Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Αναμνήσεις της Κωνσταντίνας από το Γυμνάσιο Παραδεισίου.

Η Κωνσταντίνα είναι ένα γενναίο κορίτσι. Η Άλκη Ζέη την έπλασε τόσο δυνατή που να αντιμετωπίζει τις αράχνες της και όσους φιλολόγους καταπιάνονται με τις αναμνήσεις της από τη ζωή της στη Γερμανία.

Ευτυχώς, δηλαδή, που είναι και κάτι παιδιά της Β' Γυμνασίου στο Παραδείσι που τη συμπάθησαν για τις βόλτες και τις σοκολάτες που μοιραζόταν με τον πατέρα της, για την πρώτη της μέρα στο γερμανικό σχολείο, για τη Φάρμουρ που δεν την καταλαβαίνει, για τη μαμά της που είναι τόσο ξεχωριστή και αποφάσισαν, ως εκ τούτου, με τις εργασίες τους να τη βοηθήσουν να μη βουλιάζει άλλο στη στεριά.
Για παράδειγμα, δύο ομάδες παιδιών ανακάλυψαν ένα πολύτιμο φυλλάδιο από το τέλος της πρώτης εκείνης σχολικής χρονιάς που πέρασε η Κωνσταντίνα στη Γερμανία. Ήταν ένα αναμνηστικό που τους μοίρασε η δασκάλα τους, η φράου-Στέφανι με σύντομα κείμενα που της είχαν αφιερώσει οι συμμαθητές και οι συμμαθήτριές της. Ας διαβάσουμε τι είχαν γράψει στην Κωνσταντίνα η Σίγκριντ, ο Διαγόρας και η Χέλγκα.

Γιώργος Τ., Ευδοκία Τ., Μανώλης Χ.

Πολυαγαπημένη μου Κωνσταντίνα,
είμαι η κολλητή σου, η Σίγκριντ. Πάντα συμπαραστεκόμαστε η μία στην άλλη, παρ' όλες τις διαφωνίες και τους τσακωμούς για τον Διαγόρα. Είσαι η καλύτερη φίλη που είχα στη ζωή μου. Περάσαμε τέλεια στη σχολική χρονιά και θα περάσουμε ακόμα καλύτερα το καλοκαίρι! Τέλος, θα σ' αγαπώ και θα σε νοιάζομαι για πάντα.
Με πολλή αγάπη και πολλά φιλάκια, 
Σίγκριντ
Αγαπημένη μου Κωνσταντίνα,
είσαι μία από τις καλύτερες φίλες που είχα ποτέ. Είμαι πολύ περήφανος για σένα που τα πήγες καλά στα μαθήματα και πέρασες τρίτη την τάξη. Δυστυχώς, θα χαθούμε το καλοκαίρι γιατί θα πάω πίσω στο χωριό να δω τους συγγενείς μου. Τέλος, ήθελα να σου πω, παρ' όλη την ντροπή μου, πως εσένα αγαπούσα και θα ήθελα πολύ να τρώμε καραμέλες μαζί.
Με πολλή αγάπη,
Διαγόρας
Γεια σου Κωνσταντίνα!
Είμαι η Χέλγκα. Με αυτό το κείμενο ήθελα να σου ζητήσω συγγνώμη. Το παρελθόν μας στο σχολείο δεν ήταν και πολύ καλό: συνέχεια τσακωνόμασταν. Επίσης, θέλω να σου εξομολογηθώ πως σε ζήλευα λιγάκι γιατί τα πήγαινες καλύτερα στα μαθήματα από εμένα αλλά δε θέλω να είμαστε πια έτσι. Τέλος, αυτό που επιθυμώ από εσένα είναι να είμαστε αγαπημένες και να στηρίζουμε η μία την άλλη.
Με αγάπη,
Χέλγκα
Μαρίνα Κ., Κλεβίσα Ν., Συμεών Τ.

Αγαπητή μου, κολλητή μου Κωνσταντίνα,
Μαζί σου πέρασα την καλύτερη σχολική χρονιά, παρ' όλους τους μικρούς τσακωμούς που είχαμε μαζί. Σου εμπιστευόμουν όλα τα μυστικά μου. Μετά το σχολείο περνούσαμε πολύ ευχάριστα με τις βόλτες που κάναμε, που διαβάζαμε μαζί, που κοιμόμασταν μαζί. Ελπίζω να βρεθούμε κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι.
Σίγκριντ
Αγαπητή φίλη Κωνσταντίνα,
Θα σου θυμίσω τις καλύτερες αναμνήσεις που περάσαμε μαζί. Μερικές φορές κάναμε τα μαθήματα μαζί και σε βοηθούσα να διαβάσεις. Μετά το διάβασμα πηγαίναμε βόλτες μαζί. Κρίμα που δε θα σε δω μέσα στο καλοκαίρι!
Διαγόρας

Αγαπητή Κωνσταντίνα,
Μαζί σου δεν πέρασα και τόσο καλά... Δεν είχαμε όμως και τσακωμούς. Είσαι μια όμορφη κοπέλα, σε συμπαθώ. Είσαι μια καλή συμμαθήτρια. Μ' αρέσει πολύ το στιλ σου κι ελπίζω να τα πάμε καλύτερα του χρόνου.
Χέλγκα

Στο τέλος εκείνης της σχολικής χρονιάς επίσης, ο χερ Χάινερ αποφάσισε να διοργανώσει μια καλοκαιρινή γιορτή με θέμα την αγάπη για το σχολείο. Η Αγγελική Θ. και η Κωνσταντίνα Σ. σας παρουσιάζουν το ποίημα που είχε εκφωνήσει η Κωνσταντίνα στην αρχή της εκδήλωσης:

"Αγάπη για το σχολείο"
Καλοκαίρι ήρθε και φέτος
και είμαστε πάλι όλοι μαζί
σε μια ακόμα γιορτή μας
με γέλιο, χαρά και πολύ φαΐ!
Το σχολείο έχει αγάπη
το σχολείο σου μιλάει για τη ζωή.
Μέσα απ' τα μεγάλα παράθυρα
μας βλέπεις να κάνουμε μάθημα.
Μια τάξη γεμάτη χαρά, χρώματα
φυτά και ζωγραφιές στους τοίχους.
Μια παρέα ενωμένη,
όλοι μαζί δεμένοι,
σας καλωσορίζουν σε αυτήν την αξέχαστη
γιορτή στο Άαχεν!



Όταν ήρθε η ώρα η Κωνσταντίνα να φύγει από τη Γερμανία και να επιστρέψει στην Ελλάδα, ο Ευάγγελος Π., ο Χάρης Π. και η Σόνια Τ. τη βοήθησαν να συντάξει ένα γράμμα αποχαιρετισμού προς τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές της.

Αγαπητοί/ές συμμαθητές/τριες,
Σας γράφω αυτό το γράμμα για να σας ευχαριστήσω για τις ωραίες στιγμές που περάσαμε στο σχολείο και για όσα μου μάθατε.
Θυμάμαι ακόμα την πρώτη μέρα του σχολείου που μπήκα στην τάξη και δε γνώριζα κανέναν και στα διαλείμματα προσπαθούσατε να με γνωρίσετε. Ήμουν αγχωμένη και φοβισμένη επειδή είχα έρθει από άλλη χώρα και καθόμουν μόνη μου στο πρώτο θρανίο. Η δασκάλα προσπάθησε να με συστήσει σε σας και ντρεπόμουν πολύ. Και όλα αυτά τα ξεπέρασα χάρη σε σας που προσπαθήσατε και καταφέρατε να στηρίζετε στα δύσκολα. Σας ευχαριστώ για τις υπέροχες στιγμές που περάσαμε μέσα στην τάξη και γενικότερα -για παράδειγμα, που παίζαμε με τη μπάλα και κατά λάθος σπάσαμε ένα παράθυρο και ήμασταν όλοι στο γραφείο του Διευθυντή και γελούσαμε!
Πέρασα πολύ όμορφα όλα αυτά τα χρόνια. Θα τα θυμάμαι για όλη μου τη ζωή και θα τα διηγούμαι στους καινούριους φίλους μου στην Ελλάδα. Θα είστε ένα κομμάτι της ζωής μου που θα είναι αξέχαστο!
Με πολλή αγάπη,
Κωνσταντίνα

Όμοια, η ομάδα των Μιχάλη Ε., Ευδοκίας Κ. και Μιχάλη Μ. έγραψαν την ακόλουθη επιστολή:

Αγαπητοί συμμαθητές και φίλοι,
σας γράφω αυτό το γράμμα για να σας ευχαριστήσω για όλες τις υπέροχες στιγμές και εμπειρίες που περάσαμε μαζί.
Κυρίως θυμάμαι την πρώτη μέρα στο σχολείο που μπήκαμε στη μεγάλη αυλή, τη στρωμένη με πρασινόγκριζες πλάκες και ένα μεγάλο στέγαστρο γύρω-γύρω. Στην αρχή ήμουν αγχωμένη αλλά το ζεστό χαμόγελο του Διευθυντή και η καλόκαρδη υποδοχή σας με έκανε να νοιώσω την αγάπη σας.
Σας ευχαριστώ για όλες τις υπέροχες αναμνήσεις που θα τις λέω σε Έλληνες φίλους μου για να τους δείξω πόσο καλόκαρδοι είναι οι Γερμανοί.
Κωνσταντίνα

Πάντως, και όταν πήγε στο Γυμνάσιο και έπρεπε να προσαρμοστεί σε νέο περιβάλλον και να κάνει νέες γνωριμίες, τα παιδιά του Παραδεισίου συνέχισαν να τη στηρίζουν. Ο στόχος των επόμενων δύο ομάδων ήταν να συμβουλέψουν την Κωνσταντίνα τι πρέπει να αναζητά σε κάποιον για να γίνει φίλος της. 
Οι Μάρκος Φ., Παναγιώτης Χ. και Αλέξανδρος Χ. της έστειλαν ένα μέιλ όπου συγκέντρωσαν τα βασικά κριτήρια που πληροί ένας καλός φίλος.

Προς: lostDina@gmail.com
Από: lonelycowboy@gmail.com
Θέμα: Φίλοι στο Γυμνάσιο
7 Ιουλίου 2016
Αγαπητή Κωνσταντίνα,
έμαθα πως φέτος πας Γυμνάσιο και αποφάσισα με μερικές συμβουλές να σε βοηθήσω να διαλέξεις νέους φίλους σωστά.
Αρχικά, ένας σωστός φίλος πρέπει να έχει ίδια ενδιαφέροντα με σένα έτσι ώστε να μπορείτε να συζητάτε με τις ώρες για ένα θέμα που ενδιαφέρει και τους δύο. Ένα άτομο το οποίο δε σέβεται τη γνώμη σου δε θεωρείται φίλος σου. Ένας πραγματικός φίλος θα σου συμπαραστέκεται στις δύσκολες στιγμές της ζωής σου. Θα είναι εκεί για σένα όποτε τον χρειαστείς. Επιπλέον, ένας πραγματικός φίλος δε θα μιλούσε άσχημα για σένα πίσω από την πλάτη σου, δε θα μιλούσε για τα μυστικά σου στους άλλους ούτε θα σε έκανε παρέα για να κερδίσει κάτι.
Είναι πολύ δύσκολο να βρει κάποιος έναν πραγματικό φίλο αλλά, με πολλή προσπάθεια και υπομονή, όλοι μπορούν να βρουν αυτό που ψάχνουν.

Από τη δική τους εμπειρία, οι Νικηφόρος Α., Βασίλης Θ. και Μαρία Μ. της γράφουν τα ακόλουθα:

Αγαπητή Κωνσταντίνα,
Τι κάνεις; Πώς πας; Εγώ είμαι καλά και εύχομαι πως κι εσύ είσαι επίσης! Το μήνυμα αυτό στο στέλνω γιατί έμαθα πως στο σχολείο δεν έχεις πολλούς φίλους. 
Ο καθένας κάνει φίλους με τα δικά του διαφορετικά κριτήρια, άλλοτε από την εμφάνιση, άλλοτε από την εξυπνάδα. Αλλά υπάρχουν και άλλοι που δεν έχουν φίλο κάποιον επειδή είναι άσχημος, εύσωμος ή προβληματικός. Το θέμα είναι πως δεν πρέπει να διαλέγουμε φίλους από την εμφάνισή τους αλλά από τον εσωτερικό τους κόσμο. 
Για παράδειγμα, εγώ τους φίλους μου τους επιλέγω σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια. Να είναι κάποιος αστείος: ένας άνθρωπος που σε κάνε να γελάς είναι ανεκτίμητος. Να είναι γεμάτος ενέργεια, να κάνετε δραστηριότητες μαζί και να περνάτε καλά. Να είναι ευγενικός και συνεπής, να μη φέρεται άσχημα ή να παίρνει ουσίες. Γενικά, να είναι καλή επιρροή πάνω σου. Να είναι καλός ακροατής για να ακούει και να κατανοεί αυτά που λες! Αλλά όλα αυτά παραπέμπουν στο να έχει καλή συμπεριφορά.
Αυτά είναι τα κριτήρια που έχω όταν ψάχνω έναν φίλο και πιστεύω πως θα έπρεπε να ψάχνεις κι εσύ φίλους που ταιριάζουν με αυτά, επίσης.

Οι τελευταίες δύο ομάδες "εικονοποίησαν" το κείμενο για να έχει η Κωνσταντίνα να θυμάται μόνο όμορφες εικόνες από τη συνάντησή της με τα παιδιά του Παραδεισίου.

Κατερίνα Α. και Λουίζα Μ. 



Κλεβίσα Π. και Εύα Τ.




Υ.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: