Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό... Να την "κάνει"! ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!
(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)
Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025
Η καινή Ελένη του Ευριπίδη. Κατά τας... γραφίδας του Γ3 Μουσικού Σχολείου Ρόδου
Ο Ευριπίδης. ως γνωστόν, χρησιμοποιεί τον μύθο της Ελένης για να καυτηριάσει, μεταξύ άλλων, την τάση των ανθρώπων να μένουν στην επιφάνεια των πραγμάτων, το φαίνεσθαι, και να αδυνατούν να εμβαθύνουν και αναζητήσουν την πραγματική τους ουσία, το είναι.
Έτσι, η Ελένη του Ευριπίδη έρχεται σε αντίθεση με την παραδοσιακή Ελένη των επών και των μύθων, η
Η Ελένη όπως (δεν) την φαντάστηκε ο Μουνκ
οποία περιγράφεται ως μια άπιστη, φιλάρεσκη, ματαιόδοξη κι επιφανειακή γυναίκα που φέρνει την καταστροφή. Η καινή Ελένη του Ευριπίδη βρίσκεται στην Αίγυπτο και τις ιδιότητες της παραδοσιακής Ελένης τις φέρει τον είδωλό της που βρίσκεται στην Τροία. Η... κανονική Ελένη μισεί την ομορφιά της γιατί της προκαλεί προβλήματα, ντρέπεται για αυτά που της καταλογίζουν, αν και δεν φταίει, θρηνεί για όσα γίνονται στο όνομά της, προσπαθεί να αντιμετωπίζει ως ικέτισσα τις συνεχείς σεξουαλικές παρενοχλήσεις του Θεοκλύμενου, αγαπάει τον άντρα της, είναι απελπισμένη και το μόνο που την κρατάει στην ζωή είναι η υπόσχεση του Ερμή ότι, όταν έρθει ο καιρός, ο Μενέλαος θα έρθει να την σώσει.
Με τα παιδιά του Γ3, που φέτος μοιραζόμαστε, μεταξύ άλλων τις ώρες της Ελένης, την περσινή χρονιά μοιραζόμασταν τις ώρες της Ιλιάδας. Και κατά την διδασκαλία της ραψωδίας Γ΄, της Τειχοσκοπίας, είχαμε μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται η Ελένη στην τέχνη, μέσω του παρακάτω βίντεο.
Φέτος, αφού ολοκληρώσαμε την εισαγωγής της Ελένης και καταγράψαμε τα στοιχεία της καινής Ελένης, επιστρέψαμε στο βίντεο και παρατηρήσαμε ότι η Ελένη παρουσιάζεται στις τέχνες με βάση την παραδοσιακή της εκδοχή.
Αποφασίσαμε, λοιπόν, με αφορμή μια κουβέντα που σε ανύποπτο χρόνο κάναμε στην τάξη με τον Μιχάλη και τον Κυριάκο, να ζωγραφίσουν τα παιδιά την Ελένη εμπνεόμενα από τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται από τον Ευριπίδη. Στην δράση αυτή συνεργαστήκαμε και με την καθηγήτρια Εικαστικών του Σχολείου μας, την κυρία Ρένα Γρηγοριάδου.
Κατά τα ειωθότα, πριν δούμε τις ζωγραφιές των παιδιών, ας δούμε ένα βίντεο που έφτιαξα, χρησιμοποιώντας ως ηχητική επένδυση το τραγούδι "Κουράστηκα να υποκρίνομαι" του Μανόλη Λιδάκη, σε μουσική του Αντώνη Βαρδή και στίχους του Αντώνη Ανδρικάκη, το οποίο φαίνεται ότι απηχεί ακριβώς την ψυχολογική κατάσταση της Ελένης.
Την περσινή χρονιά, όπως μπορείτε να δείτε εδώ, τα ίδια παιδιά είχαν αναλάβει να ζωγραφίσουν αυτό που πίστευαν ότι ύφαινε στον αργαλειό της η Ελένη πριν έλθει η Ίριδα να την ειδοποιήσει για την μονομαχία. Κάποια παιδιά όμως είχαν ζωγραφίσει και την ίδια την Ελένη, με βάση τον τρόπο με τον οποίο την περιγράφει ο Όμηρος. Επέλεξα λοιπόν, να ξαναδημοσιευτούν οι περσινές ζωγραφιές κάθε παιδιού, όπου υπήρχαν, κάτω από τις φετινές, για λόγους αντίστιξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου