Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010

Αγαπημένο μου ημερολόγιο... ( Κάνοντας Chat στη Μυκηναϊκή Εποχη: Γραμμική Β')

Αγαπημένο μου ημερολόγιο...
  Έχω στεναχωρηθεί πολύ σήμερα... Μετά την πανθομολογούμενη επιτυχία μας στην
αποκρυπτογράφηση της γλώσσας της Φαιστού, λέγαμε με τα παιδιά του Α3 και του Α4 να ερμηνεύσουμε και την Γραμμική Β' μια που πήραμε το κολάι, μπας και πάρουμε κι άλλο Νόμπελ... 
Αλλά μάθαμε σήμερα στην Ιστορία ότι μας πρόλαβαν δυο τύποι που λέγονται Βέντρις και Τσάντγουικ το 1953. Αυτοί λοιπόν, όχι μόνο την αποκρυπτογράφησαν και ανακάλυψαν ότι η Γραμμική Β΄αποδίδει γραπτά μια αρχαιότερη διάλεκτο τη ελληνικής γλώσσας, αλλά βρήκαν και ότι η συγκεκριμένη γραφή είναι συλλαβογραφική (κάθε σύμβολο αντιστοιχεί σε μια συλλαβή). Πάρα τη θλίψη μου συνέχισα να το ψάχνω το πράγμα κι είδα ακόμα ότι βρήκαν πως αποτελείται από 90 συλλαβές...Και ακόμα ότι υπάρχουν περί τα 250 ιδεογράμματα... Να, μερικά:( Από αριστερά προς δεξιά) Άνδρας, γυναίκα, τροχός, αμφορέας, κρασί, ελαιόλαδο.Γράφανε περίεργα λοιπόν τότε... Δεν ξεχωρίζανε τα υγρά σύμφωνα, δεν έβαζαν τα τελικά σύμφωνα , αν μια λέξη είχε ένα διπλό σύμφωνο για κάθε ένα από τα σύμφωνα χρησιμοποιούνταν ένα συλλαβόγραμμα κ. α. . Αυτά εδώ, ας πούμε, τα σύμβολα αναπαριστούν τη λέξη "Χρυσός"(= ku ru so).
Και ο φιλόλογος μας μάς είπε ότι, αν ζούσε τότε και τον ρωτούσανε τι δουλειά κάνει, θα "έγραφε":
 pi ro ro ko (= φιλόλογος).
Η πίκρα μου που δεν προλάβαμε να την διαβάσουμε εμείς πρώτοι δεν με εμπόδισε να συνεχίσω να κοιτάω και γοητεύτηκα, όταν βρήκα με ποια σύμβολά γραφόταντα επαγγέλματα στα μυκηναϊκά κείμενα:
a-to-po-qo αρτοποιός
to-ko-so-wo-ko κατασκευαστής τόξων
to-ro-no-wo-ko επιπλοποιός
di-da-ka-ro (δι)δάσκαλος
de-ku-tu-wo-ko κατασκευαστής διχτυών
a-ra-ka-te-ja υφάντρα
du-ru-to-mo ξυλοκόπος, υλοτόμος
ri-na-ko-ro συλλογέας λιναριού
e-re-ta ερέτης (=κωπηλάτης)
ru-ra-ta λυράρης
i-ja-te γιατρός
ra-pte ράφτης
ra-pi-ti-ra2 ράφτρα
i-je-re-u ιερέας
i-je-re-ja ιέρεια
to-ko-do-mo χτίστης, οικοδόμος
ku-ru-so-wo-koχρυσοχόος
ka-ke-u χαλκεύς, χαλκιάς
ka-ru-ke κήρυκας
ke-ra-me-u αγγειοπλάστης
ku-na-ke-ta κυνηγός
na-u-do-mo ναυπηγός

και των θεών
di-we Δίας
e-ra Ήρα
e-ma-a Ερμής
a-re Άρης
a-pe-ro2 Απόλλων
po-se-da-o-ne Ποσειδών
di-wo-nu-so Διόνυσος
a-ta-na-po-ti-ni-ja Ποτνία Αθηνά
a-ti-mi-te Άρτεμις
e-ri-nu-we Ερινύς
da-pu2-ri-to-jo po-ti-ni-ja Λαβυρίνθου Ποτνία
si-to po-ti-ni-ja Σίτου Ποτνία
te-o-i θεοί

Τυχερά πάντως θα ήταν τα παιδιά την εποχή εκείνη, εάν υπήρχε Διαδίκτυο!!! Εμάς, όταν κάνουμε chat και χρησιμοποιούμε greeklish και emoticons, μας φωνάζουνε και μας κατηγορούνε... Ενώ τα παιδιά τότε θα γράφανε όπως γράφανε και στο σχολείο (εάν υπήρχε).
   Ένα πάντως με προβληματίζει... Λέει το βιβλίο ότι Προϊστορία είναι η περίοδος της Ιστορίας κατά την οποία δεν υπάρχουν γραπτές πηγές... Πως αυτή η περίοδος ανήκει στην Προϊστορία, αφού κατά την περίοδο αυτή διαθέτουμε κατανοητά γραπτά κείμενα? Και γιατί να ανήκει στην Ιστορία, η επόμενη περίοδος που θα κάνουμε? Δεν μάθαμε ότι με την καταστροφή των μυκηναϊκών ανακτόρων, χάθηκε και ξεχάστηκε η συγκεκριμένη γραφή και για τους επόμενους αιώνες, μέχρι που εφευρέθηκε το αλφάβητο που έχουμε ακόμα και σήμερα, δεν υπήρχε γραφή? Μήπως έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο "Πρωτοϊστορική" για αυτή την εποχή?
Το είπαμε στο καθηγητής μας και αυτός μας είπε ότι "είναι ούτως ή άλλως σχετικοί αυτοί οι διαχωρισμοί. Τους βάζουμε εμείς για να μπορούμε ευκολότερα να εξετάζουμε το παρελθόν. Η Ιστορία είναι ενιαία και ουσιαστικά αδιαίρετη". Άντε βρες άκρη τώρα...
Σε αφήνω τώρα, καλό μου ημερολόγιο. Πάω να γράψω ...μυκηναϊκά στο Διαδίκτυο :P :D ;)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εξαιρετικο!

Kakos Lykos είπε...

σε ευχαριστώ πολύ φίλε/η μου