Ε, μια και κυκλοφορώ διαδικτυακά και ως Κακός Λύκος, ας κάνω μια ανάρτηση για τον... συνονόματό μου αστερισμό, τον αστερισμό το Λύκου ...
Είναι αστερισμός που σημειώθηκε ήδη στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο και ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Συχνά πάντως στην αρχαιότητα εκλαμβανόταν ως τμήμα του αστερισμού του Κενταύρου και θεωρούταν ως το μη προσδιορισμένο είδος ζώου που σκότωνε υποτίθεται ο Κένταυρος .
Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται ολόκληρος στο νότιο ημισφαίριο της ουράνιας σφαίρας, ο Λύκος είναι αμφιφανής στην Ελλάδα. Είναι ορατός στο μεγαλύτερο μέρος του τις νύχτες από τον Μάιο ως τις αρχές Αυγούστου.
Μολονότι έχει 127 αστέρια, κανένα δεν είναι ιδιαίτερα λαμπρό και κανένα δε έχει το δικό του όνομα. Ο α' του Λύκου είναι το λαμπρότερο άστρο του αστερισμού. Είναι ένα από τα κοντινότερα στον ηλιακό μας σύστημα άστρα που αναμένεται να γίνουν σουπερνόβα και ένας από τους πιο γνωστούς παλλόμενους μεταβλητούς αστέρες.
Στην έκταση που καταλαμβάνει ο αστερισμός παρατηρήθηκε το 1006, στις 30 Απριλίου και 1 Μαΐου, η έκρηξη του σουπερνόβα SN 1006. Πρόκειται για το φωτεινότερο αστρικό φαινόμενο το οποίο έχει πλήρως καταγραφεί στην ιστορία: Ήταν περίπου 16 φορές πιο λαμπρό από όσο η Αφροδίτη, κάποιες δε αναφορές λένε πως ήταν ορατό ακόμα και την ημέρα. Το υπόλειμμά του ανακαλύφθηκε το 1965 κοντά στον β΄το Λύκου .
Το υπόλειμμα του SN1006 |
Κι επειδή τραγουδάκια δεν έχει, ας βάλω εγώ ένα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου