Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Υπατία, η αιώνια γυναίκα: Ένα ταξίδι από την μαύρη τρύπα της ανθρώπινης ύπαρξης στην μαύρη τρύπα ενός γαλαξία

Βρισκόμαστε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και η χρονιά είναι το 415 μ.Χ.  
   Η γυναίκα στην οποία αναφέρεται το παραπάνω κόμιξ είναι η μεγάλη φιλόσοφος, μαθηματικός και αστρονόμος Υπατία και η  φιγούρα στο τρίτο από το τέλος καρεδάκι έχει απόλυτο δίκιο να φοβάται... 
     Η Υπατία γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια γύρω στο 370 μ.Χ. και είχε την τύχη ο πατέρας της να είναι ένας φιλόσοφος, ο οποίος δε θεωρούσε ότι οι γυναίκες είναι μόνο για να γεννοβολάνε (το οποίο βέβαια δεν είναι από μόνο του κακό, εάν και εφόσον είναι επιλογή της ίδιας της γυναίκας και μόνο και δεν πλασάρεται ως τάχα μου χαρακτηριστικό φύλου, υπέρτατος και μοναδικός προορισμός κ.α..) και αντίθετα την μόρφωσε. Η Υπατία μεγαλώνοντας εργάστηκε στην φιλοσοφική σχολή του πατέρας της και ασχολήθηκε με τη Φιλοσοφία, τα Μαθηματικά και την Αστρονομία. Το έργο της δεν σώθηκε, αλλά η φήμη της και  οι αναφορές προς αυτό μαρτυρούν την αξία του. Εκείνο στο οποίο όμως στο οποίο διακρίθηκε ήταν η διδασκαλία. Πολλά εξέχοντα πρόσωπα της εποχής, όπως ο επίσκοπος Συνέσιος ο Κυρηναίος, υπήρξαν μαθητές της, ενώ στις δημόσιες διαλέξεις της συνέρρεε πλήθος ακροατών, Εθνικών, Χριστιανών και Εβραίων, για να την ακούσει. Και αυτό πιθανότατα ήταν που σφράγισε τη μοίρα της. 
   Ο Κύριλλος, ο χριστιανός επίσκοπος της Αλεξάνδρειας, στράφηκε εναντίον της επειδή, αν και μη χριστιανή, ήταν πολύ δημοφιλής επιπλέον γυναίκα. Με αφορμή το γεγονός ότι ο Κύριλλος είχε διενέξεις με τον Ορέστη, τον χριστιανό κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας και παλιό μαθητή της Υπατίας, για τις οποίες ως πρόφαση κατηγορήθηκε εκείνη, λιντσαρίστηκε από έναν όχλο φανατικών χριστιανών: .της επιτέθηκαν καθώς γυρνούσε στο σπίτι της από κάπου, την κατέβασαν από την άμαξά της, την έσυραν στην εκκλησία,  την έγδυσαν, την έγδαραν ζωντανή με κοφτερά κοχύλια, και, αφού την σκότωσαν, έκαψαν το σχεδόν διαμελισμένο σώμα της. 
   Οι χριστιανικές πηγές της εποχής (όλως μη τυχαίως δεν υπάρχουν κι άλλες) προσπάθησαν να αποσείσουν τις ευθύνες του Κυρίλλου (ο οποίος παρεμπιπτόντως αγιοποιήθηκε για τις... υπηρεσίες του στο χριστιανισμό- ασχολίαστο) για το περιστατικό, διατεινόμενες ότι ούτε έδωσε ο ίδιος την εντολή ούτε και αποδεικνύεται ότι γνώριζε τις προθέσεις του όχλου. Ο βίος και η πολιτεία του Κυρίλλου, ωστόσο, ο οποίος είναι γνωστός για την μισαλλοδοξία του και για την ιδιαίτερη σκληρότητα με την οποία φέρθηκε στους Εβραίους της Αλεξάνδρειας και στους οπαδούς ενός μοναχού που θεωρήθηκε αιρετικός, καθώς και η πολύ μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν οι εκκλησιαστικές πηγές να τον αθωώσουν αποτελούν στην πραγματικότητα στοιχεία που μας οδηγούν στο ενάντιο συμπέρασμα. Ακόμα όμως και αν υποθέσουμε ότι πραγματικά δεν έδωσε την εντολή ή δεν ήξερε τις προθέσεις του όχλου,  ο Κύριλλος αναμφισβήτητα δεν είναι αθώος. Εκείνος είναι ο ηθικός αυτουργός της απεχθούς αυτής γυνακοκτονίας, καθώς επί μακρόν την είχε στοχοποιήσει στα κηρύγματα μίσους που εκφωνούσε και ως επιστημόνισσα, και ως ειδωλολάτρισσα, και ως γυναίκα. 
Ο θάνατος της Υπατίας,  (Charles William Mitchell), 1885.
  Ο θάνατός της σηματοδοτεί, κατά τη γνώμη μου, την αρχή του Μεσαίωνα. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως το ουσιαστικό τέλος της σκοταδιστικής και θρησκόληπτης αυτής εποχής αποτελεί ο θάνατος στην πυρά ενός επιστήμονα, του Τζορντάνο Μπρούνο, για θρησκευτικούς λόγους, από την Ιερά Εξέταση. Και μάλιστα αστρονόμου, μαθηματικού και φιλόσοφου, όπως και η Υπατία. Άντρα βεβαία. Πράγμα λογικό... Γιατί οι γυναίκες βρέθηκαν στο περιθώριο της ζωής και της μόρφωσης. Η Υπατία ήταν η τελευταία γυναίκα επιστήμονας .Η επόμενη μεγάλη μαθηματικός γεννήθηκε ακριβώς 1400 χρόνια μετά  το θάνατο της Υπατίας, το 1815, και ήταν η Άντα Λάβλεϊς, η οποία, εκτός του γεγονότος ότι ήταν κόρη του Λόρδου Βύρωνα, θεωρείται ότι έβαλε τις βάσεις για την επιστήμη της πληροφορικής, περιγράφοντας το πρώτο παράδειγμα αυτού που αργότερα θα ονομαζότανε "γλώσσα προγραμματισμού". Με άλλα λόγια είναι υπεύθυνη σε αρκετά μεγάλο βαθμό που εγώ μπορώ και γράφω αυτό το κείμενο και που εσείς θα το διαβάσετε. 
Ο αστεροειδής Υπατία ανακαλύφθηκε το 1884. Είναι ένας μεγάλος σκουρόχρωμος αστεροειδής, με διάμετρο 149 χιλιόμετρα. Ονομάστηκε προς τιμήν της Υπατίας. 

   Η δολοφονία της Υπατίας έγινε στις 8 Μαρτίου, την μέρα που έτυχε να οριστεί στις μέρες μας  ως η Μέρα της Γυναίκας, χωρίς αυτό να σχετίζεται βέβαια με εκείνη. Πρόκειται ωστόσο για αγαθή σύμπτωση. Γιατί η Υπατία και η θυσία της καθίστανται σύμβολο των διώξεων που υπέστησαν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια τόσων αιώνων και, ταυτόχρονα, απόδειξη των απεριόριστών ικανοτήτων που διαθέτουν ως ανθρώπινα όντα. 
   Και σηματοδοτούν ταυτόχρονα την νίκη του ανθρωπίνου πνεύματος ενάντια στον σκοταδισμό και τη θρησκοληψία. Στην τελική, έχει δίκιο ο χαρακτήρας που μιλάει στο τελευταίο καρέ της εικονογραφημένης ιστορίας με την οποία ξεκινάει η ανάρτηση: Όσο στρέφουμε τα μάτια ψηλά, στα ουράνια μυστήρια, το σκοτάδι δεν θα μας νικήσει ποτέ. 

   Το παραπάνω βίντεο είναι αδιάψευστος μάρτυρας ενός επιστημονικού επιτεύγματος: Την πρώτη φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας που πέτυχαν οι επιστήμονες του διεθνούς τηλεσκοπίου "Event Horizont",  επαληθεύοντας έτσι την  θεωρία της σχετικότητας και τον Αϊνστάιν. Ένα πρότζεκτ που
κατέστη δυνατό να υλοποιηθεί χάρη και σε έναν αλγόριθμο στην ανάπτυξη του οποίου  βοήθησε η επιστημόνισσα Katie Bouman, την οποία ευτυχώς δεν κυνήγησε να διαμελίσει κανένας οργισμένος  όχλος φανατικών θρησκόληπτων, παρά μόνο μερικά διαδικτυακά τρόλς που ενοχλήθηκαν που μια γυναίκα πήρε τα εύσημα για μια τόσο σημαντική ανακάλυψη (όταν ανακοινώθηκε το εν λόγω επίτευγμα, δημιουργήθηκε η λανθασμένη εντύπωση από τα ΜΜΕ ότι ήταν εκείνη που τα κατάφερε μόνη της,  εξαιτίας της φωνογραφία της να πανηγυρίζει βλέποντας να σχηματίζεται στη οθόνη του υπολογιστή της η φωτογραφία της μαύρης τρύπας, μια φήμη που η  ίδια διέψευσε άμεσα) και θέλησαν να την μειώσουν. Ας λένε!  Η Υπατία θα ήταν περήφανη για αυτή... Κι εμείς το ίδιο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: