Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Πήρα το γράμμα σου χθες βράδυ... Η ερωτική αλληλογραφία Έκτορα και Ανδρομάχης

Νέα ανταπόκριση από το ιλιαδικό μέτωπο! Μετά τις συνεντεύξεις από τους ήρωες, καταφέραμε να αλιεύσουμε τη μυστική αλληλογραφία Έκτορα και Ανδρομάχης! Οι δαιμόνιοι ρεπόρτερ του Γυμνασίου Μεθάνων και του Γυμνασίου Παραδεισίου σας παρουσιάζουν σε αποκλειστικότητα τις επιστολές που αντάλλαξαν οι δυο αγαπημένοι σύζυγοι μετά τον αποχωρισμό τους στις Σκαιές Πύλες. 
Αλίνα (Γυμνάσιο Μεθάνων)
Ξέρουμε ήδη ότι ο Όμηρος αφιερώνει τη Ζ της Ιλιάδας στην
τελευταία συνάντηση του ζεύγους: ο Έκτωρ λίγο πριν την επιστροφή του στη μάχη, συναντά στα τείχη της Τροίας τη γυναίκα και το παιδί του σε μια συγκινητική, συναισθηματική και βαθιά ανθρώπινη σκηνή του έπους. Όλη η αγάπη της Ανδρομάχης συμπυκνώνεται στη δραματική έκκλησή της να μη γυρίσει ο άντρας της στον πόλεμο και να οχυρωθεί στην πόλη. Ο Έκτωρ, με όλη την τρυφερότητα που νοιώθει για κείνην, δεν μπορεί να αρνηθεί το βαθύτερο εγώ του που του υπαγορεύει να φερθεί άλλη μια φορά -και προφητεύει πως θα 'ναι η τελευταία- ως ήρωας. Παίρνοντας στην αγκαλιά τον γιο του, αποχαιρετά την οικογένειά του για να επιστρέψει στο καθήκον.
Πλην, ο αφηγητής παραλείπει σημαντικά στοιχεία που αφορούν τη σχέση Έκτορα και Ανδρομάχης. Διότι, δεν ήταν η συνάντηση στις Σκαιές Πύλες η τελευταία φορά που επικοινώνησαν οι δυο σύζυγοι: οι μαθητές της Β' τάξης του Γυμνασίου Μεθάνων και του Β2 Γυμνασίου Παραδεισίου Ρόδου αποκαλύπτουν τα γράμματα τα οποία έστειλαν ο ένας στον άλλον. 
Ο Έκτωρ, μετά την κούραση της μάχης, γράφει στην Ανδρομάχη για να της εξομολογηθεί τους φόβους, τα συναισθήματα αλλά και τα όνειρά του για το μέλλον. Η Ανδρομάχη κλείνει στις  επιστολές της τον έρωτα, την αγωνία αλλά και την ελπίδα της για τον αγαπημένο της σύζυγο.
Τα παιδιά, μετά από κοπιώδεις έρευνες, συνέλεξαν αυτήν την αλληλογραφία Έκτορα-Ανδρομάχης και σας παρουσιάζουν στην ανάρτηση αυτή τόσο τα χειρόγραφα των δυο προσώπων όσο και στιγμιότυπα από τη συνάντησή τους. 
Οι μαθητές των δύο σχολείων ανέλαβαν τον ρόλο του Έκτορα και οι μαθήτριες τον ρόλο της Ανδρομάχης και προσπάθησαν να αποδώσουν στα γραπτά τους τις ιδέες και τα συναισθήματα που θα είχαν οι αντίστοιχοι ήρωες. Τα παιδιά των Μεθάνων εργάστηκαν και για τις ζωγραφικές απεικονίσεις και για τις επιστολές ενώ τα παιδιά του Παραδεισίου επικεντρώθηκαν στη συγγραφή... Ωστόσο, βλέπετε εδώ ότι ο Γιώργος Μ. από το Παραδείσι κατάφερε να ανακαλύψει ακόμα και τον αρχαίο "φάκελο" στον οποίο έκλεισε ο Έκτορας το γράμμα του για την Ανδρομάχη. 

Για να ανοίξουμε, λοιπόν, την κρύπτη και να αφήσουμε να ξεχειλίσει όλη η συγκίνηση, η αυθεντικότητα και η στοργή του Έκτορα και της Ανδρομάχης για το αγαπημένο τους ταίρι...


Ειρήνη Σ. (Γυμνάσιο Παραδεισίου)
Αγαπημένε μου Έκτορα, 
σου στέλνω αυτό το γράμμα για να σε συντροφεύει σε κάθε αγώνα με τους Αχαιούς, να με αντικαθιστά αφού δεν είμαι δίπλα σου να σου συμπαραστέκομαι. Πιστεύω σε σένα και ελπίζω πως θα βγει σώος από αυτόν τον πόλεμο. Θα γυρίσεις σε μένα και στον γιο μας, για να τον αναθρέψουμε όπως του αξίζει. Θα ζήσουμε την υπόλοιπη ζωή μας μαζί, κάνοντας το καλύτερο για το παιδί μας. Μόλις γυρίσεις, τίποτα δεν θα σε πάρει μακριά μου, δεν θα το επιτρέψω.
Εγώ ήμουν από την αρχή αρνητική στο θέμα του πολέμου. Δεν θα ήθελα για κανέναν λόγο να ξαναγυρίσεις σε αυτό το μίζερο και βάναυσο μέρος που λέγεται "πόλεμος". Μακάρι να μπορούσα να ηρεμήσω αυτό το μέρος και να υπήρχε πάντα ειρήνη. Βέβαια, θα ήθελα να αντιμετωπίσεις τον Αχιλλέα με τον τρόπο που του αξίζει αλλά δεν είναι αυτό που με ενδιαφέρει τώρα. 
Το μόνο πράγμα που με νοιάζει είσαι εσύ και μόνο εσύ. Άμα σε χάσω, θα χαθώ! Μου είναι αδύνατο να σκεφτώ μια ζωή χωρίς εσένα. Θέλω να ξέρεις πως εγώ θα σε περιμένω πάντοτε εδώ, στο σπιτικό μας και δεν θα υπάρξει ούτε μια στιγμή που να μην σε σκέφτομαι. 
Τέλος, πάνω απ' όλα, θέλω να ξέρεις πως σ' αγαπώ και πως είσαι ό,τι καλύτερο έχω στη ζωή μου.
Με αγάπη,
η γυναίκα σου, Ανδρομάχη

Γιάννης (Γυμνάσιο Μεθάνων)
Γιάννης
Αγαπημένη μου Ανδρομάχη,
Όπως ξέρεις, τις μάχες τις κερδίζουμε την μια μετά την άλλη. Είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό κι έχω ενθαρρυνθεί πάρα πολύ. Αύριο θα είναι μάλλον η τελική μάχη, οπότε πρέπει να ξεκουραστώ. Ήθελα όμως πριν να σου γράψω αυτό το γράμμα. Πώς είναι ο μικρός; Μεγαλώνει; Να μου τον προσέχεις. Κάποια μέρα η Τροία θα τον θαυμάζει για τα σπουδαία κατορθώματά του. Στενοχωριέμαι όμως πολύ που σκέφτομαι ότι ίσως δεν σας ξαναδώ. Μακάρι να με βοηθήσει ο Δίας, ο ουράνιος θεός, να διώξω τους Δαναούς, για να μπορέσουμε να ζήσουμε ήρεμα και να μεγαλώσουμε μαζί τον νεαρό μας πρίγκηπα. Εύχομαι να με αφήσουν οι θεοί να σας ξαναδώ.
Με αγάπη, Έκτορας

Αλέξανδρος Μ. (Γυμνάσιο Παραδεισίου)
Αγαπημένη μου Ανδομάχη,
Θα ήθελα να σου πω ότι σ' αγαπάω με όλη μου την καρδιά και θα πολεμάω έως το τέλος μου. Μέχρι να σβήσει το φως της ψυχής μου, θα προστατεύω εσένα, τον λαό και την πόλη μου. 
Καταρχάς, θα ήθελα να σου πω όσα δεν πρόλαβα. Όταν τελειώσει η μάχη, θα έρθω να σε πάρω και θα φύγουμε μακριά. Θα αφήσω τη βασιλεία στον αδερφό μου, τον Πάρη. Θα πάρω εσένα και τον γιο μας να ζήσουμε την αγάπη μας κάπου μακριά. Μακριά απ' όλους και απ' όλα. 
Επίσης, αγάπη μου, θέλω να ξέρεις ότι ακόμα και να πεθάνω, από 'κει ψηλά, θα σε προσέχω και θα σε προστατεύω. Θα σε σκέφτομαι και θα σε περιμένω. 
Συγγνώμη που θα τελειώσω έτσι το γράμμα μου αλλά οι Αχαιοί ετοιμάζουν ξανά επίθεση. 
Ο Έκτοράς σου
Υ.Γ. Έλα στα τείχη να με δεις να μάχομαι σα λιοντάρι. Θα σε χαιρετήσω κιόλας! Σ' αγαπώ...

Αγγελική Σ. (Γυμνάσιο Παραδεισίου)
Έκτωρ,
πάνε βδομάδες που έφυγες κι εγώ δεν έχω νέα σου. Δεν ξέρω αν ζεις ή έπαθες κάτι κακό. Ρωτάω τον κάθε άνθρωπο που βλέπω μήπως έχει νέα σου μα κανείς δεν ξέρει τίποτα. Ο πατέρας προσπαθεί να με ηρεμήσει λέγοντάς μου ότι είσαι καλά και πως πρέπει να είμαι ευδιάθετη για να μην καταλάβει τίποτα το παιδί.
Προσπάθησα να ακολουθήσω τη συμβουλή σου και να προστάζω τις δούλες χωρίς αυτό να με βοηθήσει να νοιώσω καλύτερα. Τις βλέπω να δουλεύουν κι ελπίζω πως δε θα χρειαστεί μια μέρα να μπω κι εγώ στη θέση τους στο στρατόπεδο των Αχαιών. Νοιώθω μέσα μου πως θα έρθει μια μέρα που δεν θα είμαι πλέον εδώ για να διατάζω και να υφαίνω στον δικό μου αργαλειό. Θα είμαι αναγκασμένη να δουλεύω από ανάγκη, χωρίς να περνάω καλά, και να νοιώθω κατώτερη των υπολοίπων.
Όσο για σένα, σε παρακαλώ, πρόσεχε και μην αφήσεις να σε παρασύρει η τόλμη σου. Μη δεχθείς  να σε παραπλανήσει η ανδρεία σου, ώστε να φτάσεις μια ώρα αρχύτερα στον θάνατο. 
Ελπίζω οι θεοί να είναι με το μέρος σου.
Θα σε περιμένω,
Ανδρομάχη


Παναγιώτης Μ. (Γυμνάσιο Μεθάνων)
Παναγιώτης Μ. (1)

Γεια σου, αγάπη μου.
Τι κάνετε, πώς περνάτε; Είστε καλά; Το παιδί μεγάλωσε καθόλου; Οι γονείς μου ζουν ακόμα; Μήπως αρρώστησε κανένας;
Σας έχω χαρούμενα και όμορφα νέα. Την επόμενη βδομάδα θα γυρίσω πίσω στο σπίτι να σας δω όλους. Επίσης, θα φέρω μαζί μου κι ένα σκυλάκι το οποίο βρήκα στο δρόμο όταν γύριζα πίσω στο οχυρό. Ήταν μικρούλι, το λυπήθηκα και το πήρα μαζί μου.
Παναγιώτης Μ. (2)
 Εκτός πάντως όλων αυτών, ο πόλεμος είναι δύσκολος, έχουμε κάποιες ήττες αλλά και αρκετές νίκες. Μου έχεις λείψει πάρα, χωρίς εσένα είναι σαν μου λείπει το άλλο μου μισό. Νιώθω μόνος και δεν έχω κανέναν να με παρηγορήσει. Η μόνη μου χαρά είναι που θα έρθω να σας δω. Έχω βαρεθεί πια όλο το ίδιο πράγμα… Πόλεμος, θάνατοι, πίκρες. Θέλω να ξεφύγω από αυτήν την ρουτίνα, να φύγω από δω και να μην ξαναγυρίσω ποτέ.
Μου λείπετε. Δώσε χαιρετίσματα σε όλους και περισσότερα στην μάνα μου… Δώσε τους και το γράμμα μου να το διαβάσουν και φυλάξτε το καλά. Μπορεί να είναι το τελευταίο…
Αντίο, μοναδική μου αγάπη




Κατερίνα Χ. (Γυμνάσιο Παραδεισίου)
Επιστολή προς εσένα, βασιλιά της Τροίας, σύντροφέ μου.
Με λόγια λίγα και απλά θέλω να σου περιγράψω αυτά που αισθάνομαι. Φόβος, αγωνία, και οργή για τον πόλεμο και όλα αυτά που θα φέρει. Πώς θα μπορέσω να αντέξω που πήγες στον πόλεμο και που δεν άκουσες τι σου είπε η καρδιά μου; Σου μίλησε τόσο ταπεινά, τόσο αληθινά, από τα βάθη της. Είσαι γενναίος, το γνωρίζουμε όλοι και σε θαυμάζουμε γι' αυτό. Είσαι ένας βασιλιάς. Ένας βασιλιάς θαρραλέος και τολμηρός. Μα είσαι και πατέρας, έχεις μια οικογένεια να θρέψεις, έχεις τον γιο σου να μεγαλώσεις και να τον διδάξεις μέσα από τα στάδια της ζωής πώς να γίνει μεγάλος και τρανός βασιλιάς σαν κι εσένα!
Όμως, η Αιδώς σε κατέκλυσε! Έφυγες και μας άφησες! Άφησες ένα βασίλειο μαύρο! Ένα βασίλειο που σε θρηνεί προκαταβολικά! Τον μονάκριβο γιο σου παράτησες και τη γυναίκα σου να ζει την κάθε της μέρα με την αγωνία τι κάνεις, πώς είσαι, αν ζεις ή αν πέθανες τελικά. Με άφησες και τώρα δεν μπορώ να αρθρώσω λέξη από την αγωνία και την πίκρα μου. Έχω μείνει έρημη να κοιτάζω μόνο τα πράγματά σου στην κάμαρα και να θρηνώ κι εγώ.


Γιώργος Μ. (Γυμνάσιο Παραδεισίου)
Αγαπητή Ανδρομάχη,
Ίσως να είναι η τελευταία φορά που σου μιλάω αλλά ας είναι κι η καλύτερη. Μου λείπουν όλοι και όλα, το μωρό, ΕΣΥ! Ελπίζω μέσα από αυτό το γράμμα να καταλάβεις γιατί θέλω τόσο να είμαι εδώ. Εσύ δεν το ήθελες αλλά είναι το καθήκον μου.
Αυτό που περιμένω από σένα να καταλάβεις είναι για ποιον το κάνω. Στον πόλεμο γίνεσαι σκληρός, ξεπερνάς τα προσωπικά σου όρια και σκοτώνεις για να ζήσεις. Κανείς δε θέλει να το περνάει αυτό. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο. Στις μάχες μού δίνει δύναμη η σκέψη σου. Ο λόγος για τον οποίο βρίσκομαι πραγματικά εδώ. Απλώς δεν μπορώ ν' αφήσω κανέναν να σε πάρει για δούλα του. Και ξέρω ότι από δω θα φύγουμε νικητές. Θα ζήσουμε ελεύθεροι κι ευτυχισμένοι. Θα χαρίσουμε στον Σκαμάνδριο ένα λαμπρό μέλλον. Να ζει και να χαίρεται τα πλούτη του. Εγώ γι' αυτόν υπάρχω και πρέπει να του τα εξασφαλίσω...
Ελπίζω να μη μου κρατάς κακία τώρα που ξέρεις... Η κατανόησή σου μου είναι αρκετή για να είμαι καλά. Μην ανησυχείς για μένα, όλα θα πάνε μια χαρά. Πρόσεχε το παιδί και τον εαυτό σου και πες σε όλους ότι είμαι εντάξει.
Έκτορας

Χρήστος Σ. (Γυμνάσιο Παραδεισίου)
Αγαπητή μου Ανδρομάχη,
θα ήθελα να σου πω ότι σ' αγαπώ και θα πολεμήσω μέχρι το τέλος μου. Θα προστατεύσω εσένα, την πατρίδα μου και τον λαό μου. Θα σε αποχαιρετήσω γιατί πρέπει να φύγω: θα επιστρέψω στον πόλεμο. Συγγνώμη που θα τελειώσω έτσι το γράμμα αλλά δεχόμαστε επίθεση από τους Αχαιούς. 
Βγες στο μπαλκόνι να με δεις να πολεμώ σαν τίγρης. Σ' αγαπώ!
Ο άνδρας σου,
Ο Έκτοράς σου


Αθηνά (Γυμνάσιο Μεθάνων)
Αθηνά

Αγαπημένε μου Έκτορα…
Θέλω να πιστεύω ότι είσαι καλά και ότι δεν σου έχει συμβεί τίποτα κακό. Σου στέλνω αυτό το γράμμα για να μάθεις τα νέα μας.
Μου λείπεις πάρα πολύ. Ο γιος μας συνέχεια κλαίει και δεν μπορούμε να τον ησυχάσουμε. Πότε θα έρθεις πίσω στο σπίτι μας; Να ξέρεις ότι εάν πάθεις κάτι κακό δεν θα μπορέσω να ζήσω χωρίς εσένα. Η ατμόσφαιρα κάθε μέρα γίνεται πιο λυπητερή. Σε προσμένουμε με ανυπομονησία. Εύχομαι η μάχη να έχει αίσιο τέλος και γρήγορα να γυρίσεις , γρήγορα, στο σπίτι μας. Ο γιός μας έχει μεγαλώσει  αρκετά. Όλοι θέλουν να σε ξαναδούν κι εύχονται να μην έχεις πάθει τίποτα κακό. Εμείς είμαστε όλοι καλά, μην ανησυχείς για εμάς. Να προσέχεις τον εαυτό σου. Σ’ αγαπώ πολύ και εύχομαι να ανταμώσουμε ξανάα.
Με αγάπη
Ανδρομάχη.


Παντελής Τ. (Γυμνάσιο Παραδεισίου)
Από: Έκτορας
Προς: Ανδρομάχη
Πόλη: Τροία

Ανδρομάχη, 
το ξέρω ότι μπορεί να είναι η τελευταία φορά που βλεπόμαστε. Θέλω να ξέρεις ότι ποτέ δεν ένοιωσα τόση αγάπη για άλλη γυναίκα. Θέλω να ξέρεις ότι και να πεθάνω σε αυτήν την μάχη, θα σε συναντώ στα όνειρα που βλέπεις τα βράδια και θα σε παρηγορώ. Ακόμα, θέλω να ελπίζεις ότι θα γυρίσω πίσω. Μην σκέφτεσαι ότι μπορεί να πεθάνω: να σκέφτεσαι όσο μπορείς πιο θετικά.
Επίσης θέλω να σου πω ότι θα σε αγαπάω για πάντα, ό,τι και να γίνει. Θα σε σκέφτομαι στη μάχη για να μπορέσω να τους νικήσω όλους, να μην μπαίνει κανένα εμπόδιο μπροστά μου. Κι άμα μπορείς, θέλω να με σκέφτεσαι κι εσύ. 
Όσο για το παιδί μας, μη φοβάσαι! Θα μεγαλώσει και θα γίνει πολύ δυνατός πολεμιστής, πιο δυνατός και άξιος από μένα! Και όλοι θα τον κοιτάζουν και θα τον καμαρώνουν - αλλά πιο πολύ εσύ θα τον κοιτάζεις και θα σκέφτεσαι εμένα, άμα έχω πεθάνει.
Και κάτι ακόμα: είσαι πολύ δυνατή! Θα τα καταφέρεις. Γυρίσω-δε γυρίσω, το ξέρω ότι θα τα καταφέρεις! Μην στενοχωριέσαι ακόμα και αν πεθάνω. Θα έρθουν τα χρόνια που δε θα μπορείς άλλο γιατί θα έχεις γεράσει. Θα πεθάνεις και θα συναντηθούμε στον Κάτω Κόσμο, να βλεπόμαστε και να 'μαστε μαζί.
Έκτορας

Αθανασία Μ. (Γυμνάσιο Παραδεισίου)
Έκτορα,
από τότε που έφυγες, ανησυχώ για την υγεία και τη ζωή σου γιατί εγώ και το παιδί σου σε περιμένουμε να επιστρέψεις και να ζήσουμε μια ζωή όσο πιο ήρεμα κι ευτυχισμένα μπορούμε.
Αν η πόλη μας καταστραφεί, σκέψου ότι το παιδί σου θα μείνει ορφανό κι εγώ θα γίνω δούλα στους Αχαιούς. Να προσεύχεσαι μόνο να μην πάθει κάτι και το χάσουμε. Αν έρθεις πίσω, θα μπορέσουμε να φύγουμε μακριά και να ζήσουμε χαρούμενα.
Αν πάρεις την απόφαση να πεθάνεις, θέλω να ξέρεις ότι πάντα θα σε αγαπάω και θα ζω για σένα. Αν πεθάνεις, θα περιμένω τη στιγμή που θα έρθω μαζί σου...
Σ' αγαπώ,
Ανδρομάχη

Φράνκο Φ. (Γυμνάσιο Παραδεισίου)
Πολυαγαπημένη μου Ανδρομάχη,
θέλω να σου πω το πόσο σ' αγαπώ με όλη μου την ψυχή και την καρδιά. Θα είμαι πάντα δίπλα σου μέχρι ο θάνατος να μας χωρίσει.
Πρώτα απ' όλα, θα σου πω αυτά που δεν σου είπα ποτέ ή όσα δεν πρόλαβα. Μόλις τελειώσει ο πόλεμος, θα γυρίσω πίσω, θα σε αγκαλιάσω σφιχτά, θα σε φιλάω ασταμάτητα, θα σου πω το πόσο σ' αγαπώ, θα σε πάρω στην αγκαλιά μου. Θα φύγουμε μακριά μαζί με το παιδί μας, με το φως μας που γεννήθηκε και με έκανε υπερήφανο. Θα φύγουμε και οι τρεις μας και θα πάμε μακριά από όλους και από όλα, θα κάνουμε τη δική μας ζωή.
Μοναδική μου αγάπη, αν δεν γυρίσω από τον πόλεμο ζωντανός, μη φοβάσαι. Θα είμαι πάντα δίπλα σου και θα σε προστατεύω, θα σε σκέφτομαι, θα σου συμπαραστέκομαι ό,τι και να γίνει. Άμα πεθάνω, μη με περιμένεις. Θα ήθελα να μεγαλώσεις τον μικρό μας πρίγκιπα και να σας βλέπω ευτυχισμένους και τους δυο σας.
Αγάπη μου γλυκιά, σε χαιρετώ τώρα. Πάω στον πόλεμο. Να ξέρεις ότι σας αγαπώ πολύ και θα έδινα τα πάντα για σας.
Με πολλή αγάπη,
ο Έκτοράς σου

Δημήτρης (Γυμνάσιο Μεθάνων)
Δημήτρης

Ανδρομάχη, αγάπη μου
Όταν θα διαβάζεις αυτήν την επιστολή, εγώ μπορεί να μην ζω. Θα ήθελα να ξέρεις ότι σ’ αγαπάω πάρα πολύ.  Είσαι η μοναδική γυναίκα που αγάπησα και καμιά άλλη δεν κατάφερε να μου αλλάξει γνώμη. Ο γιος μας είναι ο καρπός του έρωτας μας και θα τον έχω πάντα στη καρδιά μου, κι αυτόν και σένα… Πάντα. Δεν είμαι σίγουρος για τη ζωή μου γιατί ο αντίπαλος μου είναι δυνατός και δύσκολα θα τον νικήσω, αν τον νικήσω. Οπότε, σου γράφω αυτήν την επιστολή για να σου εκφράσω για τελευταία φορά τα συναισθήματα μου.
Για πάντα δικός σου
 Έκτορας.


Σάββας Π. (Γυμνάσιο Παραδεισίου)
Αποχαιρετισμός του Έκτορα προς την Ανδρομάχη:
Θα ήθελα να είμαι δίπλα σου αλλά η πατρίδα με καλεί. Να προσέχεις τον εαυτό σου και το παιδί μας. Και αν μη κακό, δε γυρίσω, να του πεις πως τον αγαπώ. Και αν γυρίσω, θα γιορτάσουμε μαζί με τους συγγενείς και τους τους φίλους μας.
Με πολλή αγάπη,
Έκτορας!!!


Αμαρίλντο Μ. (Γυμνάσιο Παραδεισίου)

Αγαπημένη μου Ανδροάχη,
θέλω να σου πω πως σ' αγαπάω πολύ και μου λείπεις. Δεν θέλω να στενοχωριέσαι γιατί πάντα θα είμαι δίπλα σου. Άμα σκοτωθώ στον πόλεμο, να είσαι ψύχραιμη και δυνατή για να φροντίζεις τον γιο μας και να είναι καλά. Γιατί στον πόλεμο και στη ζωή, τα πράγματα είναι δύσκολα.
Με αγάπη,
Έκτορας


Αλίνα (Γυμνάσιο Μεθάνων)
 Αγαπημένε μου Έκτορα… Πόσο μου λείπεις!!!!
Ελπίζω να  είσαι καλά!!! Σε παρακαλώ,  πρόσεχε, πάρα πολύ πρόσεχε!!! Αν πάθεις τίποτε, θα πεθάνω! Δεν θέλω να σε χάσω. Μας λείπεις πάρα πολύ, ειδικά στο παιδί σου, στους φίλους σου… Ευτυχώς που μπορούμε να επικοινωνούμε με τα γράμματα. Προς το παρόν, όλα πάνε καλά, δεν έχει γίνει τίποτα κακό. Προσεύχομαι κάθε μέρα για σένα, για την οικογένειας μας, για τα πάντα. Πιο πολύ στον κόσμο θέλω να γυρίσεις σπίτι, σώος κι αβλαβής. Ελπίζω να πήρες το γράμμα μου… Αν μου απαντήσεις, θα είμαι πολύ ευτυχισμένη, γιατί θα ξέρω ότι ζεις.
Πολλά φιλιά,                                                                         η αγαπημένη σου Ανδρομάχη


Λεονάρντο (Γυμνάσιο Μεθάνων)


Λεονάρντο
Αγαπημένη μου Ανδρομάχη…
Σου στέλνω αυτό το γράμμα γιατί σ’ αγαπάω πολύ…. Γιατί μου χάρισες το ωραιότερο δώρο του κόσμου, τον γιο μας… Μικρή μου, αλήθεια, θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου να μείνεις πάντα βασίλισσα κι όχι να γίνεις υπηρέτρια άμα πέσει η Τροία κι ο γιος μας δούλος άλλων. Κι άμα πεθάνω, θέλω ο γιος μας να γίνει βασιλιάς και να νικήσει εκείνους τους Αχαιούς. Η αγάπη μας κι ο έρωτάς μας θα μείνουν πάντα ζωντανοί.  Ακόμα κι αν χαθώ, η αγάπη μου για σένα να μείνει σαν μια φλόγα που δεν θα σβήσει ποτέ… Ποτέ…


Ρονάλντο Μ(Γυμνάσιο Παραδεισίου)
Αγαπητή Ανδρομάχη,
ξέρεις πολύ καλά πως δεν μπορούσα να κάνω όσα μου είπες και ελπίζω να κατάλαβες τους λόγους. Παρ' όλα αυτά. θέλω να ξέρεις πως σε αγαπάω πάρα πολύ. Για μένα ήσουν το πιο σημαντικό στη ζωή μου και δεν θέλω να με ξεχάσεις ποτέ. Μακάρι να γινόταν να ήμουν τώρα εκεί δίπλα σου και δίπλα στο παιδί μας αλλά μου είναι αδύνατο.
Αυτό που θέλω να κάνεις για μένα είναι να προσέχεις το παιδί μας και να τον μεγαλώσεις όσο καλύτερα μπορείς. Δεν θέλω να είσαι στενοχωρημένη και να κλαις όλη τη μέρα. Θέλω το παιδί μου να γίνει καλύτερος πολεμιστής από μένα για να σε προστατεύει.
Αυτά ήθελα να σου πω. Και να ξέρεις πως για μένα εσύ και το παιδί μας είστε το ιερότερο πράγμα στη ζωή μου.
Σε αγαπώ πολύ.


Παναγιώτης Δ. (Γυμνάσιο Μεθάνων)
Παναγιώτης Δ.

Αγαπημένη μου Ανδρομάχη…
Πώς είσαι; Τι κάνουν τα παιδιά μας; Θα ήθελα  τόσο πολύ να σας σφίξω στην αγκαλιά μου!
Πότε άραγε θα τελειώσει αυτός ο καταραμένος πόλεμος και θα σε συναντήσω ξανά;
Εγώ εδώ στα χαρακώματα. Μέχρι ώρας είμαι πολύ καλά. Μην ανησυχείς για μένα. Η Τροία αντέχει. Και σύντομα θα γυρίσω πίσω. Θέλω να πεις κάτι στα παιδιά. Άμα πεθάνω τα παιδιά μου να έχουν την ευχή μου. Θα ήθελα το αγόρι να πάρει την πανοπλία και το ξίφος μου και να σκοτώσει μ’ αυτά τον εχθρό που με σκότωσε. Στο κορίτσι μας εύχομαι να να γίνει η πιο ωραία γυναίκα της Τροίας, σαν εσένα.  Εσύ μην ανησυχείς για μένα. Το μόνο πράγμα που θέλω από σένα είναι να μην πας με άλλο άνδρα και να προσεύχεσαι κάθε βράδυ για την ψυχή μου και να εύχεσαι να μην πέσει η Τροία.
Αυτά τα λόγια μου ίσως είναι τα τελευταία, αν πεθάνω. Αν δεν πεθάνω, είναι μια απλή επιστολή με την οποία θα εύχομαι στα παιδιά μου κι εσένα θα σου λέω ότι σ’ αγαπάω πολύ…
 Με αγάπη
Έκτορας

Σας αφήνουμε προς το παρόν με ένα τραγουδάκι. Αλλά να ξέρετε, οι ακάματοι ανταποκριτές του τρωικού πολέμου θα επανέλθουν με όλες τις εξελίξεις. Ενημερωθείτε με λεπτομέρειες στις επόμενες αναρτήσεις για τη σύγκρουση Έκτορα-Πάτροκλου και την επάνοδο του Αχιλλέα στη μάχη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: