Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Στην Ανδρομέδα και τη Γη: Ανατολή Γης (και η πρώτη φωτογραφία μιας Μαύρης Τρύπας)

   Η "αχνή γαλάζια κηλίδα", για την οποία είπαμε στην ανάρτηση που οδηγεί  ο σύνδεσμος, δεν ήταν η μόνη ούτε η πρώτη φωτογραφία της Γης από το διάστημα.
  Την τιμή την έχει η παρακάτω φωτογραφία που έγινε ευρέως γνωστή ως "Ανατολή της Γης" ("Earthrise" αγγλιστί).
Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 24 Δεκεμβρίου του 1968 από τον αστροναύτη Γουίλιαμ Άντερς, μέλος της διαστημικής αποστολής Apollo 8, και απεικονίζει τη Γη να ανατέλλει πάνω στον ορίζοντα της Σελήνης. Βέβαια, να σημειωθεί ότι αυτό κατέστη εφικτό γιατί το διαστημόπλοιο ταξίδευε πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης, καθώς στην πραγματικότητα η Γη στην Σελήνη ούτε ανατέλλει ούτε δύει, καθώς η Σελήνη δείχνει πάντα τη μία της πλευρά στη Γη.

    Η σημασία και η επιδραστικότητα της φωτογραφίας αυτής έγκειται στο ότι συνειδητά ή ασυνείδητα μετά από αυτή τίποτα δεν ήταν το ίδιο για τον άνθρωπο. Η φωτογραφία αυτή συνιστά μια μετάβαση στην  αφήγηση της ανθρώπινης ιστορίας από το α' πρόσωπο στο γ'. Κάτι εξαιρετικά σημαντικό για ένα είδος που μέχρι πριν καμιά τρακοσαριά χρόνια δίκαζε και καταδίκαζε όσους επιστήμονες αποδείκνυαν πως η Γη δεν είναι το κέντρο του κόσμου. Παρεμπιπτόντως, το Βατικανό δεν είχε ακόμα αναγνωρίσει πως η Γη δεν είναι επίπεδη όταν δημοσιεύτηκε η φωτογραφία... Κατά τη γνώμη μου, αυτή η μετακύλιση στην αφήγηση της ανθρώπινης ιστορίας είναι ανάλογη και εφάμιλλη αυτού που σηματοδότησαν για το ανθρώπινο πνεύμα η ανακάλυψη της συνείδησης, η εφεύρεση του νομίσματος και η δημιουργία του πρώτου φωνητικού αλφάβητου κατά την ομηρική και την  αρχαϊκή εποχή.
"Τσα! Γατάκια... "
Δείτε τώρα σε real time πώς φαίνεται η Γη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό... Ένα δωράκι από μένα με πολλή.... αγάπη στους φίλους μου τους επιπεδιστές...



Υ. Γ. : Επί του πιεστηρίου, κατά ευτυχή σύμπτωση η δημοσίευση αυτής της ανάρτησης συνέπεσε με την δημοσίευση της πρώτης φωτογραφίας μιας Μαύρης Τρύπας  που κατόρθωσε να πάρει η ανθρωπότητα 


Δεν υπάρχουν σχόλια: