Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Ελληνικό ροκ και ποίηση.

Κι αν είμαι ροκ μη με φοβάσαι... Ξέρω και γράμματα.

Αντίθετα, λοιπόν, με το στερεότυπο που υπήρχε κάποτε, ότι οι ροκάδες κι οι μαλλιάδες είναι τεντιμπόηδες, αλήτες και χουλιγκάνοι, η αλήθεια είναι ότι είναι (είμαστε...) παιδιά με άποψη και ευαισθησίες. Η σελίδα έχει σκοπό να παρουσιάσει μελοποιημένα ποιήματα από ροκ μπάντες, ή έστω, με ροκ ήχο... Μια σκέψη που είναι αρκετά χρόνια στο μυαλό μου και έψαχνα τρόπο να την εντάξω στο ιστολόγιο μου ήδη από τον πρώτο καιρό του.
Προσπάθησα η συλλογή αυτή να είναι πλήρης και αντιπροσωπευτική, και στο μέτρο του δυνατού να έχει και μια κάποια, έστω υποτυπώδη, δομή. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες είχα να κάνω με ολόκληρη συλλογή από μελοποιημένα ποιήματα ("Καρυωτάκης", "Στους ελαιώνες της αγάπης", "Οι ποιητές γυμνοί τραγουδούν " κτλ)επέλεξα να παραθέσω μόνο δυο- τρία κομμάτια για λόγους χωροταξίας. Σχετικά με τους Domenica, επειδή με πλήττουν, επέλεξα απλά για λόγους, ας πούμε, λεξικογραφικούς να παραθέσω δυο αντιπροσωπευτικά κομμάτια και να αποσιωπήσω τα υπόλοιπα. Τέλος, τα τραγούδια από την τηλεοπτική σειρά "Καρυωτάκης" δεν πιστεύω ότι εντάσσονται στο θέμα της σελίδας, παρά τη παρουσία του Θηβαίου, καθώς έχουν αμιγώς "έντεχνο" χαρακτήρα. Για την Ηδύλη Τσαλίκη και τη "Διακαίωση" της θα το σκεφτώ. (Τελικά την έβαλα)
(Εννοείται ότι δήθεν τύποι, όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ή οι Πύξ Λαξ δεν έχουν καμιά θέση εδώ, κι ας έχουν τραγουδήσει πανέμορφα μελοποιημένα ποιήματα. Αντιθέτως, συμπεριέλαβα όσους σαν ήχο ή σαν στάση ζωής στέκονται κοντά στο ροκ -ο,τι κι αν σημαίνει αυτό...-, όπως Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Χάρης και ο Πάνος Κατχιμίχας, ο Φοίβος Δεληβοριάς κ.α. ).
Σκέφτηκα στην αρχή να φτιάξω μια ετικέτα στο ιστολόγιο, για να στεγάσω την ιδέα μου, και τμηματικά, σε αναρτήσεις, να ανεβάζω τραγουδάκια. Μετά όμως θεώρησα ότι έτσι θα είναι αποσπασματικά. Έτσι αποφάσισα να κάνω ειδική σελίδα, παρά το εξαιρετικά μεγάλο μήκος που αναγκαστικά θα είχε αυτή. Η παρούσα ανάρτηση θα λειτουργεί σαν προπομπός της. Κάθε φορά που θα κάνω μια αλλαγή στη σελίδα θα ανεβαίνει η ανάρτηση στην επιφάνεια, δηλώνοντας τυχόν αλλαγές.
Ευχαριστώ, Δέσποινα, για τη βοήθεια...
Οποιαδήποτε υπενθύμιση ή παρατήρηση επιθυμητή. Σίγουρα έχω ξεχάσει αρκετά...
Στο κοντινό μέλλον, το πολύ μέχρι τέλος Γενάρη, θα προσθέσω τις μελοποιήσεις που λείπουν από τη Βουμβάκη και , με τη βοήθεια του Παπατράγου, από τους "Ωχρά Σπειρόχαιτη"., και θα ανεβάσω βίντεο για όσες δεν υπάρχει στο Διαδίκτυο.
Σημαντικό: Οι πληροφορίες που αναγράφονται στα λινκ των στίχων δεν είναι κατ' ανάγκη σωστές, ειδικά στο stixoi. info και στο kithara.vu. Είναι αναρτήσεις μελών, δεν είναι διασταυρωμένες και επαληθευμένες

Ιστορικό:
. Έκδοση 1.3.6 (03/01/2014)/ Προστέθηκαν μελοποιήσεις των "DADAIFI PORNOSTROIKA" στον Ντύλαν Τόμας ("Κι ο θάνατος δεν θα 'χει πια εξουσία"),των "Δραμαμίνη" ("Ο Μιχαλιός") και "Χερουβείμ" ("Σαββάτο βράδυ") και ττου Αλκιβιάδη Κωσταντόπουλου στην Πολυδούρη ("Σ' ένα νέο που αυτοκτόνησε").
.  Έκδοση 1.3.5 (Κυριακή 16/09/12). Προστέθηκαν οι μελοποιήσεις του Τσακνή στον Σκαρίμπα, κατόπιν επισήμανσης της gia_des.
. Έκδοση 1.3.4. (Κυριακή, 9/9/12. Προστέθηκε αναφορά στην σύλλογη "Beat poetry" του Χάρη και του Πάνου Κατσιμίχα και η μελοποίηση του ποιήματος του Γιάννη Σκαρίμπα "Φαντασία", από την Μαρία Βουμβάκη )
. Έκδοση 1.3.3 (Σάββατο 29/01.2011). Προστέθηκαν ποιήματα του Καβάφη μελοποιημένα από την Πλάτωνος.
. 'Έκδοση 1.3.2 (Τρίτη 11/01/2011): Πρόσθεσα λινκ στη "Κακή φωτιά" Παλαμά, πρόσθεσα το βίντεο για το "Να βγαίνεις από το όνειρο" που είχα ξεχάσει και έβαλα τις μελοποιήσεις και ερμηνείες του Γκαϊφύλλια και του (ευχαριστώ Χρήστο! ) Σαββόπουλου, καθώς και την μελοποίηση στη "Δικαίωση" του Καρυωτάκη από την Ηδύλλη Τσαλίκη
.Έκδοση 1.3.1 (Κυριακή 19/12/10): Έβαλα λινκ παντού όπου χρειάζεται, διόρθωσα αβλεψίες (Τι Μπίρμαν τι Μπρέχτ, παλιογερμαναράδες και οι δύο) πρόσθεσα τις μελοποιήσεις του Θανάση Παπωνσταντίνου στον Εμπειρικό (Διάφανες Αυλαίες), στο Ζαρκάδη (Να βγαίνεις από το όνειρο) και στον Καγιάμ (Τρια Ρουμπαγιάτ), καθώς και αυτές του Πασχαλίδη στον Παπαντωνίου (Ο παπαγάλος) και στον Ντύλαν Τόμας (Η Πόλυ και ο Ουίλι Ουί ΙΙ)

.Έκδοση 1.3.0 (Πέμπτη 16/12/10): Πρόσθεσα τα μισά λινκ για τους στίχους, το "Όνειρο μέσα σ' όνειρο" από τα Διάφανα Κρίνα (Πόε), τις "Περικοπές ενός απόκρυφου ευαγγελίου" των "Συνήθων Υπόπτων" (Μπόρχες), την "Σεμνότητα" της Μαρίας Βουμβάκη (Πολυδούρη).
. Έκδοση 1.2. 1 (Σάββατο 11/12/2010): Κατόπιν υπόδειξης της Dessy Kal, προσθέτω την αναφορά στον Πουλικάκο και στον Εγγονόπουλο. Και πιο μετά το "Μακριά μακριά" του Ζιώγαλα (Λαπαθιώτης)
.Εκδοση 1.2.0: (Σάββατο 11/12/2010) Ανεβάζω μια πρώτη εκδοχή της σελίδας, γιατί χάνω συνέχεια τη σύνδεση και δεν αποθηκεύονται οι αλλαγές που κάνω. Στο σύντομο μέλλον αναμένεται να προσθέσω βίντεο εκεί που δεν υπάρχουν και συνδέσμους για τους στίχους.
.Έκδοση 1.1.0: (Κάποια στιγμή μέσα στο 2007 ως τις αρχές του 2009)Μου 'ρχεται η ιδέα και κάνω μια πρώτη εκδοχή. Είναι το σιντάκι που δίνω στα παιδιά, όταν απαντήσουν σωστά ένα γρίφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: