Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

Σύγχρονοι ανθρωπομορφισμοί- Από το Α1 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, στα πλαίσια της "Οδύσσειας".

   Μπαίνοντας στο Γυμνάσιο ο μέσος Έλληνας μαθητής έρχεται πιο οργανωμένα σε επαφή μέσω της Ιλιάδας και της Οδύσσειας με τον ανθρωπομορφισμό. 
Την αντίληψη δηλαδή των αρχαίων Ελλήνων ότι  οι θεοί μοιάζουν με τους ανθρώπους και συμπεριφέρονται όπως αυτοί. 
    Στην πραγματικότητα ωστόσο έχουν έρθει σε επαφή με τον ανθρωπομορφισμό από πολύ νωρίτερα, μέσω των κινουμένων σχεδίων που πια τα παιδιά παρακολουθούν από μικρή ηλικία, στα οποία χρησιμοποιούνται κατά κόρον χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στον ανθρωπομορφισμό. 
   Στα πλαίσια αυτά κι αφού ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα με παραδείγματα ανθρωπομορφισμού από τα ομηρικά έπη, οι μαθητές του Α1 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, γράφουν στα πλαίσια της "Οδύσσειας" παραδείγματα ανθρωπομορφισμών από σύγχρονες ταινίες ή σειρές κινουμένων σχεδίων κυρίως. 

 Αγγελική. 
     Σε πολλά κινούμενα σχέδια παρατηρούμε χαρακτηριστικά ανθρωπομορφισμού όπως ο Mickey Mouse κτλ. Εγώ θα μιλήσω για τον αγαπημένο μου χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων, τον Bugs Bunny    
  
O Bugs Bunny είναι φανταστικός χαρακτήρας της σειράς κινουμένων σχεδίων Looney Tunes και Merrie Melodies, της Warner Bros. Δημιουργήθηκε τέλη 1930, από την Leon Schlesinger Productions. O Bugs Bunny είναι ένας λαγός που ζει στην τρύπα του, όμως,  μπορεί να μιλήσει και να περπατήσει στα δύο του πόδια. Παρεμπιπτόντως, σε πιο πρόσφατα κινούμενα σχέδια του Bugs Bunny μπορούμε να δούμε πως μένει σε ένα σπίτι, έχει αμάξι, δίπλωμα οδήγησης και πηγαίνει σε μια πιτσαρία ενός άλλου ανθρωπομορφικού χαρακτήρα, του Speedy Gonzales που είναι ένα ποντίκι. Επίσης, ένα άλλο ανθρωπομορφικό χαρακτηριστικό είναι η εθνικότητες δηλαδή ο Bugs Bunny είναι Αμερικάνος από την Καλιφόρνια.                                     
      O Bugs Bunny είναι κυρίως γνωστός για το χιούμορ και την εξυπνάδα του αλλά και το πως με έναν ξεχωριστό και αστείο τρόπο ξεγελάει τους αντιπάλους του! Είναι ακόμη πιο γνωστός  για την προφoρά του και την αξέχαστη ατάκα :    “EhWhats Up Doc!” που λέει κρατώντας ένα καρότο

Αναστασία 
Χαρακτήρες με ανθρώπινες ιδιότητες συναντάμε στα Στρουμφάκια. Γενικά, σε αυτήν τη σειρά κινουμένων σχεδίων, όλοι οι χαρακτήρες των Στρουμφ έχουν ανθρώπινος ιδιότητες  όπως το να μιλάνε ή να κάνουν πράγματα τα οποία κάνουν οι άνθρωποι. Και μάλιστα, καθένας ειδικεύεται σε κάτι/ Π.χ. ο Λιχούδης μαγειρεύει, ο Σπιρτούλης διαβάζει η κάνει πειράματα ή κάνει... μαγικά όπως ο Παπαστρούμφ. 

Κάρμεν 
Στα "101 σκυλιά της Δαλματίας" παρατηρούμε έναν αρσενικό δαλματό να ψάχνει το ταίρι του επειδή νιώθει μοναξιά. Ύστερα τον βλέπουμε να ερωτεύεται.  Τον παρατηρούμε επίσης να εκνευρίζεται όταν μαθαίνει ότι η Κρουέλα Ντε Βιλ θέλει να κάνει τα παιδάκια του γούνα. Όταν απήγαγαν τα κουτάβια ένιωσε τρόμο και άρχισε σαν καλός πατέρας να τα αναζητάει σε  όλη τη χώρα, μαζί με το ταίρι του. Όταν τα βρίσκει, και μαζί με αυτά και άλλα ενενήντα περίπου κουτάβια,  τα αγαπάει σαν δικά του και είναι ευτυχισμένος. 

Κωνσταντίνος 
Ο Τομ και ο Τζέρι έχουν πολλά στοιχεία ανθρωπομορφισμού. Για παράδειγμα περπατάνε στα δυο πόδια και ο Τομ ειδικά χρησιμοποιεί πολλές φορές πολλά εργαλεία. 

Άννα 
Η Μίνι Μάους είναι ένα ποντικάκι που συμπεριφέρεται και μοιάζει με άνθρωπο. Μένει σε σπίτι, οδηγάει αυτοκίνητο, δουλεύει σε μπουτίκ, έχει φίλους και οικογένεια.  Γενικά στον κόσμο της Μίνι όλα τα ζώα έχουν δουλειές ή κάνουν δραστηριότητες όπως οι άνθρωποι. Γενικά, έχουν μια καθημερινότητα όπως εκείνη των ανθρώπων, 

Βάιος 
Ο Κεραυνός Μακ Κουίν είναι ένα κόκκινο αγωνιστικό αμάξι που τρέχει σε διάφορους αγώνες με τον αριθμό 95. Μένει σε μια νταλίκα της οποίας δουλειά είναι να τον μεταφέρει στους αγώνες.. Πιο χαρακτηριστική ανθρώπινη συμπεριφορά του Μακ Κουίν είναι που εκνευρίζεται με τις βλακείες του φίλου του, του Παν. 

Άρης 
Ο Μπαγκς Μπάνι είναι ένας λαγός που μιλάει και  κάνει πράγματα λες και είναι άνθρωπος. Για παράδειγμα: Οδηγάει, τρέχει, κολυμπάει ή τραγουδάει. 
[Και δεν στρίβει ποτέ αριστερά στο Αλμπουκέρκι...
]

Μιράντα 
Ο κος Πίμποντι είναι ένας σκύλος επιστήμονας, πολύ μορφωμένος, ενημερωμένος και πολυταξιδεμένος. Είναι επίσης  ένας πολύ καλός εφευρέτης. Φοράει ένα κόκκινο παπιγιόν και στρογγυλά μαύρα γυαλιά. Έχει υιοθετήσει ένα παιδί, τον Σέρμαν, ο οποίος τωον μπλέκει σε μεγάλες περιπέτειες μέσα σε μια χρονοκάψουλα, μέσω της οποίας ο κύριος Πίμποντι έχει κάνει πολλά ταξίδια στο παρελθόν και το μέλλον.  Είναι αρκετά στοργικός παρόλο που δεν το δείχνει και πολύ. Αυτό που μου αρέσει με τον κύριο Πίμποντι είναι ότι ποτέ δεν πανικοβάλλεται  και επειδή ξέρει πολλά πράγματα, ξέρει πώς να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις με κουλ τρόπο. 

Γιώργος 
Στοιχεία ανθρωπομορφισμού βρίσκουμε σε πολλές παιδικές ταινίες, εγώ διάλεξα την ταινία "Σόνικ". Ο Σόνικ είναι ένας σκαντζόχοιρος από άλλη διάσταση που έχει ύψος 1.30, είναι μπλε, μιλάει και είναι το πιο γρήγορο πλάσμα στον γαλαξία. 

Χριστίνα 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθρωπομορφισμού αποτελεί η ταινία "Ζωούπολη" η οποία κυκλοφόρησεωτο 2016.   Η ταινία έχει να κάνει με τα ζώα μιας πόλης τα οποία συμπεριφέρονται ακριβώς οι άνθρωποι, ενώ εννοείται ότι στην πραγματικότητα δεν μπορεί να  φανεί αυτό. Τα ζώα μιλούν, κινούνται στα δυο πόδια και όχι στα τέσσερα, πηγαίνουν στις δουλειές τους, ντύνονται και περνάνε πολύ συναρπαστικές περιπέτειες. 


Αλέξανδρος 
"Μεγάλε, μήπως
ξέχασες κάποια; "
Ένας κόμικ ήρωας που μου αρέσει να διαβάζω και εμφανίζει πολλά στοιχεία ανθρωπομορφισμού είναι ο Ντόναλντ Ντακ. Ο Ντόναλντ είναι μια πάπια, όμως έχει συναισθήματα. Γελάει, κλαίει, φοβάται και, κυρίως, θυμώνει. Ζει στη Λιμνούπολη μια πόλη που κατοικείται από πάπιες και ανθρώπους. Σε αυτήν την πόλη ο Ντόναλντ τρώει το πρωινό του, έχει το σπίτι του και κάθε μέρα πάει στη δουλειά του. Ζει με τα τρία ανιψάκια του, τον Χούι, τον Λιούι και τον Ντιούι. Έρχεται σε επαφή με τα δυο ξαδέρφια του, τον Φέρθι και τον Γκαστόνε, και τον θείο του, τον ξακουστό Σκρουτζ Μακ Ντακ . Μαζί με τον θείο του μπλέκεται σε διάφορες καταστάσεις  και περιπέτειες στις οποίες ο θείος του τον αναγκάζει να συμμετάσχει, αλλά ο Ντόναλντ πάντα βγαίνει κερδισμένος στο τέλος. 



Μιχάλης Β. 
Η ταινία που έχω δει και έχει τα περισσότερα στοιχεία ανθρωπομορφισμού είναι η ταινία "Ζωούπολη". Στην Ζωούπολη δεν υπάρχουν άνθρωποι, αλλά τα δέντρα που κατοικούν συμπεριφέρονται ως τέτοιοι. Περπατάνε στα δύο πόδια, φοράνε ρούχα και χρησιμοποιούν την τεχνολογία. Στην Ζωούπολη υπάρχουν θηλαστικά και άλλα ζώα από όλον τον κόσμο, μεγάλα και μικρά, γρήγορα και αργά. Στη Ζωούπολη δεν είναι όλα τέλεια. Και  όπως και στον δικό μας κόσμο δεν συνυπάρχουν όλα αρμονικά, κυρίως αυτά που είναι εκ φύσης εχθροί, όπως τα κουνέλια και η αλεπού.  Αυτό δημιουργεί κάποια θεματάκια, αλλά η φύση χαρίζει σε κάποια ζώα ειδικές ικανότητες επιβίωσης. Μπορεί το ένα να έχει νυχτερινή όραση και το άλλο απίστευτη ακοή. Εν τέλει, τα ζώα στη Ζωούπολη κάνουν τα ίδια πράγματα με τους ανθρώπους. 

Μαρία 
Μερικά ζωά σε κάποιες ταινίες κινουμένων σχεδίων συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι. Πάνε στη δουλειά, φοράνε ρούχα, οδηγούν, τσακώνονται  ή έχουν συναισθήματα. Π.χ, στη σειρά κινουμένων σχεδίων με ήρωα τον Μίκι Μάους παρόλο που ο ήρωας είναι ποντίκι, το έχουν κάνει να συμπεριφέρεται σαν άνθρωπος. 

Ιωάννα
Τα Μίνιονς εμφανίζουν στοιχεία ανθρωπομορφισμού. Μίλάνε αν και όχι κανονικά, κινούνται σαν τους ανθρώπους, τρώνε, έχουν μάτια, χέρια, πόδια , φωνή και όνομα. Μπορούν να περπατάνε, να χορεύουν, καθένα από αυτά στις ταινίες έχει κάποιο ρόλο. 

Ηλιάνα 
Σε πάρα πολλά κινούμενα σχέδια συναντάμε ανθρωπομφορφισμούς. Για παράδειγμα, ο Μίκι Μάους. Είναι ποντίκι, αλλά συμπεριφέρεται σαν εμάς τους ανθρώπους. Πηγαίνει στην δουλειά ή οδηγεί αυτοκίνητο π.χ.. Και το σημαντικότερο, έχει συναισθήματα και μιλάει κανονικά όπως εμείς. Θα φέρω ακόμα ένα, καλύτερο, παράδειγμα, την ταινία "Ζωούπολη".  Στη Ζωούπολη, όπως λέει και η ίδια λέξη, υπάρχουν μόνο ζώα. Τα ζώα είναι αστυνομικοί, όπως η Τζούντη, ο λαγός, κάποια είναι κλέφτες και κάποια άλλα κάτι διαφορετικό. Συμπεριφέρονται και ζουν ως άνθρωποι. 

Θάνος 
Στη σειρά ταινιών "Cars", οι χαρακτήρες, που είναι οι αγαπημένοι μου, είναι αυτοκίνητα.  Παρόλα αυτά, είναι λαμπεροί και εντυπωσιακοί και η μούρη του αμαξώματός τους παίρνει διάφορες εκφράσεις.  Μας λένε για την πραγματική φιλία, την αυτοθυσία και το σεβασμό στο φίλο μας. Πραγματικά χαίρεσαι να τους  βλέπεις με τα διαφορετικά τους χρώματα. σε κάθε τους σπινιάρισμα σε αγώνες. 

Κατερίνα. 
Μια φιγούρα από κινούμενα σχέδια που έχει ανθρωπομορφικά χαρακτηριστικά, είναι ο Όλαφ από το "Frozen".  Αν και χιονάνθρωπος, μιλάει και συμπεριφέρεται σαν κανονικός άνθρωπος,  Επίσης, έχει όνειρα και ελπίδες για το μέλλον. 
Κυριάκος 
Ο Σόνικ είναι ένας σκαντζόχοιρος με υπερδυνάμεις. Μπορεί να τρέξει πάρα πολύ γρήγορα. Είναι μπλέ, στέκεται στα δυο του πόδια και μένει με τους ανθρώπους "γονείς" του.  Ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί να γίνει ήρωας.  Έχει έναν εχθρό, τον Νάκλς με τον οποίο τσακώνεται για το ποιος θα πάρει το μαγικό διαμάντι που είναι στην άλλη άκρη της Γης. Ο Νάκλς είναι πιο δυνατός αλλά στο τέλος συνεργάζονται για να νικήσουν τον κακό Ρομποτνίκ, τον πρώην συνεργάτη του Νακλς. 

Μιχάλης Δ. 
Στη σειρά ταινιών "Ο Πόλεμος των Άστρων" οι εξωγήινοι μιλάνε, αναπνέουν, έχουν  μάτια, μύτη και στόμα  και γνωρίζουν να οδηγούν τα δικά τους διαστημικά οχήματα. Επίσης, έχουν δικούς τους πολιτισμούς. Το  ίδιο κάνουν και μερικά ρομπότ. 

Ευθύμης
Ο Ροζ Πάνθηρας είναι ένα ζώο το οποίο ζει μια κανονική ανθρώπινη ζωή. Πάει στη δουλειά του, μαγειρεύει, οδηγάει αυτοκίνητο και επικοινωνεί με τους άλλους. 

Δανιήλ
Ο Ροζ Πάνθηρας είναι ένας πάνθηρας που είναι σε μια διαρκή κόντρα με τον Λιτλ Μαν,  έναν άνθρωπο με τον οποίον ζουν δίπλα δίπλα.  Δεν μιλάει, αλλά καταλαβαίνει την ομιλία, περπατάει στα δυο πίσω πόδια, τρώει το φαγητό των ανθρώπων. οδηγεί αυτοκίνητο, έχει συναισθήματα και διαβάζει κόμικς. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: