Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Όμηρικά τσιμπούσια: Η ανατομία ενός συμποσίου (από το Α1 και το Α3 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου )

    Τα ομηρικά έπη εκτός από... ομηρικές μονομαχίες έχουν και τσιμπούσια... Και μιλάμε για ομηρικά τσιμπούσια, όχι ψέμματα!
 
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α1 και του Α3  στα πλαίσια της θεματικής εβδομάδας ερεύνησαν
"Βάλτε να πιούμε... "
 εξαντλητικά ό,τι σχετίζεται με τα συμπόσια που αναφέρονται στην Οδύσσεια ( στην Ιθάκη, στη Πύλο, στη Σπάρτη, στους Φαίακες και ξανά στην Ιθάκη). Κατέγραψαν τα σκεύη και τα έπιπλα που ήταν αναγκαία για ένα συμπόσιο, τα φαγητά και τα ποτά που κατανάλωναν, τα πρόσωπα που συμμετείχαν στο συμπόσιο, το υπηρετικό προσωπικό και τις αρμοδιότητες του, τους κανόνες καλής συμπεριφοράς, τους χώρους στους οποίους κινούταν και τα τραγούδια τα οποία έλεγαν.
   Στο τέλος, μπουκάρησαν στη  "σκουληκότρυπα", που ως γνωστόν γειτνιάζει στο χωροχρόνο με το ιστολόγιο και συχνά χρησιμοποιούμε ως χρονομηχανή, φτάσαν στην ομηρική εποχή και απόσπασαν για σας από τα "Ομηρικά Νέα", έγκριτη εφημερίδα των καιρών εκείνων, την  σελίδα με τις αγγελίες, τις προσκλήσεις σε συμπόσια και τους οδηγούς καλής συμπεριφοράς . Ούτως ώστε εάν τυχόν κάνετε κι εσείς ένα ταξίδι στο χρόνο και  βρεθείτε  στους ομηρικούς χρόνους,  να ξέρετε τι να κάνετε αν σας στείλει πρόσκληση κάνας άρχοντας, τι προσόντα πρέπει να έχετε εάν ψάχνετε για δουλειά και πως να συμπεριφέρεστε, εν γένει, σε ένα συμπόσιο! Μη μας περάσουνε για τίποτα αγροίκους οι αρχαίοι...


Μικρές Αγγελίες
Ζήτηση
α)Αναζητούνται επαγγελματίες να εξοπλίσουν  αίθουσα συμποσίων με τα ακόλουθα: ένα τραπέζι, εφτά κούπες χρυσές, δύο μαλαματένιες, 2 σφουγγάρια τρυπητά, και ένα πλεχτό πανέρι. Τα χρειαζόμαστε άμεσα για μεγάλο συμπόσιο που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2101306128. Δίνουμε υψηλή αμοιβή.
(Παναγιώτης, Παναγιώτης, Ανδριάννα. Α1)

β)Αναζητείται αοιδός, έμπειρος, επαγγελματίας με μεγάλη ικανότητα στον αυτοσχεδιασμό.  Απαιτείται συνοδεία οργάνου, κιθάρας ή φόρμιγγας. Προσφέρουμε πληρωμή ως 50 οβολούς και δωρεάν φαγητό μετά από κάθε συμπόσιο.
(Κωνσταντίνος, Χριστομανώλης, Αθηνά. Α1)

γ) Ζητείται μάγειρας. Οι υποψήφιοι πρέπει : 1) Να ξέρουν να κομματιάζουν κρέατα. 2) Να ξέρουν να σουβλίζουν. 3) Να ξέρουν να μαγειρεύουν πολλά φαγητά. 4)Να ξέρουν να στολίζουν το φαγητό. 4) Να είναι ηλικίας  30 έως 40. 6) Να ξέρουν να φτιάχνουν και γλυκά.
  (Σάββας . Αναστασία Κ., Ματένια, Άγγελος. Α3)

δ) Ζητείται έμπειρος μάγειρας για αίθουσα συμποσίου στο παλάτι του Αγησίλαου. Προσφέρεται αμοιβή, στέγη και φαγητό. Προϋπόθεση να ξέρει να μαγειρεύει βοδινό κρέας με λαχανικά και αρχιοελληνική σαλάτα. Μπορείτε να μας βρείτε στην 3η καμάρα της Αγοράς για πιο πολλές πληροφορίες.
(Μάριος, Τσαμπίκα, Γιώργος,  Νασια. Α3 )

ε) Για το παλάτι του βασιλιά Οδυσσέα στην Ιθάκη ζητούνται:
Δυο ψήστες. Να γνωρίζουν να ψήνουν κάθε λογής κρέατα.
Τρεις κελάρισσες με ικανότητα να μπορούν να ξεχωρίζουν τις διάφορες ποικιλίες κρασιού.
 Ένας τραπεζάρχης που να γνωρίζει καλά πως τοποθετούνται σωστά τα φαγητά και τα ποτά.
Δύο κήρυκες με πείρα και  στο μοίρασμα κρασιού σε τραπέζια, που να είναι γρήγοροι ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν εάν χρειαστεί.
Ένας αοιδός που να γνωρίζει να φτιάχνει τραγούδια από πολλούς μύθους και να ξέρει να παίζει λύρα.
(Σταύρος, Μανώλης, Παναγιώτα, Σωκράτης.Α1)

στ) Ζητείται μάγειρας για το συμπόσιο που θα γίνει από τον Τηλέμαχο προς τιμήν των θεών. Θα πρέπει να γνωρίζει καλά πώς ψήνεται το κρέας, να  μοιράζει ακριβώς τα κομμάτιασε σωστές μερίδες, να ξέρει να σερβίρει, να γνωρίζει να διατηρεί καλές σχέσεις με τους υπόλοιπους συναδέλφους του, να σέβεται και να είναι πιστός στο αφεντικό του και να είναι πρόθυμος και εργατικός. Μόνο άτομα με πολλή εμπειρία.
(Σταμάτης, Τρουνκ, Νίκος, Ιωάννα) 

Προσφορά
α) Έμπειρος μάγειρας ζητάει δουλειά  σε αίθουσα συμποσίων. Ειδικός στην κατασκευή βοδινού κρέατος με λαχανικά και αρχαιοελληνική σαλάτα. Μπορείτε να με βρείτε στην μεγάλη πλατεία, δεύτερο σπίτι αριστερά.
(Μάριος, Τσαμπίκα, Γιώργος, Νάσια. Α3)

β) Ζητούμε δουλειά σε συμπόσιο ως αοιδοί. Γνωρίζουμε να ερμηνεύουμε  τραγούδια από τα έπη και τους θρύλους  που μιλούν για τους ήρωες του λαού μας. Συνοδευόμαστε από κιθάρα και φόρμιγγα. Είμαστε 2 επαγγελματίες και έμπειροι αοιδοί. Αμοιβή τουλάχιστον 25 οβολών.
(Κωνσταντίνος, Χριστομανώλης, Αθηνά. Α1)

γ)Κελάρισσα ζητεί εργασία σε παλάτι. Γνωρίζει να τοποθετεί σωστά διάφορες ποικιλίες κρασιών στο κελάρι, να δίνει τα σωστά κρασιά στους οινοχόους, γνωρίζει κάθε ποικιλία κρασιού. Δουλεύει και τις βραδινές ώρες  όταν υπάρχει δουλειά και διατίθεται να κάνει βάρδιες ώστε να προσέχει το κρασί στο κελάρι. Βοηθάει και στην τοποθέτηση νέων κρασιών στο κελάρι.
(Σταυρος, Παναγιώτα, Σωκράτης, Μανώλης. Α1)

δ)Μάγειρας 32 ετών αναζητεί εργασία με μισθό 500 μνες την ημέρα. Πτυχίο και μεταπτυχιακό στην μαγειρική. Πτυχίο Ζαχαροπλαστικής.
(Ματένια, Άγγελος, Αναστασία Κ., Σάββας. Α3 )

ε) Μάγειρας με πολλή εμπειρία ζητάει εργασία και με χαμηλό μισθό. Γνωρίζει τα πάντα για όλα τα είδη κουζίνας, είναι πολύ εργατικός και δεν κουράζεται σχεδόν ποτέ.  Ξέρει να μαγειρεύει τα πάντα, ειδίκευση στα κρέατα, και να τα σερβίρει με πολύ προσοχή. Είναι πρόθυμος και για δεύτερη βάρδια και πάντα σέβεται το αφεντικό του.
(Σταμάτης, Νίκος, Τρουνκ, Ιωάννα. Α1)

στ) Αναλαμβάνω να εξοπλίσω άμεσα την αίθουσα συμποσίων σας. Διαθέτουμε ξύλινα τραπέζια, κούπες χρυσές και μαλαματένιες, σφουγγάρια τρυπητά, πλεχτά πανέρια και ό,τι άλλο θελήσετε. Άμεση εξυπηρέτηση.
(Ανδριάννα, Παναγιώτης, Παναγιώτης. Α1)


Γάμοι/Βαφτίσια/ Εκδηλώσεις
α) Αγαπητέ μου φίλε Ευκλείδη
Σε προσκαλώ στο συμπόσιο που οργανώνω προς τιμήν της άφιξης του γιου μου στην πατρίδα. Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στο παλάτι μου το Σάββατο στις 3.00 μ.μ.
Σε περιμένω να φάμε, να πιούμε και να διασκεδάσουμε.
                                                                                                    Από τον άρχοντα της πόλης
 (Νικος Καβ., Τηλέμαχος, Ειρήνη Ασ., Αναστασία Π. Α3)

β) Αγαπημένε μας φίλε Ηρακλή
Σε προσκαλούμε στο συμπόσιο που θα κάνουμε στο παλάτι του Οδυσσέα την Έκτη Μέρα του Ελαφηβολιώνος 1094 π.Χ.. Το συμπόσιο γίνεται για να χορέψουμε, να τραγουδήσουμε, και να καλωσορίσουμε τον φίλο μας τον Οδυσσέα. Το μενού περιλαμβάνει σουβλιστό γουρουνόπουλο και άφθονο κρασί. Θα υπάρχουν, επίσης, αρκετοί αοιδοί  που θα μας διασκεδάσουν με τα τραγούδια τους και άριστοι χορευτές που θα χορέψουν για να σας ευχαριστήσουν ώστε να έχετε μια αξέχαστη εμπειρία.
Θα χαρούμε πολύ να έρθεις.
                                                                                                                                    Με εκτίμηση
                                                                                                                                            Νέστορας 
(Αναστασια Β., Βαλάντης, Ειρήνη Αρ, Νίκος Κατ.. Α3)

γ)
Πρόσκληση
Σας προσκαλούμε στο παλάτι του νησιού για τα γενέθλια του βασιλιά, όταν δύσει ο ήλιος. Η γιορτή των γενεθλίων θα περιλαμβάνει φαΐ και ποτό μέχρι να ευφρανθεί η ψύχή σας. Ακόμα, μουσική με τον θείο αοιδό Δημόδοκο, καθώς είναι απαραίτητη σε ένα τέτοιο γλέντι η καλή μουσική.
Σας περιμένουμε με χαρά στο παλάτι.
                                                                                                         Ο κήρυκας του παλατιού
(Μιχάλης, Άννα, Γιάννης. Α3)

δ) Λαέ μου!
Σας προσκαλώ στο συμπόσιο που διοργανώνω για την επιστροφή της πολύτιμης κόρης μου. Το συμπόσιο θα παρατεθεί στο ανάκτορο, στη μεγάλη αίθουσα, μόλις ο ήλιος ανατείλει. Αργότερα, θα συγκεντρωθούμε στην αμμουδιά έξω από τον ναό του Ποσειδώνα. Θα ψήσουμε και θα χορέψουμε. Πριν αποχωρήσετε, θα θυσιάσουμε το αρνί του παλατιού στο δίκαιο και κοσμοσείστη Ποσειδώνα που τραντάζει τη γη με την οργή του.
 Σας περιμένω, αξιότιμέ μου λαέ.
                                                                                                             Ο Άρχοντάς σας
                               Χρίσταμπος
(Τσαμπίκος, Τσαμπίκος, Σταμάτης, Χριστίνα. Α3)                                          


Οδηγοί καλής συμπεριφοράς
α)
Σύντομος οδηγός συμπεριφοράς σε συμπόσια
Αν σας καλέσουν σε ένα συμπόσιο. βασικός κανόνα καλής  συμπεριφοράς είναι να μην μεθάτε.  Γενικότερα στα συμπόσια οφείλουμε να έχουμε καλή συμπεριφορά.  Να φροντίζουμε να συμπεριφερόμαστε με σεβασμό, ώστε με σεβασμό να μας αντιμετωπίζουν και να είναι εφικτό οι συμμετέχοντες να ανταλλάσσουν απόψεις.  Σε περίπτωση που είστε υπηρέτης που εργάζεται σε ένα συμπόσιο οφείλεις να προσέχεις ώστε να υπάρχουν συνεχώς φαγητά και ποτά και να ακολουθείς τις εντολές που σου έχουν δοθεί από τον εργοδότη σου.  Αν είσαι φιλοξενούμενος πρέπει να τηρείς πάντοτε τους κανόνες που σου δίνονται.
(Αντώνης, Σαββίνα, Νίκη, Σάββας.  Α1)

β)
Πως να συμπεριφέρεστε ως οικοδεσπότης σε συμπόσιο με λίγα λόγια
Ως οικοδεσπότης θα πρέπει να είστε πολύ ευγενικός με τους καλεσμένους σας.
Πρέπει να φροντίζετε να παίρνετε τα πράγματά τους και να τοποθετείτε σε ασφαλές μέρος.
Είναι σημαντικό να τους βάλετε να καθίσουν αναπαυτικά και να φροντίσετε να τους ρίξουν νερό για να πλύνουν τα χέρια τους.
Πρέπει να διατάξετε τις δούλες να τους δώσουν αμέσως μετά φαγητό και ποτό.
Μετά το φαγητό, πρέπει να έχετε φροντίσει να υπάρχουν αοιδοί και χορετές για να τους διασκεδάσουν.
(Φωτεινή, Θάνος, Ραφαήλ. Α1 )

Υ.Γ.:Βλέπουμε λοιπόν, ότι και στην αρχαιότητα το φαγητό ήταν κάτι περισσότερο από απλή  λήψη  της απαιτούμενης τροφής.  Μετά από αυτά, άνετα θα μπορούσαμε να διασκευάσουμε το παλιό λαϊκό τραγουδάκι

"Στου Όμηρου τα ουζερί
συμπόσια έκανε σερί
το παλληκάρι το χλωμό
το πικραμένο "
(για τον Τηλέμαχο, λέει, που καθώς έψαχνε τον πατέρα του δεν άφηνε τσιμπούσι για τσιμπούσι... )
 Κι αν έχετε καμιά λιγουρίτσα ακόμα....




Δεν υπάρχουν σχόλια: