Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024

Μη πατάτε την ... Μιμόζα (Στην Ανδρομέδα και τη Γη)

  ...Και να θέλετε, δηλαδή, δεν μπορείτε, γιατί μιλάμε για τον β' του Σταυρού του Νότου, του πολυτραγουδισμένου  από μας τους καββαδιακούς αστερισμού. Άσε που απέχει κάμποσα έτη φωτός... 280 κατά προσέγγιση. 
   Δεν ξέρω τι με ιντρίγκαρε,  το γεγονός ότι ο α΄ του Σταυρού δεν έχει όνομα και έχει o  β΄ ή  το
βοτανολογικό όνομα του αστεριού, πάντως με ιντρίγκαρε και θα το υποστείτε... 
    Η Μιμόζα είναι μεταβλητός αστέρας, ο 19ος φωτεινότερος του ουρανού. Το παραδοσιακό όνομα του αστεριού είναι λατινικής προέλευσης, σημαίνει "ηθοποιός" και προέρχεται προφανώς από την ελληνική λέξη "μίμος". Θεωρείται ωστόσο, ότι το αστέρι ονομάστηκε από την συνομοταξία φυτών που ονομάζονται "μιμόζα", επειδή (όπως για παράδειγμα το φυτό μη μου άπτου) κινούν τα φύλλα τους πολύ γρήγορα, μιμούμενα μορφές ζωής που έχουνε συνείδηση. Η εντύπωση αυτή για την ονοματοδοσία του άστρου δημιουργείται από το γεγονός ότι η εμφάνισή του μοιάζει με τα λουλούδια των πιο συχνών μιμοζών.  Το άλλο της όνομα είναι  Μπεκρούξ, αλλά μην ανησυχείτε, δεν το πήρε επειδή είναι μπεκρού... Ούτε γιατί το όνομα της είναι κομμάτι από επίκληση σε κάποιους
Μιμόζα η ουράνια
αρχαίους δαίμονες. Το πήρε γιατί είναι, όπως είπαμε, απλά το δεύτερο μεγαλύτερο αστέρι του αστερισμού του Νοτίου Σταυρού, ήτοι Be Crux. Η Μιμόζα σήμερα  είναι πολύ χαμηλά στον ουρανό και δεν φαίνεται από το βόρειο ημισφαίριο. Ωστόσο  παλιότερα, εξαιτίας της μετάπτωσης του άξονα της Γης, ήταν ορατή στους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους, οι οποίοι την θεωρούσαν κομμάτι του αστερισμού του Κενταύρου. 
   Η Μιμόζα είναι το πιο αριστερό από τα τέσσερα κύρια αστέρια του Σταυρού και... δεν είναι μία.  Αποτελείται από δυο πολύ κοντινά αστέρια τα οποία σχηματίζουν 
Μιμόζα η επίγεια, η επονομαζόμενη αισχυντηλή
ένα διπλό σύστημα περιφερόμενα το ένα απέναντι στο άλλο σε διάστημα πέντε χρόνων, γύρω από ένα κοινό κέντρο μάζας. Το μεγαλύτερο από τα δύο υπολογίζεται ότι έχει μάζα ίση με την μάζα του Ήλιου επί 16. Το 2007 ανακοινώθηκε η ανακάλυψη και ενός τρίτου αστέρα στο σύστημα, ο οποίος πιθανότατα είναι μωράκι αστέρας. Άλλωστε, και γενικά η Μιμόζα είναι μικρός ηλικιακά αστέρας. Υπολογίζεται ότι η ηλικία των δυο κύριων αστέρων του συστήματος είναι γύρω στα 8 με 11 εκατομμύρια έτη. Χθες προχθές γεννηθήκανε δηλαδή... Πάντως, να ξέρετε, αυτό το υποτυπώδες αρθράκι ενδεχομένως να γίνει πολύτιμό στους ανθρώπους του μέλλοντος, διότι η Μιμόζα απομακρύνεται από εμάς με ταχύτητα 15, 6 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Έτσι, κάποια στιγμή στο μέλλον θα έχει απομακρυνθεί πολύ και δεν θα είναι παρατηρήσιμη. 
  Αντίθετα με άλλα άστρα που έχουμε δει, το πολιτιστικό της στίγμα δεν είναι μεγάλο. Αναπαρίσταται μαζί με τον υπόλοιπο αστερισμό στις σημαίες της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Παπούας Νέας Γουινέας και είναι ένα από τα 27 άστρα που υπάρχουν στην σημαία της Βραζιλίας, ένα για κάθε επαρχία της χώρας και για την κεντρική κυβέρνηση. Η Μιμόζα εκπροσωπεί την επαρχία του Ρίο Ντε Τζανέιρο. 
Becrux in front of the background of the Milky Way.
Photo: ESO Online Digitized Sky Survey

Η Μιμόζα λάμπει μέσα από ένα δακτύλιο του Κρόνου. Φωτογραφία από το Κασσίνι.

Ε, για τραγουδάκι θα πάμε στα γνωστά... 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: