Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Στην Ανδρομέδα και τη Γη: "Άβε, σύμπαν! Ο μελλοθάνατος σε χαιρετά" (Μπετελγκέζ ή Βετελγόζης)

 Μελλοθάνατος γιατί ο Μπετελγκέζ, το α΄του Ωρίωνα (για τον αστερισμό και τα άστρα του έχουμε πει εδώ κάποια πράγματα), είναι στα τελευταία του.
     Όπου να ΄ναι, δηλαδή μέσα στα επόμενα 100.000 χρόνια, θα γίνει σουπερνόβα και θα έχουμε για λίγο  δύο φεγγάρια τη νύχτα από την λαμπρότητά της έκρηξης του. 
 Κάποιες μάλιστα αυξομειώσεις της λαμπρότητας του τα τελευταία χρόνια, από το 2012,  με αποκορύφωμα το γεγονός ότι από τον Οκτώβρη του '19 η λάμψη του μειωνόταν ταχύτατα, δημιούργησαν την εντύπωση ότι η έκρηξη αυτή θα γίνει τώρα τώρα, μέσα στα επόμενα  εβδομήντα χρόνια. Μάλιστα, κάποια στιγμή η έκρηξη του Μπετελγκέζ είχε συνδεθεί με το υποτιθέμενο τέλος του κόσμου που προέβλεπε τάχα το ημερολόγιο των  Μάγιας για το 2012...

Μόνο που από το Φλεβάρη του '20 η λαμπρότητά του αποκαταστάθηκε και τα σενάρια της άμεσης έκρηξης του άστρου δεν επαληθεύτηκαν.  Κι όλα αυτά γιατί ο Μπετελγκέζ είναι ο Τζέιμς Ντιν του διαστήματος, θιασώτης δηλαδή του κόνσεπτ "Live fast die young", καθώς μολονότι είναι ηλικίας λίγο κάτω από 10 εκατομμύρια έτη, νεότατος δηλαδή για άστρο, ξοδεύει πολύ γρήγορα την ενέργεια του και γουστάρει Διονυσίου: "Η ζωή εδώ τελειώνει σβήνει το καντήλι μου. Κι έκρηξη ως σουπερνόβα με προσμένει, φίλοι μου"   Και μετά θα κάψει τα υπάρχοντά του σαν τον Κούρκουλο...  Στην κυριολεξία! 
 Επιγραμματικά να προσθέσω μόνο ότι ο Μπετελγκέζ είναι παλλόμενος μεταβλητός ερυθρός υπεργίγαντας και είναι το δέκατο λαμπρότερο άστρο του ουρανού.  Βρίσκεται στον αστερισμό του Ωρίωνα, στον αριστερό "ώμο", και  είναι το α΄αστέρι του αστερισμού μολονότι ο Ρίγκελ, το β΄του Ωρίωνα,  είναι λαμπρότερος.  Το όνομα του είναι παράφραση της αραβικής φράσης που αποτελούσε το όνομά του και σήμαινε "" ο ώμος του γίγαντα".
     Είναι από τα πιο γνωστά άστρα καθώς είναι εύκολο να εντοπιστεί στον ουρανό λόγω του ιδιαίτερου κόκκινου χρώματός του το οποίο του προσπόρισε το παρατσούκλι "αδερφός του Άρη". Απέχει περίπου 640 έτη φωτός από τα μέρη μας και είναι τεράστιος σε μέγεθος. Αν τον φέρναμε στα μέρη μας, ο Δίας θα ήταν για αυτόν ότι είναι ο Ερμής για τον Ήλιο.


Map of the constellation Orion






















     Τα υπόλοιπα τα αναφέρει το καταπληκτικό βίντεο  που έφτιαξε για τον Μπετελγκέζ ο εθνικός μας αστρονόμου,  ο Αstronio, στο οποίο το μοναδικό ψεγάδι είναι ότι επιμένει να αναφέρει το αστέρι συνεχώς ως Μπιτλτζουσ, με την αγγλική ονομασία και προφορά δηλαδή, πράγμα που ξενίζει,  εμένα τουλάχιστον, γιατί  θυμίζει το βασικό κακό στην ταινία "Beetlejuice". Ο οποίος βέβαια έχει πάρει το όνομά του από το άστρο, τον Betelgeuse/Μπίτλτζους, και το  Beetlejuice/ Μπίτλτζους είναι ομοηχία  που χρησιμοποίησαν τελικά οι παραγωγοί ως τίτλο με παιγνιώδη διάθεση, αλλά εμείς τον ήρωα  Σκαθαροζούμη τον μάθαμε, Σκαθαροζούμη τον λέμε.  'Οχι Μπετελγκέζ ούτε Βετελγόζη!  (Κι επειδή μάλλον αυτό συνέβη σε πολλούς ο Αστρόνιο έγραψε αυτό το αρθράκι για το όνομα του Μπετελγκέζ - παρεμπιπτόντως στο σύνδεσμο που παραπέμπω πιο πάνω μαλώνω των Μαρωνίτη που στην μετάφρασή του της Οδύσσειας λέει τον Βοώτη Βουκόλο.  Τέλος, περισσότερα για  την αστρονομία και τον "Σκαθαροζούμη" δείτε εδώ).


Κατά τα λοιπά, να γράψω ότι ο Μπετελγκέζ είναι ένα από τα 58 αστέρια που χρησιμοποιούνται στην ναυσιπλοΐα, ότι μαζί με τον Σείριο και τον Πρόκυνα αποτελούν το λεγόμενο "χειμερινό τρίγωνο" και ότι βρίσκεται στο κέντρο του "χειμερινού εξαγώνου". 

Τέλος, περί τέχνης να συμπληρώσω μόνο ότι, πέραν του "Σκαθαροζούμη" που τον είπαμε πιο πριν,  ο Μπετελγκέζ περιφερειακά αναφέρεται σε πλήθος καλλιτεχνικών έργων. Είναι, ας πούμε, ο στόχος του διαστημικού ταξιδιού του διαστημοπλοίου στο βιβλίο "Ο πλανήτης των πιθήκων" που αποτέλεσε την έμπνευση και το πρόπλασμα για την ομώνυμη  εμβληματική σειρά ταινιών με τα πολλαπλά reboot. Έμμεσα αναφέρεται και στο "Blade Runner"στον πασίγνωστο μονόλογο (που έχουμε σχολιάσει στην ανάρτηση στην οποία παραπέμπω στη αρχή) του ανδροειδούς που υποδύεται ο Ρουτγκερ Χάουερ, εάν υποθέσουμε ότι αναφέρεται στον αριστερό  "ώμο" του Ωρίωνα. Αν είναι ο δεξής, τότε μιλάμε για την Μπέλατριξ, το άστρο από το οποίο πήρε το όνομά της η Μπέλατριξ Λεστρέιντζ, η κακιά στα "Χάρι Πότερ".

Τον αναφέρει το τραγουδάκι αυτό

 όπως και αυτό
Και ο Hubert Wolf έγραψε ένα ποιηματάκι που ο το έκανε τραγουδάκι ο Gustav Holtz


Άντε να βάλω και το τρέιλερ του "Σκαθαροζούμη"...


Τα υπόλοιπα δείτε τα εδώ κι εδώ.
Υ.Γ. 1:
Ο αστερισμός του Ωρίωνα 

Υ.Γ.2:  Θυμηθείτε...
Αυτός είναι ο Μπετελγκέζ με τα φιλαράκια του 

Κι αυτός είναι ο Σκαθαροζούμης 






Αναγνώστης του Afterschool Bar Vs  Μη αναγνώστης του AfterSchool Bar

Δεν υπάρχουν σχόλια: