Εγώ, να την πω την αμαρτία μου, νόμιζα πως το Σουμιτζού ή Σου Μι Τζου ή Σούμι Τζου ή Σου Μιτζού ήταν εντελώς ανύπαρκτο μέρος το οποίο ο Γκανάς χρησιμοποίησε ως ήχο κυρίως, για να δηλώσει ένα μακρινό, εξωτικό μέρος.
Ο Ξυδάκης ωστόσο λέει τα εξής: «Τι ήταν το Σου Μι Τζου; Πού βρισκόταν και πώς του ήρθε του Μιχάλη
Γκανά να το κάνει στίχο; Μου το διηγήθηκε εκ των ύστερων ο ίδιος. Ένας
φίλος του ναυτικός μέσα στη μοναξιά μες στη μαύρη νύκτα τον πήρε
τηλέφωνο από ένα λιμάνι της Ιαπωνίας. Εκείνος του έλεγε που βρίσκεται,
αλλά η φωνή από το τηλέφωνο δεν έφτανε καθαρά... Μόνο κάτι
γιαπωνέζικες συλλαβές έπιανε το αυτί του. Τσου μου σου, Γιου μι τζου,
Σου μι τζου, κάτι τέτοιο, ίδιος ο Μιχάλης Γκανάς έδωσε το τελικό
άκουσμα δίχως να γνωρίζει αν ο τόπος, το Σου Μι Τζου δηλαδή, είναι
υπαρκτός.»
Άρα και είναι υπαρκτός και δεν είναι υπαρκτός, οπότε φανταστείτε εσείς μια ιστορία και μια τοπογραφία για το ωραίο και τουριστικό Σουμιτζού.
Εγώ ξέρω, λοιπόν, ότι το Σουμιτζού είναι ιαπωνική πόλη που υπάρχει και δεν υπάρχει στη ιαπωνική χερσόνησο της Νομανσλάνδη, Ιδρύθηκε ως εμπορικός σταθμός από τον Ισλανδό σογκούν Ριχάρδο Σαμβερλένιο και αναδείχθηκε σε σημαντικό λιμάνι της Ανατολής. Η πόλη χρωστάει την ευημερία της στην νυχτερινή της ζωή, καθώς είναι για χιλιάδες μίλια το μοναδικό λιμάνι στο οποίο μπορούν οι αποβιβαστούν οι ναυτικοί, και στο βουδιστικό μοναστήρι Για Καψού Ρα στο οποίο απευθύνονται ραγισμένες καρδιές από όλον το κόσμο. Ονομαστό είναι το ομώνυμο μαγαζί "Σουμιτζού "(στο οποίο να προσέχετε γιατί συνηθίζεται να χάνονται κλειδιά και να ψάχνουν για χαρμάνηδες γιαπωνέζοι θυρωροί κινούμενοι σε ζευγάρια) και το εκθεσιακό κέντρο στο οποίο οι οπαδοί της αρχής της απροσδιοριστίας κάνουν και δεν κάνουν τα συνέδριά τους.
Άποψη του Σουμιτζού από το ναό Για Καψού Ρα |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου