Πιθανότατα μιλάμε για κείνο το κομμάτι της ευρασιατικής στέπας, τμήμα της Ποντοκασπιακής Στέπας που εκτείνεται από τον Καύκασο μέχρι τον Βόλγα και συχνά θεωρείται ως τμήμα του Καυκασίας.
Η περιοχή αναφέρεται στο "Αερικό" του Παπακωνσταντίνου, ένα είδος παράλληλου κειμένου στους "Ελεύθερους Πολιορκημένους" και φαντάζομαι πως για αυτό την επέλεξε ο Παπακωνσταντίνου. Οι κάτοικοι της στέπας ήταν γνωστοί για την ακατάβλητη δύναμή και την υπεράνθρωπη αντοχή τους στις κακουχίες, καθώς έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι για τα πάντα προκειμένου να επιβιώσουν. Παράλληλα, οι κάτοικοι της περιοχής είναι λίγο γαλατικό χωριό και χαρακτηρίζονται από την ανυπόταχτη και ατίθαση φύση τους. Κι επίσης υπάρχει και μια ιδιαίτερη οικογενειακή σχέση με το τραγούδι...Ήταν το τραγούδι που έλεγα στην μικρή μου κόρη που γεννήθηκε σαν χθες. όταν ήταν έμβρυο για να με γνωρίζει όταν θα γεννηθεί (Στη μεγάλη τραγουδούσα τον "Ακροβάτη")
Κατά τα λοιπά, ο Καύκασος γεωγραφικά λειτουργεί ως σύνορο μεταξύ Ασίας και Ευρώπης και στο Ευρωπαϊκό του μέρος έχει την υψηλότερη κορφή της Ευρώπης, το Ελμπρούς (5642 μέτρα), γνωστό και ως "δικέφαλο βουνό" γιατί αποτελείται από δυο κορφές, η δεύτερη είκοσι μέτρα κοντύτερη.
Κατά τα λοιπότερα, τον Καύκασο τον ξέρουμε επειδή κατά τη μυθολογία ήταν ο τόπος στον οποίο ο Δίας είχε δέσει τον Προμηθέα ,επειδή έκλεψε τη φωτιά και την έδωσε στους ανθρώπους, και κάθε μέρα του κατασπάραζε το συκώτι ένα αετός, μέχρι που ο Ηρακλής ψιθύρισε δυο τρία φωνήεντα στον αετό και ο Δίας για να μην τιμωρήσει το γιο του, έδωσε συγχωροχάρτι στον Προμηθεά. Στον πατέρα μου άρεσε αυτή η ιστορία και μου την έλεγε συχνά όταν ήμουν παιδί και αργότερα την αποτύπωσε σε ένα χαρακτικό που έφτιαξε, οπότε να και άλλη οικογενειακή σχέση με την περιοχή!!!
Τέλος, όταν μεγάλωνα, στα μέσα της δεκαετία του '80, κυκλοφορούσε ένας αστικός θρύλος πως οι Καυκάσιοι ζούνε μέχρι τα 120.
Θα τα ξαναπούμε πιθανότατα για τον Καύκασο, τον δυτικό τουλάχιστον, διότι εκεί βρίσκονται τα δυο βαθύτερα βάραθρα του κόσμου και μου φαίνεται γοητευτικό θέμα για να το θίξω...
Θα τα ξαναπούμε πιθανότατα για τον Καύκασο, τον δυτικό τουλάχιστον, διότι εκεί βρίσκονται τα δυο βαθύτερα βάραθρα του κόσμου και μου φαίνεται γοητευτικό θέμα για να το θίξω...
Για τη στέπα τώρα, να πω γενικά ότι με είχε συναρπάσει η περιγραφή της διαβάζοντας τον "Μιχαήλ Στρογκόφ" του Βερν. Μετά που μεγάλωσα διάβασα τον και "Λύκο της Στέπας" του Έσσε και άκουσα την "γεννημένη άγρια" και ονομασμένη πιθανότατα από το βιβλίο αμερικάνική μπάντα. Τέλος, σε κάτι κόμικς, Τιραμόλα ή Σεραφίνο, ο κακός ονομάζονταν Βαρέλης και τον κυνηγούσε να τον φάει ένας λύκος της στέπας που λεγόταν Πουκατσώφ, από το όνομα του Κοζάκου επαναστάτη, Χαριτολογώντας είχα δώσει ως δεύτερο όνομα το Πουκατσώφ στη σκυλίτσα μας, την Αμαζόνα,γνωστή αλλιώς και ως "κοκκινομούρικο μικρόβιο", αλλά αυτό είναι αναφορά από τον Τσιπιρίπο και τις περιπέτειες του Τζιμ Ανταμς, οπότε είναι από άλλο ανέκδοτο.
Αυτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου