Έχουμε δει πολλάκις το νησί και τη σπηλιά της Καλυψώς (εδώ, εδώ εδώ εδώ) , έχουμε δει τα ημερολόγια της Καλυψώς και του Οδυσσέα, έχουμε δει τα μηνύματα μέσα σε μπουκάλι που έστελνε ο Οδυσσέας στην Πηνελόπη. Υπάρχει μια παράμετρος όμως που παραμένει σε εκκρεμότητα...
Αφού μας παρουσιάσει την εξωπραγματική ομορφιά του νησιού ο ποιητής μας δίνει την πρώτη εικόνα της Καλυψώς. Παραδομένη στην εγωιστική αγάπη της Καλυψώ υφαίνει και τραγουδάει
χαρούμενη στη σπηλιά της, αδιάφορη που το αντικείμενο του πόθου της, ο Οδυσσέας, την ίδια ώρα, όπως μαθαίνουμε αργότερα βρίσκεται στην ακροθαλασσιά και κλαίει και οδύρεται που δεν μπορεί να φύγει.
Εδώ πάντως είναι η Κίρκη, όχι η Καλυψώ |
Δεν μας νοιάζουν όμως αυτά εδώ, τα είδαμε στην τάξη κατά την ανάλυση της ραψωδίας. Εδώ θα μας απασχολήσει ένα άλλο κεφαλαιώδες ζήτημα, το οποίο δεν ξέρατε ότι σας τριβέλιζε το νου: Τι ύφαινε η Καλυψώ; Επειδή θέλουμε να κοιμάστε τα βράδια λοιπόν. αποφασίσαμε με τα παιδιά από το Α1 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου να αποκαλύψουμε τι απεικόνιζε το υφαντό της Καλυψώς. Δείτε λοιπόν, τι νομίζουν τα παιδιά ότι ύφαινε η Καλυψώ στον αργαλειό της. Επίσης, αυτό που δεν είναι γνωστό είναι τι τραγούδαγε η Καλυψώ, όταν ύφαινε. Έχω μια πληροφορία που λέει ότι τραγουδούσε το τραγούδι εκείνο που λέει "Μείνε μαζί μου κι ας μην μ΄ αγαπήσεις, μόνο τα χάδια σου να μου χαρίσεις. Και λίγο λίγο θα με συνηθίσεις κ.λπ.". Την αξιοποίησα για να το χρησιμοποιήσω ως ηχητική επένδυση στο βιντεάκι που έφτιαξα με τα έργα των παιδιών, εφόσον το μόνο τραγούδι με αργαλειό που ξέρω το έχω ήδη χρησιμοποιήσει εδώ και δεν θέλω να επαναλαμβάνομαι/ .
Ακολουθούν οι εργασίες των παιδιών (Αλφαβητικά, αλλά σε δύο φάσεις, γιατί κάποια τα πήρα αργότερα. Ωστόσο προτάσσεται το έργο του Κώστα καθώς εκ παραδρομής μπήκε στο βίντεο).
Κώστας
Άννα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου