τόπο της άλλα και στον  Οδυσσέα. Ξεκίνησε λοιπόν το ταξίδι της μετά τον πόλεμο της Τροίας, στην διαδρομή συνάντησε μία πελώρια γοργόνα με ένα μάτι η οποία την μάγεψε και την πήρε σε ένα απομακρυσμένο νησάκι. Εκεί ήταν ένας όμορφος μελαχρινός με μακριά σπαστά μαλλιά, πράσινα μάτια και μια φωνή για Μέγαρο Μουσικής. Εκείνος αποδείχτηκε ότι ήταν γιος της γοργόνας και ήθελε να την παντρευτεί, η Πηνελόπη αρνήθηκε, εξηγώντας του πως είναι παντρεμένη με οικογένεια και ένα παιδί στην Ιθάκη
Και δραπέτευσε αφού πρώτα ευχαρίστησε την γοργόνα για την φιλοξενία της μιας και έμεινε εκεί για 2 χρόνια. Στην συνέχεια συνέχισε το ταξίδι της προς την πατρίδα μέχρι που συνάντησε την Σκύλλα και την Χάρυβδη αντιμετωπίζοντας τες με τρομερή ευκολία μιας και ήταν γυναίκα. Μετά από λίγο καιρό, παρατήρησε στο βάθος στεριά, έτσι από περιέργεια και μόνο πήγε να δει τι είδους νησί ήταν αυτό, όταν έφτασε αντίκρισε έναν κήπο γεμάτο λουλούδια και ζώα και πουλιά να κελαηδούν περπατώντας μέσα στο νησί από ένα μικρό μονοπατάκι αντίκρισε ένα κάστρο που ήταν τεράστιο, όταν μπήκε μέσα μιας και ήταν ανοιχτή η πόρτα είδα ένα τραπέζι Γεμάτο με κάθε λογής φαγητό, κοτόπουλα, χοιρινό, μοσχάρι, αρνιά, και ούτω καθεξής Οπότε έκατσε να δειπνήσει μόνη της, έφαγε χόρτασε και αναχώρησε για την Ιθάκη, όπου κι έφτασε περίπου ένα χρόνο μετά ταξιδεύοντας σε μία μικρή βαρκούλα
 
Μαργαρίτα
     Όπως είναι γνωστό από τη μυθολογία, ο Οδυσσέας ήταν εκείνος που ταξίδευε για να επιστρέψει στην Ιθάκη. Όμως σε αυτή την ιστορία, η Πηνελόπη είναι εκείνη που ξεκινά το ταξίδι.
     Όταν οι Αχαιοί πήγαν να πολεμήσουν στην Τροία, η Πηνελόπη αποφάσισε να μην μείνει απλά να περιμένει τον Οδυσσέα. Έτσι, πήρε την απόφαση να φύγει η ίδια και να πάει να τον βρει. Άφησε πίσω της το σπίτι της στην Ιθάκη και ξεκίνησε το μακρινό ταξίδι με ένα καράβι.
   Στο δρόμο της, η Πηνελόπη πέρασε από πολλές δυσκολίες. Συνάντησε θαλασσοταραχές, νησιά γεμάτα παράξενους ανθρώπους και τρομερά τέρατα. Σε ένα νησί, κινδύνεψε να την παγιδεύσει ένας Κύκλωπας, αλλά εκείνη σκέφτηκε ένα έξυπνο σχέδιο και κατάφερε να ξεφύγει.
      Πιο πέρα, έφτασε σε ένα όμορφο νησί όπου ζούσε η Καλυψώ. Η Καλυψώ ήθελε να κρατήσει την Πηνελόπη κοντά της για πάντα. Όμως η Πηνελόπη της εξήγησε πόσο πολύ ήθελε να ξαναβρεί τον Οδυσσέα και την πατρίδα της. Η Καλυψώ συγκινήθηκε από τα λόγια της και τελικά τη βοήθησε, δίνοντάς της κατεύθυνση για να συνεχίσει το ταξίδι της.
    Μετά από πολλές περιπέτειες, η Πηνελόπη έφτασε στην Τροία. Εκεί βρήκε τον Οδυσσέα και μαζί πήραν τον δρόμο της επιστροφής για την Ιθάκη. Ήταν χαρούμενοι που κατάφεραν να συναντηθούν ξανά, κι όταν γύρισαν πίσω, όλοι τους υποδέχτηκαν με γιορτές και χαρές!
 Έτσι η Πηνελόπη απέδειξε πως με θάρρος, εξυπνάδα και υπομονή μπορείς να πετύχεις τα πάντα!
 
Αργυρώ
Από τότε που έφυγε ο Οδυσσέας, η Πηνελόπη ήταν τόσο μόνη ... Κάθε μέρα, σε κάθε ηλιοβασίλεμα, πήγαινε στην θάλασσα, καθόταν στην άμμο αγναντεύοντας  τα κύματα, περιμένοντας να δει κάποια σχεδία στα θολά νερά από πολύ μακριά. Κάποια μέρα λοιπόν αποφάσισε να κάνει κάτι για αυτό... Ένα κυριακάτικο πρωί, νευριασμένη  με τους μνηστήρες, διέταξε τους υπηρέτες της να τους  διώξουν όλους, λέγοντάς τους πως η Πηνελόπη είχε κουραστεί πια και ήθελε λίγες μέρες να μείνει μόνη της.
Πλέον μπορούσε να είναι  ήρεμη, εφόσον δεν γλεντούσαν κάθε μέρα οι μνηστήρες, και έτσι κάθονταν στον δωμάτιο της σκεπτόμενη, θέλοντας να βρει μια λύση. Πριν από κάτι μέρες είχε διατάξει τους στρατιώτες του παλατιού να πάνε να ψάξουν τον Οδυσσέα. Όμως δεν μπορέσαν να περάσουν τα κύματα για να διασχίσουν τον ύφαλο και έτσι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, χάνοντας πολλούς.
    Χωρίς να πει κάτι σε κάποιον, αποφάσισε να πάει να ζήσει μακριά από όλους και από όλα… Πήρε το σκύλο τους που τόσο λάτρευε ο Οδυσσέας και άφησε μόνο ένα γράμμα στον Τηλέμαχο που έλεγε: << Αγαπημένο μου παιδί… κουράστηκα μετά από 15 χρόνια να ζω μες στην αγωνία, να βλέπω όλα αυτά που γινόντουσαν κάθε μέρα. Πάω να ζήσω κάπου που σίγουρα ο μπαμπάς σου θα με βρει. Σε ένα μέρος που μόνο εγώ και εκείνος ξέρουμε! Η θεά Αθηνά θα με προσέχει! >>
 
Μιχάλης Σκ.
Αν η Πηνελόπη πήγαινε στον πόλεμο της Τροίας αντί για τον Οδυσσέα, η ιστορία θα ήταν πολύ διαφορετική. Η Πηνελόπη αφού ήταν έξυπνη και υπομονετική θα σύμβαλε σε διπλωματικές λύσεις και μπορεί να κατάφερνε να κερδίσει τους Τρώες χωρίς τόσο βίαιο και χυδαίο τρόπο. Έτσι όπως κορόιδεψε τους μνηστήρες θα μπορούσε να κάνει και στους Τρώες, δηλαδή να τους εξαπατήσει. Άμα γινόταν αυτό θα γινόταν πολύ διάσημη και θα έμενε στην ιστορία.
 
Φοίβος
     Την εποχή που η Τροία βρισκόταν στον πόλεμο, ένας πολεμιστής ξεχώριζε για το μυαλό του και την αντοχή του: η Πηνελόπη από την Ιθάκη. Δεν ήταν μόνο δυνατή με το ξίφος της, αλλά είχε την τέχνη να πείθει και να σχεδιάζει στρατηγικές. Ενώ οι άλλοι έβλεπαν μόνο τείχη και αίμα, εκείνη έπλεκε αόρατα σχέδια με υπομονή, όπως η αράχνη τον ιστό της.
    Πολλά βράδια, όταν οι αρχηγοί σκέφτονταν πάνω από τους χάρτες μπροστά στις φωτιές του στρατοπέδου, ζητούσαν λύσεις από τα μάτια της Πηνελόπης. Με τη σοφία της και την ατσαλένια καρδιά, κατάφερε να βρει τρόπους που λογάριαζαν την περηφάνια των Τρώων, χωρίς να παρασυρθεί από τα πάθη του πολέμου.
      Και όταν τελικά τα τείχη έπεσαν και η νίκη ήρθε, η Πηνελόπη δεν ζήτησε τιμές και δάφνες. Με σιωπηλή νοσταλγία, γύρισε στα νησιά του Ιονίου, κουβαλώντας τον κόπο των χρόνων και την αμετάθετη επιθυμία της επιστροφής στην καρδιά της. Εκεί την περίμεναν υποσχέσεις και σκιές, αλλά η Πηνελόπη, όπως πάντα πιστή στη μοίρα της, ήξερε να υφαίνει το μέλλον της όπως το ήθελε: με θάρρος, σοφία και αδιάκοπη υπομονή.

Άγγελος Γ. 


Άγγελος Κ. 


Αθηνά 


Αντζελίνα 


Αρετή 


Βασίλης Τ. 


Βασίλης Συμ. 

Γιώργος Ε. 

Δήμητρα 


Δημήτρης 


Δικαία 

Εβίνα


Εμμανουέλα  

Ευαγγελία 


Θέμης 


Ιωάννα 

Κατερίνα Χ. 

Κωνσταντίνος Δικ. 


Μαρία Π. 

Μαρία Χριστίνα Β. 


Μαρία Χριστίνα Δ. 

Νεφέλη Π. 

Νεφέλη Φ. Δ. 

Πολυξένη

Σοφία

Χαριτωμένη 




Δεν υπάρχουν σχόλια: