Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Η γλώσσα ως εικόνα plus (Από το Γ1 Γυμνασίου Παραδεισίου και τα τμήματα Γ2 και Γ3 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου)

Για άλλη μια φορά, στη δεύτερη ενότητα του μαθήματος της Γλώσσας, μιλήσαμε, γράψαμε και φιλοτεχνήσαμε για τη γλώσσα.
Τα παιδιά του Γ2 και του Γ3 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου ζωγράφισαν τη γλώσσα ως εικόνα ενώ τα
παιδιά του Γ1 Γυμνασίου Παραδεισίου (που μάλλον δεν έχουν εντρυφήσει στις εικαστικές τέχνες, εκτός από λίγες εξαιρέσεις) έγραψαν σχετικά κείμενα: περιέγραψαν τη γλώσσα ως εικόνα, φαντάστηκαν πώς θα ήταν μια α-γλωσσική κοινωνία και τέλος αναλογίστηκαν με ποιο άτομο θα ήθελαν να επικοινωνήσουν περισσότερο απ' όλους και τι θα είχαν να συζητήσουν μαζί του.

Πρώτα όμως το βίντεο με τις εικόνες που ζωγράφισαν τα παιδιά:




Ακολουθούν οι εργασίες των παιδιών 

Άννα Μαρία Τσ. 

Αγγελική Μ. 

Αλεξάντρα Φρ. 

Αποστολία Ραπ. 

Βίκυ 

Βαλάντης Σ. 

Βασιλεία Μαν. 

Γιώργος Ομπ. 

Δαμιανός Μαχ. 

Ελίνα Σεπ. 

Εριέττα Π. 

Ηλίας Σ. 

Κωνσταντίνα Πλ.

Κωνσταντίνα Χατζηβ. και Χαρά Δημ.: 
Γλώσσα είναι ο τρόπος με τον οποίο όλοι αυτοί συνεννοούνται

Κωνσταντίνα Χατζημ. 

Κωνσταντίνος Μπαρ. 

Κωνσταντίνος Μπιλ. 

Λαμπρινή Μαρ. 

Μάξιμος Λυκ. 

Μαίρη Παπ. 

Μανώλης Χατζ. 

Μαρία Σαρ. 

Μαρία Φατ. 

Μαριάνθη Λεβ. 

Μικές Μαγ. 

Μιχάλης Χαλ. 

Οδυσσέας Λουκ. 

Όλγα Πσν. 


Ραφαήλ Λουκ. 

Σάββας Σορ. 

Σάκης Κουντούρης 

Σοφία Πιτρ. 

Σοφία Χριστ. 

Τσαμπίκα Μαν. 

Χριστίνα Παπ. 

Και κάποια κείμενα...

Νικολίτσα Α.
Η εικόνα που φαντάστηκα όταν ακούω τη λέξη "γλώσσα" είναι πολλοί άνθρωποι από διαφορετικές χώρες να επικοινωνούν με άλλους ανθρώπους ώστε αν κάποιος δε γνωρίζει μια γλώσσα να αρχίζει σιγά-σιγά να τη μαθαίνει και στο τέλος να είναι όλοι πολύγλωσσοι. Καθένας θα φορά τη γλώσσα του όπως τα ρούχα, σαν παραδοσιακή στολή, για παράδειγμα στην Κίνα έχουν το κιμονό. Γι' αυτό φαντάστηκα κάθε χώρα να φορά τα παραδοσιακά ρούχα της και να μιλάει τη γλώσσα της.

Ειρήνη Σπ.
Ένας κόσμος χωρίς γλώσσα θα ήταν βαθιά αντικοινωνικός. Δε θα μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε με τους ανθρώπους γύρω μας. Δε θα μπορούσαμε καν να σκεφτούμε. Επιπλέον, χωρίς τις τυπικές γλώσσες, όπως τα μαθηματικά και την πληροφορική, ο άνθρωπος δε θα μπορούσε να προοδεύσει και να κάνει ανακαλύψεις ή εφευρέσεις. Και η καθημερινότητα του ατόμου πάντως δε θα ήταν εύκολη διότι, αφού δεν υπάρχει γλώσσα, δε θα μπορούσε να συνεργαστεί με τους γύρω του και θα ήταν μόνος του.

Κριστιάνα Ντ.
Πώς θα ήταν ο κόσμος μας χωρίς γλώσσα; Αυτή η ερώτηση με βάζει σε σκέψεις διότι χωρίς τη γλώσσα δε θα υπάρχει επικοινωνία και αλληλεπίδραση με τους γύρω μας. Μου φαίνεται περίεργο να φανταστώ μια κοινωνία που τα μέλη της δεν αλληλεπιδρούν. Εκτός αυτού η καθημερινότητα κάθε ατόμου θα είναι βαρετή χωρίς τη γλώσσα. Όλοι θα πρέπει να αλληλεπιδράσουμε κάπως για να εξελιχθούμε. Ακόμα και χωρίς τη φωνή, γλώσσα υπάρχει: η νοηματική, όπου χρησιμοποιούν τα χέρια κάνοντας κινήσεις για να επικοινωνήσουν. Δε γίνεται αλλιώς.

Νεφέλη Σκ.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα που θα ήθελα να συζητήσω αν είχα την ευκαιρία να μιλήσω για οτιδήποτε είναι οι αληθινές σχέσεις με τους γύρω μας. Είναι τελείως διαφορετικό να έχουμε κάποιες επιφανειακές σχέσεις από κάτι ουσιαστικότερο, όπως μια φιλία ή έναν δεσμό. Η κάθε σύνδεση που έχουμε με κάποιον είναι διαφορετική και αναπτύσσονται πολλά συναισθήματα. Όμως ποτέ δε ξέρουμε αν θα κρατήσει αυτό που ζούμε και νιώθουμε. Αυτό το θέμα θα ήθελα να το συζητήσω με έναν άνθρωπο που είχε σημαντικό ρόλο στη ζωή μου αλλά τελικά δε δούλεψε η μεταξύ μας σχέση. Είναι δύσκολο κάποιες φορές να εκφράσεις αυτά που σκέφτεσαι διότι δεν είσαι σίγουρος για το πώς νιώθεις. Συγκεκριμένα αυτός είναι ο λόγος που θες να το συζητήσεις με τον άλλον, για να καταλάβεις. Μερικές φορές είναι η σκέψη: "Μήπως είναι έτσι μόνο στο μυαλό μου;", "Μήπως δεν είναι η αλήθεια;". Επομένως, χρειάζεται η συζήτηση για να ανταλλάξετε οπτικές γωνίες και να καταλήξετε σε ένα συμπέρασμα.

Μιχάλης Ι.
Αν μπορούσα να μιλήσω με τον οποιοδήποτε... Δεν έχω κάποιον διάσημο τραγουδιστή, αθλητή ή κάποιον influencer για τον οποίο να τρελαίνομαι. Άρα, άμα μου δινόταν η ευκαιρία να μιλήσω στον οποιοδήποτε, ζωντανό ή νεκρό, δε θα τη σπαταλούσα σε κάποιον απλώς δημοφιλή. Λαμβάνοντας, όμως, υπόψη το γεγονός ότι είμαι το μεγαλύτερο φυτό στα μαθηματικά, περνάω ένα μεγάλο ποσοστό της μέρας μου μαθαίνοντας για διάφορα θεωρήματα. Αν έχω μάθει κάτι από τον χρόνο που έχω αφιερώσει είναι ότι οι μερικοί άνθρωποι που υπήρξαν ήταν ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ έξυπνοι και ειλικρινά πιστεύω πως εβδομήντα χρόνια ζωής είναι λίγα γι' αυτούς. Μια φράση που συνηθίζω να λέω είναι ότι αν ένας απ' αυτούς είχε άλλον έναν χρόνο ζωής, τα μαθηματικά θα ήταν το διπλάσιο εξελιγμένα! Πιστεύω ότι απ' όλους τους μαθηματικούς που έχουν υπάρξει, αυτοί με τα πιο σημαντικά έργα είναι ο Νιούτον και ο Όιλερ. Ο καθένας απ' αυτούς διατύπωσε σπουδαία θεωρήματα, τα οποία χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα. Επίσης και οι δύο θεωρούνται εφευρέτες των λογισμών και του υπολογισμού του εμβαδού μη συμμετρικών σχημάτων. Αν έπρεπε να επιλέξω έναν από τους δύο, θα διάλεγα να μιλήσω στον Νιούτον και θα του παρουσίαζα μερικά από τα σημερινά άλυτα μαθηματικά προβλήματα.

Κατερίνα Μ.
Αν μπορούσα να μιλήσω σε οποιονδήποτε για οποιοδήποτε θέμα, θα ήθελα συζητήσω περισσότερο απ' όλα τα συναισθήματα, τις σκέψεις και την κοσμοαντίληψη τη δική μου και του συνομιλητή μου. Θα προτιμούσα να μιλήσω με ένα άκυρο, άγνωστο σε μένα άτομο της ηλικίας μου για να δω μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις. Θεωρώ πως είναι δύσκολο να μιλήσουμε γι' αυτό που θέλουμε με τον τρόπο που θέλουμε γιατί φοβόμαστε πως δε θα μας καταλάβουν, θα μας κατακρίνουν, θα μας κοροϊδεύουν και θα γελάνε με εμάς και αυτό που λέμε.

Χαρά Δ.
Αν μπορούσα να μιλήσω με κάποιον για οποιοδήποτε θέμα, θα ήταν ένας συγκεκριμένος φίλος μου και το θέμα που θα ήθελα να συζητήσω μαζί του θα ήταν το πώς να μπορεί να μου τα λέει όλα ξεκάθαρα όπως είναι και όπως τα νιώθει. Θεωρώ πως είναι δύσκολο να μιλήσουμε αυθεντικά γιατί συνήθως δε θέλουμε να γίνουμε δυσάρεστοι ή φοβόμαστε μη μας κατακρίνει ο συνομιλητής μας ή στενοχωριόμαστε με το ενδεχόμενο να μην τον ενδιαφέρουν αυτά που έχουμε να του πούμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: