Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Στην Ανδρομέδα και στη Γη: Κepler 1625b-1: Αστέρι μου εξωφεγγάρι μου.

Αστρονομικός ρεπόρτερ θα γίνω με κείνα και με τούτα...
    Η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας  που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει τους αστρονόμους σε μεγάλες ανακαλύψεις. Έχουν ανακαλυφθεί καινούργια άστρα, καινούργιοι γαλαξίες, καινούργια σμήνη και υπερσμήνη γαλαξιών και τα τελευταία χρόνια έχουν ανακαλυφθεί και πολλοί εξωπλανήτες,  δηλαδή πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από άλλα άστρα.  Κάποιοι από αυτούς τους εξωπλανήτες είναι γιγαντιαίοι σε μέγεθος και για αυτό θεωρούταν περισσότερο από πιθανό, για να μην πω αυτονόητο, από τους αστρονόμους ότι λογικά θα  είχαν  και δικά τους εξωφεγγάρια. Θεωρούσαν ωστόσο  εξαιτίας της απόστασης και του μικρότερου μεγέθους τους εξαιρετικά απίθανο να παρατηρηθούν και να επαληθευτεί η παρατήρησή τους. Θεωρούσαν. Διότι κατά πάσα πιθανότητα, όπως ανακοινώθηκε χτες, εντοπίστηκε το πρώτο εξωφεγγάρι σε απόσταση περίπου 8000 ετών φωτός, που περιστρέφεται γύρω από τον Kepler 1625b, τον  αέριο στο μέγεθος του Δία αλλά με πολαπλάσια μάζα γιγάντιο εξωπλανήτη του άστρου Kepler 1625 που βρίσκεται στον αστερισμό του Κύκνου.  Το εξωφεγγάρι είναι  κι αυτό τεράστιο σε μέγεθος, εκτιμάται ότι έχει το μέγεθος του Ποσειδώνα. (Η αναλογία τους είναι παρόμοια με εκείνη της Γης και της Σελήνης).
Relative size and distance of Kepler-1625b and its moon Kepler-1625b-I (Planets Jupiter and Neptune are shown for comparison)
Ο πλανήτης και το φεγγάρι ενδέχεται να αποτελούν διπλό σύστημα (με σχέση παρόμοια όπως εκείνη του Πλούτωνα και του Χάροντα, του μεγάλου φεγγαριού του,  με το οποίο περιστρέφονται χορεύοντας... μπάλο γύρω από το κοινό τους κέντρο μάζας) και βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη του διπλάσιου του Ήλιου άστρου τους. Ατυχώς, όμως,  όπως παρατηρούν οι επιστήμονες το γεγονός ότι αμφότεροι είναι σε  αέρια μορφή καθιστά απαγορευτική την ύπαρξη ζωής, τουλάχιστον όπως τη γνωρίζουμε. 
Αλλά για τους  εξωπλανήτες θα τα ξαναπούμε...
[Στο μεταξύ βέβαια, αρκετοί επιστήμονες κατέληξαν τον Απρίλη του 2019 ότι  τα δεδομένα οδηγούν πιθανότατα στην απόδειξη της ύπαρξης μόνο του πλανήτη και το φεγγάρι δεν υπάρχει. 
Ίδωμεν... ]
Ενδεικτικές πηγές:
1) https://www.efsyn.gr/arthro/entopistike-proto-exofeggari
2) http://advances.sciencemag.org/content/4/10/eaav1784
3) https://en.wikipedia.org/wiki/Kepler-1625
4)  https://www.telegraph.co.uk/news/2018/10/04/have-astronomers-found-first-exomoon-8000-light-years-away/
5)https://www.altsantiri.gr/texnologia/vasimes-endeixeis-oti-anakalyfthike-to-proto-terastio-exofeggari-se-apostasi-8-000-eton-fotos/
6) https://www.theguardian.com/science/2018/oct/03/astronomers-discover-first-suspected-exomoon-8000-light-years-away

Δεν υπάρχουν σχόλια: