Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Σάββατο 8 Μαρτίου 2025

Τακούνια για καρφιά : Αφίσες ευαισθητοποίησης ενάντια στην έμφυλη βία, από το Γ1 και το Γ3 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου

   Κάθε σχολική χρονιά, ξεκινάω με την ελπίδα ότι ως δια μαγείας τα πάντα θα βελτιωθούν και δεν θα χρειαστεί να κάνω ή να συμμετέχω σε δράσεις ενάντια στην έμφυλη βία. 
  Και κάθε χρονιά διαψεύδομαι, καθώς ο χάρτης της σεξουαλικής παρένοχλησης  που χρησιμοποιώ έχει
γίνει ακόμα πιο πυκνός. "Διαψεύδομαι" βέβαια, δεν σημαίνει "απογοητεύομαι", καθώς. όπως λέει κι ο ποιητής, "την άνοιξη αν δεν την βρεις  την φτιάχνεις", όπου "άνοιξη" στην περίπτωσή μας είναι η δυνατότητα σε όλους τους ανθρώπους να ζήσουν την ζωή τους όπως θέλουν, απαλλαγμένοι από τα εμπόδια που βάζουν τα έμφυλα στερεότυπα, και, πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τις  γυναίκες να έχουν κατακτήσει το προνόμιο να κάνουν απλά και καθημερινά πράγματα, όπως π.χ. να σεργιανίσουν μια νύχτα στην πόλη χωρίς να φοβούνται ότι θα γίνουν ακόμα ένα νούμερο στις στατιστικές της έμφυλης βίας. Ως εκ τούτου,  με τις μαθήτριες και τους μαθητές από το Γ1 και το Γ3 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου  ασχοληθήκαμε και φέτος με τον σεξισμό, την έμφυλη βία, τα έμφυλα στερεότυπα και την ομοφοβία, στο περιθώριο του  μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσα και στα πλαίσια σχετικών δράσεων και πολιτιστικών προγραμμάτων. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με διαφόρων ειδών σχετικά κείμενα (άρθρα, κόμικς, διαφημίσεις, στίχοι τραγουδιών, αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, κ.α.) και στο τέλος έφτιαξαν αφίσες ευαισθητοποίησης. Σε αυτό το τελευταίο στάδιο υπήρξε και η συνδρομή της καθηγήτριας των Καλλιτεχνικών του Σχολείου μας, της κυρίας Ρένας Γρηγοριάδου. Δοθέντος ότι φέτος με το Γυμνάσιο Παραδεισίου και την gia_des, συνεργαζόμαστε σε άλλα θέματα, την οικογένεια στην παρούσα ανάρτηση εκπροσωπούν οι κόρες μας, οι οποίες θέλησαν και φέτος να φτιάξουν τις δικές τους αφίσες. 
   Κατά τα γνωστά, οι αφίσες των παιδιών χρησιμοποιήθηκαν για την δημιουργία ενός βίντεο. Και με δεδομένο ότι κάθε χρόνο συνηθίζουμε να δίνουμε στην ανάρτηση τον τίτλο του τραγουδιού το οποίο χρησιμοποιούμε στο βίντεο με τα έργα των παιδιών, είναι προφανές ότι  φέτος χρησιμοποιήθηκε το τραγούδι ¨Τακούνια για καρφιά¨ σε μουσική και στίχους του (και συναδέλφου) Ορέστη Ντάντου, με την φωνή της Ιουλίας Καραπατάκη.  Τακούνια για καρφιά, λοιπόν, να εκδικηθεί η ομορφιά... 
 Φανταστείτε ότι το είδατε, γιατί στο μεταξύ το You tube μας το απέκλεισε και φέτος, οπότε φτιάξαμε ένα άλλο, πιο συμβατικό, με ηχητική επένδυση το μουσικό θέμα της Ανν Κλαρκ "Poem without words". 

Ακολουθούν οι εργασίες των παιδιών 
Αγγελική 

Αθηναγόρας 

Αλέξανδρος 

Αλήθεια 

Αναστασία 

Άννα 

Αντζελίνα 

Αρετή Κυρά 

Άρης 

Βάιος 

Γιώργης Σ. 

Γιώργος Γ. 

Γκιουλίζ 

Γρηγόρης 

Ειρήνη

Εύα 

Ευθύμης 

Ευσταθία 

Ηλιάνα 

Ιουλία 

Ιωάννα 

Κάρμεν 

Κατερίνα 

Κυριάκος Κ. 

Κυριάκος Χ. 

Κωνσταντίνος 

Μαρία Κ. 

Μαρία Π.

Μαρίζα 

Μελιτίνη 

Μιράντα 

Μιχάλης Β. 

Μιχάλης Τ.

Νίκος Σ. 

Νίκος Τ. 

Ρεβέκκα 

Ρίτα 

Σαββίνα 

Σέβα 

Στέλλα 

Χριστίνα 


Υ.Γ 1:

Υ.Γ.2: Victim Blaming


Υ.Γ. #: Μπορείτε να ακούσετε το τραγούδι που έδωσε τον τίτλο στην ανάρτηση και ήταν η αρχική μας επιλογή για το βίντεο εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: