Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

#us_too: πολυτροπικά κείμενα ενάντια στην έμφυλη βία από το Γ1 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου και τη Γ' Γυμνασίου Παραδεισίου

    Ακόμα μια χρονιά θίγουμε το πρόβλημα της έμφυλης βίας. Μαθήτριες και μαθητές από το Γ1 Μουσικού Σχολείου Ρόδου και από το Γ1 και Γ2 Γυμνάσιο Παραδεισίου ετοίμασαν αφίσες, ζωγραφιές και κείμενα με θέμα τον σεξισμό και την κακοποίηση κατά των γυναικών.
    Είναι μια εργασία που συνηθίζουμε να αναθέτουμε στη Γ' Τάξη τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του μαθήματος της Γλώσσας και της διδασκαλίας της 3ης ενότητας. Κυρίως την αναθέτουμε γιατί είναι ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα που ενδιαφέρει τους γράφοντες αλλά πολύ περισσότερο τα παιδιά: πάντα έχουν να συνεισφέρουν στη συζήτηση μέσα στην τάξη σχετικά με τα έμφυλα στερεότυπα με τα οποία έχουν έρθει σε επαφή μέσα από το στενότερο περιβάλλον τους αλλά και από διαφημίσεις, ειδήσεις, ταινίες, παιχνίδια και σειρές.
  Φέτος, βέβαια, δε θα ήταν δυνατό να μείνει έξω από την τάξη το κύμα του me too που έφτασε και στην Ελλάδα, ξεκινώντας από τη γενναία απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να μιλήσει για τον βιασμό της μέχρι όλες τις καταγγελίες που έχουμε ακούσει το τελευταίο δίμηνο για λεκτικές, σωματικές, ψυχολογικές και σεξουαλικές κακοποιήσεις σε πολλά διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα από τον αθλητισμό μέχρι τον πολιτισμό. Τα παιδιά με ιδιαίτερη ευαισθησία συζήτησαν το θέμα της έμφυλης βίας και αποτέλεσμα του κοινωνικού τους προβληματισμού είναι τα έργα που σας παρουσιάζουμε σήμερα.

Νίκη Ντ., Γυμνάσιο Παραδεισίου 
Δείτε εδώ: https://drive.google.com/file/d/1Gm519yZr56KFYcFl-GJcOTHxeQ36BRbz/view?usp=sharing

Ραφαέλα Π., Γυμνάσιο Παραδεισίου 



Μαρία Τσ. Γυμνάσιο Παραδεισίου 


Στέλιος Τσ. Γυμνάσιο Παραδεισίου 


Αθανασία , Μουσικό Σχολείο 


Αλέξης, Μουσικό Σχολείο 


Αντώνης, Μουσικό Σχολείο 


Βανέσσα. Μουσικό Σχολείο 


Γιώργος,  Μουσικό Σχολείο


Εβίτα, Μουσικό Σχολείο 


Μελίνα Γ. Μουσικό Σχολείο 


Κωστής, Μουσικό Σχολείο 



Μαρία, Μουσικό Σχολείο

Γυναίκα ή άντρας το ίδιο δεν είναι;

Φυσικά και είναι το ίδιο. Εγώ σαν παιδί δεν μπορώ να καταλάβω πλήρως τον λόγο που μερικοί άνθρωποι στις μέρες μας νομίζουν ακόμα πως μια γυναίκα και ένας άντρας είναι κάτι πολύ διαφορετικό!  . Όχι, φιλέ μου, δεν είναι τίποτα διαφορετικό και - στην τελική. ξέρεις κάτι;- την ιδία κατάληξη θα έχετε. Όλοι ίδιοι είμαστε. και ίσοι,  και με ίσα δικαιώματα! Ξέρεις γιατί; Γιατί όλοι είμαστε άνθρωποι. Δεν είναι μόνο αυτό ένα από τα πράγματα  στο οποία οι άνθρωποι νομίζουν ότι είναι κατώτεροι.  Υπάρχουν και άλλα είδη  διαφορετικότητας, παραδείγματος χάριν,  η σεξουαλικότητα ενός ανθρώπου. Πιο παλιά τους σκοτώνανε. Επειδή δεν ήταν - και καλά- φυσιολογικοί και μερικούς τους βάζανε να σκοτώνουν τέτοιους δήθεν διαφορετικούς ανθρώπους . [Τα ανέφερα σαν παράδειγμα]. Ας ξαναγυρίσουμε στο πρώτο θέμα :  όλα αυτά ειδικά στην σημερινή εποχή. κι αναφέρομαι στην ιδέα ότι οι γυναίκες είναι κατώτερες,  είναι απλά στερεότυπα που τα βγάλαμε εμείς οι άνθρωποι . Έχω αμέτρητα παραδείγματα για να σας δώσω να καταλάβετε τι εννοώ, αν και ξέρετε . Γιατί οι γυναίκες πρέπει να φοβούνται να γυρίσουν μονές τους στο σπίτι ενώ οι άντρες όχι ; Τι διαφορετικό δηλαδή  έχουν ως άνθρωποί ;  Κι αυτό ήταν μόνο ένα παράδειγμα ...  


Ματίνα, Μουσικό Σχολείο 


Μελίνα Μ., Μουσικό Σχολείο 


Μιχάλης, Μουσικό Σχολείο 


Μιχαέλα, Μουσικό Σχολείο 


Μίκα, Μουσικό Σχολείο 


Χρυσάνθη, Μουσικό Σχολείο


Μιχάλης Μ., Γυμνάσιο Παραδεισίου



Βασίλης Δ. , Γυμνάσιο Παραδεισίου 


Μπλεόνα Ντ., Γυμνάσιο Παραδεισίου


Νίκος Β., Γυμνάσιο Παραδεισίου


Παναγιώτης Β. , Γυμνάσιο Παραδεισίου 


Ρόζα Φ. , Γυμνάσιο Παραδεισίου 


Υ.Γ. 1) Μου προκαλεί πάγια εντύπωση πώς ενώ ως κοινωνία συζητάμε ανοιχτά για έμφυλα θέματα εδώ και πολύν καιρό, ο κορέκτορας ακόμα δεν αναγνωρίζει τη λέξη και την υπογραμμίζει με κόκκινο (εδώ, βέβαια, κοκκινίζει και την ίδια τη λέξη "κορέκτορας" -οπότε μάλλον πολλά ζητάω.)
        2)

3)

4 σχόλια:

maria michali είπε...

Εξαιρετικές οι δημιουργίες των παιδιών!

Kakos Lykos είπε...

Ευχαριστούμε πολύ

Μαρία Βουρτσιάνη είπε...

Μπράβο!! Ωραία δουλειά! Μπράβο στα παιδιά και τον δάσκαλό τους!

Kakos Lykos είπε...

Ευχαριστούμε πολύ. Είναι εκπαιδευτική συνεργασία μεταξύ δυο σχολείων.