Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Η Τελευταία Μαύρη Γάτα του Ευγένιου Τριβιζά: ένα audiobook από την ομάδα Φιλαναγνωσίας του Γυμνασίου Παραδεισίου

Φέτος με την ομάδα Φιλαναγνωσίας στο σχολείο μας διαβάσαμε το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά "Η τελευταία μαύρη γάτα" και σκεφτήκαμε να το παρουσιάσουμε σε μία διαφορετική μορφή...

Επιλέξαμε αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα από όλο το βιβλίο με τη σκέψη, κρατώντας τα πιο καίρια σημεία της πλοκής, να προσπαθήσουμε να αποδώσουμε σύντομα την αρχική ιστορία στο σύνολό της. Τα παιδιά ηχογράφησαν τα επιλεγμένα αποσπάσματα με τα κινητά τους και οι ηχογραφήσεις αυτές συνενώθηκαν σε ένα ενιαίο αρχείο διάρκειας σχεδόν 38 λεπτών που αποτελεί το ακουστικό βιβλίο που σας παρουσιάζουμε σήμερα. Στον επίλογο θα ακούσετε και εμένα και την κ. Τσάκωνα, τη συντονίστρια του προγράμματος Φιλαναγνωσίας, γιατί με τον τρόπο αυτό θέλαμε και συμβολικά να κλείσουμε τούτο το λογοτεχνικό ταξίδι.  
Με αφορμή το βιβλίο, τα παιδιά ανά ομάδες ή και ατομικά, συνέθεσαν επιπλέον και άλλες δημιουργικές εργασίες: ετοίμασαν μια βιβλιοπαρουσίαση, ζωγραφιές εμπνευσμένες από τα συνθήματα που περιλαμβάνονται στο κείμενο καθώς και ον-λάιν ακροστιχίδες που τα στοιχεία τους είναι βασισμένα στο περιεχόμενο του βιβλίου. 
Το βιβλίο του Τριβιζά είναι μια αλληγορία πάνω στο θέμα του ρατσισμού, της περιθωριοποίησης, της δεισιδαιμονίας, της προπαγάνδας και της εξαπάτησης, με σαφείς παραλληλισμούς με ιστορικά γεγονότα και τη σύγχρονη πραγματικότητα: από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία ή τη Γάζα και από τα προγκρόμ μέχρι το απαρτχάιντ και τις δομές για τους πρόσφυγες, υπήρξαν διαχρονικά πολλές ομάδες ατόμων που καταπιέστηκαν, εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν και πολλοί ανώνυμοι ήρωες (σαν τον ανώνυμο ήρωα του βιβλίου) που στάθηκαν ως ύστατο ανάχωμα μπροστά στη λαίλαπα της αδικίας. Γι' αυτό, το βιβλίο είναι ταυτόχρονα κι ένας ύμνος στην αγωνιστικότητα, στη συνεργασία και την έννοια του καλού, του ηθικού και του δίκαιου. Είναι ένα αστείο, τρυφερό και βαθιά πολιτικό κείμενο που μας άρεσε πάρα πολύ κι ελπίζουμε ακούγοντας την ηχογράφησή μας να αρέσει και σε σας. 
Καλή ακρόαση, λοιπόν!

Δείτε την παρουσίαση με τις εργασίες των παιδιών και την ηχογράφηση πατώντας εδώ.

Εναλλακτικά, ακούστε την ανάγνωση στο ακόλουθο βίντεο:


Υ.Γ. Ευχαριστώ τα 11 παιδιά από τη Β' και Γ' τάξη του Γυμνασίου Παραδεισίου που εργάστηκαν για αυτό το αποτέλεσμα. Ευχαριστώ επίσης την αγαπημένη συνάδελφο κ. Τσάκωνα για τη δημιουργικότητα και την έμπειρη καθοδήγησή της στο πρόγραμμα της Φιλαναγνωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: