Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Στα βήματα του Ελύτη: κολάζ από την Α' Γυμνασίου Παραδεισίου.

Καλώς σας βρήκα και πάλι, αγαπητοί αναγνώστες και αγαπητές αναγνώστριες του ιστολογίου! Έχω αρκετό καιρό να κάνω ανάρτηση (αν και παρακολουθώ όλες τις αναρτήσεις του φίλτατου Κακού Λύκου) αλλά... σας αποζημιώνω σήμερα με μια ανάρτηση γεμάτη χρώμα, εικόνες και πολλή φαντασία από την Α' Γυμνασίου Παραδεισίου.
Με τα δύο τμήματα της Α΄τάξης διαβάσαμε και αναλύσαμε το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη "Όλα τα πήρε το καλοκαίρι" που ανθολογείται στο σχολικό εγχειρίδιο των Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Σχολιάσαμε το καλοκαίρι που έφυγε, τις αναμνήσεις που δημιούργησε, τις διακοπές που αρχίζουν να ξεμακραίνουν στο μυαλό καθώς τα παιδιά προσαρμόζονται στην νέα σχολική χρονιά και στην νέα βαθμίδα εκπαίδευσης.
Στο τέλος, ακούσαμε μελοποιημένους τους στίχους από τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου και με τη φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. 

Κολάζ του Ελύτη
Το ποίημα, ωστόσο, ήταν και μια ευκαιρία να γνωρίσουμε και μια άλλη καλλιτεχνική πτυχή του Οδυσσέα Ελύτη - αυτήν του εικαστικού. Οι μαθητές και οι μαθήτριες μελέτησαν περίπου είκοσι από τα κολάζ του ποιητή και εντόπισαν κάποια θέματα που επανέρχονται στα έργα του: η γυναικεία μορφή, εικόνες από τη θρησκευτική-εκκλησιαστική παράδοση, η σύνδεση με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, επαναλαμβανόμενα σχήματα όπως οι κύκλοι και τα μάτια και, βέβαια, το νησιωτικό τοπίο με τη θάλασσα, τα άσπρα και μπλε σπίτια, τον ήλιο, την ελληνική φύση.
Έτσι, οπλίστηκαν με χαρτόνια, ψαλίδια, κόλλες και περιοδικά και συν-εργάστηκαν ώστε να δημιουργήσουν τα δικά τους κολάζ με τα ανάλογα θέματα. Δούλεψαν ομαδικά και κάθε τμήμα συνέθεσε ένα μεγάλο κολάζ στο οποίο συνεισέφεραν όλοι οι μαθητές του τμήματος. Ορίστε τα έργα των παιδιών!
Το κολάζ του Α1.
Καλλιόπη Δ., Ζαφείρα Π., Χριστίνα Π., Παναγιώτης Ε., Λέο Κ., Μαριέττα Κ., Μανώλης Μ., Ροδούλα Κ., Μαρία Ι., Μιχάλης Λ., Γιώργος Κ., Στέργος Π., Γιάννης Ν., Ελευθερία Α., Τριανταφυλλιά Θ., Κυριάκος Μ. 

Το κολάζ του Α2.
Αλέξανδρος Β., Μανώλης Α., Αγγελική Π., Βαλασία Α., Τίμος Σ., Φλορέλα Χ., Ιφιγένεια Χ., Μαρία Π., Δημήτρης Τ., Σάββας Τ., Αλέξανδρος Τ., Άγγελος Σ., Πηγή Τ., Κατερίνα Π., Κώστας Ψ., Βασίλης Φ., Σοφία Τ., Αναστασία Τ.

Και μερικές λεπτομέρειες από τα κολάζ:





Δεν υπάρχουν σχόλια: