Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

Η μάχη στο φαράγγι του Χελμ και η Ιλιάδα (Δ 422-544): (αφηγηματικοί) δρόμοι παράλληλοι (και μια βυζαντινή εσάνς)

  Για όποιον τυχόν δεν το  γνωρίζει, η μάχη στο φαράγγι του Χελμ δεν είναι στην Ιλιάδα. 
Μαζί με την "μάχη των μπάσταρδων" αποτελεί μια από τις εμβληματικότερες μάχες του σύγχρονου επικού κύκλου που αποτελείται από ταινίες ή σειρές φαντασίας, όπως "Άρχοντας των  δαχτυλιδιών", το "Game of thrones" ή τα κινηματογραφικά σύμπαντα  μεταλλαγμένων ή υπερηρώων της  Marvel  και της  DC.
  Η μάχη στο φαράγγι Χελμ είναι μιας από τις κρισιμότερες στην λογοτεχνική και κινηματογραφική τριλογία του "Άρχοντα των Δακτυλιδιών" καθώς αν ηττηθούν οι συνασπισμένες δυνάμεις των ανθρώπων, των νάνων και των ξωτικών από τις δυνάμεις των τερατόμορφων Ορκ και Ούρουκ Χάι, η επικράτηση του ηγέτη τους Σάρουμαν, που έγινε τσιράκι του κακού  θεού Σάουρον,  θα είναι αναπόφευκτη και το κακό θα υπερισχύσει.
  Αρά δεν είναι μέρος της Ιλιάδας. Η μήπως είναι; Εντάξει δεν είναι,  αλλά και οι δυο ιστορίες έχουν μια κοινή αφηγηματική.... πολιτική,  ή μάλλον, η ταινία συνεχίζει την αφηγηματική τακτική που εγκαινιάζει το αρχαίο έπος. Στη  Δ 422-544   αρχίζει να επαληθεύεται η φήμη της Ιλιάδας ως πολεμικού έπους καθώς η μάχη επιτέλους αρχίζει. Ο ποιητής αφού παρουσιάσει τις δυο στρατιές χρησιμοποιώντας δυο εντυπωσιακές εκτεταμένες παρομοιώσεις που προέρχονται από τη φύση, αρχίζει να περιγράφει τη μάχη εναλλάσσοντας σκηνές γενικευμένης μάχης με σκηνές όπου εστιάζει στην μονομαχία συγκεκριμένων  προσώπων. 
" [...]Κι οι Τρώες, ως πρόβατα σε τσέλιγκα τρανού τη μάντρα στέκουν
μύρια, ν' αρμέξουν το άσπρο γάλα τους κι ως καρτερούν, βελάζουν
χωρίς αναπαμό, τ' αρνάκια τους γρικώντας· όμοια τότε
των Τρώων ο αλαλητός ασκώνουνταν μες στο φαρδύ τ' ασκέρι.
Ίδια λαλιά δεν είχαν όλοι τους μηδέ μιλούσαν όμοια,
τι ήταν το ασκέρι χιλιομάζωχτο κι οι γλώσσες μπερδεμένες.[...]"
Τι: Όχι; Δεν είναι από την Ιλιάδα  η φωτογραφία;

    Πάνω στο ίδιο αφηγηματικό μοτίβο - αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα καθώς η συγκεκριμένη μάχη είναι ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα της ιστορία της, ενώ η μάχη της Ιλιάδας ένα επουσιώδες επεισόδιο στη δική της ιστορία-  δομεί την αφήγηση της μάχης ο σκηνοθέτης της τριλογίας Πίτερ Τζάκσον. Αφού παρουσιάσει τις δυο αντίπαλες παρατάξεις με τράβελινγκ γενικά πλάνα, η μάχη αρχίζει και η κάμερα μετακινείται συνεχώς, εστιάζοντας  άλλοτε σε γενικευμένες επιθέσεις των Ορκ και αποκρούσεις αυτών τους υπερασπιστές του Χελμ και άλλοτε σε ηρωικές πράξεις των πρωταγωνιστών, οι οποίες μάλιστα διανθίζονται με το επαναλαμβανόμενο σε όλη την τριλογία comic relief στοίχημα μεταξύ του Λέγκολας και του Γκίμλι  ποιος θα σκοτώσει περισσότερους εχθρούς . 
  Αλλά να μην τα λέω εγώ...  Δείτε τα! 

   Προσθήκη: Ορίστε και μια αναπαράσταση της μάχης Αχαιών και Τρώων που μας έστειλε η καλή μας φίλη, αναγνώστρια της σελίδας και βυζαντινή αρχαιολόγος  Ντίνα Κεφαλά.  Πρόκειται, όπως μας λέει, για μια απεικόνιση  που προέρχεται από το βυζαντινό χειρόγραφό της Ιλιάδας που βρίσκεται στην Αμβροσιανή Βιβλιοθήκη  του Μιλάνου και φιλοτεχνήθηκε πιθανότατα στην Κωνσταντινούπολη ή στην Αλεξάνδρεια  τον 5ο αιώνα.  

Μαζί μας έστειλε και την απεικόνιση ενός άλλου μεταγενέστερου επεισοδίου της Ιλιάδας, την σύλληψη και την εκτέλεση του Τρώα κατασκόπου Δόλωνα, την βάζω  κι αυτή να βρίσκεται..


Υ.Γ.: Θα μπορούσα να βάλω και  ην προαναφερθείσα από το "Game οf Thrones" μάχη, την τελική μάχη των "Εκδικητών" ενάντια στον Θάνος ή και αρκετές ακόμα μάχες. Προτίμησα την μάχη στο φαράγγι Χελμ διότι ήταν  η πρώτη στη σύγχρονη κινημοτογραφικοτηλεοπτική ιστορία μου εφάρμοσε αυτό το αφηγηματικό μοτίβο σε τόσο μεγάλο βαθμό. 
 Μουσικούλα; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: