Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Στην Ανδρομέδα και τη Γη: Οι Πυλώνες της Δημιουργίας (Pillars of Creation)

Και φέτος θα ξεκινήσω τη σεζόν του ιστολογίου με μια αστρονομικού ενδιαφέροντος δημοσίευση ,  παρουσιάζοντας την εμβληματική φωτογραφία που είναι γνωστή με το όνομα "Οι πυλώνες της δημιουργίας".
  Πρόκειται για τη φωτογραφία τριών νεφών κοσμικής ύλης που βρίσκονται στο Νεφέλωμα του Αετού (στον αστερισμό του Όφεως), σε απόσταση περίπου 7000 ετών φωτός από την Γη. Τη φωτογραφία τράβηξε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble την πρωταπριλιά του 1995  και  έγινε μια από τις γνωστότερες διαχρονικά του τηλεσκοπίου.  

Τα νέφη αυτά εκτείνονται σε  μεγάλη απόσταση, η αριστερή στήλη, ας πούμε,  έχει μήκος τέσσερα έτη φωτός (η  κάθε μικρούλα προεξοχή που βλέπετε είναι πιο μεγάλη από το ηλιακό μας σύστημα).  Αποτελούν ένα είδος αστρικού μαιευτηρίου, καθώς είναι περιοχή αστρογένεσης,  Το ιδιαίτερο σχήμα τους οφείλεται στην ακτινοβολία που εκπέμπουν τα νεαρά άστρα που γεννιούνται τριγύρω. Από αυτά τα δυο στοιχεία  πήραν και το όνομά τους. Το μπλε χρώμα στην εικόνα αντιστοιχεί στο οξυγόνο, το κόκκινο στο θείο και το πράσινο στο υδρογόνο και το άζωτο. 
   Υπάρχει και μια μεταγενέστερη φωτογραφίας όπου με διαφορετική επεξεργασία  στο υπέρυρθρο του φάσματος αποκαλύπτονται τα νεογνά άστρα που βρίσκονται στο εσωτερικό τους, πίσω από την αστρική σκόνη και τα αέρια. 
 . 
   Και πια δεν υπάρχουν... Φαίνεται ότι το Hubble πήρε την φωτογραφία την ύστατη στιγμή, καθώς οι πυλώνες δεν υπάρχουν πια...Έχουν καταστραφεί ήδη  εδώ και 6000 χρόνια από την έκρηξη ενός σουπερνόβα, όπως ανακοίνωσαν το 2007 οι επιστήμονες αφού παρατήρησαν θερμοκρασίες πιο μεγάλες από το αναμενόμενο. Ή ίσως υπάρχουν ακόμα. Ενδείξεις το 2015, όταν παρατηρήθηκαν εκ νέου,  έκαναν αρκετούς να υποστηρίξουν ότι η εν λόγω έκρηξη ίσως να μην έχει συμβεί και οι πυλώνες θα υπάρχουν  για τα επόμενα 100.000 ως 1.000.000 χρόνια, οπότε πρέπει να περιμένετε λίγο για να δείτε την καταστροφή τους...
Μέχρι τότε δείτε την τρισδιάστατη απεικόνισή τους 

Η φωτογραφία του 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: