Ε, να μην χαλάσω την παράδοση, Ας ξεκινήσω και φέτος με μια αστρονομική ανάρτηση την χρονιά... Αρχικά, που λέτε, εκείνο που μου τράβηξε την προσοχή ήταν το όνομά του, που απέπνεε μια ακαθόριστή αίσθηση η οποία κατέληγε σε μια απροσδιόριστη έλξη και γοητεία. Σαν να είναι το όνομα ενός τριταγωνιστή μια μυθολογικής αφήγησης, όπως ο Ευρυσάκης, ο γιος του Αίαντα. Ή σαν να είναι γιος ενός από τους Διαδόχους του Αλέξανδρου, ίσως του άκληρου κατά τα λοιπά Περδίκκα, που δεν μπόρεσε να λάμψει γιατί ο πατέρας του ηττήθηκε νωρίς στους πολέμους των Διαδόχων, εξουθενώθη και κατέληξε στο ημίφως της Ιστορίας. Ή σαν μια ελληνοποιημένη εκδοχή του ονόματος κάποιου αναξιοπαθούντα Γάλλου πρίγκιπα του 16ου ή του 17ου αιώνα. Και να φανταστείτε, το όνομά του δεν είναι καν δικό του!
Για τον Εράκη ο λόγος, τον μ΄ του Κηφέα, γνωστόν ως "αστέρα γρανάτη". Γρανάτη του Χέρσελ ή σκέτο γρανάτη. Πάντως όχι του Πάριου, γιατί τότε θα ήταν... αστέρας γκρενά.
Πάμε τώρα να εξορθολογήσουμε την ελαφρά παρανοϊκή εισαγωγή της ανάρτησης.
Ο Εράκης, λοιπόν, είναι ημιπαλλόμενο αστέρι στον αστερισμό του Κηφέως, ο μ΄ του Κηφέως σύμφωνα με την επίσημη αστρονομική ονοματοδοσία. Πρόκειται για έναν ερυθρό υπεργίγαντα που μοιάζει με τον Βετελγόζη για τον οποίο έχουμε μιλήσει εδώ. Το όνομα Εράκης το πήρε... κατά λάθος, καθώς σε έναν αστρονομικό κατάλογο τον μπέρδεψαν με τον μ΄ του Δράκοντα, οποίος στα αραβικά ονομαζόταν Al-Rakis, η ουρά δηλαδή. Ο Εράκης είναι γνωστός επίσης ως "Αστέρας Γρανάτης", εξαιτίας του - εχμ - βαθέος κόκκινου χρώματος το οποίο έχει, ή ως "Αστέρας Γρανάτης του Χέρσελ ", καθώς ο Χέρσελ ήταν εκείνος ο οποίος με τα εξελιγμένα για την εποχή του τηλεσκόπια που έφτιαξε, εκτός από το να ανακαλύψει τον πλανήτη Ουρανό και τρεις δορυφόρους του Κρόνου, ήταν ο πρώτος που παρατήρησε το χρώμα του Εράκη και τον περίγραψε ως αστέρα γρανάτη.
Ο Εράκης είναι ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του Γαλαξία μας. Υπολογίζεται ότι η διάμετρός του είναι περίπου 1600 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ήλιου, πράγμα που σημαίνει ότι εάν ήταν στο κέντρο του ηλιακού μας συστήματο, η περιφέρεια του θα εκτείνονταν μέχρι τις 7,7 αστρονομικές μονάδες, τουτέστιν κάπου μεταξύ Δία και Κρόνου, και ότι είναι γύρω στις 353.000 φορές λαμπρότερος του Ήλιου. Απέχει περίπου 2840 έτη φωτός από τη Γη, γεγονός που τον καθιστά ένα από τα πιο μακρινά αστέρια που μπορούν να παρατηρηθούν με γυμνό μάτι.
(Ο Εράκης είναι στο 6, με την ονομασία Mu Cehei) |
Τέλος, πέρα από διάφορα άλλα αστρονομικά που δεν πολυκαταλαβαίνω, ο Εράκης στην πραγματικότητα είναι τρία άστρα, είναι δηλαδή ένα τριπλό σύστημα, γύρω από τον κεντρικό αστέρα περιστρέφονται αλλά δυο άστρα για τα οποία δεν είναι ακόμα πάρα πολλά γνωστά. Και όταν ο κύκλος ζωής του θα τελειώσει, πρώτα θα γίνει ένας τεράστιος υπερκαινοφανής αστέρας και μετά, όταν θα καταρρεύσει, μαύρη τρύπα.
Ο Εράκης κυκλωμένος |
Ο Εράκης στις 25/09/21 |
Κι αφού δεν έχω τραγούδι με αστέρα γκρενά, ας κλείσω βάζοντας εκείνο με τα γκρενά γαρύφαλλα που υπαινίχθηκα στην αρχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου